استاندار یزد در همایش سپاس کاریزگران:

قنات نماد سخت کوشی و پشتکار یزدی هاست

ایسنا/یزد استاندار یزد قنات را نماد سخت کوشی و پشتکار یزدی ها خواند و گفت: نام یزدی ها همواره قرین با آبادگری است.

«محمدرضا بابایی» در همایش سپاس کاریزگران که شامگاه یکشنبه 25 آذرماه در سالن شهید منتظرقائم استانداری یزد برگزار شد، گفت: یزد به آثاری مانند قنات که ثبت جهانی شده است، افتخار می کند.

وی با بیان این که  اگر مقنی نبود، قنات نبود و اگر قنات نبود، یزد نیز نبود، اظهار کرد: قنات نماد سخت کوشی و پشتکار یزدی هاست.

استاندار همت بلند مقنیان را ستود و گفت: نام یزدی ها همواره قرین با آبادگری و احیا کردن است و لذا هر کجا یک یزدی باشد، شاهد آبادگری هستیم چرا که یزدیها همواره در تکاپو و تلاش مشغول هستند.

وی با اشاره به تامین 25 درصد منابع کنونی آب کشاورزی استان از طریق قنوات، گفت: قطعاً اگر جمعیت یزد در همان اندازه گذشته بود، همین آب قنوات برای یزدیها کافی بود ولی اکنون به خاطر افزایش جمعیت نیازمند تامین آب مورد نیاز از سایر منابع هستیم.

وی با بیان این که نام قنات در قران و در داستان حضرت موسی(ع) ذکر شده است، گفت: کاریزگران این الهام را از کتاب آسمانی دریافته اند و امروز شاهد این اثر بزرگ از آنها هستیم.

استاندار در پایان با اشاره به ثبت جهانی دو قنات زارچ و حسن آباد از سلسله قنوات استان یزد در زمره آثار جهانی، گفت: اینها دسترنج یزدی ها و نیاکان ماست که بر تارک بین المللی می درخشد.

«حسن فرطوسی» دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز در این همایش از تلاش کاریزگران که از دورنمای تاریخ تاکنون از جان خود مایه گذاشته اند، تا آبی به لبان تشنگان برسد، قدردانی کرد.

وی افزود: یونسکو سازمانی آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد است که نه تنها به اجرای برنامه هایی در جهت احیای مسائلی مانند آب توجه دارد بلکه به روش های سنتی که سالهای سال و سینه به سینه در این حوزه حفظ شده است، اهتمام دارد.

فرطوسی در ادامه تلاش برای حفظ این سنت ها با روشهایی که ظاهراً علمی و براساس فناوری امروز نیست ولی مبتنی به روش هایی است که نسل ها جواب داده و موجب خلق کیلومترها قنات مانند رگهایی در زیرزمین با عمق دهها متر به همت نیاکانمان شده است را ارج نهاد.

این مسئول در پایان گفت: دستمریزاد به دستهای پینه بسته شما عزیزان، دست شما را بوسه می زنیم که این میراث بزرگ فرهنگی که همراه با پاسداشت فن و هنر ایرانی بوده است را حفظ و احیا کرده‎اید.

«محمد حسین پاپلی یزدی» جغرافیدان، محقق و نویسنده کتاب «شازده حمام» و چهار اثر در مورد قنات، شغل شریف مقنی گری را جز قدیمی ترین مشاغل مهندسی در جهان خواند و گفت: جای تاسف است که در طول هزار سال مقاله ای در مورد فن قنات و مقنی گری نوشته نشده بود.

وی در بخشی از سخنانش با اشاره به تلاش باستان شناسان کشور عمان برای ثبت قنات به نام این کشور، گفت: اگر غافل شویم این فن به نام کشوری به جز ایران ثبت خواهد شد.

پاپلی یزدی با بیان این که بسیاری از محققان و پژوهشگران خارجی اهتمام ویژه ای به آشنایی فن مقنی گری دارند، از قنات به عنوان قدیمی ترین شرکت عالم که تنها به همت سه نفر اداره می‎شود، یاد کرد و گفت: البته موسساتی در گذشته های دور در کشورهایی مانند چین و فعال در حوزه آب وجود داشته است که همگی مربوط به دولتمردان و حکومت‎ها بوده است.

این نویسنده یزدی با اشاره قنوات مشترک بین مسلمانان و زرتشتیان، قنات را یکی از سازه های پیوند دهنده ادیان و همزیستی مسالمت آمیز آنها در این کشور ذکر و تاکید کرد: مدیران ما باید اقتصاد را بر مبنای اقتصاد قنات پیش ببرند و همانند کارخانجات قدیمی یزد مانند کارخانه اقبال از مدیریت قنوات، الگوبرداری کنند.

«عباس بشارتی» معاون آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان نیز طی سخنانی با اشاره به اهمیت قنوات و حفظ آنها در استان کم آب یزد، گفت: کمترین چیزی که پس از چهار دهه باید در مورد مقنیان رفع می‎شد، مشکل بیمه آنان است.

وی با بیان این که 25 درصد از کشاورزی استان محتاج به قنات است، گفت: نباید امروز موضوع تخصیص اعتبار برای احیا و بازسازی قنوات به یک دغدغه تبدیل شود.

بشارتی با اشاره به تخصیص 80 میلیارد تومان اعتبار ملی در سال گذشته برای مرمت قنوات استان، خواستار اهتمام فرمانداران و تخصیص اعتبارات تملک دارایی برای احیای قنوات در شهرستانها شد.

در این همایش تنی چند از نمایندگان مقنیان و کاریزگران استان یزد به بیان خاطرات و مسائل مربوط به حفظ قنوات ایراد سخن کردند.

در این همایش علاوه بر رونمایی از مستند «راز کاریز» اثر «احمد صراف»، کتاب «تشنه از دورها آمده بود» اثر «محمدمهدی جوادیان زاده» رئیس مرکز بین المللی قنات و سازه های تاریخی آبی یزد نیز رونمایی شد.

انتهای پیام

نظرات

captcha