اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
ایسنا/خراسان رضوی مشهد به دلیل موقعیت تاریخی و جغرافیایی خود، همواره محل تلاقی زیارت و تجارت بوده است و در کنار جاذبه های مذهبی، نقش مهمی در اقتصاد گردشگری داشته است. بنابراین حفظ اصالت سوغات، ایجاد نمادهای فرهنگی جدید برای معرفی بهتر هویت تاریخی و فرهنگی شهر و توجه به نیازهای زائران و گردشگران از اهمیت بالایی برخوردار بوده و مورد تاکید است.
در میزگرد ایسنا با عنوان «چالش ها و فرصت های بازار سوغات مشهد» کارشناسان حوزه گردشگری و سوغات به مشکلات تولیدکنندگان داخلی مانند رقابت با محصولات خارجی، نبود حمایت کافی از صنایع دستی و ضعف در بازاریابی و بسته بندی محصولات پرداختند.
آن ها معتقدند که با تقویت زیرساخت ها، بهره گیری از پژوهش های به روز و توسعه بازارهای داخلی و خارجی، می توان سهم بیشتری از اقتصاد گردشگری و سوغات را به خود اختصاص داد و با ارائه راهکارهایی برای برندسازی، شبکه سازی و تقویت ظرفیت های صنایع دستی خراسان رضوی می توان مسیر توسعه پایدار در این حوزه را ترسیم کرد.
سعید خدیوی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: علاوه بر اهمیت مشهد به عنوان یک مرکز زیارتی، در سیر تاریخی و محدوده جغرافیایی این شهر هم نکته ای مغفول مانده است که باید آن را نیز در نظر گرفت و آن مسیر تبادلات و تجارتی بوده که از قرن ها پیش در آن شکل گرفته است. ما اینجا جاده ابریشم را از شرق به غرب داشته ایم و در نزدیکی مشهد، سه راه سنگ بست یکی از مهم ترین کاروانسراهای تجاری این منطقه بوده و از شمال به جنوب نیز یک نقطه استراتژیک بوده است.
وی افزود: به نظر می رسد در طول تاریخ و به فراخور اتفاقات مختلف و گسترش شهر، مجموعه ای از بازارها حول حرم رضوی شکل گرفته و افراد زیادی حتی از شهرهای دیگر برای ارائه محصولات خود و یا خرید از محصولات مشهد در کنار زیارت، به این شهر می آمده اند، پس بخشی از کارکرد این شهر از همان زمان تجاری شده است. این مسئله رفته رفته باعث شده که مشهد در دوگانه ای بین گردشگری تجاری و گردشگری زیارت، بروز و ظهور داشته باشد. کشیده شدن جاده سنتو (بلوار آزادی) و پیامبر اعظم هم یک مسیر تجاری بوده که بر اساس پیمان سنتو شکل گرفته است و نشان می دهد که این شهر علاوه بر ظرفیت زیارتی خود توانسته ظرفیت تمدنی که در نیشابور یا طوس بوده است را به سمت خود جذب کند.
تبدیل المان های مشهد به سوغات زیان هایی به دنبال خواهد داشت
خدیوی گفت: در مشهد بیشتر ایام سال به غیر از بازه عید نوروز که در آن تا حدودی زعفران و نبات، به عنوان سوغات مطرح است، کالایی که مردم از این شهر با خود می برده اند پوشاک بوده است و این به یک معنا به تداخل همیشگی کارکرد گردشگری خرید محور و زیارتی در مشهد اشاره دارد. یکی از موارد قابل توجه دیگر در حوزه خرید در مجموعه های قدسی، دوگانه بین امر قدسی و امر عرفی یعنی کالایی شدن زیارت است که نیازمند مراقبت بیش تر است. یعنی تبدیل یک سری از المان ها به سوغات اگرچه می تواند منافعی داشته باشد، اما می تواند زیان هایی نیز به دنبال داشته باشد.
معاون فرهنگی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: برای مثال برخی از کالاها مانند تربت کربلا برای زائر مقدس است که اگر تبدیل به کالاهای قابل خرید و فروش شود، حس قدسی خود را از دست می دهد و این می تواند مضرات زیادی داشته باشد. من فکر می کنم اگرچه ورود به این حوزه بسیار مهم و جذاب است، اما از جهتی حساسیت آن بالا است و باید دقت شود که خود امر زیارت، تبدیل به کالای مصرفی نشود. مسئله طراحی سوغات زیارتی نیز بسیار ارزشمند است، چرا که ما با خریدارانی مواجه هستیم که نیازهای جدیدی دارند اما مرز ورود به این حوزه بسیار ظریف و حساس است.
اصالت مهم ترین کلیدواژه حوزه سوغات است
خدیوی با تاکید بر این نکته که مسئله فرهنگ و اقتصاد در سوغات از هم جدا نیست، خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری و سوغات، مفهوم اصالت اهمیت ویژه ای دارد. اصالت مهم ترین کلید واژه در زمینه سوغات است. سوغات شهر زیارتی، اصالت خود را از مکان دریافت می کند و مکان می تواند در فرم و محتوای سوغات خود را نشان دهد. ما در مشهد تاکنون از این سمت به سوی اصالت حرکت نکرده ایم که می تواند موضوع جذابی باشد. ذائقه شناسی نیز باید توسط بخش خصوصی انجام شود و از طرفی بدنه فرهنگی شهر باید در زمینه عرضه و تقاضا، فعالیت بیشتری داشته باشد. سازمان جهاد دانشگاهی در تلاش است که نگاهی ویژه به موضوع ذائقه سازی داشته باشد.
مشهد نیاز به سوغاتی دارد که هویت فرهنگی و تاریخی شهر را به نمایش بگذارد
محیا زارع، فعال اقتصادی در حوزه سوغات عنوان کرد: اکثر شهرهای ایران با یک سوغات خاص شناخته می شوند، مشهد در حال حاضر با نبات، زرشک، زعفران و برخی خوراکی های دیگر شناخته می شود و علاوه بر این ها حتما نیاز به یک نماد و سوغات خاص دارد که هویت فرهنگی و تاریخی این شهر را نیز به نمایش بگذارد، مانند استفاده از شاهنامه فردوسی به عنوان یک نماد فرهنگی که می تواند به معرفی این شهر به عنوان یک مرکز فرهنگ پارسی کمک کند و پاسداشتی از گنجینه ارزشمند ابوالقاسم فردوسی نیز به شمار رود.
وی افزود: انجام تحقیق و پژوهش برای یافتن و نهادینه سازی نماد جدیدی برای مشهد، به منظور تغییر تصور مردم از این شهر به عنوان فقط یک مقصد مذهبی باید در دستور کار قرار گیرد. لازم به یادآوری است که سوغات معمول مشهد مانند زرشک، زعفران و نبات نیز مشکلات و چالش های بسیاری در زمینه های مختلف دارد.
زارع خاطرنشان کرد: ما به عنوان تولیدکننده علاوه بر در نظر گرفتن شرایط معمول فروش، طرح ها و ایده هایی تکمیلی برای رساندن هویت مذهبی شهر در بسته بندی های خود به کار برده ایم. در بسته بندی های محصولات ما، از طرح ها و کاشی های حرم مطهر و نقش های گل و مرغ استفاده شده است که سوغات متبرک نمای معنوی زیباتری داشته باشد. در بحث اقتصادی نیز حضور کارگاه های زیرپله ای، مخل کار تولیدکنندگان است که دولت هیچ اهمیتی برای شناسایی این کارگاه ها قائل نیست و هیچ بازرسی بهداشتی بر روی این محصولات انجام نمی شود و این از مشکلات اساسی تولیدکنندگان است.
وی ادامه داد: نبات به عنوان ارزان ترین سوغات شهر مذهبی مشهد شناخته می شود که اگر با بسته بندی زیبا و با نشان های فرهنگی و مذهبی به زائر عرضه شود، سودآوری بسیار بهتری خواهد داشت.
پژوهش ها در حوزه سوغات باید به روزرسانی شود
سمیه روانخواه، معاون صنایع دستی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مشهد در ادامه این نشست اظهار کرد: همیشه آنگونه نیست که صنایع دستی فاخر باشد، بخش زیادی از اقلامی که مردم خریداری می کنند مانند زیورآلات نقره نیز در سبد صنایع دستی جای می گیرد. هر آنچه محصولات چرمی دست دوز که تولید و به بازار عرضه می شود نیز در این صنایع دسته بندی می شود و امروز که بعد از مدت ها بحث سوغات دوباره داغ شده است به نظر می رسد که پژوهش ها نیز باید جدید و به روزرسانی شوند.
وی گفت: میراث فرهنگی به عنوان یکی از متولیان اصلی سوغات، بخش ویژه ای در این حوزه ندارد. ما به عنوان دبیر دبیرخانه ای که سال ها پیش در کشور و سپس در استان با محوریت میراث فرهنگی تشکیل شد، این جامعیت را داشتیم که به دستگاه های اجرایی دیگر ورود و سوغات را رصد کنیم. پژوهشگران جهاددانشگاهی نیز در آن زمان که مطالعه روی سوغات کمی جدید و گنگ بود، بازوی قوی ما در پژوهش بودند اما با تغییر مدیریت ها به مرور حوزه پژوهش سوغات کمرنگ و کمرنگ تر شد.
وی افزود: به نظر من سوغات مشهد مانند تمام شهرهای زیارتی دیگر دنیا متبرک است، چرا که به نیت تبرک، خریداری و از این شهر برده می شود و این ویژگی همه شهرهای زیارتی است. پس در درجه اول نباید خودمان را با شهرهای دیگر مقایسه کنیم که چرا ما نماد خاصی نداریم. سالیان سال است که تاجرانی از تبریز، تهران، نیشابور، بیرجند و شهرهای دیگر به برکت وجود امام رضا(ع) به اینجا مهاجرت کرده اند تا سهم خود را از بازار مشهد بگیرند.
روانخواه با اشاره به اهمیت گنجینه های حرم رضوی در طراحی سوغات مشهد، خاطرنشان کرد: آستان قدس رضوی در سال های اخیر اقدامات موثری برای تولید و عرضه سوغات با کیفیت انجام داده است اما در حقیقت آن ها سهم خود از بازار را گسترش می دهند و نمی توانند آن را بگیرند. خوش به حال ما که چنین پتانسیلی داریم و می توانیم با ارائه طیف گسترده ای از کالاها، از نمادهای آستان قدس رضوی گرفته تا نقل و نبات، مهر و تسبیح، محصولات لوکس و صنایع دستی به نیازهای مختلف زائران پاسخ دهیم؛ این خاصیت شهر مشهد است که اتفاقا باید بر آن تاکید شود.
وی تاکید کرد: زائران از طبقات مختلف اجتماعی و با فکرهای گوناگون به مشهد سفر می کنند و به دنبال خرید کالاهای مختلف هستند. زیارت امام رضا(ع) قوی ترین انگیزه است، اما تنها انگیزه زائرین نیست. ماندگاری سفر که بحث مهمی در اقتصاد است با وجود جاذبه های گردشگری متنوع مانند بازارها و بازی های آبی افزایش پیدا می کند و در نهایت به افزایش خرید آن ها می انجامد و هنر ما باید این باشد که سهم محصولات فرهنگی را در این بازار افزایش دهیم.
معاون صنایع دستی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مشهد اظهار کرد: در سال های گذشته دغدغه ما این بود که چرا تولیدکننده در بازار سهمی ندارد و پاکستان، ترکیه و به خصوص چین جای او را گرفته است، اما خوشبختانه امروز پرسش اصلی ما این است که تولیدکننده ایرانی چه چیزی را تولید کند، بهتر است؟ از سوی دیگر شاید افزایش قیمت دلار، این فرصت را برای تولیدکننده داخلی ایجاد کرد که محصولی ارزان تر از چین و کشورهای منطقه تولید کند تا بتواند سهم بیشتری از بازار را بگیرد. اوضاع از چند سال پیش بهتر شده است، اما با وجود این حجم از زائر در مشهد، بیکار و فقیر نباید در مشهد وجود داشته باشد. سفره پربرکت امام رضا(ع) پهن است و اینکه ما نتوانسته ایم درست استفاده کنیم و سهم خود را بگیریم، کوتاهی خودمان بوده است.
روانخواه ادامه داد: در کنار مشکلات خروج سنگ های قیمتی از ایران، مسئله چالش برانگیز دیگر ورود سنگ های خام است. ظرفیت های بسیار عالی در سنگ تراشی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، در استان ما وجود دارد که موانع اصلی رشد و پیشرفت آن، همین مسئله است. به طور مثال سنگ زمرد خام افغانستان برای برش به آمریکا صادر می شود، در صورتی که ما در خراسان رضوی ظرفیت برش و ایجاد ارزش افزوده چند برابری آن را داریم، اما به دلیل ایجاد محدودیت ها نمی توانیم سنگ ها را وارد کنیم.
توجه به سوغات با هدف گردش مالی
امید خدادادی، دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: ما در حوزه اقتصاد مباحث را جدا از هم می بینیم. در مورد سوغات نیز بحث مادی آن را می بینیم و کاری به بحث معنوی اش نداریم. هدف اصلی در این حوزه نیز ورود گردشگر و جذب سرمایه به مشهد و استان است. اگر با این دید به مسئله نگاه کنیم فرقی ندارد که چه کالایی به عنوان سوغات خریداری می شود، بلکه هدف گردش مالی است و نکته اینجاست که بخش عمده گردشگران مشهد به دنبال سفرهای ارزان قیمت هستند و ممکن است به دنبال سوغات با کیفیت بالا نیز نباشند.
وی ادامه داد: در حوزه سوغات مواردی مانند عدم تنوع و کیفیت مناسب، نبود بازاریابی و تبلیغات موثر و عدم آموزش لازم فروشندگان از چالش های مهم به شمار می رود. همچنین مشکلات زنجیره تامین و توزیع، عدم حمایت های قانونی و مالی از تولیدکنندگان داخلی، ورود صنایع دستی و محصولات خارجی که به تولیدات داخلی آسیب می رساند و متولی اصلی آن گمرگ و سازمان سمت است، عدم وجود بازارچه های تخصصی سوغات و تمرکز فروش بر مغازه های اطراف حرم نیز از موارد تاثیرگذار دیگر بر سوغات به شمار می رود. در این بازار رقابتی فردی برنده است که بتواند محصول خود را متناسب با نوع گردشگر ورودی به مشهد، به فروش برساند.
تعهدات ارزی فرش دستبافت حذف شده است
خدادادی خاطرنشان کرد: سهم کشور و خراسان رضوی از صادرات سنگ فیروزه 0.002 درصد در دنیا و تقریبا می توان گفت صفر درصد است، زیرا که افراد به صورت چمدانی این سنگ را به کشورهای حوزه خلیج فارس می فروشند و از آنجا با قیمت های هنگفت در بازارهای اروپایی و آمریکایی به فروش می رسد. این مسئله به دلیل عدم تعریف کد Hs برای سنگ فیروزه در گمرکات ایران بوده است که در حال رایزنی برای ایجاد این کد برای این محصول هستیم. همچنین پس از رایزنی های بسیار که بیش از یک سال به طول انجامید، موفق به حذف تعهدات ارزی فرش دستبافت شدیم.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم تنها در راستای تقویت بازار داخلی و تولید ملی گام برداریم، سودی برای وضعیت اقتصادی کشور نخواهد داشت و تنها تراکنش های استانی افزایش پیدا می کند. البته این در حالی است که بیشتر استانداردهای کالاهای ایران در بازارهای درجه یک دنیا نیز مورد تایید نیست. پیشنهاد من این است که در این زمینه، دید تجارت خارجی و صادرات داشته باشیم و به دنبال پس گرفتن بازارهای جهانی از دست رفته برای سوغات کشور باشیم؛ بازارهایی که زمانی با خودزنی آن ها را از دست داده ایم و اگر برخی از قوانین دست و پا گیر اجرا نمی شد، این اتفاقات رخ نمی داد.
اختصاص بودجه مختصر به گردشگری در خراسان رضوی، کاهش جذب سرمایه را به همراه داشته است
خدادادی افزود: تمام افراد در مجموعه اتاق بازرگانی خراسان رضوی بر اجرایی شدن قانون آزاد تجارت اتفاق نظر دارند، اما متاسفانه در ایران به دلیل برخی از قوانین خاص این امر اجرایی نمی شود. ما باید بازاریابی را به درستی فعال کنیم. اگر در هر حوزه ای تولیدات ملی را به نهایت خود برسانیم اما نتوانیم آن را به فروش برسانیم فایده ای ندارد و هدف اصلی باید در راستای ایجاد بازار مناسب برای فروش کالا باشد. تولیدکننده هم به خودی خود، توان شناخت پتانسیل بازارهای خارجی را ندارد و در واقع این کار وظیفه فرد متخصص در این زمینه است. همچنین به دلیل مختصر بودن عدد بودجه اختصاص یافته به حوزه گردشگری ما نسبت به سایر استان های شمالی کشور، علی رغم ورود بالای گردشگر به شهر درصد جذب سرمایه کم می شود.
هر آنچه در صنایع دستی وجود دارد برخاسته از فرهنگ و متناسب با اقلیم منطقه بوده است
عبدالله احراری، عامل توسعه شبکه ملی دست بافت و دوخت های سنتی در ادامه نشست عنوان کرد: هر آنچه در صنایع دستی وجود دارد برخاسته از نیاز، فرهنگ و متناسب با اقلیم منطقه بوده است. به طور مثال فرش تخت بافت ترکمن برای عبور راحت شن های روان در صحرای قره قوم بوده که اینگونه بافته شده است و این موضوع در فرش مشهد به چشم نمی خورد. فرت بادی در تربت جام و تایباد به دلیل رسم هدیه دادن حوله در شب عروسی به مهمانان به حیات خود ادامه داده است، پس نمی توان صنایع دستی را از مسائل مختلف از جمله مذهب جدا کرد. به عنوان مثال در قالیچه تربت جامی، پنج انگشتی که در بالای قالیچه قرار می گیرد به روایت شیعیان به پنج تن اشاره دارد و یا تعبیر اهل سنت از آن تعداد وعده های واجب نماز است که البته طی ریشه یابی های انجام شده است و این طرح به پیش از اسلام باز می گردد.
وی ادامه داد: پس از انقلاب اسلامی با هدف ایجاد عدالت، زنجیره تولید، توزیع و صادرات و به طور کل نظام کارفرمایی دچار تغییراتی شد که متاسفانه بخشی از آن نیز منفی بود و این موضوع همچنان ادامه دارد. برای مثال امروز بخشی از تسهیلات موجود به جای این که صرف برندسازی و شبکه سازی شود و در اختیار افراد مناسب قرار گیرد، توسط دستگاه های دولتی و شبه دولتی استفاده می شود و در نتیجه به ریشه های موجود در صنایع دستی آسیب جدی وارد می شود.
احراری با اشاره این موضوع که بخش عمده فرشی که در کشور به فروش می رسد مربوط به کشور افغانستان است و به صورت قاچاق وارد می شود، خاطرنشان کرد: این در حالی است که تولیدکننده ایرانی نمی تواند ابریشم را وارد کند زیرا باید 15 تا 18 درصد عوارض پرداخت کند و این نقش تعیین کننده ای در قیمت و رقابت بین فرش های دستبافت دارد؛ در نتیجه تولیدکننده ایرانی قادر به رقابت با کالای افغانستان نیست. بخشی از مشکلات نیز برآمده از بخش خصوصی و سیاست گذاری های نادرست است. هزینه های تحمیلی به تولیدکننده او را فقیر کرده است و همین امر باعث کاهش کیفیت تولیدات می شود و از طرفی بر میزان تولیدات نیز اثر می گذارد، به طوری که حجم صادرات فرش در سال 1373، 2.1 میلیارد دلار بوده است اما در سال گذشته در این حوزه تنها 50 میلیون دلار صادرات داشته ایم.
شناساندن پتانسیل صنایع دستی خراسان رضوی نیازمند حمایت مسئولین استانی است
وی افزود: خراسان رضوی متنوع ترین دسته بندی صنایع دستی را دارد، این استان در برخی از این دسته بندی ها رتبه اول را در وسعت بسیار بالا را از جمله تولیدات گلیم کردی، پارچه بافی و ابریشم کشی به خود اختصاص داده است. برای حفظ این سرمایه اولین کار باید توجه به شبکه سازی، تیم سازی و برندسازی باشد. همچنین برای شناساندن پتانسیل خراسان رضوی در صنایع دستی نیازمند حمایت و پای کاربودن، مسئولین استانی هستیم.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}