دبیر علمی خانه فناور محیط زیست جهاد دانشگاهی لرستان:

استفاده بی رویه از سموم در کشاورزی موجب آلودگی آب های زیرزمینی می شود

ایسنا/لرستان دبیر علمی خانه فناور محیط زیست جهاد دانشگاهی لرستان گفت: زباله ها و مدیریت ضعیف پسماند و انباشت آنها در حاشیه شهرها، روستاها و مناطق گردشگری موضوعی است که محیط زیست لرستان را با چالش مواجه کرده است.

مرتضی قبادی در گفت وگو با ایسنا درباره تهدیدهای پیش روی محیط زیست لرستان، اظهار کرد: لرستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و تنوع زیستی خود، با تهدیدهای محیط زیستی متعددی مواجه است که در صورت تداوم می توانند اکوسیستم های طبیعی، منابع آبی، خاک و حیات وحش منطقه را به خطر بیندازند.

وی به برخی از مهم ترین تهدیدهای محیط زیستی لرستان اشاره کرد و با بیان اینکه تخریب جنگل ها و مراتع یکی از این تهدیدات است، گفت: قطع غیرمجاز درختان بلوط زاگرس یکی از اصلی ترین تهدیدهایی است که منجر به از بین رفتن جنگل های طبیعی شده است. همچنین رای بی رویه دام دیگر تهدیدی است و فشار زیاد بر مراتع موجب فرسایش خاک و کاهش تنوع زیستی گیاهی می شود. شیب دار بودن زمین های لرستان همراه با تخریب پوشش گیاهی منجر به فرسایش شدید خاک و کاهش حاصلخیزی آن شده است.

دبیرعلمی خانه فناور محیط زیست جهاد دانشگاهی لرستان تغییرات اقلیمی و خشکسالی، آتش سوزی در جنگل ها، خشکسالی های پی درپی، توسعه ناپایدار، شکار غیرمجاز و کاهش تنوع زیستی، آلودگی منابع آبی و زباله ها و مدیریت ضعیف پسماند را از دیگر تهدیدات پیش روی محیط زیست لرستان خواند و با بیان اینکه کاهش بارش ها و افزایش دما موجب افت سطح منابع آبی سطحی و زیرزمینی شده و کاهش آبدهی رودخانه ها و چشمه ها تهدید جدی برای کشاورزی، دامداری و حیات زیست محیطی منطقه است، افزود: وقوع آتش سوزی های مکرر در جنگل های بلوط به دلیل عوامل انسانی و تغییرات اقلیمی تهدید جدی برای اکوسیستم لرستان است که باید مورد اهتمام قرار گیرد.

قبادی گفت: گسترش شهرنشینی و ساخت وساز و تغییر کاربری اراضی طبیعی به زمین های شهری بدون برنامه ریزی زیست محیطی، صنعتی شدن غیرمسئولانه و ایجاد صنایع بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی منجر به آلودگی منابع آب، خاک و هوا شده است.

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان ادامه داد: شکار بی رویه پستانداران، پرندگان و ماهیان موجب کاهش جمعیت گونه های ارزشمند و در خطر انقراض برخی از آن ها شده است.

وی اظهار کرد: آلودگی منابع آبی و ورود فاضلاب های شهری و صنعتی به رودخانه های مهمی همچون کشکان و استفاده بی رویه از سموم و کودهای شیمیایی در کشاورزی که موجب آلودگی آب های زیرزمینی می شود، موضوعی که بارها و بارها در سمینارها و مصاحبه های مختلف با رسانه ها به آن پرداخته شده است.

قبادی با اشاره به اینکه زباله ها و مدیریت ضعیف پسماند و انباشت آنها در حاشیه شهرها، روستاها و مناطق گردشگری موضوعی است که محیط زیست لرستان را با چالش مواجه کرده است و می کند، گفت: نبود زیرساخت های مناسب بازیافت و دفن بهداشتی پسماندها، سدسازی و تغییر اکوسیستم رودخانه ها و ساخت سدهای متعدد باعث تغییر الگوی طبیعی جریان آب سبب تخریب زیستگاه های آبی و کاهش تنوع زیستی وابسته به رودخانه ها شده است.

دبیرعلمی خانه فناور محیط زیست لرستان اظهار کرد: کاهش سطح پوشش گیاهی و تغییر کاربری زمین ها به کشاورزی، خانه سازی یا چراگاه موجب کاهش پوشش گیاهی طبیعی و آسیب به اکوسیستم های محلی شده است. همچنین فعالیت های معدنی استخراج معادن بدون ملاحظات زیست محیطی موجب تخریب زیستگاه ها، آلودگی خاک و منابع آبی شده است.

وی افزود: کمبود آگاهی و فرهنگ زیست محیطی و نبود آموزش کافی در زمینه حفاظت از محیط زیست منجر به بهره برداری ناپایدار از منابع طبیعی شده و این تهدیدها نیازمند مدیریت جدی، اقدامات حفاظتی و مشارکت جوامع محلی در کنار برنامه های توسعه پایدار است.

انتهای پیام

نظرات

captcha