اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
حضور ایلان ماسک در حلقه نزدیک به ترامپ و انتصابش در رأس یک سازمان مرتبط با دولت، پیام های مهمی می تواند داشته باشد. پیام هایی که هم می تواند صورت سیاسی و اقتصادی داشته باشد و هم جنبه های تکنولوژیکی و فناوری را شامل شود.
ماسک چطور نسل جوان را با ترامپ همراه کرد؟
رقابت دو بازوی سیاسی دموکرات و جمهوری خواه در ایالات متحده منجر به شکل گیری مؤلفه های مختلفی برای پیروزی در آن شده است. از همین جهت دونالد ترامپ و کامالا هریس، دو نماینده احزاب جمهوری خواه و دموکرات اهرم هایی را برای رسیدن به کاخ سفید به خدمت گرفتند. «سلبریتی ها» بخش قابل توجهی از نیروی این اهرم برای هریس بودند و در مقابل «ایلان ماسک»، نقش بسزایی در همراه کردن نسل جدید با ترامپ 78 ساله داشت. ماسک، مالک ارزشمندترین ارز دیجیتال موجود در بازار های جهانی است و هزینه کرد او برای پیروزی یک نامزد انتخاباتی می توانست برایش خیلی گران تمام شود. در نهایت این اتفاق رخ نداد تا ثروتمندترین بیزینس من جهان جایگاهش را در حلقه اطراف یک رئیس جمهور تثبیت کند. به علاوه ترامپ به عنوان یک نامزد جمهوری خواه، از حمایت قوی بخش های راست گرا و محافظه کار برخوردار است و حضور ماسک و تأثیرگذاری او در این فضا بسیار اثرگذار بود. هرچند 53 سال سن دارد اما به عنوان نماینده جریان پلتفرمی، تصویری جوان از خود ارائه کرده و حضورش در کنار ترامپ تأثیر بسزایی در تجدیدنظر نسل جدید آمریکا نسبت به او داشته است. از سوی دیگر این همراهی او با ترامپ و فرضیه اعمال سانسور در پلتفرمش (X) موجب اعتراض کاربران قرار گرفته بود و حتی نشریه انگلیسی گاردین اعلام کرد که دیگر در این شبکه فعالیت نخواهد کرد.
دموکرات، جمهوری خواه و ماسک
اگرچه ماسک در ابتدا چندان با ترامپ همراهی نداشت و حتی مخالف او بود اما این بیزینس من پس از ماجرای ترور نافرجام ترامپ خود را در میانه کمپین های انتخاباتی جای داد. او ریسک زیادی برای پیوستن به لایه های مدیریتی آمریکا به جان خرید اما تضاد منافع و مواضع او با جمهوری خواهان و دموکرات ها می تواند تبدیل به چالش در آینده ای نه چندان دور شود.
ماسک دیدگاه های خاص خود را در حوزه های اقتصادی و تکنولوژیکی دارد که ممکن است چندان به مذاق هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه خوش نیاید. او در زمینه هایی مانند محیط زیست، مالیات و مقررات صنعتی دیدگاه های متفاوتی دارد و با توجه به انتصابش به عنوان ریاست سازمان «D.O.G.E» می تواند محل بحث باشد. «D.O.G.E» یک نهاد غیردولتی و تازه تأسیس برای ساده سازی فرایند های بروکراسی آمریکاست. «D.O.G.E» از نام یکی از ارز های دیجیتال ماسک گرفته شده و بعد از تأسیس این سازمان، ارزش این ارز 10 درصد رشد کرد. مجید شاکری معتقد است سازمانی که ایلان ماسک به ریاست آن رسیده تأثیر مهمی در سیاست داخلی آمریکا دارد. پوریا آسترکی هم به ثمرنشستن پروژه های ایلان ماسک را ثمره پیوند او با قدرت می داند. در ادامه متن کامل گفت وگو با این دو کارشناس را از نظر می گذرانید.
آسترکی: 3 دهه قفل گشایی ایلان ماسک از پیشرفت فناوری
پوریا آسترکی، ایلان ماسک را شخصیتی با پیشینه تأثیرگذار و بسیار پررنگ در اقتصاد جهانی و روند تحولات آن دانست و در این باره توضیح داد: «یکی از اولین اقدامات قابل توجه او ایجاد «پی پل» بود؛ زمانی که پرداخت های اینترنتی هنوز به شکل گسترده وجود نداشت. زیرساخت هایی که ماسک با پی پل فراهم کرد، باعث شد تجارت الکترونیک ابتدا در آمریکا و سپس در سطح جهانی فراگیر شود. این نخستین قدم بزرگ او در مسیر تأثیرگذاری بود. در سال های اخیر، ماسک در حوزه اینترنت با پروژه «استارلینک» تحولاتی بنیادین ایجاد کرده است. استارلینک امکان دسترسی بدون مرز، محدودیت و وابستگی به زیرساخت های زمینی را به اینترنت فراهم کرده است. او این پروژه را با فعالیت های فضایی خود از طریق «اسپیس ایکس» ترکیب کرده و یک زنجیره ارزش اقتصادی و فناورانه ایجاد کرده است. این ترکیب اندیشه های ماسک را به نمایش می گذارد؛ او توانسته برنامه فضایی خود را از طریق اقتصادی سازی ایده استارلینک به طور قابل توجهی پیش ببرد. در حوزه خودرو های برقی نیز، ماسک توانست ایده ای قدیمی را که قدمت آن به دوران ابتدایی ساخت موتور های درون سوز بازمی گردد، عملیاتی کند. اگرچه خودرو های برقی به عنوان یک ایده از گذشته وجود داشتند؛ اما ماسک کسی بود که توانست این مفهوم را تجاری سازی کند، آن را مقرون به صرفه سازد و این صنعت را به شکلی گسترده در دنیا رواج دهد. او با ساخت و عرضه خودرو های برقی، یکی از موانع بزرگ را پشت سر گذاشت و نوآوری هایی ارائه داد که راه را برای این صنعت هموار کرد. طی 25 تا 30 سال گذشته، تمامی اقدامات ماسک بر نقاطی متمرکز بوده که یا قفل شده بودند یا ایده هایی رهاشده بودند. ماسک توانست این ایده ها را به واقعیت تبدیل کند و این امر یکی از جنبه های مهم شناخت شخصیت اوست. یکی دیگر از جنبه های مهم شخصیت ماسک که کمتر مورد توجه قرار گرفته، گرایش او به «لیبرتارینیسم» است. لیبرتارینیسم فلسفه ای است که بر کاهش مداخله دولت در امور اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم تأکید دارد. این گرایش با تفکرات امپریالیستی و گلوبالیستی تفاوت های جدی دارد. درحالی که امپریالیست ها و گلوبالیست ها به دنبال کنترل جهانی و اعمال نفوذ گسترده اند، لیبرتارین ها به عدم مداخله و کاهش نفوذ دولت در شئون زندگی باور دارند. ماسک نیز تا حد زیادی به این طرز فکر پایبند است. این دیدگاه سیاسی او، همراه با پیشگامی اش در فناوری، اهمیت بسیاری در شناخت جامع تر او دارد.»
تلاش برای بازگرداندن استقلال پلتفرم ها
آسترکی معتقد است اگر بخواهیم به نقش پلتفرم، به ویژه توییتر (ایکس) بپردازیم، باید ابتدا ماهیت این رسانه را بررسی کنیم. این کارشناس فضای مجازی «توییتر» را «رسانه ترین رسانه اجتماعی» نامید و درباره چرایی چنین توصیفی گفت: «از نظر سرعت تبادل اطلاعات، آزادی دسترسی و نشر محتوا، ویژگی هایی منحصربه فرد دارد. هیچ پلتفرم اجتماعی دیگری از نظر سرعت و تأثیرگذاری در نشر اطلاعات با توییتر قابل مقایسه نیست. توییتر به لطف ویژگی هایی که از ابتدا داشت، مانند امکان «ریتوییت کردن» و تمرکز بر پیام های کوتاه، توانسته محتوایی را ارائه دهد که سریع خوانده می شود، به سرعت مصرف شده و خیلی زود بازنشر می شود. این مختصات، آن را به ابزاری بی رقیب در حوزه اطلاع رسانی تبدیل کرده است. برخلاف پلتفرم هایی که بر محتوای طولانی تر (متن، ویدئو) تمرکز دارند، توییتر با ارائه پیام های کوتاه، تجربه ای سریع و فوری از اطلاعات را برای کاربران فراهم می کند. به همین دلیل، اگر قرار باشد یک پلتفرم اجتماعی را در وجه خبری و اطلاع رسانی قوی بدانیم، توییتر بدون شک برجسته ترین گزینه است.»
در ماجرای تصدی توییتر انگیزه های اقتصادی ظاهر ماجرا بود
آسترکی معتقد است زمانی که ایلان ماسک تصمیم به خرید توییتر گرفت، انگیزه های اقتصادی یا تجاری ممکن است در ظاهر مطرح شده باشند؛ اما ماسک دو نکته اساسی دیگر را در نظر داشت. او این دو نکته را این گونه بر شمرد: «اول رفع سانسور و تأمین آزادی بیان است. ماسک به شدت منتقد سانسوری بود که در مدیریت توییتر، به ویژه با گرایش های گلوبالیستی و نزدیکی به حزب دموکرات آمریکا، ایجاد شده بود. برای مثال، در دوران کرونا حتی متخصصان برجسته ای از دانشگاه های معتبر مانند هاروارد و جانز هاپکینز، اگر نظراتی خلاف سیاست های دولت آمریکا یا سازمان های پزشکی ارائه می دادند (مثل انتقاد از قرنطینه یا شک به اثربخشی واکسن های تبلیغ شده)، توییتر این نظرات را سانسور می کرد. این رویه، نه تنها از نظر علمی مخرب بود، بلکه باعث می شد توییتر به ابزاری برای شکل دهی افکار عمومی به نفع دولت و حزب حاکم تبدیل شود. دومین نکته مورد نظر ماسک بازگرداندن استقلال پلتفرم ها است. ماسک معتقد بود توییتر در سال های اخیر به جایگاهی رسیده که بسیاری از حساب های مخالف با حزب دموکرات و سیاست هایشان، ازجمله حساب «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور سابق آمریکا، به طور کامل بسته شده بودند. این اتفاق ها باعث شد ماسک توییتر را خریداری کند تا پلتفرمی ایجاد کند که در آن آزادی بیان و تبادل آزادانه اطلاعات رعایت شود. اقدام ماسک برای خرید توییتر، حرکتی بود که فراتر از انگیزه های اقتصادی یا تجاری صرف بود. او قصد داشت پلتفرمی را احیا کند که نقش آن به عنوان یک رسانه آزاد و سریع، از هرگونه سانسور یا گرایش های سیاسی ر ها باشد. این هدف، چه در حوزه علمی، چه در سیاست و چه در آزادی بیان، به تغییرات عمده ای در توییتر منجر شد که تأثیرات آن همچنان در حال شکل گیری است.»
توییتر وارد حوزه مبادلات مالی می شود
این کارشناس حوزه فضای مجازی در ادامه به تبدیل شدن توییتر به یک ابزار تبادل مالی نیز به عنوان یکی از اهداف ایلان ماسک اشاره کرد و این موضوع را اینگونه تشریح کرد: «کار هایی که در توییتر انجام شد، شامل تعطیلی تقریباً 80 درصد از نیرو ها در برخی بخش ها بود.» وقتی از ایلان ماسک پرسیدند که چگونه توانسته این تعداد نیرو را کاهش دهد و همچنان توییتر به کار خود ادامه دهد، او پاسخ داد: «اگر قرار باشد توییتر به جای یک پلتفرم مستقل، به مؤسسه ای خیریه برای حمایت از جریان های لیبرال و گلوبالیستی تبدیل نشود، نیازی به این همه نیرو ندارد. وظیفه توییتر این است که یک پلتفرم باشد و به عنوان یک پلتفرم عمل کند.» به همین دلیل نیز یکی از موضوعات اصلی که ماسک در خرید توییتر مدنظر داشت، «مقابله با سانسور پلتفرمی» بود. همان اتفاقی که به وضوح در فیسبوک و اینستاگرام دیده می شود، جایی که الگوریتم های آن ها تا چه اندازه افکار عمومی را مدیریت می کنند. ماسک تلاش کرد توییتر را از چنین مداخلاتی پاک کند. یکی دیگر از اهداف ماسک در خرید توییتر، «دسترسی به داده های این پلتفرم» بود. او قصد داشت توییتر را نه تنها به عنوان یک ابزار رسانه ای مؤثر حفظ کند، بلکه آن را به یک «ابزار تبادل مالی» تبدیل کند. این نکته بسیار مهم است، زیرا اگر ارتباط این حجم عظیم از کاربران در یک فضای مالی قرار گیرد، افراد می توانند به سرعت و به راحتی مبادلات مالی خود را انجام دهند. این تغییری است که احتمالاً در دوره جدید توییتر، با توجه به دیدگاه ماسک و اعتمادی که به او وجود دارد، رخ خواهد داد. انتظار می رود که توییتر وارد حوزه مبادلات مالی شود. به احتمال زیاد، امکاناتی برای «رمزارز ها» و «رمزدارایی ها» در توییتر ایجاد خواهد شد. حتی ممکن است «ابزار تبادل رمزارزی» در توییتر معرفی شود. اینها تغییراتی اند که به نظر می رسد در آینده توییتر رخ خواهد داد.»
ماسک با انحصارشکنی وارد عرصه شد
آسترکی در مورد اینکه توییتر چه تأثیری بر مدیریت افکار عمومی و حتی سیاست کشور ها می تواند داشته باشد، گفت: «ایجاد رسانه ای که آزادی بیان را به مردم بدهد، دیدگاه های مختلف را امکان پذیر کند، و در عین حال، آزادی تبادل مالی را برای کاربران فراهم کند، به خودی خود یک حرکت سیاسی بسیار مهم محسوب می شود. این تغییرات نه تنها نقش توییتر را در مدیریت افکار عمومی تقویت می کند، بلکه می تواند بر ساختار های سیاسی و اقتصادی نیز اثرات عمیقی بگذارد. ایلان ماسک را می توان به عنوان یکی از چهره های بی سابقه و تأثیرگذار در تاریخ معاصر فناوری و تجارت توصیف کرد. از اولین اقدام بسیار مؤثرش یعنی ایجاد پی پل، مشخص بود که او به راحتی می تواند دشمنان و دوستان قدرتمندی برای خود ایجاد کند. در همان مقطع، ساخت پی پل در دنیای مالی و وال استریت باعث شد ماسک به یک بازیگر برجسته در عرصه تکنولوژی مالی تبدیل شود. این موقعیت او را در برابر بانک ها و نهاد های مالی سنتی قرار داده و از همان ابتدا نشان داد که رویکرد او مبتنی بر نوآوری و شکستن انحصار هاست.»
جدا کردن برنامه فضایی از انحصار ناسا
این کارشناس فضای مجازی یکی از بزرگ ترین دستاورد های ماسک را راه اندازی پروژه اسپیس ایکس دانست که به نوعی انحصار ناسا در برنامه های فضایی آمریکا را شکست. او در این باره توضیح داد: «تا پیش از آن، تمامی فعالیت های فضایی آمریکا با محوریت ناسا و پیمانکاران خاص انجام می شد. این شبکه پیمانکاران طی دهه ها، نوعی «لابی فضایی انحصاری» را شکل داده بود. ایلان ماسک با ایده های تازه و توانایی بالای خود در «تیم سازی و جلب حمایت های سیاسی و امنیتی»، مسیری نو ایجاد کرد که دولت را وادار به حمایت از او کرد؛ هرچند توسعه فضایی بدون حمایت سیاسی و امنیتی امکان پذیر نیست، اما این تصمیم از ابتدا توسط دولت آمریکا طراحی نشده بود. در واقع «ماسک با ایده های خود» راهی را باز کرد که دولت آمریکا ناچار شد از او حمایت کند. اسپیس ایکس نه تنها توانست در برابر ساختار سنتی ناسا بایستد، بلکه به نمادی از مشارکت موفق بین بخش خصوصی و دولتی در برنامه های فضایی تبدیل شد.»
بدون پیوند با قدرت، پروژه تسلا به ثمر نمی نشست
در مورد تسلا، شاید موارد مشابه دیگری هم وجود داشتند. آسترکی تفاوت خودرو های برقی تا پیش از تسلا را صرفه اقتصادی و تأمین مواد اولیه آن ها، به ویژه «لیتیوم» دانسته که تا پیش از پروژه ماسک چالشی بزرگ به حساب می آمد. او در این باره معتقد است: «ایلان ماسک با تجاری سازی خودرو های برقی، نه تنها این فناوری را عملی کرد، بلکه بازار جدیدی برای آن ایجاد کرد. اما تسلا نیز بدون «پیوند های پیچیده با جریان های قدرت» نمی توانست به این موفقیت برسد. یکی از نمونه های جنجالی این موضوع، توییت ماسک درباره کودتا در بولیوی بود، کشوری که معادن غنی لیتیوم دارد. ماسک در این توییت نوشت: «ما هرجا لازم باشد کودتا می کنیم تا عرضه لیتیوم متوقف نشود.» این نشان می دهد موفقیت های ماسک در حوزه هایی مانند تسلا، اغلب با معادلات سیاسی و زدوبند های قدرت گره خورده است.»
سطح بی سابقه تعامل با جریان های قدرت
آسترکی در مورد آنچه ماسک را از دیگر چهره های مشابه متمایز می کند، می گوید: «توانایی او در تعامل با جریان های قدرت در آمریکا و در سطح جهانی است. او در حوزه هایی مانند اسپیس ایکس، تسلا و حتی توییتر، پروژه هایی را آغاز کرده که نه تنها به نوآوری نیاز داشته اند، بلکه مستلزم حمایت سیاسی و اقتصادی قدرتمند بوده است. این سطح از فعالیت ها و تأثیرگذاری ماسک، نشان دهنده ترکیبی از «نوآوری فناورانه، جسارت سیاسی، و مهارت در جلب حمایت های کلیدی» است. چنین ترکیبی، او را به چهره ای تبدیل کرده که پیش از این، در این سطح و مقیاس، مشابهی نداشته است. ابتدای تاریخ آمریکا، بسیاری از رؤسای جمهور و سیاستمداران این کشور، علاوه بر مناصب دولتی، سابقه ای پررنگ در حوزه های اقتصادی و تجاری داشتند؛ کشاورز، گاودار، برده دار یا صنعت گر بودند. اما ورود یک فرد بدون پیشینه سیاسی و صرفاً با تجربه ای تجاری، آن هم در سطحی که به تصمیم سازی کلان در آمریکا منجر شود، امری بی سابقه یا دست کم بسیار کم سابقه است. این موضوع درباره ایلان ماسک مطرح شده و احتمالاً حتی به عنوان رئیس جمهور آینده آمریکا هم گمانه زنی هایی در موردش وجود دارد.»
ماسک برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری هم پایگاه اجتماعی دارد
یکی از احتمالاتی که با توجه به رویکرد سیاسی ماسک وجود دارد ورود او به انتخابات ریاست جمهوری است. آسترکی در این باره معتقد است: «اگر ایلان ماسک بخواهد وارد عرصه سیاست شود و برای ریاست جمهوری آمریکا نامزد شود، او از یک پایگاه اجتماعی قوی برخوردار است. این پایگاه نه تنها به دلیل موفقیت های اقتصادی و تجاری اوست، بلکه به دلیل توانایی اش در تطبیق خود با رویای آمریکایی است. ماسک با پروژه هایی مانند تسلا، اسپیس ایکس و حتی استارلینک توانسته است نماد آرزو ها و رویا های مردم آمریکا شود. برنامه فضایی او با اسپیس ایکس، روی دهه ها تبلیغات و پروپاگاندا در مورد اهمیت برنامه فضایی آمریکا سوار شد. برای مردم آمریکا، سفر به فضا یا حتی زندگی در مریخ بخشی از آرزو های کودکی و ملی است. ماسک نه تنها این آرزو ها را به شکلی ملموس به تصویر کشیده، بلکه با توسعه فناوری های فضایی، گامی عملی برای تحقق آن ها برداشته است. ماسک با عرضه خودرو های برقی و تأکید بر انرژی های نو، تأثیر عمیقی بر اقتصاد و محیط زیست گذاشت و خود را به عنوان یک اصلاحگر اقتصادی فناورانه معرفی کرد. حمایت او از فناوری های نوظهور مانند رمزارز ها نیز جایگاه او را به عنوان یکی از پیشگامان اقتصاد دیجیتال تثبیت کرده است. این عوامل باعث شده اند ماسک نه تنها به عنوان یک تاجر موفق، بلکه به عنوان نماد تحول و پیشرفت شناخته شود.»
نقش فعلی در دولت آمریکا
یکی از نکات جالب درباره ماسک، نقش او در پروژه هایی است که می توانند دولت آمریکا را کارآمدتر و بهره ورتر کنند. این کارشناس فضای مجازی این نقش را این گونه توصیف می کند: «او در حال حاضر با عنوان ریاست یک دپارتمان دولتی مرتبط با بهره وری، نقشی برجسته ایفا می کند. این مأموریت، به خودی خود چالشی عظیم است؛ چراکه دولت آمریکا مانند بسیاری از دولت های دیگر، سیستمی پیچیده، بروکراتیک و کم بازده دارد. اگر ماسک بتواند با ایده ها و مدیریت خود، این نهاد را بازسازی و بهره ورتر کند، دستاوردی در سطح «خلق یک قدرت جدید برای آمریکا» خواهد داشت. ماسک در حوزه سیاست خارجی، نگرشی غیرمتعارف دارد. او به طور کامل از سیاست های سنتی امپریالیستی آمریکا حمایت نمی کند، اما در برخی مواقع، با جریان های قدرت همسو می شود. نمونه های بارز این تناقض عبارتند از حمایت از کودتا در بولیوی برای تأمین منابع لیتیوم موردنیاز تسلا و سفر به رژیم صهیونیستی پس از حملات 7 اکتبر و هم زمان، پیشنهاد ارائه اینترنت به غزه از طریق استارلینک؛ که البته موفق به اجرایی کردن آن نشد. این رفتار های ماسک، او را به فردی چندوجهی و غیرقابل پیش بینی در سیاست تبدیل کرده است.»
ماسک تصویری از نفوذ اطلاعاتی آمریکا ساخته است
آسترکی معتقد است با وجود اینکه ماسک منافع و پروژه شخصی خود را دنبال می کند، این منافع اگر در خدمت منافع استراتژیک آمریکا قرار گیرد جایگاه این کشور در جهان را ارتقا می دهد؛ «در عرصه بین المللی، ماسک با اقدامات خود (مانند تأمین اینترنت در مناطق جنگی از طریق استارلینک) توانسته است تصویری از نفوذ مثبت فناوری آمریکایی ارائه دهد. بااین حال، باید توجه داشت که ماسک در وهله اول به دنبال سودآوری و موفقیت پروژه های خود است. اگر این اهداف همسو با منافع جهانی یا حتی سیاست خارجی آمریکا باشند، نتیجه آن می تواند مفید برای سایر مردم دنیا نیز باشد. در عرصه سیاست خارجی، نقش آفرینی ماسک می تواند دو وجه داشته باشد؛ اول بهبود وجهه آمریکا است. اگر اقدامات او در خدمت منافع استراتژیک آمریکا قرار گیرد، ممکن است تأثیر مثبتی بر جایگاه این کشور در جهان داشته باشد. دومین وجهه نیز اثرات مثبت جهانی است که با ادامه پروژه هایی مانند استارلینک، ماسک می تواند دسترسی جهانی به اینترنت و اطلاعات را بهبود بخشد، که تأثیری فراتر از مرز های آمریکا خواهد داشت. ایلان ماسک بیش از آنکه یک تغییر دهنده کلی ساختار های حکومتی باشد، فردی است که با نوآوری و اجرایی کردن ایده های بزرگ، تأثیرگذاری گسترده ای بر سیاست، اقتصاد، و حتی روابط بین الملل داشته است. نقش آفرینی او اگرچه از انگیزه های شخصی سرچشمه می گیرد، اما ممکن است هم زمان به نفع مردم آمریکا و حتی جهان تمام شود. آینده حضور او در سیاست یا مدیریت جوامع، بستگی به آن دارد که چگونه ایده ها و اقداماتش با روند های کلان جهانی هم سو شوند.»
آینده سیاسی ماسک چه خواهد شد
مسیر چهار سال آینده ماسک در سیاست و تجارت، احتمالاً تعیین کننده جایگاه او در تاریخ آمریکا خواهد بود. آسترکی پرسش ها در این باره را این گونه تشریح می کند: «آیا ماسک به سمت ریاست جمهوری حرکت خواهد کرد؟ آیا او می تواند با رویکرد نوآورانه خود، دولت آمریکا را بهره ورتر کند؟ نقش او در حوزه سیاست خارجی و داخلی چگونه تکامل خواهد یافت؟ ایلان ماسک با ترکیب موفقیت های تجاری، رهبری فکری در فناوری و تأثیرگذاری بر مسائل اجتماعی، به وضوح در حال آماده سازی خود برای نقش های مهم تر در عرصه سیاست آمریکا است. پاسخ به این پرسش ها، نیازمند تحلیل عمیق و بررسی روند های جهانی است. در تاریخ آمریکا، بسیاری از سرمایه داران بزرگ نقش های کلیدی در سیاست ایفا کرده اند. اما «ایلان ماسک» با مسیر متفاوتی وارد این عرصه شده است. او به عنوان یک فرد با نبوغ بالا و اندیشه هایی فراتر از حوزه سنتی تجارت، تأثیری فراتر از بسیاری از همتایان خود داشته است. نکته جالب این است که نقش آفرینی او لزوماً در چهارچوب نظریه های کلان یا پیش بینی های کلاسیک درباره حکومت ها و فناوری نمی گنجد.»
شواهد موجود فرضیه حکومت های پلتفرمی را اثبات نمی کند
درحالی که این باور در افکار عمومی وجود دارد که پلتفرم ها به مرور شأنیت حکمرانی پیدا کرده و جایگاه دولت ها را می گیرند آسترکی این فرضیه را با شواهد موجود در عرصه جهانی مطابق ندانسته و می گوید: «ایده حکومت های پلتفرمی به این اشاره دارد که شاید در آینده، بخشی از اداره جوامع از ساختار های سیاسی سنتی فاصله گرفته و به ساختار های فناورانه و مبتنی بر پلتفرم های دیجیتال واگذار شود. اما شواهد موجود نشان نمی دهند که پلتفرم ها به طور کامل جایگزین دولت ها شوند. بیشتر به نظر می رسد که این پلتفرم ها به عنوان ابزار هایی در خدمت دولت ها یا تأثیرگذار در نحوه مدیریت جامعه عمل کنند. ورود ایلان ماسک به عرصه قدرت و سیاست، صرفاً در قالب این نظریه قابل توضیح نیست. او بیشتر به عنوان فردی با دیدگاه های منحصر به فرد و توانایی اجرایی بالا وارد عمل شده است. اندیشه های ماسک عمدتاً حول محور منافع شخصی و ایده هایی که برای او و کسب وکارش سودآورند، شکل گرفته؛ البته این منافع شخصی تاکنون در جهت منافع ملی آمریکا نیز تعریف شده است. برای مثال پروژه های او مانند اسپیس ایکس یا تسلا نه تنها به سود شخصی اش منجر شده اند، بلکه در خدمت تقویت اقتصاد و جایگاه فناوری آمریکا نیز بوده اند.»
شاکری: ماسک و پمپئو فرقی ندارند؛ باید برنامه ریزی داشته باشیم
خبر دیدار ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل در هاله ای از ابهام قرار دارد و همچنان مورد تأیید مقامات رسمی واقع نشده است. شاکری با بیان اینکه چون جزئیاتی از این دیدار بیرون نیامده نمی توان درباره اش صحبت کرد، گفت: «با این حال یک چیز را از نگاه کردن به وقایع 5 سال گذشته یاد گرفته ام و آن این است که هیچ راه حل آسانی وجود ندارد. یعنی تصور اینکه شما یک سلسله اشتباهاتی انجام دهید و انتخاب های اشتباه داشته باشید و یک دفعه یک پیشنهاد معامله پذیرفتنی روی میز بیاید و شما آن را انتخاب کنید و تمام شود، معمولاً با واقعیت متناسب نیست. فارغ از اینکه آن کسی که پیشنهاد می دهد ایلان ماسک باشد یا پمپئو. اگر ما برای شرایط بد برنامه ریزی کنیم، وقتی شرایط خوب پیش بیاید خوشحال می شویم. اما اگر برای شرایط خوب برنامه ریزی کنیم، شانس غافلگیری مان همیشه زیاد است.»
جایی که ماسک مسئول آن شده فراتر از یک اداره ساده است
ترامپ، ایلان ماسک را در یک سمت مهم غیردولتی منصوب کرده که البته ارتباط تنگاتنگی با دولت دارد. شاکری با اشاره به اینکه سیاست داخلی آمریکا طی چهارسال آینده به شدت تحت تأثیر موضوع معافیت های مالیاتی و درآمد های دولت و موضوع کسر بودجه است. گفت: «این اداره ای که ماسک مسئولش می شود چیزی بیشتر از اداره ساده کارآمدسازی دولتی یا چیزی شبیه به این است.» او در این باره توضیح داد: «حداقل از دوره کلینتون یک سابقه ای وجود داشته که دموکرات ها کسری بودجه آمریکا را کاهش می دهند و جمهوری خواه ها آن را زیاد می کنند. حوالی وقایعی که رخ داد، اولاً نوع نگاه تیم بایدن با تیم کلینتون تفاوت جدی داشت و خیلی اعتقادی به توسعه صنعتی داشتند. از طرف دیگر بعد از وقوع کرونا و بسته های انبساط مالی که انجام شد، باعث شد عملاً سایز کسری بودجه آمریکا به اعداد تجربه نشده ای برسد. معنایش این نیست که ما فکر کنیم این کسری بودجه منجر به یک مشکل فوری برای آمریکا می شود. از دید آمریکایی ها اما فضای سیاستگذاری با این نسبت های تجربه نشده نسبت به جی دی پی خیلی تنگ می شود. تقریباً کسری بودجه نسبت به جی دی پی 7 درصد در سال، در آمریکا دارد به یک تورم تبدیل می شود. مثلاً این عدد در فرانسه یا ایتالیا یک بحران سیاست داخلی درست می کند به خصوص با توجه به تعهدات انضباط مالی که اعضای اتحادیه اروپا به صورت کلان دارند. در آمریکا هم به هر حال رشد نسبت بدهی به جی دی پی در اعدادی است که مسئله کنترل کسری بودجه خیلی حاد و حساس می شود. در این معنا اساساً این اداره ای که در حوزه کارایی دولتی متولد شده تقریباً عصاره سیاست داخلی ترامپ در چهارسال آینده خواهد بود.»
«D.O.G.E» یک اداره پایه ای و مهم است
شاکری معتقد است معضل کسری بودجه آمریکا با سه مسئله دیگر ترکیب شده است. این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: «ترامپ بر دو معافیت مالیاتی دیگر در کمپین های انتخاباتی تأکید کرده؛ یکی معافیت ثروتمندان و دیگری معافیت کارگران انعام بگیر در نوادا. سایز این اعداد خیلی بزرگ است. مثلاً خود معافیت کارگران انعام بگیر می تواند طی چهار سال به یک کاهش درآمدی از جنس 170 تا 200 میلیارد دلار بر آمریکا منجر شود. اگرچه ترامپ می گوید من این مالیات های مستقیم را کسر می کنم و تعرفه ها را زیاد می کنم. اما این کار به راحتی نیست. هم آثارش به لحاظ تجارت بین الملل مهم است و هم آثار تورمی قابل توجهی برای آمریکایی هایی که اساساً به قول دموکرات ها مهم ترین علت رأی ندادنشان به هریس آن ارثی است که هریس در تصویر نسبت به تورم به خصوص تورم کالای مصرفی و خوار و بار از بایدن برده و در این خصوص تعرفه گذاری آثار تورمی جدی دارد و همین از دید دموکرات ها باعث پیروزی ترامپ شده است. مسئله دیگر این است که سال 2025 سالی است که یک رده کامل و پکیجی از معافیت های مالیاتی قانون گذاری شده به پایان می رسد و بر سر اینکه شکل این مالیات ها در آینده چگونه باشد و نقش مالیات بر ثروت بیشتر می شود یا نه و طرح هایی که مطرح است مثل اینکه از فرد در زمان مرگش یک مالیات بر ثروت بگیرند و طرح هایی دیگری در فضای داخلی آمریکا مطرح می شود. در هر صورت این اداره پایه ای خیلی مهم در سیاست داخلی آمریکاست. حالا اینکه با توجه به اینکه اولاً ماسک جزء حلقه داخلی ترامپ می شود و به خاطر کارویژه این اداره باید با تقریباً همه ذی نفعان اصلی در بودجه از جمله وزارت دفاع و بهداشت و... درگیر شود، سؤال اینکه آیا می ماند و یا به سرنوشت آدم های متفاوت تری مثل مک مستر در دور اول ترامپ دچار می شود یا نه باید نشست و دید.»
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/
{{name}}
{{content}}