در گفتگو با ایسنا عنوان شد

چند راهکار برای مقابله با تبعات منفی گسترش خشکی و تغییرات اقلیمی در بخش کشاورزی

ایسنا/مرکزی معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی گفت: استفاده از فناوری های نو و توسعه تولید در محیط های کنترل شده از مهمترین ابزارهای ما برای مقابله با تبعات منفی گسترش خشکی و تغییرات اقلیمی در بخش کشاورزی است.

حسین جعفری در گفت وگو با ایسنا، به برنامه های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی برای عبور از خشکسالی و تنش آبی در راستای حفظ امنیت غذایی و صیانت از کشاورزی اشاره و اظهار کرد: بهتر است به جای پرداختن به واژه خشکسالی و موضوع عبور از آن، به این نکته توجه کنیم که اساسا بخش عمده سرزمین ما در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده و در سال های اخیر تغییرات اقلیمی و استفاده بی رویه از منابع آب های زیر زمینی، اثرات خشکی بر کشاورزی را تشدید کرده است.

وی افزود: بر این اساس باید به راه های سازگاری با خشکی بپردازیم، چون خشکسالی نوعا امری موقتی است، ولی خشکی، واقعیت اقلیمی سرزمین ماست که باید ابتدا آن را  بپذیریم و سپس فعالیت های خود را با آن سازگار کنیم.

جعفری با بیان اینکه برای این منظور سازمان تات فعالیت تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی خود را در چند حوزه متمرکز کرده است، اظهار کرد: موضوع اول آشکارسازی تغییرات اقلیمی بر بخش های مختلف کشاورزی است چرا که همه بخش های کشاورزی به یک میزان از تشدید خشکی  و تغییرات اقلیمی تاثیر نگرفته است.

وی با بیان اینکه حوزه دوم، بکارگیری راهکارهای سازگاری با کم آبی و تغییرات اقلیمی است، اظهار کرد: اصلاح گونه های مختلف و معرفی ارقام گیاهی با هدف کاهش مصرف آب یکی از اقدامات ملموس در این حوزه است به نحوی که مثلا ارقام جدید گندم معرفی شده، نسبت به ارقام قبلی حدود 20 درصد نیاز آبی کمتری دارند.

وی بیان کرد: این رویه کم و بیش در مورد تمام ارقام جدید سایر محصولات زراعی نیز به عنوان یک جهت گیری اصلاحی مورد توجه به نژادگران مؤسسات وابسته به سازمان قرار گرفته است. هوشمندسازی سیستم های آبیاری، مدیریت آب در مزرعه و باغ و ترویج استفاده از سایه بان در باغات از جمله مواردی است که تحقیقات قابل توجهی در مورد آنها انجام گرفته است.

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی گفت: بکارگیری دستورالعمل ها و یافته های تحقیقی و ترویجی در تولید محصولات باغی و زراعی در شرایط کم آبی و استفاده از ظرفیت محققان، کارشناسان، خبرگان و تولیدکنندگان برتر و استفاده از فناوری های نو و توسعه تولید در محیط های کنترل شده از مهمترین ابزارهای ما برای مقابله با تبعات منفی گسترش خشکی و تغییرات اقلیمی در بخش کشاورزی است.

وی در پاسخ به این پرسش که در بحث ارقام انار مقاوم به خشکسالی و تنش آبی چه اقدامات تحقیقاتی انجام شده و چه نتایجی در بر داشته است، گفت: استفاده از سایبان در کاهش خسارت تنش خشکی و آفتاب سوختگی، اصلاح و معرفی ارقام زودرس با بازار پسندی بیشتر و استفاده از کائولین در کاهش خسارت تنش آفتاب سوختگی و خسارت آفات مهم مانند کرم گلوگاه انار از جمله اقدامات انجام شده بوده است.

جعفری همچنین استفاده از ترکیبات آلی، سوپرجاذب ها و میکوریزا در کاهش تنش ها، مطالعه پایه ها در کاهش خسارت تنش های محیطی و تراکم کشت و مدیریت به باغی در شرایط خشکی و کم آبی را از دیگر اقدامات بیان کرد.

انتهای پیام

نظرات

captcha