دنباله داری که سیاره از آب درآمد

یک سیاره مشتری داغ عظیم الجثه با دُمی بلند مانند دنباله دارها شناسایی شد.

به گزارش ایسنا، ستاره شناسان یک سیاره فراخورشیدی مشتری داغ را با دنباله ای مانند یک دنباله دار غول پیکر کشف کرده اند.

به نقل از نیواطلس، این سیاره که با نام WASP-69b شناخته می شود، به آرامی در تابش ستاره میزبان خود در حال تبخیر است.

«مشتری داغ»(Hot Jupiter) یا «سیاره تفتیده» نوعی سیاره غیرخورشیدی است. مشتری های داغ سیاره هایی گازی در ابعاد سیاره مشتری یا بزرگ تر از آن هستند که فاصله بسیار کمی با ستاره خود دارند و به همین سبب از دمای زیادی برخوردارند و «مشتری داغ» نامیده می شوند. نخستین سیاره های غیرخورشیدی کشف شده همه از این نوع بوده اند.

سیاره WASP-69b نیز یک غول گازی است که بسیار نزدیک به ستاره میزبان خود می چرخد و «مشتری داغ» نامیده می شود. این ویژگی به تنهایی چندان هیجان انگیز نیست، چرا که مشتری های داغ از رایج ترین سیارات فراخورشیدی هستند.

چیزی که درباره WASP-69b عجیب است، دُم بلند آن است که به آن ظاهر یک دنباله دار غول پیکر را می دهد.

تابش شدید ستاره میزبان آن(باد ستاره ای) نه تنها جو این سیاره را می جوشاند، بلکه آن را به یک جریان طولانی مانند دُم دنباله دار تبدیل می کند.

ستاره شناسان در یک مطالعه جدید از رصدخانه کک(KECK) در هاوایی برای بررسی دقیق WASP-69 b استفاده کردند و وسعت کامل دُم آن را آشکار کردند.

آنها دریافتند که این دُم حدود 580 هزار کیلومتر امتداد دارد که تقریباً یک و نیم برابر فاصله زمین تا ماه است.

داکوتا تایلر(Dakotah Tyler) نویسنده ارشد این مطالعه گفت: کار گروه های قبلی نشان داد که این سیاره بخشی از جو خود را از دست می دهد و یک دنباله ظریف تشکیل می دهد یا اینکه اصلاً دمی ندارد. با این حال، ما اکنون به طور قطعی این دُم بلند را شناسایی کرده ایم و نشان داده ایم که حداقل هفت برابر طولانی تر از خود سیاره است.

محققان از این جهت از واژه «حداقل» استفاده می کنند که در واقع زمان رصد آنها قبل از اینکه انتهای این دُم را ببینند، تمام شد و هنوز نمی توان گفت که این دم واقعا چقدر امتداد دارد، اما به هر حال احتمالاً با گذشت زمان تغییر می کند، زیرا باد ستاره ای تغییر می کند.

به نظر می رسد سیاره WASP-69b گاز خود(عمدتاً هیدروژن و هلیوم) را با سرعتی در حدود 200 هزار تن در ثانیه از دست می دهد و به سرعت در حال تخلیه شدن است. البته هر یک میلیارد سال یا بیشتر تنها به اندازه جرم یک زمین از دست می دهد. این بدان معناست که این سیاره در طول عمر تخمینی خود تاکنون گازی با حجم حدود دو زمین را از دست داده است و هنوز مقدار زیادی گاز در آن مانده است.

تایلر می گوید: سیاره WASP-69b با جرمی حدود 90 برابر جرم زمین، دارای چنان مخزن بزرگی از مواد است که حتی از دست دادن این مقدار عظیم جرم، تأثیر زیادی بر آن در طول عمرش نخواهد گذاشت. همچنین خطر از دست دادن کل جو آن در طول عمر ستاره میزبان آن وجود ندارد.

این پژوهش در مجله Astrophysical منتشر شده است.

انتهای پیام

نظرات

captcha