سرنوشت نیما در کمین بازار ارز تجاری

مساله نرخ تعادلی ارز و مرتبط شدن همه چیز با آن به ویژگیچند سال اخیر اقتصاد ایران تبدیل شده است. طبق اظهارات فعالان اقتصادی به ویژه صادرکنندکان، سیاستگذاری مخرب باعث وارد آمدن هزینه های زیادی به کشور شده است.

عصراقتصاد: یکی از سیاست های اشتباه سامانه نیما بود باعث با دخالت های بانک مرکزی شکاف قیمتی شدیدی در بازار ارز ایجاد می کرد. حالا بانک مرکزیمعاملات بازار ارز تجاری را راه اندازی کرده است که فعالان اقتصادی در این باره هشدار داده اند که اگر دولت در قیمتگذاری ها دخالت کند این سامانه نیزبه سرنوشت نیما دچار خواهد شد.

دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران از تاریخ سوم آذر 1403 عملیاتی و یک ماه پس از تاریخ ابلاغ این بخشنامه لازم الاجرا خواهد بود.

طبق اعلام بانک مرکزی، پیرو بخشنامه ای به تاریخ10 مرداد 1401 و به استناد تبصره (6) بند (ح) ماده (2) مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (ماده (12) قانون اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) و در راستای اجرای جزء (پ) بند (13) ماده (1) آیین نامه اجرائیقانون مذکور، ضمن ابلاغ «دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران»، «شرایط نامه حقوقی سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران»، «شرایط نامه معاملات مؤسسه اعتباری متقاضی خرید در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران» و «شرایط نامه معاملات مؤسسه اعتباری متقاضی فروش در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران» به اطلاع می رساند کلیه صادرکنندگان مشمول بند (2) ماده (8) آیین نامهیاد شده به منظور واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، مکلفند ارز حاصل از صادرات خود را در مهلت مقرر در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران و در چارچوب دستورالعمل مربوط به دیگران بفروشند.

همچنین دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران از تاریخ سوم آذر 1403 عملیاتی و یک ماه پس از تاریخ ابلاغ این بخشنامه لازم الاجرا خواهد بود.

بدین لحاظ رعایت الزامات بند (1) و (4) از پیوست شماره (3) بخش اول مجموعه مقررات ارزی به منظور ثبت اطلاعات در سامانه تأمین ارز و پرداخت معادل ریالی ارز مورد معامله بابت تأمین ارز از محل ارز حاصل از صادرات دیگران و رفع تعهد ارزی صادراتی از تاریخ لازم الاجرا شدن این بخشنامه منسوخ می شود.

لیکن رعایت الزامات بند (4) پیوست مذکور در خصوص صدور اعلامیه تأمین ارز (کد رهگیری بانکی و مجوز انجام فرآیند ترخیص کالا) حداکثر به میزان گواهی ثبت آماری تأیید شده / مجموع ارزش پروانه های صادراتی / مجموع ارزش ارز مورد معامله در سامانه معاملاتی ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران، کماکان به قوت خود باقی است.

بانک ها موظفند ضمن الزام به رعایت سایر ضوابط و مقررات ارزی در اجرای این بخشنامه، مراتب را به کلیه شعب و واحدهای ارزی ذی ربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نیز نظارت کنند.

در این باره کارشناسان بازارهای مالی هشدار داده اند که دولت با دخالت ها و پولپاشی ها و تزریق نامتناسب ارز باعث سرکوب قیمت در کف نشودتا این عاملی برای عدم عرضه ارز صادرکنندگان نشود به طوری که صادرکنندگان به دلیل تفاوت قیمت در این سامانه و بازار آزاددیگر تمایلی برای عرضه ارز حاصل از صادرات خود در بازار ارز تجاری نداشته باشند که در این صورت به سرنوشت سامانه نیمادچار خواهد شد.

عدم بازگشت ارز صادراتی به دلیل شکاف قیمت ارز

سامانه نیما در اواخر دهه 90، به منظور ساماندهی بازار دلار و فراهم کردن بستر مبادلات ارزی، توسط بانک مرکزی ایجادشد.

در واقع این سامانه در 28 بهمن سال 1396 به صورت آزمایشی ایجاد و چهار ماه پس از آن در اردیبهشت ماه سال 1397، به طور کامل راه اندازی شد. در این سامانه، صادرکنندگان حواله های ارزی ناشی از صادرات خود را عرضه کرده و واردکنندگانی که نیاز ارزی دارند به تامین نیازهای خود، می پردازند.

یکی از مهمترین اهداف شکل گیری سامانه نیما، کشف نرخ ارز بر اساس عرضه و تقاضا بوده است. به گونه ای که نرخ کشف شده منطبق بر واقعیت های اقتصادی باشد و منجر به توزیع رانت میان افراد نگردد؛ اما بااین حال بررسی ها نشان می دهد که حساسیت شدیدی بر روی نوسانات نرخ دلار نیمایی، توسط دولت و همچنین بانک مرکزی وجود دارد؛ حساسیتی که موجب دخالت آن ها در کشف نرخ دلار نیمایی شده است.

این حساسیت ها به ویژه در دوره های جهش های ارزی افزایشیافته و سبب ایجاد شکاف قیمتی شدیدی میان نرخ ارز بازار آزاد و نرخ ارز نیمایی در این دوره ها می شود.

به این ترتیب فاصله بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد نه تنها منجر به عدم بازگشت ارز صادراتی شده بلکه به تعداد کارت های بازرگانییک بار مصرف هم اضافه کرده است.

در حال حاضر بیش از 6 سال است که از تاریخ شکل گیری سامانه نیما می گذرد. حال با توجه به سابقه ای که از این سامانه در دست داریم، می توان گفت که عمده اهداف آن محقق نشده است. با توجه به این موضوع، این نیاز احساس می شود که سیاست گذار ارزی برای رفع نواقص اینسامانه و شکل گیری موفق بازار ارز تجاری دست به اصلاحاتی بزند.

از جمله مهمترین این اصلاحات می توان به کاهش دخالت های سیاست گذار در نرخ کشف شده در این سامانه اشاره کرد. این موضوع رانت ارزی ایجادشده توسط این سامانه را کاهش داده و منجر به بهبود وضعیت ارزی کشور نیز خواهد شد.

مرکز مبادله ارز و طلا مانع تجارت

از سوی دیگر بانک مرکزی به عنوان متولی و سیاست گذار نظام پولی و ارزی کشور، به منظور بهبود فرآیند سیاست گذاری، نظارت بهتر و رفع چالش های پولی و ارزی کشور ، در سال 1401 اقدام به تاسیس و راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران کرد.

مرکز مبادله محلی است برای انجام معاملات قراردادهایی که سر رسید آنها کمتر از یک سال بوده و یا دارایی پایه آن ها (از جمله طلا و ارز) تحت نظارت بانک مرکزی باشد. در حال حاضر، بازار ارز مرکز مبادله ایران شامل چهار تالار اسکناس، حواله، مشتقات و قراردادهای نوین ارزی است. تالارهای تعریف شده بازار طلا نیز شامل نقد و قراردادهای مبتنی بر طلا خواهد بود.

احمدرضا فرشچیان، عضو هیات نمایندگان تهران درباره مرکز مبادله ارز و طلا گفت که این نهاد قرار بود در شهریور ماه آغاز به کار کند، اما با تدبیر اتاق های تهران و ایران این امر به تعویق افتاد. در حالی که راه اندازی این مرکز چالش های بسیاری را برای فعالان اقتصادی ایجاد می کرد.

فرشچیان با اشاره به اینکهیکی از اهداف سازمان توسعه تجارت، توسعه است، ادامه داد: مرکز مبادله ارز و طلا با سیاستی که برای آن تعریف شده، تجانسی با توسعه ندارد و مانعی برای صادرات و واردات خواهد بود. بنابراین انتظار این است که سازمان توسعه تجارت از باب وظیفه ای که دارد به این موضوع ورود کند.

تگ ها اخبار برگزیده سامانه نیما مرکز مبادله ارز مرکز مبادله ارز و طلا نرخ ارز نیمایی نرخ تعادلی ارز

نظرات

captcha