بازخوانی وداع امیرالمؤمنین(ع) با حضرت زهرا(س)

مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد چهارمحال وبختیاری با اشاره به اینکه خطبه 202 نهج البلاغه امیرالمؤمنین(ع) در سوگ حضرت زهرا(س) و در قالب نجوا بیان شده است، گفت: حضرت مقام و منزلت حضرت زهرا(س) را با این بیان شرح می دهند که رفتن همسرشان، صبر ایشان را کم کرد.

حجت الاسلام والمسلمین محمدابراهیم حجت پناه، مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد چهارمحال وبختیاری در گفت وگو با ایکنا از چهارمحال وبختیاری با تسلیت سالروز شهادت صدیقه طاهره حضرت فاطمه زهرا(س) و با اشاره به اینکه خطبه 202 نهج البلاغه امیرالمؤمنین(ع) در سوگ همسر مکرمشان حضرت زهرا(س) و در قالب نجوا بیان شده است، اظهار کرد: نجوا و مناجات، حالت آهسته صحبت کردن و در گوشی سخن گفتن است که حضرت در اوج غربت و مظلومیت و در سخت ترین شرایط زندگی خود که از دست دادن همسرشان است، این کلام را بر زبان جاری فرمودند.

وی با ذکر اینکه خطاب قرار دادن و سلام کردن به پیامبر گرامی اسلام(ص) در ابتدای خطبه 202 حاکی از باور به زنده بودن ایشان است، ادامه داد: امام علی(ع) در ابتدای خطبه می فرمایند که «السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا رَسُولَ اللَّهِ عَنِّی وَ عَنِ ابْنَتِکَ النَّازلَةِ فِی جِوَارِکَ وَ السَّرِیعَةِ اللَّحَاقِ بکَ» یعنی سلام بر تو ای پیامبر خدا، سلام من و دخترت که اکنون در کنار تو فرود آمده و چه زود به تو پیوست.

حجت پناه ادامه داد: حضرت فاطمه(س) هم که پاره تن رسول الله(ص) بودند خیلی زود به ایشان ملحق شدند و در اینجا حکمت تعبیر «وَ السَّرِیعَةِ اللَّحَاقِ بکَ» را متوجه می شویم که زودتر از همه به پدرشان پیوستند.

وی بیان کرد: نقل است که پیامبر(ص) در آخرین ساعات سخت بیماری فاطمه(س) را صدا زدند و با ایشان صحبت کردند. اشک در چشمان دخترشان جمع شد و شروع به گریه کردند. پیامبر(ص) باز با او صحبت کردند که وقتی فاطمه(س) از کنار پیامبر(ص) بلند شدند دیگر گریه نمی کردند و لبخند می زدند. کسانی که آنجا بودند، از حضرت فاطمه(س) پرسیدند که چرا اول گریه کردید و بعد لبخند زدید؟ ایشان در پاسخ گفتند: بار اول پدرم فرمودند: «به زودی من از پیش شما خواهم رفت و دنیا را ترک خواهم کرد.» من از این خبر ناراحت شدم و بار دوم فرمودند: فاطمه جان، در آن دنیا، تو اولین کسی هستی که به سوی من می آیی و من از این حرف بسیار خوشحال شدم.»

وی با بیان اینکه وقتی پیامبر(ص) از دنیا رفتند حرفی از غصب خلافت نبود، توضیح داد: تصور کنید بانویی که قرار بود همسرشان نفر اول حکومت اسلامی باشد و خودش جوان بودند و چهار فرزند نیز داشتند، اما از خبر شهادت زودهنگام خودشان خوشحال شده و لبخند رضایت می زنند.

امکانات دنیوی؛ پله صعود معنوی

این حافظ کل قرآن کریم با اشاره به کلام امیرالمؤمنین(ع) در کلام «تَخَفَّفُوا تَلْحَقُوا» اظهار کرد: انسان مؤمن هر اندازه هم که از امکانات دنیوی متنعم باشد، با دعا و استغفار و مناجات گرد و خاک دنیا را از خود می زداید، رو به بالا صعود می کند و همین دنیا را محل رشد و ارتقای معنوی خود قرار می دهد که مصداق «ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّیٰ» (نجم/8) می شوند. بنابراین، در این دنیا می توانیم با بی توجهی به مطامع دنیایی و ازخودگذشتگی در نیازهای دنیوی خود و ارزش دادن به خود با تحمل سختی ها و گرسنگی ها و تشنگی ها، به مقام قرب برسیم. خداوند متعال همه امکانات را در دنیا برای انسان فراهم کرده است، اما این امکانات برای مؤمن حکم پله صعود و نجات را دارند که درجه انسان را رفیع کرده و او را به جایگاه مرتفع می رسانند.

این مدرس حوزه و دانشگاه در خصوص فراز «قَلَّ یَا رَسُولَ اللَّهِ عَنْ صَفِیَّتِکَ صَبْرِی وَ رَقَ عَنْهَا تَجَلُّدی، إِلَّا أَنَّ فِی التَّأَسِّی لِی بعَظِیمِ فُرْقَتِکَ وَ فَادحِ مُصِیبَتِکَ مَوْضِعَ تَعَزٍّ» از خطبه 202 نهج البلاغه تصریح کرد: امام علی(ع) در این فراز مقام و منزلت حضرت زهرا(س) را با این بیان شرح می دهند که رفتن همسرشان، صبر ایشان را کم کرد و تصریح می کنند که صبر من نتیجه وجود مبارک حضرت زهرا(س) بود و حال که او رفته است، احساس تنهایی می کنم.

حجت پناه ادامه داد: در حالی که اسلام در حال شکل گیری و رشد بود و در تمامی مراحل سخت و طاقت فرسا، امیرالمؤمنین(ع) وقتی به چهره حضرت زهرا(س) نگاه می کردند آرامش می یافتند و ایشان را سنگ صبور خود می دانستند، بنابراین زمانی که این یاور و حامی را از دست می دهند خطاب به پیامبر(ص) این گونه سخن می گویند که اگر رنج مصیبت تو را نکشیده بودم امروز توان شکیبایی بر مصیبت حضرت زهرا(س) نداشتم. حضرت در اینجا فراز قرآنی «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» را ذکر می کنند.

این کارشناس مسائل دینی با اشاره به نقش مهم حضرت زهرا(س) در زندگی امیرالمؤمنین(ع) گفت: ایشان حدود سه چهار یاور واقعی امام علی(ع) را در عصر حاضر به 300 تا 400 میلیون شیعه در جهان رساندند و اینها از برکات اقدام درست و به موقع حضرت زهرا(س) است که در زمان فتنه دشمن، نقطه زنی کردند.

خدمت حضرت زهرا(س) به ولایت

حجت پناه کلیدواژه ولایت در نقش تاریخی حضرت زهرا(س) را مورد تأکید قرار داد و گفت: اگر ولایت و ولایت پذیری محقق شود، مطمئن باشیم که جمع و جمعیت، جماعت و اجتماع شیعیان و عده و عُده و کیفیت و کمیت مسلمانان روز به روز افزون تر خواهد شد. امروز می بینیم که شهید سیدحسن نصرالله از سلاله حضرت زهرا(س) جهان را چنان تحت تأثیر خود قرار می دهد که تفکر منحوس صهیونی مجبور است او را به شهادت برساند و این ننگ بزرگ را برای خود بخرد و اینها همه به برکت اقدام درست و به موقع حضرت است.

وی ادامه داد: حضرت زهرا(س) متمرکز بر ولایت بودند زیرا می دیدند که دشمن با از بین بردن ولایت می خواهد ریشه اسلام را از بین ببرد، بنابراین بر ولایت ایستادگی کردند و کوتاه نیامدند. بعد از پیامبر(ص)، طبق قول معصوم(ع) «اِرْتَدَّ اَلنَّاسُ بَعْدَ اَلنَّبیِّ إِلاَّ ثَلاَثَةَ نَفَرٍ» این سه یا چهار نفر را حضرت زهرا(س) با اقدام و عمل بهنگام به منصه ظهور رساندند تا حامی و یاور واقعی ولایت باشند.

حجت پناه با تأکید بر اینکه ولایت فقیه در امتداد ولایت پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع) است، توضیح داد: ایام فاطمیه فرصتی برای پاسداشت اقدام و عمل حضرت در دفاع از حریم ولایت است، امروز هم نسخه همین است و ما تلاشمان باید این باشد که دست جوان و نوجوان را در دست ولایت بگذاریم تا به فضل الهی در مسیر درست باقی بمانند. اگر دشمن گوی سبقت را از ما ربود باید برای بازگشتن به نقطه شروع هزینه گزافی بدهیم و اینها درس حضرت زهرا(س) است.

وی ادامه داد: امروز ارادت داشتن محضر مقام معظم رهبری موضوعیت دارد و باید کار جدی در این زمینه داشته باشیم و هر کار ما اعم از کار تبلیغی و ترویجی، فرهنگی و... متمرکز بر این موضوع و منجر به این شود که علاقه جوان و نوجوان ما به ولی فقیه زمان بیشتر و بیشتر شود و این موضوع، معیار سنجش کار فرهنگی و تبلیغی و پرورشی باشد.

دبیر ستاد هماهنگی کانون های مساجد چهارمحال وبختیاری با بیان فراز «فَلَقَد اسْتُرْجِعَتِ الْوَدیعَةُ وَ أُخِذَتِ الرَّهِینَةُ، أَمَّا حُزْنِی فَسَرْمَدٌ وَ أَمَّا لَیْلِی فَمُسَهَّدٌ، إِلَی أَنْ یَخْتَارَ اللَّهُ لِی دَارَکَ الَّتِی أَنْتَ بهَا مُقِیمٌ» از خطبه 202 نهج البلاغه بیان کرد: این عبارات هم بُعد حزن و هم حماسه دارد؛ حضرت زهرا(س) امانت پیامبر(ص) در دست امیرالمؤمنین(ع) و امانت خدا دست ما انسان ها بودند، ایشان بزرگ ترین ذخیره خدا در طول تاریخ و محور معرفی اهل بیت(ع) بودند که در حدیث شریف کساء بر آن صحه گذاشته شده است.

حزن و حماسه در خطبه 202 نهج البلاغه

حجت پناه ادامه داد: انسان ها اما این امانت را خوب نگهداری نکردند یعنی پای کار ولایت نایستادند و گنجینه بی نظیری همچون حضرت زهرا(س) را از دست دادیم. اگر در ولایت پذیری و حمایت و اطاعت از ولایت کوتاهی کنیم، خدا نعمتش را از ما می گیرد، همان طور که امیرالمؤمنین(ع) و حضرت زهرا(ع) و یک یک امامان(عج) را گرفت. امروز اگر می خواهیم میزبان امام عصر(عج) باشیم باید بر ولایت فقیه متمرکز شویم که در امتداد ولایت اهل بیت(ع) قرار دارد.

وی تأکید کرد: باید حواسمان به ودیعه های الهی باشد همان طور که جمهوری اسلامی و انقلاب در دست ما امانت است و خداوند متعال نیت ها و نگرش ها و اقدام و عمل ما را رصد می کند که آیا ما شایسته این امانت ها هستیم، آیا خون شهدا ما را به حرکت وا می دارد و از این ذخیره پرارزش استفاده می کنیم. بنابراین، امروز در فرصت تاریخی و حساس و خطیر قرار داریم که باید در سمت درست تاریخ قرار بگیریم و زمینه ساز ظهور باشیم.

حجت پناه بیان کرد: حضرت فاطمه زهرا(س) وقتی بین در و دیوار قرار گرفتند فرزندشان را صدا زدند و فرمودند: «ولدی العباس» و یا علی(ع) نگفتند تا نگاه شرمنده و ناامیدانه ایشان را نبینند.

این کارشناس مسائل دینی در پایان با اشاره به میزبانی چهارمحال وبختیاری از پنج شهید گمنام فاطمی در این ایام، تصریح کرد: این شهدای والامقام قطعاً با اشراف کامل و با برنامه آمدند و کار ویژه خواهند داشت و یقیناً یارگیری خواهند کرد و اتفاقات خوبی را رقم خواهند زد.

انتهای پیام

نظرات

captcha