در آئین رونمایی از کتاب «دو تذکره از مسکین اصفهانی» مطرح شد:

«مسکین اصفهانی»؛ شاعری که جنگ شاعران اصفهان را به یادگار گذاشت

اصفهان- یک پژوهشگر گفت: مسکین اصفهانی، شاعر برجسته دوره قاجار، با گردآوری آثار شاعران هم عصر خود در «جنگ شاعران اصفهان»، میراثی ماندگار برای ادبیات فارسی به جای گذاشت.

به گزارش خبرنگار مهر، آئین رونمایی از کتاب «دو تذکره از مسکین اصفهانی و جنگ شاعران اصفهان» به همت مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل اصفهان، با سخنرانی محمدابراهیم ایرج پور، پژوهشگر ادبی، و حسین مسجدی، اصفهان شناس و مدرس دانشگاه، شامگاه پنج شنبه در انتشارات سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان برگزار شد.

تلاش های ده ساله برای گردآوری تذکره های اصفهانی

ایرج پور در این نشست از جست و جو و پژوهش ده ساله خود برای یافتن نسخه های دست نویس ادبیات اصفهان سخن گفت و بیان کرد: از یک دهه پیش به دنبال نسخه های قدیمی از شاعران اصفهان بودم تا اینکه در کتابخانه ملی به دو نسخه خطی نایاب برخوردم. این دو نسخه، متعلق به دوره ای بود که تازه گردآوری شده بودند و به مرور سرگذشت و آثار شاعران اصفهان را شرح می دادند.

وی افزود: «این نسخه ها که به تذکره و جنگ شاعران اصفهان معروف شده اند، توسط استاد همایی به دانشجویانش در تهران سپرده شده بودند تا به صورت تازه ای بازنویسی شوند. نسخه های یافته شده، ویژگی های ارزشمندی از نظر خط و محتوای شعری دارند. استاد همایی خود در سال های میان سالی بارها به این نسخه ها مراجعه کرده و آن ها را حاشیه نویسی کرده بود که نشان از اهمیت این نسخ برای او داشت.

میراث استاد همایی و اهمیت تذکره های شاعران اصفهان

به گفته این پژوهشگر، استاد همایی در تلاش هایش برای گردآوری آثار ادبی دوره قاجار، توانست نسخی نایاب از تذکره مسکین اصفهانی را گردآوری کند و در نسخه های خود از «جنگ شاعران اصفهان» به آن ها اشاره داشته باشد. تذکره مسکین که شامل اشعاری از 31 شاعر است، دستاورد تلاش های این شاعر اصفهانی و فرزند او میرزا عبدالرحیم بود. در این میان، میرزا عبدالرحیم هفت مشاعره جدید به نسخه های پدر افزود و حتی برخی از اشعار را نیز اصلاح کرد.

وی افزود: نسخه جنگ شاعران اصفهان، دستاورد ارزشمندی برای شناخت ادبیات قاجار و به ویژه آثاری است که کمتر دیده شده اند. این مجموعه شامل اشعاری است که شاعران در انجمن های ادبی می سرودند و نوعی شعر طرحی محسوب می شود که مبنای سرودن اشعار دیگر شاعران قرار می گرفت. همچنین، اولین تذکره 31 شاعر و تذکره دوم 13 شاعر را معرفی می کند، در حالی که جنگ شاعران شامل اشعاری از 12 شاعر به عنوان نمونه های شعر طرحی است.

تأثیر مسکین بر انجمن های ادبی اصفهان

در بخش دوم نشست، حسین مسجدی، اصفهان شناس و مدرس دانشگاه، به نقش و اهمیت مسکین اصفهانی در محافل ادبی اصفهان اشاره و اظهار کرد: مسکین از چهره های تأثیرگذار در محافل ادبی و انجمن های شعری دوره قاجار در اصفهان بود. او در بسیاری از انجمن های شعری از جمله انجمن ادبی مشتاق و بعدها در انجمن خاقان تهران حضور داشت و اشعار بسیاری از شاعران را گردآوری می کرد. این انجمن ها محافلی برای تبادل اندیشه های ادبی و مشاعره های شعری بودند که باعث تقویت خلاقیت شعری می شدند و شاعرانی مانند مسکین در آن ها تأثیرگذار بودند.

وی افزود: این انجمن ها به ترویج و انتقال سنت های شعری کمک می کردند و مسکین در این محافل به نوعی رهبر و سازمان دهنده شعرا بود. او نه تنها خود در زمینه شعر فعالیت داشت، بلکه اشعار دیگر شاعران را نیز گردآوری کرده و به تذکره های ماندگار تبدیل می کرد. مجموعه این تلاش ها منجر به احیای شعر قاجاری و بازآفرینی فضایی شد که شاعرانی چون مسکین در آن امکان بروز و ظهور یافتند.

روند بازگشت ادبی و جایگاه تذکره های قاجار

این اصفهان شناس با اشاره به ویژگی های دوره قاجار گفت: در این دوره، دو سبک شعری برجسته وجود داشت؛ یکی سبک قصائد انجمنی که شاعر در آن به معرفی دیگر شاعران می پرداخت، و دیگری سبکی خاص به نام «شعر طرحی» بود که شاعران بر مبنای آن ملزم به سرودن اشعار جدیدی می شدند. این سبک ها در انجمن های ادبی دوره قاجار، به ویژه در انجمن های اصفهان، مورد توجه قرار گرفت و به یکی از شاخص های این دوره تبدیل شد.

وی در ادامه بیان کرد: با وجود تلاش های فراوانی که در آن دوره برای گردآوری و حفظ اشعار شاعران انجام شد، اما متأسفانه بخشی از تذکره ها از بین رفته اند و این موضوع نیازمند پژوهش و پیگیری های بیشتر است تا بتوان دلیل اصلی از بین رفتن آن ها را مشخص کرد. انجمن های شعری و محافل ادبی نقش مهمی در رشد فرهنگ ادبی اصفهان ایفا کردند و ردپای آن ها هنوز در تاریخ فرهنگی این شهر مشاهده می شود.

به گزارش مهر میرزا محمّدعلی اصفهانی متخلّص به «مسکین»، شاعر و ادیب خطاط در قرن سیزدهم هجری است که در حدود سال 1223 ق در اصفهان متولّد شده و علیرغم میل باطنی، مانند پدران خود به تجارت تریاک و کسب و کار در بازار اصفهان مشغول شد. ولی در کنار آن به تحصیل فضائل و تکمیل کمالات خود مشغول بود. او از شعراء انجمن ادبی ابوالفقراء در اصفهان است که میرزا محمّدباقر ابوالفقراء گزی بُرخواری اصفهانی آن را تأسیس کرده بود.

نظرات

captcha