موفقیت مرکز نوآوری حوزه علمیه قم در تجاری سازی پژوهش های اسلامی

مدیر خانه فناوری های فرهنگی شهید هاشمی نژاد وابسته به دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم به تشریح فعالیت های این مرکز در حوزه های مختلف از جمله تجاری سازی پژوهش های اسلامی پرداخت.

حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی روح بخش، مدیر خانه فناوری های فرهنگی شهید هاشمی نژاد وابسته به دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، در گفت وگو با ایکنا از خراسان رضوی، در خصوص فعالیت های 10 ساله در زمینه شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی پژوهش اظهار کرد: از سال 1382 در حوزه هوش مصنوعی فعالیت دارم و از سال 1394 مطالعات خود را در زمینه تجاری سازی پژوهش در علوم انسانی و اسلامی آغاز کرده ام.

وی ادامه داد: این مرکز با برگزاری فراخوان های ایده پردازی از سال 1396، به شناسایی و حمایت از استارتاپ های نوآور در حوزه های مختلف صنایع خلاق فرهنگی، به ویژه آموزش و یادگیری، پرداخته است. اگر یک استارتاپ سه سال دوام بیاورد، جای امید است و اگر پنج سال دوام بیاورد، قطعاً جای امیدواری دارد و اگر بالای 10 سال به کار خود ادامه دهد، قطعاً بالغ شده است.

روح بخش افزود: تمرکز بر آموزش و یادگیری به دلیل بازار بزرگ آن در ایران، پتانسیل صادرات، آشنایی مخاطبان اعم از طلاب و دانشجویان، با نوآوری در این حوزه و سرعت رسیدن به خروجی، انتخاب شده است.

مدیر خانه فناوری های فرهنگی شهید هاشمی نژاد وابسته به دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم مطرح کرد: مرکز نوآوری، از میان تعداد زیادی ایده، تنها ایده های نوآورانه را انتخاب و حمایت می کند. سه تیم از شرکت کنندگان در فراخوان سال 1396، به موفقیت های چشمگیری دست یافته اند. یکی از این تیم ها، آکادمی سیدکاظم روحبخش است که، تعداد بالایی دنبال کننده دارد و با ارائه آموزش های معارف اسلامی، برای 53 نفر شغل ایجاد کرده است. تیم دیگری نیز با راه اندازی شرکتی در زمینه مراقبت معنوی در بیمارستان های قم، برای حدود 50 تا 60 نفر اشتغال زایی کرده است.

وی با بیان اینکه از سال 1400، تنها مرکز نوآوری حوزه علمیه قم، در فضایی 500 مترمربعی با امکانات کامل، به فعالیت حرفه ای تر خود ادامه می دهد، بیان کرد: فعالیت های این مرکز شامل طراحی سامانه های هوش مصنوعی، استعدادیابی نوجوانان و پژوهش در حوزه علوم انسانی است. این مرکز در حال حاضر بر روی سامانه ای برای اتصال اساتید، دانشگاه ها و حوزه های علمیه با پژوهشگران در 11 رشته دانشگاهی و 7 حوزه پژوهشگری علوم انسانی فعالیت می کند. این مرکز با تمرکز بر هوش مصنوعی و با استفاده از ابزارهایی مانند GPT و  مهندسی پرامپت، در تلاش است تا پژوهشگران را در انجام تحقیقات خود یاری دهد.

روح بخش همچنین به اهمیت توجه به جنبه های اخلاقی هوش مصنوعی، به ویژه در زمینه تولید و انتشار اخبار جعلی، اشاره و اظهار کرد: با توجه به سابقه طولانی فعالیت خود از سال 82 تا به امروز در حوزه هوش مصنوعی و پیشگامی در این حوزه، لزوم نگاه زیرساختی به هوش مصنوعی و نیاز به داده های دقیق و پردازشگر زبان طبیعی ـ بومی ضروری است و بر خلاف فضای مجازی، هوش مصنوعی سوار بر افراد می شود.

مدیر خانه فناوری های فرهنگی شهید هاشمی نژاد وابسته به دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه بسیاری از افراد حتی در نهادهای مرتبط، از نقش و اهمیت رایانه در سال های اولیه فعالیت این مراکز آگاهی کافی ندارند، تصریح کرد: عدم درک کافی از مفاهیم مرتبط با هوش مصنوعی، نرم افزار، اینترنت و خانه های خلاق و نوآوری نیز قابل انتقاد است. مقام معظم رهبری بعد از آغاز رهبری، اولین نهادی که در سال 68 ایجاد کرد، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی است که نشان دهنده عمق دیدگاه ایشان به این زمینه است.

وی همچنین به مشکلات همکاری با سازمان های دولتی و سفارتخانه ها در پروژه های بین المللی اشاره کرد و نقش رایزنان اقتصادی را در تسهیل این همکاری ها کم رنگ ارزیابی کرد.

روح بخش بر اهمیت سرمایه گذاری در حوزه هوش مصنوعی و لزوم نگاه زیرساختی به آن تأکید کرد و از وابستگی ابزارهای هوش مصنوعی موجود در ایران به پلتفرم های خارجی انتقاد کرد.

انتهای پیام

نظرات

captcha