4 عامل موثر بر درگیری ها و تحولات در پاکستان

کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تحولات اخیر در پاراچنار پاکستان و کشتار شیعیان در این منطقه گفت: تحولات در این منطقه متاثر از چهار بعد سیاسی، مذهبی، اقتصادی و هویتی است.

به گزارش ایسنا، در مدت اخیر وضعیت منطقه قبیله ای کُرَّم در ایالت «خیبرپختونخوا» در شمال غرب پاکستان با بی ثباتی شدیدی مواجه بوده است، چنان که در حمله تروریستی اخیر به کاروانی از خودروها در منطقه لوئر کرم، دست کم 38 نفر به شهادت رسیدند؛ آماری که به عنوان مرگبارترین حمله فردی سال جاری شناخته می شود.

بیشتر قربانیان این کاروان از جامعه شیعیان بودند. در این منطقه، افراط گرایی و اختلافات فرقه ای و قبیله ای، تلفات بسیاری از جوامع شیعه و سنی برجای گذاشته و شرایطی بسیار خطرناک را ایجاد کرده است.

در منطقه کرم، ارتش پاکستان مسئولیت تأمین امنیت را برعهده دارد و ایست های بازرسی متعددی در ورودی ها و خروجی های این منطقه برقرار کرده است. با این حال، ارتش در تأمین امنیت شیعیان این منطقه ناکام بوده و گروه های تروریستی بارها با حمایت ارتش، شیعیان پاراچنار را هدف قرار داده اند.

این ناکامی ها منجر به افزایش خشونت های فرقه ای و بی ثباتی در منطقه شده است. برخی نمایندگان پارلمان پاکستان پیشنهاد داده اند که نیروهای بومی متشکل از جوانان شیعه و سنی برای تأمین امنیت منطقه فعال شوند و نیروهای امنیتی که گاهی اقدامات مغرضانه انجام می دهند، از پاراچنار خارج شوند.

در پی این تحولات و کشتار شیعیان در منطقه پاراچنار، حوزه علمیه نجف اشرف و مرجعیت اعلای شیعه عراق در اطلاعیه ای با محکوم کردن این جنایت هولناک که وحدت مسلمانان را نشانه گرفته است، از دولت پاکستان موکدا درخواست کردند در جهت حمایت از مردم بی پناه در مقابل ظلم و جنایت گروه های تروریستی چاره اندیشی نموده و اقدامات پیشگیرانه و لازم را در نظر بگیرد و اجازه ندهد مؤمنین بی گناه هرچندگاه یک بار مورد حملات خشونت بار و وحشیانه گروه های افراطی و سنگدل واقع شوند.

مراسم خاکسپاری شهدای حمله تروریستی در پاراچنار مجروحان حمله تروریستی به بیمارستانی در پاراچنار منتقل شده اند

«نوذر شفیعی» کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه «تحولات پاکستان در بسیاری از مواقع از زمان شکل گیری با تعارضات قومی و مذهبی همراه بوده و طی 100 سال اخیر این تعارضات افزایش پیدا کرده است» ادامه داد: این تحولات دارای چهار بعد است که بعد اول آن بعد دینی و مذهبی در این منطقه است.

او  با بیان اینکه «بحث تعارضات مذهبی در پاکستان فرآیندی را طی کرده و از دهه 1980 که ژنرال «محمد ضیاء الحق» رئیس جمهور پیشین پاکستان به سمت اسلامیزه شدن جامعه پاکستان حرکت کرده این تعارضات گسترش پیدا کرده است»، گفت: در مواقعی طی فرآیندهای مختلفی این تعارضات افول و یا افزایش پیدا کرده است و امروزه با توجه به نفوذ داعش در منطقه، ما شاهد افزایش درگیری ها در مناطق مختلف پاکستان از جمله منطقه پاراچنار هستیم.

این کارشناس مسائل بین الملل همچنین با بیان اینکه «یکی دیگر از ابعاد این درگیری ها جنبه اقتصادی دارد» ادامه داد: در مناطق مختلف پاکستان از جمله در ایالت سرحد که شیعه نشین هستند، آن ها محروم نگه داشته شده اند و تبعیض اقتصادی گسترده ای در ارتباط با آن ها وجود دارد و همین موضوع باعث شده که گروه های قومی و مذهبی که در آنجا وجود دارند در پی تصرف اراضی کشاورزی هم باشند.

شفیعی دلیل سوم را مسائل سیاسی عنوان کرد و گفت: در منطقه ای که این اتفاقات حادث شده است گروه تحریک طالبان پاکستان (TTP) در حال جنگ علیه دولت پاکستان است و این گروه ها تصور می کنند که شیعیان پاکستان در کنار دولت قرار دارند، لذا از این منظر این شیعیان بدون اینکه نفعی در این درگیری ها داشته باشند قربانی درگیری بین طالبان پاکستان و دولت این کشور هستند.

کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به کشتار اخیر شیعیان در منطقه پاراچنار و با بیان اینکه این شیعیان با اسکورت در حال حرکت بودند ولی مورد هجوم قرار گرفتند، اظهار کرد: منازعات مذهبی، قومی، اقتصادی و چالش های سیاسی یک شکاف هویتی در افغانستان و پاکستان به خطوط منطقه خیبرپختونخوا ایجاد کرده که به راحتی قابل حل نیست. دولت پاکستان فکر می کرد که با اسکورت شیعیان می تواند امنیت آنها را تامین کند؛ گرچه گام مثبتی است ولی ناقص است چنانچه همچنان می بینیم درگیری ها در آن منطقه در حال افزایش است.

انتهای پیام

نظرات

captcha