آنچه دانشجویان باید در جلسه دفاع پایان نامه رعایت کنند

ایسنا/قم یک مدرس گفت: جلسه دفاع پایان نامه، فرصتی است برای اثبات توانایی های علمی و پژوهشی دانشجو است. اگرچه انتخاب یک موضوع خوب و نگارش دقیق پژوهش اهمیت زیادی دارد، اما ناتوانی در ارائه مناسب می تواند تمام تلاش های دانشجو را بی ثمر کند.

زینب صیامی، در کارگاه آموزشی «همه آنچه راجع به دفاع باید بدانید» که توسط سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی واحد قم برگزار شد، ضمن ارائه نکات کلیدی و کاربردی، اظهار کرد: ابتدا دانشجو باید تأیید پروپوزال و گذراندن مراحل اجرایی پژوهش را به اتمام برساند. تهیه مدارک لازم شامل تکمیل فرم ها، تسویه حساب، و ارائه فایل پایان نامه به سامانه های مشابه یابی (مانند ایرانداک) الزامی است. همچنین دانشجو باید جلسه دفاعیه را با هماهنگی اساتید راهنما و مشاور تنظیم کند.

این مدرس با تأکید بر اهمیت آماده سازی دقیق گفت: جلسه دفاع پایان نامه، فرصتی است برای اثبات توانایی های علمی و پژوهشی دانشجو است. اگرچه انتخاب یک موضوع خوب و نگارش دقیق پژوهش اهمیت زیادی دارد، اما ناتوانی در ارائه مناسب می تواند تمام تلاش های دانشجو را بی ثمر کند. یکی از اشتباهات رایج دانشجویان، کم توجهی به پاورپوینت دفاع است، در حالی که این ابزار اصلی انتقال مفاهیم به شمار می رود.

این دانشجوی دکتری مدیریت اطلاعات و دانش شناسی درباره ساختار استاندارد پاورپوینت دفاع توضیح داد: شناسنامه گزارش، مقدمه، بیان مسأله و اهمیت پژوهش باید هر کدام در یک اسلاید تنظیم شود. اهداف کلی و فرعی، فرضیه ها یا سؤالات پژوهش و روش شناسی در دو تا سه اسلاید ارائه شوند.

وی اضافه کرد: یافته های پژوهش می تواند تا 10 اسلاید را شامل شود، چرا که این بخش، هسته اصلی پژوهش شما را تشکیل می دهد. بحث و نتیجه گیری باید در 6 اسلاید خلاصه شود. پیشنهادهای برخاسته از تحقیق و توصیه هایی به سایر پژوهشگران می تواند در دو اسلاید مجزا تنظیم شود.

صیامی همچنین به دانشجویان توصیه کرد که پاورپوینت خود را با توجه به زمان استاندارد دفاع که بین 25 تا 30 دقیقه است، تنظیم کنند، تعداد مناسب اسلایدها برای دفاع در مقطع کارشناسی ارشد 25 تا 30 اسلاید است.

وی با اشاره به نقش تمرین های پیش از جلسه دفاع گفت: دانشجو باید قبل از روز دفاع، چندین بار ارائه خود را تمرین کند. همچنین، با استاد راهنما یا مشاور مشورت کرده و بازخوردهای آن ها را جدی بگیرد. این کار باعث می شود نقاط ضعف احتمالی را شناسایی و رفع کند.

صیامی همچنین بر حفظ آرامش در روز دفاع تأکید کرد و افزود: شروع جلسه با یک لبخند ملایم و اعتماد به نفس، می تواند تأثیر مثبتی روی داوران بگذارد. دانشجویان باید در هنگام پاسخ گویی به سوالات، با آرامش صحبت کنند و اگر پاسخ سوالی را نمی دانند، سعی کنند در محدوده موضوع صحبت کرده و از گفتن مستقیم «نمی دانم» پرهیز کنند.

وی با اشاره به مراحل بعد از دفاع گفت: بعد از جلسه دفاع، اصلاحات پیشنهاد شده توسط داوران باید به پایان نامه اعمال شود. سپس نسخه نهایی پایان نامه به همراه فایل های PDF و Word در سامانه های مربوطه بارگذاری و تأییدیه نهایی دریافت شود.

صیامی در پایان، بر اهمیت مدیریت استرس و آمادگی ذهنی برای ارائه موفق تأکید کرد و گفت: جلسه دفاع فرصتی است که دانشجویان باید از آن بهترین بهره را ببرند. محکم صحبت کنند، تعامل مثبت با داوران داشته باشند و از پذیرش نقدها نترسند. این نقدها می تواند به بهبود کار پژوهشی آن ها کمک کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha