بسیج در سیاه چادر عشایر؛ از حفظ فرهنگ تا گره گشایی از مشکلات

رئیس سازمان بسیج عشایری کشور در تشریح خدمات این نهاد مردمی برای جامعه عشایر کشور گفت: هر جا که توانستیم فرهنگ بسیجی را به میدان آورده و از فرهنگ بسیجی استفاده کنیم، موانع را برطرف کرده ایم و هر سیاه چادر عشایر، نقش یک پاسگاه و پایگاه دفاعی، امنیتی را ایفا می کند.

منطق بسیج مقاوم سازی حداکثری کشور در مقابل تهدیدها و خطرها است؛ منطق بسیج این است. امام خمینی(ره) با دوراندیشی تشخیص داد که برای آسیب ناپذیر شدن کشور و ملت و انقلاب، نیاز مبرمی وجود دارد به یک نیروی گسترده ی عظیم مردمی، چون انقلاب مال مردم است، کشور مال مردم است؛ بهتر از هر عامل دیگری و هر عنصر دیگری، این مردمند که می توانند از کشورشان و از انقلابشان دفاع کنند، مشروط بر اینکه راه در مقابل آنها گذاشته بشود؛ این راه را امام مشخص کرد: بسیج. این منطق بسیج است.(مقام معظم رهبری)

امروز 45 سال از فعالیت بسیج در کشورمان می گذرد و دایره فعالیت ها و خدمت رسانی نیروهای بسیجی تنوع و تعدد بیشتری به خود گرفته است. یکی از بخش های بسیج که شاید تا به امروز کمتر بدان پرداخته شده است، بسیج عشایری است. این سازمان که به امور مربوط به عشایر کشور و رفع مشکلات ایشان می پردازد، از زمان تأسیس تا به امروز طرح های فراوانی را برای تقویت جامعه عشایری در عرصه های مختلف رزمی، اقتصادی و فرهنگی اجرا کرده که با استقبال جامعه عشایری کشور مواجه بوده است.

با توجه به ساختار قومیتی عشایر در مناطق مختلف کشور و نیازهای عمومی و خاص آنان، تشکیل بسیج عشایری ضروری بود. از این رو برای جلوگیری از نفوذ فرهنگ غربی و حفظ کیان نظام در مرزها و نیز حفظ پایگاه خانواده و نظام اجتماعی عشایر و برخورداری از مواهب فرهنگی و اجتماعی همسان با سایر اقشار از جمله امنیت و امور انتظامی و خدمات حمایتی دیگر به ویژه در امر کمک به دفاع غیر نظامی و مقابله با حوادث و بلایای طبیعی و غیر طبیعی که متأسفانه با توجه به موانع و صعب العبور بودن مناطق عشایری و حادثه خیز بودن مناطق محروم و مرزی کشور، بیشتر مبتلابه است، سازمان بسیج جامعه عشایری تشکیل و فعالیت خود را آغاز کرد. خوشبختانه در سنوات اخیر، این خیز ملی در برقراری امنیت مناطق عشایرنشین و نیز عشایر کوچنده، کمک بسیار مؤثری برای کاهش خطرات و حوادث کرده است.

ایکنا همزمان با هفته بسیج در رابطه با مهمترین وظایف و فعالیت های بسیج عشایری به گفت و گو با سرهنگ پاسدار احمد سعیدی، رئیس سازمان بسیج عشایری کشور پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.  

ایکنا ـ بسیج عشایری در چه زمینه هایی فعالیت می کند؟

مجموعه سازمان بسیج عشایری با دیگر اقشار بسیج تفاوت دارد، بدین معنا که بسیج عشایری قشر محسوب نمی شود و درواقع یک جامعه است یعنی چنانچه به دیگر اقشار بسیج مانند بسیج دانش آموزی، بسیج دانشجویی، بسیج معلمان، بسیج مهندسین کشاورزی، بسیج پزشکی و ... بنگریم، مشاهده می کنیم که تمامی این بخش ها در واقع مربوط به قشر خاصی می شوند اما  بسیج عشایری جامعه ای را دربر می گیرد؛ چراکه در بسیج عشایر افرادی از اقشار مختلف مانند دانش آموزان، معلمان، پزشکان، دانشجویان، کارگران، دامداران و ... حضور دارند. لذا بسیج عشایری یک جامعه است و نگاه آن باید این گونه باشد که مخاطب بسیج عشایر، جامعه عشایری کشور است که در دل این عشایر مشاغل و اقشار متفاوت وجود دارند. بسیج عشایری جامعه ای است که تمامی اقشار را در دل خود جای داده است.

نکته بعدی اینکه بسیج عشایری در  27 استان دارای رده بوده و 168 حوزه مقاومت همراه با 2600 پایگاه دارد. به همان صورت که بسیج عشایری یک جامعه بوده و اقشار مختلفی را در درون خود دارد، لذا مأموریت های آن نیز به نوعی با سایر اقشار بسیج متفاوت است. بسیج عشایر در حوزه رزم عشایر کار و تلاش می کند تا عشایر کشور را در حوزه رزم و آمادگی جسمانی ارتقا دهد. همچنین، در حوزه فرهنگ نیز تلاش می کند تا برنامه های فرهنگی را برای عشایر اجر کند. در بحث اقتصاد و معیشت نیز بسیج عشایر برنامه های زیادی برای عشایر دارد. در این حوزه، بسیج عشایری تلاش می کند تا زندگی عشایر را از لحاظ اقتصادی نیز ارتقا دهد.

بسیج عشایری در حوزه رزم عشایری اعتقاد دارد عشایر ایران زمین که امروزه در 59 درصد از مساحت جمهوری اسلامی پراکنده و عمدتاً نیز در مناطق مرزی حضور دارند، به امنیت پایدار مرزهای کشور کمک می کنند، لذا افرادی که در ایجاد امنیت پایدار مرزهای کشور کمک می کنند، باید از آمادگی رزمی و جسمانی مناسبی برخوردار باشند که بسیج عشایری در این زمینه به دنبال ایجاد تقویت و آمادگی در میان عشایر است. لذا برنامه های مختلفی را در طول سال برای عشایر در نظر گرفته است که برگزاری مسابقات تیراندازی ویژه عشایر از جمله این برنامه هاست.

یکی از برنامه های دیگر بسیج عشایری در این زمینه، تسلیح عشایر است که این برنامه با عنایت و توجه ویژه مقام معظم رهبری اجرا می شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه فرمودند که برای عشایر جواز خاص حمل سلاح صادر شود. لذا بسیج عشایری نیز در این زمینه سلاح و مهمات را به قیمت دولتی در اختیار عشایر قرار می دهد. لذا بسیج عشایری برای تقویت آمادگی رزمی و جسمانی عشایر، سلاح و مهمات به ایشان داده و مسابقات تیراندازی را برای ایشان برگزار می کند.

بسیج عشایری در این حوزه گردان های بیت المقدس عشایری را راه اندازی کرده که هر حوزه مقاومت بسیج عشایری دارای یک گردان بیت المقدس است. اعتقاد ما بر این است که هر سیاه چادر عشایر، نقش یک پاسگاه و پایگاه دفاعی، امنیتی را ایفا می کند. در حوزه فرهنگی نیز اعتقاد ما بر این است که عشایر ما امروزه میراث داران فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی هستند، یعنی در این دنیایی که دشمنان و استکبار جهانی به همه فرهنگ های اصیل دنیا هجمه آورده و به نوعی به دنبال یکسان سازی و جهانی سازی فرهنگی هستند، کشور ما نیز از این مسئله بری نبوده و تحت این هجوم و هجمه قرار گرفته است. اما قشر تأثیرگذاری که از فرهنگ، آداب و رسوم و نمادهای ایرانی میراث داری می کند، جامعه عشایر است که ما نیز در این عرصه تلاش می کنیم تا به خوبی به ابعاد فرهنگی جامعه عشایری بپردازیم. در این زمینه با برگزاری جشنواره های فرهنگی، مسابقات ورزشی و هنری کمک می کنیم تا آداب و رسوم جامعه عشایری در معرض دید عموم قرار گیرد؛ چراکه این آداب و رسوم جامعه عشایری، آداب و رسوم ایرانی و اقوام ماست.

در رابطه با بحث برگزاری یادواره های ویژه شهدای عشایر نیز که مربوط به فرهنگ دفاع مقدس و فرهنگ شهادت و ایثار و از خودگذشتگی عشایر می شود، برنامه های خوبی از سوی بسیج عشایری اجرا شده است.

در بحث اقتصادی نیز عشایر ما امروزه بیش از 25 درصد گوشت قرمز دام سبک کشور را تأمین می کنند که درصد بسیار زیادی است. عشایری که کمترین هزینه را برای نظام داشته و کمترین میزان استفاده از منابع انرژی را در کشور دارند، با استفاده از مراتع و فضای آزادی که هیچ هزینه ای هم برای کشور ندارد، 25 درصد گوشت قرمز کشور را تأمین می کنند. همچنین، 35 درصد صنایع دستی کشور نیز از سوی عشایر تأمین می شود. در بحث تهیه محصولات باغی و محصولات کشاورزی نیز عشایر نقش ویژه ای دارند.

بسیج عشایر در حوزه اقتصادی طرحی با عنوان «جهش تولید بسیج عشایر در مناطق عشایری» را در دست اقدام دارد که در این طرح چند هدف از جمله افزایش بهره وری گوشت قرمز، توسعه زنبورداری، توسعه گیاهان دارویی، فرآوری پشم و نخ ریزی، توسعه صنایع دستی و تولیدات محلی و بوم گردی عشایر پیگیری می شود. بسیج عشایری در این زمینه تلاش می کند تا ظرفیت هایی که در مناطق عشایری وجود دارد را تقویت کند. در این زمینه قطب های اقتصادی مناطق عشایری مشخص شده و سرخوشه ها و افرادی که در این عرصه ها فعالیت می کنند، شناسایی می شوند. سپس، با کمک مجموعه هایی مانند بسیج سازندگی، بنیاد تعاون بسیج، بسیج کشاورزی، بسیج اصناف و ... ایشان را تحت آموزش قرار داده و توانمند می کنیم. لذا بسیج عشایر هم در آموزش و توانمندسازی عشایر فعال بوده و هم در بحث تسهیلات به ایشان کمک می کند.

مجموعه بسیج سازندگی و بنیاد تعاون امروز با بسیج عشایری همکاری می کنند تا تسهیلات مناسب در اختیار عشایری که استعداد تولید مجدد و یا افزایش تولید را دارند، قرار گیرد. حتی بسیج اصناف نیز در بحث بازاریابی به عشایر کمک می کند تا بتوانیم در بحث ارتقای امنیت غذایی، جهش تولید با ارتقای بهره وری در گوشت قرمز و نیز اشتغال زایی به جامعه عشایری کمک کنیم.

ایکنا ـ چگونه می توان با فرهنگ بسیجی مدنظر مقام معظم رهبری به ترمیم مشکلات و معضلات کشور پرداخت؟

امروز اگر عظمت، پیشرفت و اقتداری در کشور وجود داشته و توانسته ایم تا موانع را برطرف کنیم، به برکت ترویج فرهنگ بسیجی در جامعه است. یعنی اگر ما توانستیم فرهنگ بسیجی را در نقطه ای حاکم کرده و با تفکر، اصول و چارچوب های فرهنگ بسیجی حرکت کنیم، موفق بوده ایم.

امروز در مجموعه بسیج عشایری، هر جایی که توانستیم فرهنگ بسیجی را به میدان آورده و از فرهنگ بسیجی استفاده کنیم، موانع را برطرف کرده ایم. این بدان معناست که در این زمینه خیلی به این مسئله توجه نکردیم که برای انجام یک کار چه میزان اعتبار، اختیار و مسئولیت داریم، بلکه فقط به دنبال انجام بسیجی گونه کارها بودیم. بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری که بسیج باید همواره در میدان باشد، امروز بسیج عشایری از صفر تا صد مسائل جامعه عشایری را دنبال می کند. بسیج عشایری هیچ گاه ادعا نکرده که برای مثال فلان بخش به ما مربوط نمی شود، بلکه هرگاه عشایر غیور کشور به ما مراجعه کرده و مشکلات خود را مطرح می کنند، بنده و همکارانم در اقصی نقاط کشور خود را مسئول می دانیم که به ایشان تا رفع مشکلاتشان کمک کنیم. برای مثال با سردی هوا، عشایر کشور نیاز به نفت دارند و شاید این سؤال پیش آید که بسیج عشایری چه ارتباطی با مسئله نفت دارد؟ اما بسیج عشایری باید پیگیر رفع نیاز عشایر باشد تا مشکل آن ها در این زمینه برطرف شود. در حوزه آب نیز عشایر نیاز فراوانی به آب آشامیدنی و آب برای دام های خود دارند. بسیج عشایری در این زمینه در بحث آبرسانی، احیای چشمه ها و قنوات به عشایر کمک می کند تا نیاز آن ها مرتفع شود.

در حوزه محرومیت زدایی امروز حدود 1950 گروه جهادی تخصصی و عمومی در مجموعه بسیج عشایری فعال هستند که به عشایر کشور در زمینه کارهای عمومی مانند ساخت آبشخور، حمام ضد کنه دام عشایر، ساخت خانه عالم، احداث خانه محروم و مدارس، احداث حموم و سرویس بهداشتی برای افراد بی بضاعت کمک می کنند. همچنین، در حوزه تخصصی نیز گروه های جهادی تخصصی زیر نظر بسیج عشایری در همکاری با سازمان امور عشایری و سازمان دامپزشکی کشور به کمک عشایر رفته و طرح های ویژه ای را برای ایشان اجرا می کنند تا بتوانیم ضمن ترویج فرهنگ بسیجی در میان عشایر، به اشتغال زایی و تسهیل گری امور در میان ایشان نیز کمک کنیم.

انتهای پیام

نظرات

captcha