مروری بر دغدغه های زندگی دانشجویی/ آینده سازان، هویت ملی خود را حفظ کنند

ایسنا/فارس دانشجویان به عنوان یکی از اقشار مهم و تأثیرگذار جامعه نقش بی بدیلی در تعیین سرنوشت هر جامعه ای دارند لذا باید به این قشر توجه ویژه داشت و دغدغه ها و مطالبات و درخواست های آنان را شنید و در جهت رفع این مشکلات گام برداشت.

روز 16 ماه آذر به یاد 3 دانشجو (مصطفی بزرگ نیا، احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی) که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا و همچنین از سرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ 16 آذر 1332 (حدود چهار ماه پس از واقعه کودتای 28 مرداد همان سال) در دانشگاه تهران شهید شدند، به نام روز دانشجو نام گذاری شده است.

دانشجویان در تمام ادوار به عنوان قشر فرهیخته که طالب علم و دانش و اعتلای خود و کشور هستند، شناخته می شوند و توجه به دغدغه دانشجویان امری ضروری است چرا که دانشجویان امروز آینده سازان جامعه هستند و برای رسیدن به اهداف عالی انقلاب اسلامی توجه به مشکلات این قشر از ضروریات است.

دانشجویان در راه علم آموزی ممکن است با مشکلاتی از قبیل امکانات، تغذیه، دغدغه های مالی، رفتار پرسنل و مسئولان، دوری از خانواده و دلتنگی، فعالیت های فرهنگی، تفریحی و مذهبی، هم اتاقی ها، هزینه های خوابگاه، بهداشت، تفاوت های فرهنگی، احساسات ضد و نقیض و... روبه رو شوند. برخی از این مشکلات می توانند برای دانشجو آزاردهنده باشد و بر روند درسی آن ها تاثیرات منفی بگذارد.

به مناسبت فرا رسیدن روز دانشجو به سراغ تعدادی از دانشجویان رفتیم و پای سخنان و دغدغه های آنان نشستیم. در سخنان اکثر آنان بیشترین دغدغه مربوط به مسائل خوابگاه و رفاه و مسائل فرهنگی می شود.

زندگی در خوابگاه علاوه بر مشکلات بی شمار راه و رسم همکاری و صبر را می آموزد

سینا سبحانی، دانشجوی 18 ساله که به تازگی دانشجو شده است، در گفت وگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: مهم ترین دغدغه من زندگی در خوابگاه و مشکلات برآمده از آن است. تا قبل از ورود به دانشگاه و خوابگاه تجربه تنها شدن را نداشتم و حتی مسافرت مجردی هم نرفتم.

وی ادامه داد: در خانه مسئولیتی جز درس خواندن نداشتم اما اکنون تحمل فشار این مسئولیت ها سخت است و انسان را دچار اضطراب می کند. اما در بین بچه ها کسانی هم هستند که دلتنگی برای خانواده چندان اذیتشان نمی کند و اتفاقاً استقلالی را که در خوابگاه به دست آورده اند را دوست دارند.

سبحانی افزود: زندگی در کنار دانشجوهایی که از شهرها و خانواده های مختلف کنار هم قرار گرفته اند و هر کدام فرهنگ خودشان را دارند، کار ساده ای نیست و هر کسی اخلاق و عادت خودش را دارد؛ اختلاف های فکری و فرهنگی سختی این همزیستی را مشکل تر می کند، حتی برخی دانشجویان رفتارهای نامتعارف دارند.

وی اظهار کرد: گذشت و بخشش در زندگی خوابگاهی بسیار مهم است، چون بدون این خصلت واقعا تحمل برخی دانشجویان بسیار سخت است. البته همین گذشت می توان تمرینی برای صبر، حوصله و رعایت انصاف شود.

سبحانی ادامه داد: زندگی در خوابگاه نکات مثبت هم دارد؛ جزوه های درسی همیشه در دسترس است و دانشجوهایی وجود دارند که می توانند برای رفع اشکال به بقیه کمک کنند یا اگر در خوابگاه کسی مریض شود یا مشکلی برایش پیش بیاید، چند نفر همدردی کرده و در حد توانشان کمک می کنند. زندگی در خوابگاه راه و رسم همکاری، گذشت و فداکاری را به دانشجوها یاد می دهد که دستاورد کمی هم نیست.

آموزش فرهنگ ایده آل به دانشجویان

مبینا رنجبر، دانشجوی ترم 3 نیز به خبرنگار ایسنا گفت: مهم ترین دغدغه من مسائل مالی و پس از آن مسائل فرهنگی است.

وی با بیان اینکه پیش از ورود به خوابگاه چندان به فکر کردن مخارج خود نبودم، گفت: اکنون دغدغه این موضوع را دارم و همیشه در حال محاسبه هستم که چه مقدار پول برایم مانده است. اگرچه احساس استقلال بیشتری دارم اما نداشتن پول کافی گاهی باعث ایجاد مشکلاتی می شود.

رنجبر به مشکلاتی که در خوابگاه با آن مواجه است، اشاره کرد و گفت: برخی خوابگاه ها ساختمان های قدیمی، کم امکانات و فرسوده دارند و نواقصی که در ساختمان های جدید وجود دارد بسیار سریع می تواند آن ها را شبیه به ساختمان های قدیمی کند.

وی با بیان اینکه قبل از دوران دانشجویی نمی توانستم زندگی خود را اداره کنم، تصریح کرد: شاید اگر زندگی در خوابگاه را تجربه نمی کردم، هیچ وقت متوجه حمایت ها و زحمات مادرم نمی شدم و درک نمی کردم که چه کسی در خانه کارهایم را برایم انجام می دهد و با این تجربیات چند ماهه گویی چند سال بزرگتر شدم.

این دانشجوی ترم 3 در مورد دوری از خانواده خود بیان کرد: این دوری از یک نظر خوب است که می توان بر خود تکیه کرد و به خودباوری رسید.

وی تصریح کرد: از دور دیدن فضای خوابگاه و دورهمی دانشجویان، زندگی خوابگاهی را جذاب نشان می دهد اما در واقع این حس تنها برای چند روز اول است وقتی این مسأله جا بیفتد که باید به طور جدی در این محیط زندگی کنیم و اتاق مرتب، غذای آماده در فضای گرم خانه و عدم مدیریت مالی را به فراموشی بسپاریم، آن وقت شرایط و خیلی سخت شده و حس ناامیدی قدرت پیدا می کند.

رنجبر با بیان اینکه برخی دانشجویان دچار عدم خودباوری هستند، اظهار کرد: در واقع برخی از دانشجویان به چیزی اعتقاد ندارند و از درون تهی شده اند و نگاه آن ها به فرهنگ غرب معطوف شده است البته در خوابگاه با فرهنگ های مختلف و طرز تفکرهای مختلف آشنا می شویم. دانشجویان زیادی را می بینم که از یاد خدا غافل شده اند و به مسائل حاشیه ای مشغول هستند. این موضوع در خوابگاه بیشتر احساس می شود و حتی برخی از دانشجویان اعتقادها را به سخره می گیرند در حالی که یکی از نقاط قوت محیط خوابگاه این است که می توان فرهنگ ایده آل را به دانشجویان آموزش داد.

علی رغم بسیاری از صحبت ها پیرامون عدم مطلوب بودن وضعیت بهداشتی خوابگاه ها، این دانشجو از وضع بهداشتی خوابگاه خود ابراز رضایت کرد.

مهم ترین دغدغه دانشجویان شغل آینده است

ابوالفضل زارع، دانشجوی ترم 4 نیز در گفت وگو با خبرنگار ایسنا در ابتدا به مشکلات زندگی خوابگاهی اشاره کرد و گفت: اتاق های بدون پرده، تخت های فلزی نامرتب، لوازم به هم ریخته در اتاق ها گویای این است که دانشجوها در بیشتر خوابگاه ها معمولاً از اکثر وسایل به شکل عمومی استفاده می کنند یا اصلاً امکانات ویژه ای در اختیار ندارند.

وی دغدغه خود را محیط خوابگاه، فرهنگ متفاوت دانشجویان و شغل آینده خود دانست و ادامه داد: زندگی در کنار افراد با فرهنگ ها و عادات مختلف سخت است، یکی می خواهد بخوابد و همزمان دیگری می خواهد تلویزیون تماشا کند و دیگری می خواهد در سکوت درس بخواند! در این مواقع فقط باید صبور بود چون اعتراض و سرو صدا منجر به دعوای فیزیکی می شود!

زارع تصریح کرد: شاید در نگاه اول زندگی خوابگاهی چندان سخت به نظر نیاید و شاید حتی جذاب هم باشد! این که فقط و فقط با هم سالان خود در ارتباط بوده و فرصتی برای مستقل شدن پیدا کنیم جذاب به نظر می رسد اما زندگی خوابگاهی همه آن چیزی نیست که در نظر اول به چشم می رسد.

وی درباره رفت وآمد با افرادی از فرهنگ های متفاوت نیز گفت: هر کسی ممکن از با خانواده خود که هم خون هستند و در یک فرهنگ بزرگ شده اند هم مشکل داشته باشند، دانشجویان هر کدام از شهری آمده و فرهنگ های متفاوتی دارند این همزیستی در کنار تمام سختی ها می تواند جذاب هم باشد.

زارع در پایان سخنان خود به مهم ترین دغدغه دانشجویان پرداخت و گفت: مهم ترین دغدغه دانشجویان شغل آینده است که بیشتر آن در اختیار دانشگاه ها نیست، هرچند که حرکت هایی آغاز شده تا شرایطی برای دانشجویان فراهم شود تا زمینه اشتغال فراهم شود اما در مجموع شغل آینده مهم ترین دغدغه دانشجویان است و از مسئولان توقع می رود به این مهم توجه کنند.

به گزارش ایسنا، با شنیدن مشکلات دانشجویان که بیشتر به مسائل فرهنگی مربوط می شد به سراغ سعید زاهد زاهدانی، جامعه شناس و مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز رفتیم و نظر این جامعه شناس را  در مورد تفاوت های فرهنگی موجود در جامعه جویا شدیم.

مسئول پژوهشکده تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز در گفت وگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: چند نوع فرهنگ در جامعه امروز رایج است، فرهنگ گذشته اسلامی، فرهنگ مدرن و دیگری فرهنگ تمدن جدید اسلامی است.

وی با بیان اینکه در دل فرهنگ مدرن تمدن های فرهنگی بسیاری وجود دارد. بنابراین آن چه که به عنوان چالش فرهنگی در جامعه امروز وجود دارد ترجیحات هر یک از این فرهنگ ها است، تصریح کرد: دنیا در حال تغییر و تحولات است و این تغییر و تحولات در کل دنیا تاثیرمی گذارد و طبیعتاً از کل دنیا هم تأثیر می پذیرد.

زاهد زاهدانی افزود: بعد از انقلاب اسلامی، ایران تلاش کرد بر پایه تمدن گذشته اسلامی و بر پایه سنت های قدیمی با استفاده از آلات و ابزارهای تمدن مدرن، تمدن جدید اسلامی بسازد و این درگیری تولید و خلاقیت، اختلاف را در بین دانشجوها زیاد می کند و البته مشکل همین اختلافات است. این اختلافات باید به سرانجام برسد و فرایند فرهنگ گذشته اسلامی و فرهنگ تمدن مدرن به فرهنگ تمدن نوین اسلامی بدل شده و عملیاتی شود.

این جامعه شناس تصریح کرد: اختلال ها در بین کسانی که متعلق به جریان انقلابی و طالب هویت اصیل ملی ایرانی نیستند، مشاهده می شود که بنا دارند از طریق ماهواره، فضای مجازی و گفت وگوهای داخلی اختلال ایجاد کنند اما در این میان افرادی که به راه خود اعتقاد دارند و معتقدند که در راه پوست اندازی و رسیدن به یک تمدن مترقی تر از تمدن های فعلی هستیم و باید مقاومت کرده و تلاش کنند تا مزایای تمدن نوین اسلامی را به دیگران نشان دهند.

دانشجویان رسالت ملی خود را فراموش نکنند

زاهد زاهدانی اظهار کرد: حدود نیم قرن از این مقاومت ملت ایران در برابر دشمنان می گذرد و این ایستادگی نیروهای خارجی را برانگیخته تا در مقابل این مقاومت ضربه هایی را اعمال کنند بنابراین دانشجویان عزیز، بصیر و یکه تاز جامعه به یمن استعداد، هوش و خلاقیتی که دارند باید رسالت ملی خود را فراموش نکنند و جمع بندی حاصل از این چالش ها را با خلاقیت های تمدن نوین به سرانجام برسانند و راهنمایی برای کل ملت ایران باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز، رسالت دانشجو را پیش تازی، گفتمان سازی و راهنمایی دانست و بیان کرد: در تاریخ ایران دانشجویان همواره با ایثار، رشادت و از خود گذشتگی شناخته می شوند لذا امروز نیز دانشجویان باید با ازخودگذشتگی و خلاقیت هویت ملی خود نگه داشته و پیگیر همین راه باشند.

به گزارش ایسنا، فرهنگ، نظامی است که شامل باورها، هنرها، عادات، اخلاق، مواریث ملی و خصلت های بومی است که شکل دهنده ذهنیت افراد و رفتار جامعه است.

در گذشته همه آموزش های علمی همراه با آموزش حکمت و اخلاق بود و فرهنگ افراد به این وسیله بالا می رفت. امروزه ارگانی که واقعاً می تواند به غنی کردن فرهنگ دانش پژوهان کمک کند، دانشگاه است. این دانشگاه است که رشد فرهنگی دانشجویان را به عنوان یکی از رسالت های مهم بر عهده دارد.

اختلافات فرهنگی و قومی در میان دانشجویان بسیار دیده می شود؛ در عصر کنونی که عصر ارتباطات، فضاهای مدنی و شبکه های اجتماعی است این اختلاف فرهنگی می تواند به فرصتی گران بها تبدیل شود تا دانشجویان علاوه بر تبادل علم، فرهنگ غنی ایرانی _ اسلامی را غنا بخشیده و آن را گسترش دهند.

با توجه به اینکه بسیاری از دغدغه های دانشجویی در خصوص مسائل خوابگاه هاست، طی روزهای آتی هم به سراغ تعدادی از مسئولان امور خوابگاهی دانشجویی خواهیم رفت.

انتهای پیام

نظرات

captcha