8 آذر را فراموش نکنید؛ تیمی که نه پول داشت نه ادعا!

به گزارش ایرنا، دیدار تیم ملی فوتبال ایران و استرالیا در هشتم آذرماه 1376، بدون شک یکی از روزهای تاریخی ورزش ما به شمار می رود، روزی که بهترین نسل تاریخ فوتبال ما در جهنم ملبورن و در فضای سنگین به میدان رفت اما با غیرت و افتخار از خاک استرالیا جواز حضور در جام جهانی فرانسه را به دست آورد.

به گزارش ایرنا، دیدار تیم ملی فوتبال ایران و استرالیا در هشتم آذرماه 1376، بدون شک یکی از روزهای تاریخی ورزش ما به شمار می رود، روزی که بهترین نسل تاریخ فوتبال ما در جهنم ملبورن و در فضای سنگین به میدان رفت اما با غیرت و افتخار از خاک استرالیا جواز حضور در جام جهانی فرانسه را به دست آورد.

27 سال پیش در چنین روزی تیم ملی فوتبال ایران برای صعود به جام جهانی 1998 فرانسه و در مرحله پلی آف، در دیدار رفت در ورزشگاه آزادی به مصاف استرالیایی رفت که با همه ستارگان خود به تهران آمده بود. حضور چهره هایی مانند مارک بوسنیچ، الکس توبین، مارک ویدوکا، اورلیو ویدمار، هری کیول و استان لازاریدیس کافی بود تا از روزها قبل این بازی مورد توجه رسانه های داخلی و خارجی قرار بگیرد. هر چند استرالیا با بازیکنانی که تجربه بازی در لیگ برتر انگلیس را داشتند به تهران آمده بود اما در تیم ملی ما یک غایب بزرگ وجود داشت؛ کریم باقری به دلیل محرومیت این بازی را از دست داد تا تیم ملی فوتبال ایران بدون این بازیکن خلاق به میدان برود.

در اول آذرماه 1376 صدهزار هوادار به آزادی رفتند تا با سوت داور ایتالیایی این دیدار حساس را تماشا کنند. هرچند هری کیول مرد شماره 11 استرالیا خیلی زود دروازه احمدرضا عابدزاده را باز کرد اما نسل بی ادعای فوتبال ما با حمایت هواداران همیشگی خود به بازی بازگشت و با مثلث حمید استیلی، مهدی مهدوی کیا و ضربه نهایی خداداد عزیزی کار را به تساوی کشاند تا تکلیف این دیدار به بازی برگشت کشیده شود.

ارزش واقعی این گل هشتم آذرماه همان سال و کیلومترها دور تر از خاک ایران مشخص شد؛ جایی که سفیدپوشان کشورمان در جهنم ملبورن با آن همه فشار و حاشیه، باز هم به تساوی دست یافتند اما این بار بازی 2 بر 2 شد تا در میان بهت و حیرت مردم سرزمین کانگورها، ایران از ملبورن راهی پاریس شود.

مسئولان استرالیایی در بازی برگشت تدارک یک جشن باشکوه را دیده بودند تا تری ونبلز و شاگردانش را با افتخار و مراسمی باشکوه راهی فرانسه کنند. آنها برای این بازی سنگ تمام گذاشته بودند و با برگزاری مراسم رژه و چتربازی سعی داشتند هم فضا را برای ما سنگین کنند و هم خود را به عنوان تیم سی ودوم جام جهانی فرانسه معرفی کنند.

ساندرو پل فقید قضاوت آن بازی تاریخی را بر عهده داشت. بازی با حملات سنگین استرالیا آغاز شد و دروازه ما در همان دقایق ابتدایی بارها تهدید شد اما هر چه بود به خیر گذشت تا ملی پوشان ایران با جو ورزشگاه خو بگیرند.

احمدرضا عابدزاده و مهار یک دست او کافی بود تا روحیه به تیم ملی ایران تزریق شود. لبخندهای همیشگی او بلای جان هر مهاجمی بود و واکنش های سریع مرد شماره یک ایران باعث شد تا فشارهای بی امان استرالیا در دقایق ابتدایی به گل تبدیل نشود.

این فشارها ادامه داشت تا اینکه در دقیقه 33 هری کیول مانند دیدار رفت دروازه ایران را باز کرد. در ابتدای نیمه دوم بازهم دروازه ما باز شد تا استرالیایی ها آماده جشن صعود شوند اما روند بازی به شکلی ادامه یافت که ورق برگشت و ایران در خاک استرالیا این تیم را در بهت و حیرت فرو برد. شاید حضور آن جیمی جامپ استرالیایی باعث شد تا غیرت ایرانی به جوش بیاید اما هر چه بود تلاش بازیکنانی ایران در آن بازی فراموش نشدنی است، بازیکنانی که نه قراردادهای آنچنانی داشتند و نه ادعای گزاف.

تیم ایران در ادامه این دیدار موفق شد 2 بار دروازه استرالیا را باز کند تا کار در مبلورن به تساوی کشیده شود. کریم باقری و خداداد عزیزی گلزنان تاریخی ایران بودند تا به اذعان فرانس پرس برای دقایقی کره زمین یک لحظه سبک تر شود چراکه در آن لحظه 60 میلیون ایرانی به هوا پریدند و از صعودشان به جام جهانی سر از پا نمی شناختند.

سال ها بعد و هشت آذر 1401 این بار در جام جهانی قطر تیم ملی فوتبال ایران با نسلی دیگر به مصاف آمریکا رفت، 2 تیم در جام جهانی 1998 فرانسههم رو در روی هم قرار گرفته بودند که با پیروزی تاریخی ملی پوشان ایران همراه بود، یعنی بازهم همان نسل طلایی. در آن دیدار حمید استیلی و مهدی مهدوی کیا گل های ایران را به ثمر رساندند تا تک گل مک براید بی اثر شود.

ایران و آمریکا در شرایطی رو در روی هم قرار گرفتند که ما با یک تساوی هم برای اولین بار صعود می کردیم اما با همه تمهیداتی که برای این تیم آماده شده بود یک بر صفر بازی را واگذار کردیم تا بازهم حسرت راه یابی به مرحله دوم، بر دلمان باقی بماند. از آن بازی ها روزها می گذرد و ما همچنان به تیم ملی و بازیکنان ملی پوش کشورمان افتخار می کنیم، فرقی نمی کند این بازیکنان به کدام دوره مربوط باشند اما تیم ملی به بازیکنانی نیاز دارند که بی ادعا بوده و به جای فرافکنی و حاشیه سازی به دنبال عزت و افتخار خود و نام ایران باشند.

فراموش نکنیم مردم بهترین قضاوت را همیشه داشته و دارند و می دانند در فضای ورزش و دنیای فوتبال چه می گذرد.

نظرات

captcha