ترویج و آموزش کشت «گلرنگ» در استان ایلام کلید خورد

ایسنا/ایلام دوره آموزشی کاشت، داشت و برداشت و مزیت های دانه روغنی گلرنک در ایلام با هدف ترویج کشت آن در استان برگزار شد.

«شهرزاد وحیدی» محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام امروز دوشنبه 28 آبان ماه 1403، در این کارگاه آموزشی به صورت وبیناری و در بستر سامانه شبکه آموزش کشاورزی (شاک) ایلام برگزار شد، اظهار کرد: گیاه گلرنگ یکی از دانه های روغنی است که در تولید روغن خوراکی، نیاز کشور است و از رنگ آن هچون زعفران در غذاها استفاده می شود و این رنگ استفاده صنعتی نیز دارد.

وی خاطرنشان کرد: استان ایلام از نظر شرایط آب و هوایی و خاک مستعد کشت این گیاه است و باید همچون کلزا در استان کشت شود.

این محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام ادامه داد: گلرنگ گیاهی است پرشاخ و برگ، علفی و شبه خاردار یک ساله که ارتفاع آن از 30 تا 150 سانتی متر تغییر می کند، گل های آن معمولاً زردرنگ، میزان روغن آن 35 تا 45 درصد و بذرهای آن شبیه بذرهای آفتابگردان اما کوچک تر است، گلرنگ ریشه عمودی کاملاً مشخص و غالباً گوشتی دارد و ریشه های جانبی نازک متعددی تولید می کند. ریشه عمودی تا عمق 3 تا 4 متر در خاک نفوذ می کند و این ویژگی نفوذ عمیق ریشه به گیاه امکان می دهد رطوبت و مواد غذایی را از توده قابل توجهی از خاک جذب کند.

به گفته وی، گیاه گلرنگ جز دانه های روغنی چندمنظوره است که دانه آن دارای 30 تا 35 درصد روغن و 14 تـا 19 درصـد پروتئین است، این گیاه در بین گیاهان روغنی بـه دلیـل دارا بودن 70 تـا 80 درصـد اسید لینولئیک، با روغن  زیتون از نظر کیفیت برابری می کند. میزان اسیدهای چرب اشباع روغن زیتون کمتر از روغن  گلرنگ است؛ از سوی دیگر روغن گلرنگ درمقایسه با روغن زیتون طعم ملایم تری دارد.

وحیدی تشریح کرد: از دانه آن برای تغذیه پرندگان به خصوص طوطی و کبوتر استفاده می شود، کنجاله دانه پوست گیری نشده گلرنگ به عنوان مکمل پروتئین در جیره غذایی دام مورداستفاده قرار می گیرد، کنجاله این گیاه تلخ مزه است ولی اگر آن را با کنجاله چغندرقند مخلوط کنیم دام آن را باعلاقه زیاد مورد استفاده قرار می دهد. کنجاله گلرنگ دارای 23 درصد پروتئین و 35 درصد فیبر است.

وی ضمن اینکه گلرنگ را یک ساب سویلر طبیعی دانست گفت: یکی از معضلات کشت های مکانیزه، تردد متعدد تراکتور و ادوات مکانیزه در زمین خصوصاً در وضعیت نامناسب رطوبت زمین است به نحوی که هر چند وقت یکبار کشاورز مجبور به استفاده از زیرشکن یا  ساب سویلر برای شکستن لایه غیرقابل نفوذ  خاک می شود، در این زمینه نیز ریشه گلرنگ به عنوان یک ساب سویلر طبیعی عمل می کند.

محقق مرکز تحقیقات اعلام کرد: گلرنگ به گرما مقاوم است و در صورت وجود رطوبت کافی درخاک می تواند ماکزیمم حرارت های حدود 40 درجه سانتی گراد را تحمل کند. به هوای مرطوب به خصوص در دوران گلدهی علاقمند نیست. زیادی رطوبت هوا در این دوره گلدهی موجب توسعه بیماری ها و افت عملکرد می شود.

وحیدی افزود: گلرنگ با داشتن ریشة عمیق و توسعه یافته به خشکی مقاوم است اما مقاومت آن به خشکی از جو کمتر است گلرنگ به آب ایستایی و کمبود تهویه نیز حساس است این گیاه خاک های عمیق، دارای بافت متوسط و اسیدیتیه خنثی را ترجیح می دهد.

وی افزود: از عوامل مهم موثر بر میزان بذر و تراکم مناسب در کشت گلرنگ می توان به زمان کاشت، نوع رقم، عمق کاشت، ساختمان خاک و میزان کود مصرفی و  وضعیت  آب وهوایی منطقه اشاره کرد.

انتهای پیام

نظرات

captcha