«سای دا»؛ روایت چشم به راهی مادر شهید مفقودالاثر+ عکس

نمایش «سای دا» با گویش دهکردی روایت گر زندگی یک خانواده شهرکردی در اواخر دهه 60 و مادری چشم انتظار فرزند مفقودالاثرش است که از بیماری آلزایمر رنج می برد و کم شنواست و خانواده این مادر شهید برای رعایت حال او و سلامتش می خواهند شهادت پسرش را از او پنهان کنند.

نمایش «سای دا» (سایه مادر) یا «کاست محزون 2» یکی از 2 اثر منتخب اجرا در نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت از استان چهارمحال و بختیاری با نویسندگی و کارگردانی مسلم سلیمانیان چالشتری است از 25 آذرماه تا 9 دی ماه توسط گروه تئاتر همسفران مهتاب شهرکرد در تماشاخانه مهر شهرکرد واقع در چهارراه ابوریحان روی صحنه می رود. مهدی حسن زاده، مینا حیدری، مجتبی غفاری، گلناز شمس، مرضیه زمانی دهکردی و مهبد اسکندری بازیگران این اثر حوزه دفاع مقدس هستند.

نمایش سای دا با گویش دهکردی روایت گر زندگی یک خانواده شهرکردی در اواخر دهه 60 و مادری چشم انتظار فرزند مفقودالاثرش است که از بیماری آلزایمر رنج می برد و کم شنواست؛ خانواده این مادر شهید اما برای رعایت حال او و سلامتش می خواهند شهادت پسرش را از او پنهان کنند، در روند نمایش داستانک هایی با درون مایه طنز اتفاق می افتد تا زندگی همه ادامه یابد. نمایش سای دا تا 9 دی هر شب از ساعت 19 در تماشاخانه مهر شهرکرد میزبان تماشاگران است و علاقه مندان برای تهیه بلیت این نمایش می توانند به سامانه تیوال مراجعه کنند. برای آشنایی بیشتر با داستان و جزئیات این نمایش گفت وگویی با نویسنده و کارگردان آن انجام شده است که با هم می خوانیم.

مسلم سلیمانیان چالشتری، نویسنده و کارگردان نمایش سای دا در گفت وگو با ایکنا از چهارمحال وبختیاری در خصوص چگونگی نگارش و شکل گیری این اثر هنری، اظهار کرد: در سال 95 با روی صحنه رفتن نمایش «کاست محزون 1» اتفاق خوبی برای تئاتر چهارمحال و بختیاری رقم خورد که این نمایش توانست مقام های متعددی را در جشنواره ها کسب کند و مهم تر آنکه تماشاگران زیادی برای دیدن نمایش آمدند و این اثر رکورد تماشاچی تئاتر را شکست، ضمن اینکه از آن سال تا کنون درخواست های زیادی برای نمایش مجدد این تئاتر به دست ما می رسید.

وی ادامه داد: اردیبهشت امسال، حوزه هنری فراخوان چهارمین جشنواره نمایشنامه نویسی با عنوان «شیدای دهکردی» را منتشر کرد و بنده با تشویق دوستان و همکارانم که پیشنهاد دادند نمایش «کاست محزون 2» را با گویش دهکردی بنویسم، شروع به نوشتن نمایشنامه کردم تا در این جشنواره شرکت کنم؛ خوشبختانه این نمایشنامه در جشنواره شیدای دهکردی حائز رتبه شد و همین انگیزه ای بود تا نمایش را روی صحنه ببرم.

سلیمانیان تصریح کرد: محمد کاظم تبار، دبیر جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت طی سفری که به شهرکرد داشت نمایشنامه کاست محزون 2 یا سای دا را از بنده تحویل گرفت و برای ارزیابی به تهران برد که خوشبختانه این اثر از بین 750 نمایشنامه انتخاب شد و در بین 70 اثر روی صحنه نیز در جمع 15 برگزیده قرار گرفت که این روزها روی صحنه می رود و در کنار دیگر نمایش چهارمحال و بختیاری «نمی شناسی ام ای دوست»، مورد ارزیابی داوران جشنواره تئاتر مقاومت قرار گرفته است.

روایت مادر شهید؛ نماد صبر و مقاومت

وی در خصوص محتوا و داستان نمایشنامه سای دا (سایه مادر)، اظهار کرد: مادر خانواده در این نمایش نماد صبر و مقاومت بوده و داستان از این قرار است که مادر یک رزمنده دفاع مقدس سال هاست منتظر فرزندش است که می گویند مفقودالاثر شده است، همه اعضای خانواده می دانند که این پسر شهید شده اما واقعیت را به مادر نمی گویند و می خواهند او را منتظر بگذارند تا بیماری آلزایمر او شدیدتر و حالش وخیم تر نشود. این مادر همچنان به انتظار می ماند اما بتدریج از فضا و حال و هوای اطرافیان متوجه می شود که فرزندش شهید شده و هیچوقت باز نخواهد گشت.

سلیمانیان با تصریح اینکه نمایش سای دا با چاشنی طنز به مخاطب ارائه می شود، افزود: به موازات داستان اصلی، چند خرده داستان نیز اتفاق می افتد که درونمایه طنز دارند و نیز با بهره گیری از نمادها و المان های استان و به ویژه شهرکرد، بر جذابیت کار اضافه شده تا مورد پسند تماشاگر باشد.

این نویسنده و کارگردان تئاتر در چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه تئاتر سای دا دقیقاً بر طبق دستورالعمل جشنواره بین المللی تئاتر مقاومت به مدت 15 شب روی صحنه رفته است، توضیح داد: البته نظر ما این بود که اواخر آذرماه و اوایل دی ایام امتحانات دانش آموزان و دانشجویان است و نمی توانند برای تماشا بیایند اما دست اندرکاران جشنواره این زمان را اعلام کردند که نمایش روی صحنه برود و داوری شود.

وی ادامه داد: دو سه روز اول نمایش، استقبال مردم بسیار اندک بود اما در شب های اخیر خوشبختانه کل ظرفیت سالن پر می شود، البته این دلیل نمی شود که بگوییم تئاتر در استان ما تماشاچیان زیادی دارد، تصورم این است که کاست محزون 2 برای مخاطبان خاطره انگیز است لذا برای تماشا می آیند البته تبلیغات بسیار زیادی هم برای پر کردن سالن انجام دادیم که باعث شد مخاطبان مطلع شوند و برای تماشای کار به سالن بیایند.

سلیمانیان با ابراز گلایه از نبود زیرساخت های مناسب اجرای تئاتر در استان و شهرکرد، بیان کرد: سالنی که در آن اجرا داریم هواساز مناسبی ندارد و ناچاریم این هواسازها را خاموش کنیم تا اجرای ما خراب نشود، چند شب پیش به علت سرمای هوا ناچار شدیم از بخاری نزدیک صحنه استفاده کنیم که همین امر باعث گازگرفتگی بنده و دو نفر دیگر از عوامل نمایش شد و راهی بیمارستان شدیم.

وی بیان کرد: باید تئاتر و دیگر هنرها از جایی حمایت شوند تا رونق بگیرند و هنرمند مورد حمایت قرار گیرد تا بتواند خلق هنر کند، بنده برای ساخت دکور از هزینه شخصی استفاده کردم در حالی که نمی دانم آیا این هزینه با فروش بلیط نمایش جبران خواهد شد یا خیر؛ ضمن اینکه حق الزحمه بازیگران و عوامل گروه را نیز باید پرداخت کنم. شهرداری شهرکرد در نصب بنر تبلیغاتی و اداره فرهنگ و ارشاد و حوزه هنری نیز کمک هایی داشته اند اما انتظار می رود تمامی مجموعه ها فارغ از نگاه اداری، پای کار بیایند و کمک کنند.

سلیمانیان در خصوص پیش بینی آیتم های موسیقی و آواز در این نمایش، تصریح کرد: در بخش هایی از نمایش به فراخور فضای ذهنی بازیگر، اجرای استاد ساکنیان را داریم که اشعارش با صدای خودش پخش می شود، ضمن اینکه این نمایش با موسیقی و خوانندگی «فرامرز بنی مهدی» با گویش دهکردی به پایان می رسد. این موسیقی ها بسیار کوتاه و محدود هستند و لذا نمی توان گفت که سای دا یک تئاترموزیکال یا آهنگین یا چندرسانه ای است.

این هنرمند عرصه تئاتر استان بیان کرد: جنس نمایش سای دا شهرکردی است و از همشهریان این انتظار را داریم که از این نمایش حمایت کنند چرا که استقبال و حمایت آنها باعث خواهد شد این جنس گویش در هنر تئاتر کشور جا بیفتد و مسیری را باز کند که دیگر هنرمندان شهرکردی آن را ادامه دهند.

نویسنده و کارگردان تئاتر کاست محزون 2 در پایان از همه مردم به ویژه اهالی شهرکرد و علاقه مندان حوزه دفاع مقدس و مقاومت دعوت کرد تا در شب های باقیمانده اجرای این نمایش، آن را به تماشا بنشینند.

انتهای پیام

نظرات

captcha