ضرورت مالکیت دولت بر داده های عمومی/

بازار آنلاین دارو؛ چوب حراج بر محرمانه های مردم

داستان تحول در بازار آنلاین دارو در ایران به سال ها پیش برمی گردد؛ به زمانی که اینترنت به طور گسترده در زندگی روزمره مردم نفوذ کرد.

به گزارش مشرق ، از آن زمان، خرید اینترنتی کالاها و خدمات گسترش زیادی پیدا کرد و به تدریج صنایع مختلف هم از این تغییرات بهره بردند. یکی از صنایعی که این تغییرات به شدت بر آن اثر گذاشت، بازار دارو بود. این تغییر از سال 1395 آغاز شد، زمانی که مردم برای خرید داروهای ساده و بدون نسخه از اینترنت استفاده کردند.

در ابتدا، داروهایی همچون مسکن ها، ویتامین ها و داروهای عمومی از طریق وب سایت های مختلف به فروش می رسیدند. خرید این داروها که نیازی به نسخه پزشک نداشتند، بسیار آسان بود، به طوری که افراد می توانستند به راحتی داروهای خود را از طریق سکوهای اینترنتی سفارش دهند و از درِ منزل خود دریافت کنند. این راحتی و سرعت در خرید، به ویژه برای افرادی که در مناطق دورافتاده زندگی می کردند یا اوقات شلوغی داشتند، تحول بزرگی به حساب می آمد.

اما این مسیر بدون چالش نبود. در اوایل، هیچ نظارت دقیقی بر کیفیت داروها وجود نداشت و نگرانی ها درباره تقلبی بودن داروها، تاریخ مصرف گذشته بودن و مشکلات بهداشتی موجب شد مردم با تردید به خرید اینترنتی دارو رو بیاورند. نگرانی ها به این خاطر بود که وقتی خرید دارو ازطریق اینترنت صورت می گیرد، نظارت فیزیکی بر کیفیت داروها وجود ندارد و این می تواند به مشکلات جدی منجر شود.

به گزارش روزنامه قدس، آغاز فروش برخط داروهای تجویزی چالش واقعی از هنگام فروش داروهای تجویزی در بازار آنلاین آغاز شد؛ داروهای تجویزی، داروهایی بودند که تنها پس از تجویز پزشک قابل تهیه بودند.

بسیاری از افراد با بیماری های مزمن مانند دیابت، فشار خون یا بیماری های قلبی به داروهایی نیاز داشتند که تنها با نسخه پزشک در داروخانه ها قابل دسترسی بودند. از این رو، داروخانه های آنلاین برای اینکه بتوانند داروهای تجویزی را هم به مردم عرضه کنند، نیاز به یک سیستم تأیید نسخه داشتند.

این سیستم ها به داروخانه های آنلاین این امکان را می داد که داروهای تجویزی را تنها پس از تأیید نسخه پزشک ارسال کنند.این تغییرات موجب شد خرید دارو از سکوهای اینترنتی، به ویژه برای افرادی که به دلیل بیماری های مزمن به داروهای خاص نیاز داشتند، به سرعت رواج پیدا کند و به این ترتیب دیگر نیازی نبود افراد برای دریافت داروهایشان به داروخانه ها مراجعه کنند؛ تنها با یک تماس اینترنتی، داروهایشان به راحتی در اختیارشان قرار می گرفت. اما این تحول، بدون دردسرهای خاص خود نبود.

دردسرها و چالش های قانونی

یکی از بزرگ ترین چالش ها، نگرانی های مردم و مسئولان بهداشتی درباره کیفیت داروها بود. در این میان، محمدرضا شانه ساز، رئیس سابق سازمان غذا و دارو که خود از نزدیک نگران تأثیرات این روند بود، در یکی از اظهارات خود گفت: فروش اینترنتی دارو در کشور باید تحت نظارت دقیق قرار گیرد، زیرا دارو یک کالای حساس است و باید از توزیع داروهای تقلبی و غیراستاندارد جلوگیری شود.

او بر این باور بود از آنجایی که داروها به طور مستقیم با سلامت عمومی مردم در ارتباط هستند، نباید این بازار بدون نظارت و بررسی های دقیق ادامه یابد. شانه ساز همچنین فروش برخط دارو را به ویژه برای افرادی که در مناطق دورافتاده زندگی می کنند یا در شرایط بحران به دارو نیاز دارند، فرصتی مناسب می دانست، اما در عین حال هشدار می داد بدون نظارت ممکن است مشکلات جدی به وجود آید.

در همان زمان، سعید نمکی، وزیر بهداشت وقت نیز درباره چالش ها و خطرات احتمالی فروش اینترنتی دارو گفته بود: در شرایط بحرانی و بیماری های همه گیر، فروش اینترنتی دارو می تواند راه حلی موقت و ضروری برای تأمین دارو باشد، اما در صورتی که کنترل های دقیق و مشاوره های پزشکی وجود نداشته باشد، این کار می تواند خطرات زیادی برای سلامت مردم ایجاد کند.وی همچنین تأکید می کرد: مشاوره های پزشکی و نظارت دقیق بر روند توزیع داروها از اهمیت بالایی برخوردار است تا هیچ گونه آسیبی به سلامت مردم وارد نشود.

آغاز نظارت و کنترل های قانونی

در پاسخ به این نگرانی ها، سازمان غذا و دارو به سرعت اقدامات قانونی و نظارتی را آغاز کرد. داروخانه های آنلاین مجبور به دریافت مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو شدند تا بتوانند داروهای خود را به صورت قانونی و تحت نظارت دقیق عرضه کنند. این نظارت ها شامل بررسی تأمین کنندگان دارو، کنترل کیفیت داروها و نظارت بر فرایندهای ارسال داروهای تجویزی بود.

با گذشت زمان، داروخانه های آنلاین سیستم های پیچیده ای برای تأیید نسخه پزشک راه اندازی کردند که به داروخانه ها امکان می داد فقط پس از تأیید نسخه، داروهای تجویزی را ارسال کنند. این اقدام، به ویژه در دوران کرونا، موجب شد خرید دارو به صورت برخط به یک ضرورت برای بسیاری از مردم تبدیل شود.

توسعه سکوهای برخط و چالش های امنیتی

در این میان، سکوهای مختلفی مانند اسنپ دکتر، داروخانه آنلاین 190 و دیگر سرویس های مشابه در بازار ایران به سرعت گسترش یافتند و تعداد زیادی از داروخانه های آنلاین وارد این عرصه شدند. این سکوها به سرعت رشد کردند و توانستند حتی مشاوره های پزشکی مجازی را به خدمات خود اضافه کنند که این خود موجب شد مردم به صورت راحت تر و مطمئن تری داروهای خود را خریداری کنند.

با این حال، همچنان مشکلات و چالش هایی وجود داشت که نیاز به توجه بیشتر داشت. یکی از بزرگ ترین چالش ها، فروش داروهای تقلبی یا غیراستاندارد بود. زمانی که خرید دارو از طریق اینترنت صورت می گیرد، نظارت فیزیکی بر کیفیت داروها وجود ندارد و این می تواند موجب شود برخی سکوها داروهایی با کیفیت پایین یا تاریخ مصرف گذشته عرضه کنند. این نگرانی ها که در ابتدا موجب بی اعتمادی مردم به خرید آنلاین دارو شده بود، همچنان یکی از مشکلات اصلی در این عرصه به شمار می رفت.

چالش های نظارتی در بازار آنلاین داروی ایران

در این میان، مسئولان همچنان بر ضرورت نظارت دقیق و پیگیری این روند تأکید داشتند. چنان که علی فاطمی، رئیس انجمن داروسازان ایران که خود از نزدیک درگیر این موضوع بود، درباره فروش آنلاین دارو گفته بود: فروش دارو از طریق سکوهای اینترنتی باید تحت نظارت مستمر قرار گیرد. بسیاری از داروخانه های آنلاین از فرایندهای نظارتی دقیق پیروی نمی کنند که این می تواند آسیب های جدی به سلامتی مردم وارد کند.

این اظهارات نشان می دهد فروش برخط دارو، در کنار تمام مزایای خود، همچنان با چالش های امنیتی و نظارتی روبه رو است که باید به آن ها توجه ویژه ای داشت.

از سوی دیگر مهر 1400، در یک جلسه که با حضور نمایندگان سازمان غذا و دارو، نظام پزشکی، اتحادیه واردکنندگان مکمل و سکوهای دیجی کالا و اسنپ دکتر برگزار شد، بحث داغی درباره عرضه مکمل ها به صورت آنلاین مطرح شد.

در این جلسه، سازمان های نظارتی توضیح دادند براساس قوانین، مکمل ها جزو داروها محسوب می شوند و باید در داروخانه ها عرضه شوند. اما نمایندگان دیجی کالا و اسنپ دکتر همچنان معتقد بودند نیازی به مجوز از سازمان غذا و دارو یا وزارت بهداشت برای عرضه این محصولات ندارند.

در ادامه، نمایندگان سازمان غذا و دارو نسبت به خطرات ناشی از فروش بی ضابطه و احتمال تقلب در این سکوها هشدار دادند و تأکید کردند مکمل ها باید تحت نظارت دقیق و توسط داروسازان ارائه شوند.سازمان غذا و دارو در نهایت اعلام کرد هیچ گونه تساهل یا مماشاتی با تخلفات نخواهد داشت و تأکید کرد سلامت مردم نباید قربانی سودجویی های بی ضابطه شود.

پس از اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو درباره فعالیت های «اسنپ دکتر» و عرضه داروهای غیرمجاز در سکوی آنلاین، اسنپ دکتر به این اتهامات پاسخ داد و این اتهامات را تکذیب کرد. این سکو اعلام کرد تمام فعالیت هایش براساس قانون انجام می شود و هیچ کدام از اتهامات مطرح شده متوجه آن نیست. همچنین اسنپ دکتر از نام گذاری آن به «ناصرخسرو مجازی» انتقاد و عنوان کرد این امر نه تنها ناعادلانه است بلکه می تواند به نظام سلامت کشور آسیب بزند.

این شرکت همچنین اشاره کرد با وجود مکاتبات متعدد با وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو، هیچ گونه فضایی برای گفت وگو و همکاری فراهم نشده و اتهامات علیه آن ادامه دارد.

اسنپ دکتر همچنین تأکید کرد در دوران بحران کرونا تلاش کرده با ارائه برخط خدمات دارویی، به کنترل شیوع بیماری کمک کند، اما به جای حمایت، با چالش های زیادی مواجه شده است.

در آبان 1399 نیز بحث فروش اینترنتی داروهای بدون نسخه و مکمل ها در ایران به یکی از موضوعات جنجالی تبدیل شد. براساس اعلام سازمان غذا و دارو، تنها داروخانه های آنلاین دارای مجوز اجازه دارند این نوع محصولات را به صورت اینترنتی عرضه کنند. این موضوع با مخالفت هایی از سوی سکوهای بزرگ آنلاین مانند دیجی کالا مواجه شد که در تلاش بودند این محصولات را در فروشگاه های خود عرضه کنند.

در همین راستا، مدیرعامل دیجی کالا در شبکه ایکس نوشت زیرساخت های لازم برای فروش مکمل ها و داروهای غیرنسخه ای فراهم شده است، اما سازمان غذا و دارو نه تنها از این فرایند حمایت نمی کند، بلکه موانعی نیز ایجاد می کند. پاسخ وزارت بهداشت، از زبان دکتر جهان پور این بود که براساس مقررات، تنها داروخانه های آنلاین دارای مجوز از سازمان غذا و دارو می توانند این داروها را به فروش برسانند و هرگونه فروش خارج از این چارچوب ممنوع است.

دیجی کالا از این قوانین انتقاد دارد و معتقد است باید با توجه به شرایط خاص کشور، به خصوص در دوران کرونا، این قوانین به روز شوند. اعتراض دیگری که این سکو به آن اشاره کرده، رفتار دوگانه سازمان غذا و دارو درخصوص فروشندگان اینترنتی مختلف است.

ضرورت حفظ محرمانگی اطلاعات در فروش اینترنتی

نکته مهم تر درخصوص فعالیت سکوهای فروش دارو دغدغه حفظ محرمانگی اطلاعات پزشکی بیماران و اهمیت مالکیت دولت بر داده های عمومی است.

موضوعی که محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، چهار سال پیش یعنی روزهایی که بر کرسی ریاست سازمان نظام پزشکی تکیه زده بود از آن می گفت؛ «فروش آنلاین دارو بدون نظارت دقیق و قانونی می تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. در سکوهای آنلاین حفظ امنیت داده های بیماران، مانند سوابق پزشکی و تجویز داروها دشوار است و این مسئله می تواند موجب سوءاستفاده های احتمالی شود».این مسئله، همچنان موضوع پرتکرار و البته حل نشده در میان مخالفان فروش اینترنتی دارو است.

مهدی پیرصالحی، رئیس کمیته اخلاق پزشکی هم از نگرانی های خود درخصوص حفظ محرمانگی اطلاعات پزشکی می گوید و اینکه در فضای اینترنت، حفظ امنیت اطلاعات بیمار و درمانگر عملاً غیرممکن است. به عقیده وی این مسئله می تواند سلامت عمومی را به خطر بیندازد، چرا که اطلاعات حساس بیمار ممکن است در معرض دسترسی افراد ناخواسته قرار گیرد.

علی سالاریان، عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور هم مقایسه سکوهای فروش دارو را با تاکسی های اینترنتی، قیاس مع الفارق می داند و می گوید: همان طور که در مقوله امنیت نمی توانیم همه چیز را به بخش خصوصی بسپاریم، در بخش سلامت هم باید دولت تولیت کند و نظارت و حساسیت بیش از اندازه ای داشته باشد.

چراغ سبز دولت روشن می شود

با تمام آنچه گفته شد، به نظر می رسد دولت تصمیم گرفته بخشی از سیاست های سختگیرانه خود را تلطیف کند و ضمن باز گذاشتن دست برخی از شرکت ها، فروش اینترنتی دارو را به شکل آزمایشی آغاز کند. به طوری که ظفرقندی که روزی یکی از مخالفان این شیوه عرضه دارو بوده است حالا خبر از آغاز فروش اینترنتی دارو در چهار استان قم، قزوین، زنجان و مازندران می دهد و می گوید شرکت هایی که در زمینه فروش اینترنتی دارو فعالیت می کنند استانداردهای لازم را دریافت کرده اند.

وزیر بهداشت در خصوص دغدغه نشت اطلاعات بیماران هم می گوید: بررسی های لازم به صورت پیشگیرانه برای حفظ اطلاعات درمانی بیماران انجام شده است و شرکت هایی که در این خصوص فعالیت می کنند برای تأمین دارو و حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران، استانداردهای لازم را دریافت کرده اند.

هدف از فروش اینترنتی دارو کاهش رفت و آمدهای بیمار و دسترسی آسان است و اقدامات لازم برای صیانت از اطلاعات بیماران ترتیب داده شده است.

اظهارات وزیر بهداشت در حالی نیمه ماه گذشته بیان شد که به تازگی رئیس انجمن داروسازان ایران بار دیگر برای نشان دادن مخالفتش با فروش اینترنتی دارو، از ناامن بودن این فضا برای بیماران گفته است.

شهرام کلانتری می گوید: یکی از نگرانی های اصلی در فروش اینترنتی دارو، مربوط به داده های حساس سلامت مردم است. اطلاعاتی که از طریق نسخه نویسی و درمان ها جمع آوری می شود، باید در اختیار دولت باشد تا تحت نظارت قرار گیرد. این داده ها شامل تاریخچه بیماری ها، نوع داروهایی که مصرف می شود و وضعیت سلامت افراد هستند. اگر این اطلاعات در دست بخش خصوصی قرار گیرد، احتمال سوءاستفاده یا حتی تهدیدات امنیتی افزایش می یابد.

کلانتری باز هم تأکید می کند در فضای اینترنت، حفظ محرمانگی اطلاعات پزشکی بین بیمار و پزشک به راحتی امکان پذیر نیست. این مسئله می تواند سلامت مردم را تهدید کند، چرا که احتمال دارد داده ها به دست افراد ناخواسته یا حتی دشمنان برسد. این مشکلات نباید نادیده گرفته شوند و باید مسئولان به طور جدی به آن توجه کنند.

خلاصه آنکه تحولات در بازار اینترنتی دارو، باوجود تمام چالش ها و نگرانی ها، نشان دهنده تغییرات بزرگ در نظام توزیع دارو در ایران است. در حالی که سکوهای آنلاین همچنان به گسترش خدمات خود ادامه می دهند، نظارت دقیق و اجرای قوانین سختگیرانه برای حفاظت از سلامت مردم امری ضروری به نظر می رسد.

با توجه به اهمیت سلامت عمومی و حساسیت بالای داروها، آینده فروش برخط داروها در کشور نیازمند همکاری مستمر و هماهنگی میان نهادهای دولتی و بخش خصوصی است تا از بروز تخلفات و تهدیدات احتمالی جلوگیری شود و مردم بتوانند از خدمات برخط دارویی با اطمینان بیشتری استفاده کنند.

نظرات

captcha