لاریجانی و اعلام آمادگی برای توافق جدید هسته ای با آمریکا

علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در گفتگویی اظهار داشت: دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده، خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید یا...

بورس24 - من تحرکی که الان کشورهای اروپایی دارند ایجاد میکنند برای قطعنامه در آژانس را از این سنخ می بینم. درواقع دنبال یک رفتار نیشگونانه نسبت به ایران هستند که ما چون در آنجا مثلاً موفق نشدیم به شما ضربه بزنیم یک جای دیگر به شما ضربه میزنیم.

علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در گفتگویی اظهار داشت: دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده، خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید یا بیایید سر موضوع جدید؛ ما غنی سازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید.

علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هفته گذشته با سفر به سوریه و لبنان، پیامی را از سوی حضرت آیت الله خامنه ای، به بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و نبیه بری رئیس مجلس لبنان ابلاغ کرد. این سفر با بازخوردهای زیادی روبرو شد.

به همین مناسبت، رسانه KHAMENEI.IR در گفت وگویی با علی لاریجانی به تحلیل و بررسی زمینه ها و رخدادها و دریافت های میدانی وی از این سفر و آثار سیاسی، بین المللی و میدانی آن در شرایط ویژه منطقه ، پرداخته است.

گزیده این گفتگو در ادامه می آید؛

*چون دو کشوری که من سفر کردم و پیام مقام معظم رهبری را رساندم، دو کشوری هستند که در صف مقدم این مناقشه ی مهم قرار دارند، هم سوریه و هم لبنان که الان مورد تجاوز اسرائیل واقع شده. بنابراین روشن است که نیاز بود به اینکه با دوستان در این کشور صحبت کنیم و حمایت ایران را از دولت و ملت لبنان و سوریه بگوییم.

*امروز کاری که حزب الله و مقاومت در لبنان انجام می دهد، قلمرو تأثیرش فقط در لبنان نیست، به امنیت ملی ما کاملاً ربط دارد، بلکه به امنیت کل منطقه مربوط هست و بنابراین حساسیت در این زمینه باید به همین میزان هم وجود داشته باشد. پیام مقام معظم رهبری حتماً تأثیرگذار در همین قلمرو خواهد بود و امیدواریم که نتیجه اش را ما در رفتار نیروهای مقاومت مشاهده کنیم و تا حد زیادی هم داریم می بینیم که شرایط در حال تغییر هست.

*باید دو مقطع را یعنی از حدود بیست و پنجم شهریور که ماجرای پیجرها رخ داد و بعد شهادت شهید سیدحسن نصرالله و بعد شهادت سید هاشم صفی الدین و دیگران از اعضای مهم حزب الله تا امروز به دو قسمت تقسیم کرد. دوره ی اول مثلاً حدود بیست سی روز اول بود و یک دوره ی بعد. در دوره ی اول خب این ضربه جدی بود.

اینکه سه چهار هزار تا کادر حزب الله در پیجرها دچار مشکل شدند و شهادت رهبری این حزب، خیلی مهم بود و این دوره ای بود که تقریباً تلقی را برای رژیم صهیونیستی به وجود آورد که کار اینها تمام است و این را منعکس هم کرد به کشورهای عربی و غربی که اینها کارشان تمام شده. بعضی از پیامهایی که اسرائیلی ها می دادند، همین در آن مندرج بود.

*بعد از این فاصله ی دور اول، شرایط کلاً عوض شد. شرایط یک شیب سرپایینی بود اما یک مرتبه صعود کرد. چرا این شد؟ حادثه این جور بود، انتظار هم می رفت که نیروهای مقاومت، که نیروهای قوی از نظر اعتقادی هستند و من شنیدم که آن روزی که خبر شهادت مرحوم سید حسن نصرالله را دادند، خب خیلی تکان دهنده بود و خیلی از نیروهای خط اینها گریه کردند، عزاداری کردند، ولی بعدش با هم هم قسم شدند که تا پای جانشان از لبنان دفاع کنند.

این حادثه ی شهادت سیدحسن نصرالله تأثیرش این بود. به عکسِ آن چیزی که آقای نتانیاهو و اسرائیل فکر می کردند زدند و رفتند و اینها نابود شدند، اما نیروهای مقاومت یک انرژی جدید پیدا کردند. یعنی شروع کردند به عاشورایی جنگیدن؛ و این باعث شد که شرایط عوض شود و همه ی کادرها جایگزین شدند.

*من در این سفر روحیه هایی را مشاهده کردم که اینها استواری شان مثل استواری روز عاشورا بود. مثلاً همین آقای شهید محمد عفیف که اخیراً به شهادت رسید، من آنجا حدود یک ساعتی او را دیدم و با هم صحبت کردیم. او حرفش به من این بود: «ما محکم ایستاده ایم، شما بدانید ما آمادگی برای ایستادگی داریم. کسی از این دوستان ما در لبنان فکر نکند شکستگی داریم. آماده ایم.» این یک نمونه بود.

خیلی از دوستان دیگر حزب الله را که من می دیدم، افرادی بودند با روحیه ی بسیار قوی و شاداب. روحیه داشتن در جنگ خیلی مهم است، خیلی. این ها روحیه ی قوی دارند و امیدوار به آینده. یعنی هم شادابی دارند، هم روحیه ی قوی دارند، هم امیدوار به آینده هستند. برای من اطمینان بخش بود که اینها پیروزند. یعنی این روحیه و این صلابت در کار و این شجاعت در عمل، این ها را پیروز میکند.

*به نظرم رژیم صهیونیستی یک خطایی اینجا انجام داد و تصور می کرد که بعد از بمبارانها و این بحث پیجر و اینها ظرف مثلاً یکی دو هفته می رسد به رودخانه ی لیتانی. خب الان سی و خرده ای روز گذشته. نتوانستند تحرک زمینی جدی داشته باشند و مرتب کشته می دهند. هنوز ظرفیتهای اصلی حزب الله نقد نشده.

اینها هنوز امکانات وسیعی دارند و اینها خودشان تولیدکننده شدند و اینها امکانات را می سازند. قبلش اینها گفتند ما چند تا مخزن اینها را زدیم. خب اگر زدید، پس اینهایی که دارند شلیک می کنند از کجا دارد می آید؟ از کره ی مریخ که برایشان نمی آید. دارند، می سازند.

*من فکر می کنم در آینده رژیم صهیونیستی به شدت پشیمان خواهد شد از این موضوع. البته ما همیشه گفتیم، ما از کلیت لبنان و از کلیت دولت و حکومت لبنان دفاع میکنیم و اگر از حزب الله هم یاد می کنیم و حمایت می کنیم، از باب این است که یک سنگر محکمی برای دفاع از سرزمین لبنان و جلوگیری از این تجاوز اسرائیل به کل منطقه هست.

وگرنه ما به عنوان کشور دوست لبنان، دوست ملت لبنان، از کلیت لبنان حمایت می کنیم و ضمناً همیشه گفتیم ما آتش بس را کار مفیدی میدانیم. اینها بودند که جنگ طلبی کردند و خلاصه در شرایط فعلی یک قدری در این قضیه گیر کردند و این مذاکراتی هم که آقای نبیه بری دارند انجام میدهند برای حل و فصل موضوع، امیدواریم که به نتیجه برسد.

*[درباره ادعای تفتیش بدنی در فرودگاه بیروت] به نظرم از این شوخیهای مبتذل در این سفر بعضاً کردند که مثلاً ما در سوریه که بودیم، برای اینکه موضوع را عوض کنند و فضا را تغییر بدهند، یک منطقه ی نزدیک محل گفتگوی ما را بمباران کردند. یا مثلاً در لبنان قبل از آمدنِ ما، نزدیک فرودگاه را زدند. ولی خب حالا چه پیامی میخواستند اینها بدهند در این قضیه؟ گفتند ما پیاممان را دادیم. خب چه پیامی؟

شما میخواستید بگویید ما در آسمان لبنان قدرت داریم که یک جایی را بزنیم، خب این را از قبل هم میدانستیم میتوانید بزنید، ولی شما کارتان را میکردید، ما هم کار خودمان را داشتیم میکردیم. تأثیری روی ما هم نداشت.

چه پیامی داشت!؟ این [موضوعی که اشاره کردید] هم از آن دروغهای عجیب و غریب است، یعنی اصلاً از بیخ خلاف است؛ ما از هواپیما که پیاده شدیم، سفیر ما پای هواپیما بود و بعضی از  نمایندگان مجلس آنجا، از حزب الله و دیگران آنجا بودند.

ماشین آنجا بود، سوار ماشین شدیم و آمدیم. یعنی اصلاً ما وارد سالن نشدیم که کسی ما را ببیند. چون دیر هم شده بود برای ملاقات، یک قدری ترافیک هم بود، از همانجا، از پای هواپیما آمدیم.

*شاید اگر بخواهیم واقعی صحبت کنیم، در آن دوره ی اول [پس از جنگ 33 روزه] که یک مقدار شرایط حزب الله سخت شد، یک کمی تغییر کرده بود، و بعضی از صداها هم شنیده می شد ولی الان این طور نیست. یعنی خیلی ها تعدیل شدند.

متوجه شدند که این سنگر حزب الله برای دفاع از امنیت ملی لبنان یک سرمایه است برای لبنان و مقاوم تر از این حرفهایی است که اینها مثلاً با چهار تا عملیات پیجر و اینها از بین بروند.

*مسئله ی کار تروریستی، پیجرها، کار بزرگی بود، یعنی به هر حال سه هزار نفر از کادرهای اینها را چشمشان را آسیب زد، دستشان را آسیب زد، یک سازمان باید خیلی قوی باشد که این را هضم کند. یا وقتی رهبری این سازمان را زدند، چیز کوچکی نبود. این دو تا حادثه بغل هم بود ولی این سازمان این قدر رشد داشت از نظر فرزانگی و عقلانیت و ورزیدگی میدانی و توجهاتی که در ابعاد سیاسی به سازمانشان شده بود و عقیدتی، این رشدیافتگی را داشت؛ خیلی زود جایگزین کردند و سازمانشان هم از نظر ساختاری طوری بود که توانست عملیات را شروع کند. الان شما ببینید هر روز چند تا عملیات دارند. پس معلوم است این خودش را یافته و سرپاست. به همین دلیل کیفیت رفتار گروه های دیگر هم تغییر کرد.

*[درباره نقش بشار اسد] واقع بینانه این است که آقای بشار اسد جزو رهبران سیاسی خوش فکر در منطقه هست و از سالها پیش این مشی حمایت از مقاومت را داشتند، چه در زمان تنهایی، چه در زمانی که الان کشورهای عربی او را دعوت کردند به همکاری در اتحادیه ی عرب و جاهای دیگر، همیشه این صلابت و استواری حمایت از مقاومت را داشته و دارد و ایشان از معدود رهبران سیاسی کشورهای عربی است که از یک تیزهوشی برخوردار است و خوب عمل می کند.

*[واکنش بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبری] برخورد هر دو بزرگوار نسبت به پیام رهبری خیلی محترمانه بود، خیلی تجلیل کردند و من از گذشته هم می دانستم نظر آنها را نسبت به مقام معظم رهبری؛ که ایشان را یک فرد راهگشا در مسائل و بن بستهای منطقه می دانند و به این جهت هر دو، نظرشان این بود که نکاتی که در این پیامها آمده، همان مسائلی است که ما امروز به آن نیاز داریم و باید به آن توجه کنیم و قبول هم داریم همه را و پیگیر هم هستیم. تلقی شان این بود که پیام از جانب یک شخصیتی آمده که دلسوز منطقه است و آینده نگر نسبت به منطقه و توجه کافی به همه ی ابعاد و مسائل منطقه دارد و خواستار حل مسائل هست. از این جهت خیلی استقبال کردند.

*آنها علاقه مند بودند که این ارتباطات، ارتباطات نزدیک تری باشد و تحلیل ها مطرح بشود، مخصوصاً من در لبنان که با گروههای سیاسی مختلف هم یک جلسه ای داشتم، از مشربهای مختلف، آنها هم نظرشان این بود که ایران ارتباطاتش را بیشتر کند با لبنان و مسائل را با آنها در میان بگذارد.

من تا آنجایی که مقدور بود در آن ساعاتی که در لبنان بودم، مطالبشان را شرح دادم و این علاقه مندی هست. چون یک حالت هم سرنوشتی در این کشورها با ایران حس میکنند و علاقه مندند که به همین دلایل و موضع مشترک داشتن، گفتگوهای نزدیک تری همیشه داشته باشیم.

*قبول دارم که این القا [تضعیف اهرمها و بازوهای قدرت جمهوری اسلامی در منطقه] را می کنند. یعنی به میزان زیادی این القا را هم در کشورهای غربی کردند، هم در کشورهای عربی. شاید همین مسائل باعث شده که کشورهای غربی فکر کردند مثلاً الان شرایط ایران تضعیف شده، پس یک فشاری هم ما از نظر قطعنامه علیه ایران بیاوریم.

من این قطعنامه ای که الان در آژانس کشورهای غربی دارند دنبال میکنند، یادم می آید که شبیه به همان کاری بود که بعد از جنگ 33 روزه، اینها انجام دادند. آن موقع آقای کیسینجر گفته بود الان که این بحران منطقه به وجود آمده، خب یک قطعنامه علیه ایران بدهیم.

*حالا بحران در لبنان است، اینها سر مسئله ی هسته ای ما، گفتند ما قطعنامه می خواهیم بدهیم که به محض اینکه وضع در جنگ 33 روزه عوض شد و در واقع رژیم صهیونیستی فهمید دیگر نمیتواند جلو برود در این قضیه، خب رفتند دنبال آتش بس و همان موقع یک مرتبه گفتند یک قطعنامه داریم میدهیم علیه ایران.

آن موقع من یادم است آقای سولانا زنگ زد به من و گفت که من خیلی متأسفم، چون خرابکارها کار خودشان را کردند. یعنی یک تلقی اشتباهی برایشان پیش آمد. خب حالا ببینید مثلاً از آن موقع که اینها قطعنامه دادند برای جلوگیری از تکنولوژی هسته ای، جلوگیری شد؟ یعنی ایران ضعیف شد از آن موقع تا به حال؟ خودشان دارند می بینند. الان هم یک اشتباه مشابهی دارند میکنند.

*در عراق، نیروی مقاومتی وجود نداشته، اینها آمدند آنجا، گفتند عراق را می خواهیم ایالت خودمان کنیم، رفتار خشونت آمیز با مردم داشتند. مردم عصیان کردند، نیروی مقاومت تهیه کردند. البته ما از هرگونه رفتار خشن نسبت به مسلمانها معترضیم به آنها. یا در یمن، حوثی ها بودند ولی نیروی مقاومت به این صورت نبود؛ چرا بوجود آمد؟ ما بوجود آوردیم؟ نه؛ بوجود آوردند خودشان. با دست خودشان بوجود آوردند. عربستان آمد مدام کوبید آنجا را. اینها دیدند راهی جز مقاومت ندارند. بنابراین شدند نیروی مقاومت یمن. همین طور در فلسطین. اینها از بین نمی روند.

*مثلاً در غزّه؛ وقتی 50 هزار نفر آدم را آنجا کشتید هر جوانی احساس میکند یا برادرش یا خواهرش یا پدرش یا مادرش را کشتید. این آرام نمی نشیند. خودتان را جای او بگذارید. یا مسلمان فلسطینی که احساس میکند زمینش را غصب کردند و ریختند سرش مرتب، نمیتوانند زندگی کنند، خواهر و برادرش را هم کشتند این چه حالی دارد از نظر روانی؟ این تا آخر عمرش تا این کینه ی خودش را خالی نکند، ول نمیکند. می گویند آقای سنوار خیلی آدم تندی است.

چه کسی تندش کرده؟ من نمی گویم تند است. می گویم اینکه اینها نقل می کنند می گویند تند است. خب چه کسی تندش کرده؟ شما 25 سال زندانش کرده اید، شده سنوار. حالا شما هزاران سنوار درست کردید خودتان، با دست خودتان.

این بازوها تقویت شد. اگر اسم بازو می گذارم، ایران که کاری نکرد. ایران فقط گفت شما این کارهایتان غلط است، نباید انجام بدهید. حتماً ما موضعمان موضع گرایش حق طلبانه است. ما که یک کشوری نیستیم که نگاه کنیم افراد بروند و موضع خنثی داشته باشیم. ولی این خود شما هستید که دارد اینها را تقویت میکند با دست خود. لذا من درست عکس این فکر میکنم؛ ببینید در کوتاه مدت ضربه زدند، درست است، ما نمیتوانیم نفی کنیم.

به هرحال آواره کردند مردم غزّه را ولی ماجرا تمام شده نیست. شما می بینید این در آینده چه میشود. یعنی وقتی شما این ضربه را به اینها زدید هزارها آدم و جوان را مصمم کردید که علیه شما بشورند و تمام نمی شود.

*[تفاوت های وضعیت الان با جنگ 33 روزه در سال 2006] دو موضوع هست؛ یکی اینکه این حادثه ی جنگ 33 روزه با حادثه ی فعلی چقدر مشابهت دارد و چگونه اداره شده. یکی اینکه در این فاصله شرایط منطقه چه تغییراتی کرده. در جنگ 33 روزه، تقریباً شبیه به همین وضع پیش آمد منتها با یک تغییراتی؛ اولین موضوع این بود که اینها در هجوم اولیه شبیه امروز بود یعنی تقریباً دو هفته ای یا یک دوازده روز، 12-13 روز اول شتاب اسراییل بسیار زیاد بود و کشت وکشتار زیاد و از نظر زمین هم جلو آمده بودند بیشتر از حالا. و در این فاصله هر بحثی راجع به توقف جنگ بود آمریکایی ها مخالفت می کردند و من یادم هست آن موقع یک کنفرانسی در رم تشکیل شد آنجا نخست وزیر ایتالیا و دیگران پیشنهاد آتش بس دادند.

آن موقع وزیر خارجه ی آلمان یک خانمی بود او سفت مخالفت کرد. گفت الان وقت این حرفها نیست. این گذشت و اینها فکر میکردند پیروزند و کار حزب الله تمام شد. بعد دوازده سیزده روز که گذشت، تغییر کرد شرایط. بعد از این شرایط خودشان به دست و پا افتادند برای آتش بس، قطعنامه آماده شد. قبل آن هرچه قطعنامه بود رد میکردند.

تعدادی از این وزرای خارجه ی منطقه که نقش دلال را دارند برای آنها، مرتب تماس میگرفتند که این مسئله را سریع تر شما حمایت کنید، حل کنید. خودشان افتادند به دست و پا. این نزول و صعود آن موقع هم بود، الان هم هست. یکی این نکته است.

*نکته ی دیگری که دارای تفاوت هست. البته آن موقع آقای حسن نصرالله بود، شهید سلیمانی بود، اینها خیلی روحیه بخش بودند. خب الان اینها نیستند. اما  اینها جایگزین کردند. مثل اینکه این جبهه نیاز به یک شهادتهای بزرگ داشت تا این نیروهای جوان هم قسم شوند و پای صیانت از لبنان بایستند.

یعنی به جای اینکه این موضوع، سایش برای اینها ایجاد کند و فرسایش روحی پیدا کنند، این تبدیل شد به یک انرژی جدید در روحیه ی اینها. و اینها پای کارشان ایستادند. درست است یک فقدانهایی دارند ولی این انرژی را خدا به اینها داده، یعنی واقعاً از این نیرو خیلی کار برمی آید.

*توانمندی حزب الله قابل مقایسه با قبل نیست؛ در جنگ 33 روزه اینها این مقدار تجربه ی عملیاتی نداشتند و خیلی الان تجربه پیدا کردند و همچنین امکانات زیاد. اینها هنوز از تجهیزات مهمشان استفاده نکرده اند و اگر استفاده بکنند به نظر من صحنه خیلی تغییر میکند. و شاید اینها فهمیدند که یک مقدار علاقمندند زودتر آتش بس بشود.

من فکر میکنم صحنه تغییرات و مشابهاتش اینطوری است فعلاً. منتها از نظر مسئله ی نسبتش با ما؛ من مثالی زدم که غربی ها یک تلقّی داشتند که چون این ظرفیت ماند و اینها به قول شما بازوی ایرانند، پس یک جای دیگر باید به اینها لطمه بزنیم و آن قطعنامه دادن است.

*شما مطلب را از نظر منطقی نگاه بکنید؛ خب شما یک دعوایی در منطقه دارید، موضوعش هم موضوع دیگری است؛ چرا برای هسته ای دارید قطعنامه میدهید؟ چون آنجا آقای کیسنجر گفته بود الان یک قطعنامه بدهید. پس معلوم است که تلقّی تان این بوده، اینجا شما مشکلی پیدا کردید یک جای دیگری باید تلافی دربیاورید. من تحرکی که الان کشورهای اروپایی دارند ایجاد میکنند برای قطعنامه در آژانس را از این سنخ می بینم. درواقع دنبال یک رفتار نیشگونانه نسبت به ایران هستند که ما چون در آنجا مثلاً موفق نشدیم به شما ضربه بزنیم یک جای دیگر به شما ضربه میزنیم.

منتها یک اشتباهی دارند میکنند؛ ببینید وقتی فرض کنیم ما همان روش گذشته را ادامه میدهیم در قبل که شما قطعنامه صادر کردید برای ایران مزاحمت ایجاد کردید از نظر اقتصادی، ولی ایران توانست خودش را یک قدری باز بیابد. از نظر هسته ای شما پیش بردید یا ایران قوی تر شد؟

تکنولوژی های جدید هسته ای پیدا کرد و الان غنی سازی اش را برده بالای 60 درصد. پس شما موفق نبودید. بله؛ یک خسارت اقتصادی به ما زدید ولی آن کاری که میخواستید که این نبود؛ کاری که میخواستید این بود که ایران را از نظر هسته ای جلوگیری کنید. بعد هم نتیجه اش این بود که بعد از یک مدتی آمدید گفتید بیایید تفاهم کنیم. تفاهم کردیم باز دوباره آمریکایی ها خلف وعده کردند. خب الان در موقعیت مختلفی هستیم. به هرحال ما غنی سازی را گسترش دادیم و غنی ُسازی را بردیم بالای 60 درصد.

*شما [آمریکا] با تجربه ای که برای منصرف کردن ایران دارید و دیدید که نمی شود، پس دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده -خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید البته خسارتهای ما را هم باید یکجوری تأمین کنید-؛ یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ -چون شنیدم دولت جدید ایالات متحده گفته «ما آن برجام را اصلاً قبول نداریم چون ایرانی ها سر ما را کلاه گذاشتند!»- آن وحی منزل نیست، خب بیایید سر موضوع جدید: شما میگویید «ایران هسته ای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود عیب ندارد!»؛ ما غنی سازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید -که ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربه ی گذشته- ما به سمت بمب نمی رویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی بکنید. بنابراین ما توصیه نمیکنیم شما رفتار غلط قبلی تان را دنبال کنید. ولی به هرحال این هم یک راه حل است. بیایید از این راه حل استفاده کنید.

نظرات

captcha