اندیشه های قرآنی و تفسیری آیت الله بهبهانی

در حالات آیت الله العظمی میرسیدعلی بهبهانی ذکر شده است که ایشان در خلوت خود، یا در حال تفکر دیده شده اند یا در حال قرائت قرآن؛ کسی که تنها در فقه و اصول مجتهد نبودند بلکه دائره اجتهاد و تخصص ایشان به سایر علوم اسلامی مانند تفسیر و کلام هم کشیده شده است. متن زیر مروری بر اندیشه های قرآنی و تفسیری این فقیه برجسته است.

در آستانه چهل ونهمین سالگرد درگذشت فقیه و مفسر و متکلم برجسته معاصر آیت الله العظمی میرسیدعلی بهبهانی (متوفای اول آذر سال 1354 شمسی) قرار داریم. این فقیه و مجتهد عظیم الشأن تنها در فقه و اصول مجتهد نبودند بلکه دائره اجتهاد و تخصص ایشان به سایر علوم اسلامی مانند تفسیر و کلام هم کشیده شده است. قدرت اجتهادی و تفسیری سیدالعلما را می توان در دو کتاب «مصباح الهدایه» و «مباحثی در معارف اسلامی» به خوبی مشاهده کرد. ایشان در موارد بسیاری به اشکالات بعضی از مفسران بزرگ برادران اهل سنت مانند فخر رازی پاسخ مناسب داده و از حریم ولایت به خوبی دفاع کرده است .

در حالات آیت الله بهبهانی ذکر شده است که ایشان در خلوت خود، یا در حال تفکر دیده شده اند یا در حال قرائت قرآن. در این مجال برای توجه محققان و دانش پژوهان عزیز، فقط به برخی از نظرات محققانه و دقت نظرها و بررسی های قرآنی که در آثار گرانقدر ایشان ذکر شده است، اشاره می شود و تفصیل نظرات تفسیری این عالم گرانقدر را به فرصتی دیگر وا می نهیم.

نکته اول

نکته اول مربوط به آیه «وَیَقُولُ الَّذینَ کَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلًا قُلْ کَفَی باللَّهِ شَهِیدًا بَیْنِی وَبَیْنَکُمْ وَمَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتَاب»(رعد‏، 43) است. آیه می فرماید: آنان که کفر ورزیدند گفتند تو پیامبر نیستی. بگو برای من کافیست که خدا بداند پیامبرم و «مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتَاب» و کسی که علم کتاب نزد اوست.

آیت الله بهبهانی در این باره می فرماید: اضافه علم به کتاب دلالت بر استغراق دارد یعنی همه علم کتاب نزد امیرالمؤمنین(ع) است. بعد به آیات مربوط به آصف بن برخیا و آوردن تخت بلقیس اشاره می کنند که خداوند درباره او فرموده است: «عنده علم من الکتاب» بخشی از علم کتاب را داشت. ایشان می فرماید در اینجا معلوم می شود آصف بخشی از علم کتاب را داشت، اما در آیه بالا تمام علم کتاب را به امیرمؤمنان نسبت می دهد. این نکته را بسیاری از مفسران بیان کردند، اما علامه بهبهانی از یک نکته تاریخی و شأن نزول آن استفاده می کند و می گوید: برخی از علما اعتقاد دارند منظور از این فرد در آیه عبدالله بن سلام است که یک فرد یهودی است و منظور امیرالمؤمنین(ع) نیست. آیه می فرماید که پیامبر(ص) در مقام احتجاج فرموده اند که عبدالله بن سلام که یهودی است نیز می داند من پیامبرم. علامه می فرماید: «چه کسی گفته منظور عبدالله بن سلام است؟ عبدالله در مدینه مسلمان شد و این آیه (رعد، 43) از آیات مکی است و ارتباطی به عبدالله بن سلام ندارد» و با این نکته تاریخی ریشه این شبهه را از اساس می زند.

مرحوم استاد علی دوانی می نویسد: روزی در قم به حضرت استاد علامه طباطبائی مؤلف تفسیر «المیزان» عرض کردم آیت الله بهبهانی، آیه «من عنده علم من الکتاب» را بهترین دلیل بر ولایت تکوینی ائمه طاهرین دانسته اند. شما چه می فرمایید؟ فرمودند: همین آیه که آقای بهبهانی دانسته اند.

نکته دوم

نمونه ای دیگر از بررسی های دقیق قرآنی علامه بهبهانی را می توان در آیات مربوط به موضوع امامت ملاحظه کرد. ایشان در کتاب مصباح الهدایه در بیان آیه 55 سوره مائده یعنی آیه ولایت «إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ» که مربوط به زمانی است که حضرت در حال رکوع انگشتر خود را به سائل انفاق کردند‏، اشاره می کنند که برخی از بزرگان شیعه گفته اند که این آیه کلیت دارد و شامل هر کسی می تواند باشد، اما مصداق اتم آن حضرت امیرالمؤمنین(ع) است که در روایات نیز نام حضرت به عنوان مصداق کامل آمده است .

علامه بهبهانی می فرماید: این آیه کلی نیست. این جریان شخصی است. دلیلی که مطرح می کنند هم خیلی جالب و محکم است. ایشان می فرماید هیچ فقهی از مذاهب پنج گانه از این آیه چنین استفاده ای نکرده است که آن را کلی در نظر بگیرد و از آیه استفاده فقهی کند که اگر کسی در رکوع به سائلی انفاق کرد‏، مستحب است و انفاق در حال نماز در هیچ فقهی مستحب نیست. معلوم می شود هیچ کس از این آیه برداشت استحباب نکرده و این نشان می دهد آیه مربوط به جریانی خاص و درباره حضرت امیرالمؤمنین(ع) است.

نکته سوم

ایشان در کتاب مباحثی در معارف اسلامی که توسط استاد علی دوانی گردآوری شده است به مجموعه ای از سؤالات(15 پاسخ) درباره آیات قرآن کریم پرداخته است. در اولین پاسخ در تفسیر آیه 17 سوره رعد، ایشان به طرز شگفت انگیزی، 22 وجه شبه در تشبیه حق به باران را ذکر می کنند که قوت ذهنی و ادبی ایشان را به خوبی نشان می دهد.

نکته چهارم

ایشان تقسیم ابتکاری در دلالت آیات قرآن بر امامت امیرالمؤمنین(ع) دارند. علامه بهبهانی در انتهای کتاب گرانسنگ «مصباح الهدایه» در تقسیم بندی بدیع و ابتکاری می فرمایند: آیاتی که بر امامت امیرالمؤمنین(ع) دلالت دارند سه نوع هستند :

1. آیات مخصوصی که در شأن امیرالمؤمنین علی(ع) و سایر اهل بیت(ع) نازل شده است: منظور آیاتی است که در شأن و فضیلت آن حضرت و اهل بیت(ع) نازل شده اند. آیاتی مانند آیه تبلیغ، آیه ولایت و آیه اولی الامر، آیه صادقین، آیه قربی، آیه تطهیر، آیه مباهله، آیه لیلة المبیت، آیه برائت، آیه خیر البریه، آیه سقایة الحاج، آیه نور، آیه انفاق و ... . علامه بهبهانی خود در کتاب «مصباح الهدایه» 40 آیه و 40 حدیث درباره ولایت امیرالمؤمنین(ع) بیان کرده اند.

2. آیات مجمل و متشابه قرآن: عقل حکم می کند که وقتی خداوند این سه قسم از آیات محکم و مجمل و متشابه را بیان کرده حتماً آن را همراه با توضیح دهنده و مترجم الهی قرین کرده است تا بتواند حقیقت امر را برای مردم توضیح دهد.

این مترجم الهی شبهه ای در حکمش متصور نیست و او دانای به همه قرآن و از خطا و اشتباه هم مصون است و چنین مترجم قرآنی کسی نیست جز پیامبر خاتم(ص) و جانشینان معصوم ایشان.

در روایتی از امیرالمؤمنین(ع) وارد شده است که خداوند کتابش را به محکم و مجمل و متشابه تقسیم کرده است تا مردم بتوانند جانشین واقعی پیامبر(ص) را از دیگران که مدعی اند تشخیص دهند .

3. صفات و قصه های پیامبران و جانشینان آنان: خداوند در قرآن به بیان حالات و صفات و علوم انبیا پرداخته است و این اشاره ای است در واقع برای شناخت اوصیا و جانشینان پیامبر خاتم(ص). پس هر کس که در قصه آصف بن برخیا وزیر حضرت سلیمان(ع) تدبر و اندیشه کند که خداوند درباره او فرمود: «قَالَ الَّذی عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْکِتَاب أَنَا آتِیکَ بهِ قَبْلَ أَنْ یَرْتَدَّ إِلَیْکَ طَرْفُکَ» و کسی که در نزد او پاره ای از علم کتاب بود گفت: من آن را قبل از آنکه چشمانت را به هم بزنی می آورم؛ در می یابد که سؤال حضرت سلیمان(ع) به خاطر عجز آن جناب از آوردن تخت بلقیس که آصف آن را آورده بود نیست وگرنه لازم می آید که وصی جانشین، افضل از اصل خود باشد و این غیر ممکن است. پس غرض حضرت سلیمان ظهور این فضیلت برای جانشین خود است تا مردم به فضل او اقرار کنند و بدانند که او مستحق خلافت است. حال وقتی جانشین حضرت سلیمان(ع) که از پیامبران اولوالعزم هم نیست، چنین جایگاهی داشته باشد، پس حتماً جانشین حضرت موسی(ع) از جانشین حضرت سلیمان(ع) افضل است و همچنین از آنجا که پیامبر خاتم(ص) افضل از همه انبیا است، جانشین ایشان نیز از همه جانشینان پیامبران افضل است.

پس حال که جانشین حضرت سلیمان(ع) که عالم به برخی از علم کتاب است، می تواند تخت بلقیس را قبل از چشم به هم زدنی بیاورد، محال است که جانشین خاتم پیامبران چیزی از علم کتاب و باطن آن را نداند. پ س حتماً وصی پیامبر خاتم(ص) اعلم از وصی سلیمان(ع) است، بلکه به تصریح قرآن او عالم به همه کتاب است.

در روایتی از امام صادق سؤال کردند که «من عنده علم مِن الکتاب» اعلم است یا «وَمَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْکِتَاب» حضرت فرمودند: آنکه در نزد او برخی از علم کتاب است، اندازه بال مگسی از دریای علم الهی بهره برده است یعنی مقام «من عنده علم الکتاب» مثل دریاست و کسی که دارای «علم من الکتاب» است به منزله قطره است .

نکته پنجم

ایشان در ذیل آیه خمس به زیبایی به هفت نکته از نکات ظریف نهفته در آیه اشاره کرده و به دقایق آن پرداخته و به خوبی به پرسش ها و اشکالات چهارگانه درباره آیه پاسخ می دهند و بیان می کنند که آیه خمس درصدد اثبات امامت کبری ولایت عظمی است. از این جهت که خمس از زکات مهمتر است و در انتهای بحث در ادعایی قابل تأمل می نویسد: از این آیه با همه کوتاهی در عبارت می توان اغلب احکام خمس را استخراج کرد. (رجوع شود به کتاب مباحثی در معارف اسلامی( پرسش نهم ) و کتاب الفوائد العلیهّ ص 168- 173 )

نکته ششم

مبانی قرآنی آیت الله بهبهانی در صدور اعلامیه بر ضد رژیم اشغالگر قدس نیز قابل توجه است. اولین مبنای قرآنی آیت الله بهبهانی در صدور حکم تحریم و محکومیت رژیم غاصب اسرائیل آیه 139 سوره آل عمران است: «وَلا تَهِنُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ»؛ ایشان سپس آیه را ترجمه می کند و می نویسد: ای مسلمانان مبادا سستی کنید و هرگز از این تهاجمات، وحشت به خود راه ندهید که شما بر دیگران برتر و پیروزید اگر مؤمن باشید و سپس از این آیه شریفه این گونه استنباط می کند: «به حکم این آیه شریفه شرط اول تفوق و برتری مسلمین بر کفار مانند یهود، ایمان به خدا و رسول و قیامت و حقایت دین مبین اسلام و عمل به احکام است . » و در ادامه به لازمه عمل نکردن به این دستورات اشاره کرده و می فرماید: «و لازمه مسلمانی که عمل به احکام ننماید مغلوبیت است و تا ما عامل به دستورات دین نیستیم کفار بر ما مسلط خواهند بود.»

ایشان در این قسمت از فرمایش خود به آیه نفی سبیل کفار بر مسلمانان یعنی آیه «وَ لَنْ یَجْعَلَ اللهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً» (نساء، 141) اشاره دارد. این آیه نفی هرگونه سلطه اقتصادی و سیاسی و نظامی و فرهنگی را در برمی گیرد و یکی از آیات کلیدی در فقه سیاسی اسلام است که به قاعده نفی سبیل معروف است.

باید دانست که امام خمینی(ره) براساس همین آیه نفی سبیل در اعتراض به لایحه کاپیتولاسیون فتوای تاریخی ضدآمریکایی را صادر کردند و این آیه از مبانی اصلی قرآنی قانون اساسی مترقی جمهوری اسلامی ایران است.

آیت الله بهبهانی در اعلامیه ضد صهیونیستی خود به دومین آیه قرآنی اشاره می کند که اگر مؤمن به خدا و رسول شدیم خود را مورد خطاب این آیه شریفه خواهیم دانست: «وَ لا تَهِنُوا فِی ابْتِغاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللهِ ما لا یَرْجُونَ وَ کانَ اللهُ عَلیماً حَکیماً» (نساء، 104) ای مسلمانان، پیکار با قوم کافرمنش یهود را دنبال کنید و در این رهگذر هرگز سستی نورزید. اگر شما در اثر حوادث روز احساس درد می کنید آنان، دشمنان اسلام، نیز در اثر فشار جنگ به ستوه آمده مانند شما احساس ناراحتی می کنند، به علاوه اینکه شما از خدای خود امیدها دارید که آنها ندارند و خدای متعال همیشه دانا و حکیم است و سپس آیه سومی را ذکر می کند که براساس آن، هرگونه ارتباط و تقویت این رژیم، نامشروع است و ادامه می دهد که کسانی که مؤمن به حقانیت قرآن مجید هستند به حکم آیه شریفه باید از هرگونه ارتباط با اسرائیل و عمال آن [یهودیان] خودداری کنند.

این آیه چنین است: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَ النَّصاری أَوْلِیاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ وَ مَنْ یَتَوَلَّهُمْ مِنْکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللهَ لا یَهْدی الْقَوْمَ الظَّالِمینَ» (مائده، 51)؛ ای مسلمین با عناصر ناپاک یهود و نصاری طرح دوستی نیندازید و هرگز کار خود را به آنان نسپارید در صورتی آنان باید به عناصری مانند خود ولایت داشته سرپرستی کنند و هر کس از شما یهودیان و مسیحیان را دوست خود گیرد او از آنان است و خدای متعال ستمگران را هدایت نخواهد کرد.

نکته هفتم

ایشان بسان سایر علمای علم اصول در تقریرات اصول به بررسی تخصصی مفاد استدلال به آیات قرآن در حجیت خبر واحد (مثل آیه نبأ و آیه نفر و آیه ذکر) پرداخته است.

حجت الاسلام امرالله شجاعی راد، محقق و پژوهشگر حوزه علمیه

انتهای پیام

نظرات

captcha