معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه:

14 درصد افراد بالای 25 سال کرمانشاه مبتلا به دیابت هستند

ایسنا/کرمانشاه به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، حدود 14 درصد افراد بالای 25 سال کرمانشاه مبتلا به دیابت شناسایی شده هستند.

دکتر ابراهیم شکیبا به مناسبت هفته ملی دیابت (19 تا 25 آبان) در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، ابتدا اشاره ای به بیماری دیابت و انواع آن داشت و گفت: افرادی که قند خون ناشتا آنها 99 میلی گرم در دسی لیتر خون و یا پایین تر و قند دو ساعت بعد از ناشتا آنها 139 میلی گرم در دسی لیتر خون و یا زیر آن باشد سالم هستند. اما افرادی که قند خون ناشتای آنها 100 تا 125 و قند خون پس از ناشتای آنها 140 تا 199 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد در مرحله پیش دیابت قرار دارند.

وی ادامه داد: افرادی که قند خون ناشتای آنها بیش از 126 میلی گرم بر دسی لیتر خون و قند خون دو ساعت بعد از ناشتا آنها بیش از 200 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد، دچار دیابت هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، مطمئن ترین راه برای اندازه گیری قند را نمونه گیری خون عنوان کرد و افزود: دستگاه های قند خون خانگی نیز اگر کالیبره شده باشند، تا حدودی قابل اطمینان هستند.

شکیبا سپس از دو نوع شایع دیابت شامل نوع یک و دو یاد کرد و گفت: دیابت نوع یک سهم کمتری در جامعه دارد و بیشتر زمینه ژنتیکی داشته و از کودکی همراه فرد است که در این نوع دیابت انسولین از پانکراس تشریح نمی شود.

وی اظهار کرد: دیابت نوع دو اکتسابی بوده و عواملی مانند سابقه خانواگی، چاقی و اضافه وزن، سبک زندگی و تغذیه نادرست، کم تحرکی، فشار خون و ... بر آن موثر است، از همین رو به میزان قابل توجهی قابل پیشگیری می باشد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به مهمترین علائم دیابت، یادآور شد: پرنوشی، پرادراری، افزایش اشتها، خشکی دهان، خواب آلودگی، استشمام بوی اسید در دهان، سرگیجه و... از مهمترین علائم ابتلا به دیابت است.

شکیبا مهمترین نکته درباره بیماری دیابت را شناسایی زود هنگام و درمان به موقع آن اعلام کرد و افزود: حدود 50 درصد دیابتی ها از بیماری خود اطلاع ندارند و ممکن است دچار عوارضی مانند مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات چشمی، مشکلات عصبی، زخم پای دیابتی و ... شوند.

وی بر اهمیت تشخیص زودهنگام دیابت برای کنترل عوارض آن تاکید کرد و گفت: دیابت درمان قطعی ندارد و افراد مبتلا به دیابت باید بر اساس نظر پزشک مرتب دارو مصرف کنند تا بیماری به میزان قابل توجهی کنترل شود. به علاوه باید هر سه ماه یکبار قند خون خود را کنترل کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از اهمیت غربالگری دیابت خصوصا در افرادی که سابقه خانوادگی دیابت دارند نیز یاد کرد و گفت: اگرچه معمولا توصیه می شود افراد بالای 30 سال حداقل سالی یکبار قند خون خود را کنترل کنند، اما در غربالگری های فشار و قند خونی که در دوره های گذشته انجام دادیم، افراد زیر 30 سال مبتلا به فشار خون و قند بالا را نیز شناسایی کردیم و از همین رو بهتر است افراد بالای 18 سال حتما قند و همچنین فشار خون خود را کنترل کنند.

شکیبا با بیان اینکه همه مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت به صورت رایگان غربالگری دیابت را برای افراد 30 سال و بالاتر انجام می دهند، خاطرنشان کرد: چنانچه فردی مبتلا به دیابت تشخیص داده شود هر سه ماه یکبار توسط پزشک و هر ماه توسط مراقب کنترل خواهد شد.

وی به میزان شیوع دیابت در جامعه نیز اشاره کرد و گفت: در کشور حدود 14 درصد افراد بالای 25 سال مبتلا به دیابت هستند و این عدد در کرمانشاه نیز تقریبا همین میزان است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه معتقد است: ارتقا سلامت جسم و روان افراد مبتلا به دیابت و توانمندسازی آنها برای خود مراقبتی مهمترین موضوع در کنترل بیماری در این افراد است.

انتهای پیام

نظرات

captcha