تبیین جایگاه حقیقی صدیقه طاهره (س) در کتاب «دفاع از فاطمه زهرا (س)»

در کتاب «دفاع از فاطمه زهرا(س)» جایگاه حقیقی صدیقه طاهره(س) تبیین شده است. جلد اول ناظر بر پاسخ به شبهه اختلافات بین حضرت فاطمه(س) و پیامبر اکرم(ص)، جلد سوم روایات ناظر بر پاسخی به شبهه اختلافات بین حضرت فاطمه(س) و امیرالمؤمنین(ع) است و جلد دوم به صورت ویژه نسبت به ماجرای شأن صدور تسبیحات حضرت فاطمه(س) تمرکز دارد.

سیدعمران موسوی گرمارودی، نویسنده کتاب «دفاع از حضرت فاطمه زهرا(س)» است. وی در دانشگاه مهندسی برق خوانده، اما با توجه به شرایط خانوادگی و به فراخور پژوهش هایی که همیشه در خانواده و اطرافیانش مطرح بوده و همچنین علاقه شخصی به معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، به ویژه مباحث قرآنی و حدیثی، به این حوزه ورود کرده است. خبرگزاری ایکنای خراسان رضوی به مناسبت ایام فاطمیه گفت وگویی با وی انجام داده است که در ادامه می خوانیم.

ایکنا_ لطفاً خودتان را معرفی کنید.

من در شهر ری استان تهران متولد شدم، اما بزرگ شده در جوار علی بن موسی الرضا(ع) در مشهد مقدس هستم. در دانشگاه مهندسی برق خواندم، اما با توجه به شرایط خانوادگی و به فراخور پژوهش هایی که همیشه در خانواده و اطرافیانم مطرح بوده است و همچنین علاقه شخصی به معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، به ویژه مباحث قرآنی و حدیثی، دستی بر آتش این مسائل پیدا کردم و در همین راستا در مقطع کارشناسی ارشد تغییر رشته داده و به سمت رشته الهیات و علوم قرآن و حدیث رفته و اکنون نیز در مقطع دکتری دانشگاه مازندران مشغول به ادامه تحصیل هستم.

ایکنا _ چه ضرورتی باعث تألیف کتاب «دفاع از حضرت فاطمه زهرا(س)» شد؟

در پژوهش هایی که پیرامون حیات حضرات معصومین(ع) داشته ام، به ویژه در کتاب هایی که با هدف ترویج فرهنگ فاطمی و سبک زندگی دینی در جامعه به رشته تحریر درآمده بود، مخصوصاً آن هایی که مخاطبشان، جوانان و عموم مردم بود، با روایت ها و قصه واره هایی مواجه شدم که در نگاه اول با معارف عصمت و طهارت و مسلمات قطعی که قرآن و احادیث اهل بیت(ع) نسبت به شاخصه های اهل بیت(ع) به تصویر می کشند، زاویه دار بود که احساس کردم این موارد نیازمند بررسی ویژه ای هستند و این موضوع سبب شد که به گردآوری احادیث و قصه هایی که ذکر شد دست بزنم و متأسفانه در ادامه با این حقیقت رو به رو شدم که بسیاری از آن ها به گونه ای تعمدی نسبت به ساحت مقدس اهل بیت(ع) زاویه دارند و می توان با قطعیت گفت که بسیاری از این گونه داستان هایی که در کتاب های امروزی ما با هدف فرهنگ سازی سبک زندگی فاطمی(س)، به رشته تحریر درآمده اند، دست خوش تحریف واقع شده اند و بیش ترین این آسیب ها و پرتکرارترین تحریف ها نیز پیرامون زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) به نظر می رسد.

می توان این روایات را به دو دسته تقسیم بندی کرد، دسته اول داستان ها و روایاتی است که ناظر بر اختلافات میان پیامبر اکرم(ص) و حضرت فاطمه(س) بود و دسته دوم، آن هایی که ناظر بر اختلافات بین امیرالمؤمنین(ع) و حضرت صدیقه طاهره(س) است و بدین ترتیب پژوهشی پیرامون بعد فقه الحدیثی اینگونه روایات، در بحث اسناد و سلسه رجال، خاستگاه آن ها در مصادر تاریخی شیعه و اهل تسنن و همچنین از لحاظ مفاهیم و متون آن ها، شکل گرفت.

هدف از تألیف این کتاب، تبیین جایگاه حقیقی صدیقه طاهره(س) به عنوان یکی از حجت های الهی در شریعت اسلام است و تبیین این نکته که نویسندگان ما و کسانی که دستی بر آتش فرهنگ و ترویج معارف اسلامی در جامعه دارند، باید توجه داشته باشند که جایگاه حضرت فاطمه(س) بسیار فراتر از آن چیزی است که ما گاهی در گفتمان های خود آن را به کار می بریم، شخصیت ایشان شخصیتی است که در علم، عصمت و شاخصه های حجتی، منهای مقام نبوت و امامت، در ردیف پیامبر(ص) قرار دارد.

جایگاه و عملکردی که حضرت فاطمه(س) در دفاع از ولایت امیرالمؤمنین(ع) و اثبات حقانیت خلافت بلافصل ایشان بعد از پیامبر(ص) داشتند به قدری پررنگ است که مخالفان ولایت اهل بیت(ع) با تلاش ویژه ای سعی کرده اند ایشان را از جایگاه حقیقی عصمت و طهارتشان به پایین بکشانند و یکی از وجوه تلاش آنان تحریفاتی است که در تاریخ اتفاق افتاده است و به همین جهت می بینیم میان روایاتی که پیرامون اهل بیت(ع) تحریف یا جعل شده است، بیشترین تحریفات و آسیب ها پیرامون خمسه آل عبا و به ویژه پیرامون حضرت فاطمه(س) است.

از آن جایی که حضرت فاطمه(س)، بانوی پرده نشین خانه عصمت و طهارت بودند، برای جعل داستان وقایع حیات ایشان، فضایی بیشتر از محیط خانوادگی ایشان در دسترس آنان قرار نداشته، بنابراین می بینیم بسیاری از روایت هایی که در خصوص سیره ایشان مورد تحریف قرار گرفته در کشاکش روابط ایشان با پدر و همسرشان است و هدف این کتاب آن است که از نویسندگان و دست اندرکاران عرصه فرهنگ و معارف اسلامی بخواهد که در گزینش روایت های معارفی و دینی، یک مداقه فقه الحدیثی انجام دهند و به راحتی و پر تسامح از کنار آن نگذرند.

ایکنا _ در خصوص محتوای کتاب برایمان بگویید.

مجموعه پژوهش ها را در کتاب دفاع از حضرت فاطمه(س) در سه جلد به رشته تحریر درآوردم، جلد اول ناظر بر اختلافات بین حضرت فاطمه(س) و پیامبر اکرم(ص)، جلد سوم روایات ناظر بر اختلافات بین حضرت فاطمه(س) و امیرالمؤمنین(ع) است و جلد دوم به صورت ویژه نسبت به یک ماجرای بسیار پر اهمیت تمرکز دارد؛ ماجرای شأن صدور تسبیحات حضرت فاطمه(س). در فصل اول این کتاب مروری تأکیدگونه و اثبات گونه بر اصالت و قطعیت صدور تسبیحات حضرت فاطمه(س) و اثرات و برکات پایبندی به آن شده است و اثبات اینکه این تسبیحات که هدیه پیامبر(ص) به حضرت فاطمه(س) است، قطعاً از لسان پیامبر(ص) صادر شده و در لسان اهل بیت(ع) نیز بسیار پرتکرار بیان شده و بر ثمرات دنیوی و اخروی آن نیز تأکید بسیاری شده است.

در هر سه جلد این کتاب، احادیث را از سه منظر مورد بررسی قرار داده ام. منظر اول، سیر تاریخی حضور این حدیث در مصادر فریقین، از صدر اول و نخستین کتابی که این روایت در آن پدید آمده بود، در کتب و منابع شیعه و اهل تسنن به موازات هم بررسی کردم و این موضوع سبب می شود که ما بدانیم این قصه و یا حدیث، نخستین بار از چه مکتب و دیدگاهی برخاسته است و گام دوم این بود که همان حدیث را به لحاظ سندی و رجالی با مبانی متقن رجالی شیعی بررسی کردم و در گام سوم به بررسی متن و مفاهیم احادیث و عرضه مفاهیم آن ها در مسلمات ثقلین پرداختم.

با توجه به این گونه تمرکزها و مداقه ها، زاویه دار بودن مفاهیم این قصه را با معارف اسلامی آشکار کردم و در گام آخر که به نظرم مثمر ثمرترین هدف این کتاب است، پس از آشکارساختن این گونه روایات که به لحاظ سندی و متنی با معارف اسلامی در تضاد است، آثار آن قصه را در کتاب هایی که امروزه برای قشر عموم و جوانان نوشته شده است بدون ذکر نام مؤلفین و تنها با ذکر فرازهایی از کتاب، نشان دادم و هدف این بوده است که بدانیم چگونه یک داستان تحریف شده، چه تطوراتی در طول تاریخ داشته و چگونه به گفتمان امروزین فاطمه جامعه شیعه راه پیدا کرده است.

var player = videojs('player_357186_3675211',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3675211',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی انتهای پیام

نظرات

captcha