تکلیف انجام بده، پیتزا بخور!

«اگر بشقاب غذایت را تمام کنی، جایزه ات شیرینی خواهد بود»، «اگر تکالیف مدرسه ات را زود تمام کنی یا نمره خوبی بگیری، شام پیتزا خواهیم خورد»؛ آیا تا به حال این جملات را به فرزندان خود گفته اید؟ یا به خودتان گفته اید: «روز سختی را پشت سر گذاشتم؛ پس شایسته این هستم که خودم را به یک همبرگر خوشمزه مهمان کنم»؟ آیا از تاثیر این جملات آگاه هستیم؟

به گزارش ایسنا، احتمالا همگی ما این تجربه را داشته ایم که هنگام احساس اضطراب، نگرانی، افسردگی یا هنگام سررفتن حوصله مان ناخودآگاه خود را ایستاده در برابر یخچال و تلاش برای انتخاب چیزی برای خوردن یافته ایم. در حالت افراطی به این رفتار، غذا خوردن احساسی یا (Emotional eating) می گویند که می تواند به چاقی مفرط نیز منجر شود.

مطمئنا قصد ما از این که فرزندان مان تمام محتویات بشقاب خود را تمام کنند یا سبزیجات مقوی را که با زحمت برای آن ها پخته ایم مصرف کنند، این است که تمام مواد غذایی مورد نیاز بدن شان تامین شود؛ اما تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که این رفتار ما ممکن است باعث شکل گیری رابطه ناسالم فرزندان ما با غذا شود؟

وقتی رابطه مثبتی با غذا داریم، هوشیارانه غذا می خوریم. برای سرکوب احساس خاصی مانند غم به غذا پناه نمی بریم، هنگام خوردن غذا دچار عذاب وجدان نمی شویم و مدام درگیر مدهای مختلف رژیم غذایی نیستیم، به نیازهای بدن خود از جمله احساس گرسنگی احترام می گذاریم و به آن ها پاسخ می دهیم، مدام وسواس اندزه گیری کالری های غذای خود را نداریم، با این حال هنگامی که سیر شدیم از پرخوری پرهیز می کنیم. شکل گیری یک رابطه سالم با غذا از کودکی آغاز می شود. درست است که فرزندانمان تحت تاثیر تلویزیون، شبکه های اجتماعی، دوستان خود یا همکلاسی هایشان در مدرسه قرار دارند؛ اما بسیاری از عادت های غذایی خود را در خانه و از ما یادمی گیرند. این مسئله خبر خوشی است؛ زیرا به ما کمک می کند تا عادت های غذایی خوبی در فرزندان مان پایه گذاری کنیم و بینش مثبتی در آن ها درخصوص بدن شان ایجاد کنیم.

چه کاری از دست ما برمی آید؟

والدین می توانند با پیروی از یک رویکرد منعطف متناسب با نیازهای فردی هر کودک، به فرزندان خود در اتخاذ عادات غذایی سالم کمک کنند.

از به کار بردن کلمات منفی درباره بدن خود پرهیز کنید

مراقب باشید که چگونه در مورد بدن خودتان در مقابل فرزندان خود صحبت می کنید. کودکان حتی زمانی که ممکن است به نظر نرسد به صحبت های ما گوش می دهند. سعی کنید از گفتن جملاتی مانند «احساس می کنم چاق هستم یا چاق شدم»، « باید این چربی ها را آب کنم»، «من نباید فلان غذا را بخورم» یا «فلان ماده غذایی در رژیم غذایی من نیست» خودداری کنید.

عدم رضایت خود از جسم تان را در برابر کودک تان ابراز نکنید. چنین صحبت هایی ممکن است حاوی پیام هایی باشد که می تواند بر تصویر او از خود تاثیر منفی بگذارد. گروه های غذایی خاصی مانند کربوهیدرات یا غیره را به بهانه اینکه باعث چاقی می شود از وعده غذایی تان حذف نکنید. همچنین برچسب خوب و بد روی غذاها نگذارید.

با کودکان تان غذا بخورید

علاوه بر اینکه خوردن دست جمعی و خانوادگی غذا برای همه افراد خانواده به ویژه کودکان لذت بخش است و می تواند پیوندهای خانوادگی را تقویت کند بلکه فرصتی است که به کودکان اجازه می دهد تا بزرگسالان را در حال خوردن انواع غذاها مشاهده کنند.

تا جایی که امکان دارد، غذاهایی را که برای آن ها آماده کرده اید بخورید. چنانچه برای آن ها قرمه سبزی پخته اید؛ اما خودتان تنها به خوردن سالاد بسنده کنید و مدام این کار را تکرار کنید، با این کار پیام نادرستی را درباره غذا ارسال می کنید.

زمان صرف وعده های غذایی را استراس زا نکنید

آن ها را مجبور نکنید تا بشقاب شان رامثل آینه به شما تحویل بدهند. این کار باعث می شود از غذا بیزار شوند. آن ها را مجبور نکنید هرچیزی که در سفر یا سرمیز گذاشته اید، امتحان کنند. کودکان نیز مانند ما در روزهای مختلف ممکن است اشتهای متفاوتی داشته باشند.

پرهیز از سرزنش

به خاطر خوردن برخی غذاها، حتی اگر فکر می کنید آن ها ناسالم هستند، کودکان خود - به خصوص نوجوانان – را سرزنش نکنید.

تاثیر درنظر گرفتن غذا به عنوان پاداش در طولانی مدت

وقتی غذا به عنوان پاداش در مدت طولانی استفاده می شود، عادت های غذایی ناسالمی می تواند ایجاد کند.این کار فرد را عادت می دهد بدون احساس گرسنگی، غذا بخورد. به اهمیت غذا پی نبرد یا احساس سیر شدن را درک نکند. خاطرات استفاده از غذا به عنوان پاداش می تواند به غذا خوردن احساسی منجر شود.

گاهی اوقات می توانید در مناسبت های خوشحال کننده اعضای خانواده را به شیرینی یا بستی مهمان کنید؛ اما نباید این کار به عادت تبدیل شود. مهم است هم برای خودمان و هم کودکان پاداش دیگری پیدا کنیم و به آن ها توضیح دهیم غذا بهترین پاداش نیست.

الگوی خوبی باشیم

خودتان عادت های غذایی سالمی داشته باشید. غذاهای متنوعی را امتحان کنید. سعی کنید در مورد غذا یا بدن خود (به خصوص در مقابل آن ها) منفی صحبت نکنید. مقدار زیادی دسر درست نکنید. کودکان بیشتر تحت تاثیر آنچه می بینند قرار می گیرند تا آنچه می شنود.

تشویق به آشپزی

کودک خود را در فرآیند پخت و پز مشارکت دهید؛ زیرا این کار به او کمک می کند غذاهای مختلف را بپذیرد و او را تشویق می کند تا آن ها را امتحان کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha