اسلامی: به صدور قطعنامه پاسخ بی درنگ می دهیم/ گروسی: حمله به تاسیسات اتمی غیرقانونی است

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در کنفرانس خبری مشترک با مدیرکل آژانس بین المللی اتمی، درباره تلاش کشورهای اروپایی برای صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس هشدار داد.

به گزارش ایسنا، «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه و پس از گفت وگو با یکدیگر در تهران، در یک کنفرانس خبری مشترک کردند.

اسلامی در ابتدای این کنفرانس خبری گفت: تعاملات ایران و آژانس در چارچوب پادمان و ان پی تی، پیوسته و برقرار بوده و این امر را سازمان انرژی اتمی ایران را با اهتمام ویژه انجام می دهد. تماس ها و رفت وآمدها بین ما و آقای گروسی همواره موثر و سازنده بوده است و امروز هم گفت وگوهای سازنده ای داشتیم. دیدار امروز با آقای گروسی در این مقطع زمانی که نظام استکباری بدون قید و شرط از جنایات جنگی و نسل کشی توسط رژیم صهیونیستی حمایت می کند، اهمیت فوق العاده ای دارد.

او با بیان این که «مذاکرات ما در این مقطع مهم است»، در بخشی دیگری از صحبت های خود با اشاره به اقدامات رژیم صهیونیستی در زیر سوال بردن اعتبار نهادهای بین المللی گفت: در پی این اقدامات، اعتبار سازمان های بین المللی در حال خدشه دار شدن است و سازمان ملل و سازمان های وابسته باید با انجام مسوولیت خود در این زمینه نقش آفرین باشند و کمک کنیم که این جریان نتواند با صدور قطعنامه، روابط ایران و آژانس را تحت تاثیر قرار دهد.

اسلامی گفت: ما مکرراً اعلام کردیم که هرگونه اقدام مداخله جویانه در امور هسته ای ایران حتماً با اقدامات متقابل و بدون درنگ ایران مواجه می شود.

او با اشاره به برخی از فشارهای سیاسی در مورد برنامه هسته ای صلح آمیز ایران تاکید کرد: برنامه های هسته ای ایران تحت این فشارها قرار نمی گیرد و ما برنامه هسته ای صلح آمیز خود را در چارچوب منافع ملی خود ادامه می دهیم.

اسلامی تاکید کرد: صدور هرگونه قطعنامه ای علیه برنامه هسته ای ایران این حق را برای ما ایجاد می کند که اقدام متقابل داشته باشیم.

سفر مهمی که در شرایط پیچیده کنونی انجام می گیرد

گروسی نیز از حضور در تهران ابراز خرسندی کرد و گفت: این سفر، سفر مهمی است که در شرایط پیچیده کنونی انجام می گیرد.

او تاکید کرد : ما از شرایط خطیر که منطقه و فراتر از آن با آن دست و پنجه نرم می کند آگاه هستیم و این ماموریت را با رسالت کامل پذیرفتیم که این سفر موفقیت آمیزی باشد.

گروسی گفت: آژانس و ایران مدت طولانی هستند که با یکدیگر کار می کنند و مذاکرات خوب و ممتدی را با رئیس سازمان انرژی اتمی انجام داده ام. اکنون مقطع مهمی است که باید به یک نتیجه ملموس و عملیاتی برسیم تا به دنیا نشان دهیم که تلاش مشترک به نتیجه خواهد رسید و ما در مسیری خارج از مسیر تقابل قرار خواهد داد.

پیشرفت های صنعت هسته ای ایران به نفع مردم ایران، منطقه و شاید جامعه بین الملی است

اسلامی در ادامه گفت: جمهوری اسلامی ایران برنامه جامع توسعه صنعت هسته ای را از 2 سال پیش آغاز کرده و این برنامه ها تماما در جهت خدمت به مردم، بردن آثار و نتایج فناوری هسته ای در زندگی من است، به ویژه در زمینه سلامت و امنیت غذایی.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: این برنامه ها که همواره مورد حمایت و پشتیبانی آژانس بین المللی انرژی اتمی است، در ایران یک قطب صنعتی و خدماتی به وجود آورده و بخش فعال ما آن را مردم کشور ما از آن بهره مند هستند و بخش های توسعه ای که بزودی به افتتاح خواهد رسید، بخش هایی که برای آژانس می تواند به عنوان یک ظرفیت قابل استفاده مورد توجه و بهره بداری قرار بگیرد.

گروسی در ادامه صحبت های اسلامی گفت: من در سفر آخری که در ماه می در اصفهان در نمایشگاه علوم و فنون هسته ای بودم با گام های مهمی که ایران در این حوزه به ویژه پیشرفت هسته ای برداشته، آشنا شدم. این به نفع مردم ایران، منطقه و شاید جامعه بین الملی است و مهم است این موارد که ایران ظرفیتی برای رفاه مردم به وجود آورده را برجسته کنیم.

باید همه چیز روشن و شفاف باشد

مدیرکل آژانس در پاسخ به این سوال که «شما نسبت به تداوم اطلاعات در خصوص راستی آزمایی موارد مربوط به پادمان ابراز نگرانی کرده اید، طبق گزارش های آژانس، آنچه اتفاق افتاده مربوط به ساخت ماشین های سانتریفیوژ در چارچوب برجام بوده و ارتباطی با مواد هسته ای که همگی تحت پادمان است، ندارد. برخی کارشناسان معتقد هستند چنین اظهاراتی بدون مبنای منطقی قانونی باعث گمراهی و باعث ایجاد تنش سیاسی بین کشورهای عضو و به خطر انداختن روابط مبتنی بر  اعتماد که بین آژانس و ایران وجود دارد، می شود»، گفت: در حوزه راستی آمیزی مهم است که ما به ازای آن وجود داشته باشد. اینکه لیست مواد هسته ای موجود باشد و اینکه چه قابلیت هایی توسعه پیدا کرده است، باید همه چیز روشن و شفاف باشد.

گروسی ادامه داد: نه تنها درباره ایران، بلکه برای همه کشورها روال این گونه است. آژانس باید این فرصت را داشته باشد تا ظرفیت راستی آزمایی خود را درباره فعالیت های هسته ای کشورها انجام دهد به ویژه درباره ایران که امکان نیل به یک توافق محکم بین ایران و جامعه بین المللی وجود دارد و برای این کار می بایست دانش و اطلاعات قابل اعتماد داشته باشیم.

کنفرانس خبری اسلامی و گروسی

ایران همواره با حسن نیت مسیر تعامل را طی کرده است

رئیس سازمان انرژی اتمی در این نشست در پاسخ به سوالی در ارتباط با احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام با فشار برخی از کشورهای غربی گفت: همان طور که گفتم اگر آن ها مسیر تقابل و صدور قطعنامه مداخله جویانه و اخلال در برنامه هسته ای ایران را در پیش بگیرند، ایران بی درنگ و به صورت متقابل پاسخ می دهد و ما اقدامات لازم را انجام می دهیم.

او با بیان اینکه «ایران همواره با حسن نیت مسیر تعامل را طی کرده است»، گفت: این ایران بود که توافق برجام را به صورت یکجانبه اجرا کرد و یک سال و نیم تمام تعهدات برجامی خود را انجام داد در صورتی که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد، از معاهده خارج شد و تحریم ها علیه ایران را تشدید کرد.

این مقام ایرانی تصریح کرد: صحنه و وضعیت کاملاً مشخص است و موضع ایران بارها اعلام شده است که اگر آن ها مسیر تعامل را در پیش بگیرند ایران همواره مسیر تعامل را در پیش گرفته و به این مسیر ادامه می دهد ولی اگر آن ها مسیر دیگری را در پیش بگیرند ما در چهارچوب منافع خود تصمیمات مقتضی را می گیریم.

با توجه به شرایط بین المللی باید راه حل های فنی منصفانه پیدا کنیم

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درباره اینکه قبل از سفر به ایران از متزلزل شدن فضا درباره برنامه هسته ای ایران سخن گفته بود و منظور او از این اظهارنظر چیست و همچنین مدیریت تنش های سیاسی احتمالی با روی کار آمدن ترامپ، گفت: با توجه به تنش های بین المللی، فضا برای دیپلماسی کوچک شده، پس در این شرایط وظیفه من است که راه حل های فنی منصفانه را پیدا کنیم که تنش ها افزایش پیدا نکند. سیاست ها و تصمیمات، نتایج شرایط هستند و ما در این شرایط می توانیم گام های عملی را برداریم که به دولت جدید آمریکا و جامعه بین الملل نشان دهد که ما می توانیم بر روشی تفاهم کنیم، شفاف سازی کنیم و راه حل ارائه دهیم و بر مبنای این راه حل، پیشرفت وجود خواهد داشت.

ما در تهران هستیم که به دنبال راه حل باشیم

گروسی همچنین  در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ادامه تحریم ها قابل توجیه است و همچنین تهدید مقام های رژیم صهیونیستی درباره حمله به تاسیسات هسته ای ایران گفت: ما در تهران هستیم که به دنبال راه حل باشیم. سیاست های دولت ها بسته به شرایط و واقعیت های روی زمین، در حال تغییر هستند اما تلاش من به عنوان دبیرکل آژانس تحلیل شرایط نیست، وظیفه من پیدا کردن مسئله و ارائه راه حل است. مسئله این است که تنش هایی وجود دارد  و ایران در مرکز آن است و وظیفه من این است که یک راه حل را برای تنش پیدا کنم و من مطمئن هستم که این راه حل قابل دسترسی است.

او در ادامه گفت: اگر این راه حل پیدا شود، می توانیم از جنگ جلوگیری کنیم و از وقوع هرگونه خصومت از جمله حمله به تاسیسات اجتناب کنیم. من در سخنرانی های خود در شورای امنیت در خصوص هرگونه حمله به تاسیسات اتمی به ویژه در اوکراین صحبت کردم. حمله به این تاسیسات براساس حقوق بین الملل غیرقانونی است و نباید انجام شود. فکر می کنم ما قادر هستیم بتوانیم راه حلی را پیدا کنیم و بدون هیچ گونه خستگی باید در این مسیر تلاش کنیم.

گروسی: حمله به تاسیسات اتمی غیرقانونی است

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی در مورد این که چرا شما در مورد برخی از تهدیدات صورت گرفته مبنی بر احتمال حمله به تاسیسات هسته ای ایران از سوی رژیم صهیونیستی موضعی نگرفته اید، گفت: من مشخصا اعلام کرده ام که تاسیسات هسته ای نباید در معرض حمله قرار بگیرد چرا که این موضوع تاثیرات مخرب در حوزه های مختلف به خصوص بیولوژیک و محیط زیست به همراه دارد و دبیرخانه سازمان و اعضای آژانس در این ارتباط موضع گرفته اند. من رئیس جمهور و سیاستمدار نیستم، من رئیس سازمانی هستم که وظیفه من جلوگیری از چنین چیزهایی است و من در این زمینه در حال کار هستم.

ایران این حق را دارد که چه کسی از تاسیسات آن بازرسی می کند

گروسی در پاسخ به سوالی درباره حق ایران برای لغو انتصاب بازرسان آژانس در ایران گفت: مذاکرات ما با ایران همیشه حرفه ای بوده است. هیچ کس این حق را به چالش نمی کشد و ایران این حق را دارد که چه کسی از تاسیسات آن بازرسی می کند. من هم این حق را دارم که بگویم این کار برای فعالیت من خوب است یا نه. اینکه ایران انتصاب بازرسان را لغو کرده است، برای فعالیت ما خوب نیست و امیدوارم این موضوع حل شود. ما در حال یافتن راه حل هایی هستیم که از قابلیت های نیروی انسانی متخصص استفاده کنیم. من خوش بین هستیم که در آینده نزدیک بتوانیم این راه حل را پیدا کنیم.

بازرسی یک فصل از روابط ما را تشکیل می دهد که قابل بحث هم نیست

رئیس دیدبان هسته ای سازمان ملل در پاسخ به سوالی درباره فشارهای سیاسی آژانس بر ایران درباره غنی سازی و تولید سوخت و وظیفه آژانس برای حمایت از فناوری هسته ای و مباحث پزشکی، کشاورزی و غیره در ایران گفت: ایران و یا کشور خود من، آرژانتین وقتی عضو آژانس باشد، فعالیت های هسته ای مهمی را انجام می دهد و این موضوع مشخصی است و این فعالیت های هسته ای مهم که در ایران هم در حال انجام است باید در معرض بازرسی قرار بگیرد. این روش مرسومی است و دلیل آن این است که فناوری هسته ای اصولا فناوری حساسی است که باید در معرض بازرسی باشد.

گروسی ادامه داد: بنابراین، این نتیجه تصمیم حاکمیت یک کشور است که معاهده ان پی تی را امضا کند. این معاهده شامل بازرسی هم می شود. این گونه نیست که اگر کشوری تحت بازرسی قرار بگیرد، آژانس باید مابه ازای آن چیزی بدهد.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: بازرسی یک فصل از روابط ما را تشکیل می دهد که قابل بحث هم نیست و باید حتما انجام شود. فصل بعدی، همکاری های فنی است که باید در قالب تعامل انجام شود. در این زمینه، ایران قابلیت های فراوانی دارد و دکتر اسلامی، من را در جریان دستاوردهای جدید هسته ای ایران به ویژه در حوزه های پزشکی و کشاورزی قرار داده اند.

گروسی خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: با شما موافق هستم که فضا برای همکاری بیشتر آژانس با ایران وجود دارد اما وقتی بتوانیم در خصوص مسائل پادمانی پیشرفت کنیم، مطمئنا می توانیم همکاری در این حوزه ها را هم تقویت کنیم.

گروسی در کنفرانس خبری با اسلامی

بحث هسته ای بهانه ای بوده که ایران تحت تحریم های شدید قرار بگیرد

اسلامی هم در پاسخ به این سوال گفت: وجه تفاوتی که بین ایران و دیگر کشورها در بحث هسته ای است، بهانه ای بوده که بر مبنای آن بهانه، ایران تحت تحریم های شدید و به قول خودشان، تحریم های فلج کننده بوده است. وقتی شما تحت تحریم هستید کشورهایی که می توانند با شما همکاری کنند، این کار را انجام نمی دهند و ایران با تحقیقات درون زا توانسته خود را به این تراز برساند.

او تاکید کرد: رسیدن به این تراز و قابلیت برای کشورهایی که با منافع ما ناسازگاری نشان می دهند، پذیرفته شدنی نیست و به همین دلیل شروع به ابهام زایی و پرونده سازی می کنند و در 20 سال گذشته شاهد این روند بوده ایم. 

اسلامی در پایان گفت: آن ها برای مقابله با این برنامه تلاش کردند که از طریق آژانس به ایران فشار بیاورند، از طرف دیگر ترور دانشمندان هسته ای، انفجار و خرابکاری صنعتی در 20 سال گذشته رخ داده است. از 20 سال پیش با خرابکاری صنعتی مواجه بودیم، آن ها همه این اقدامات را انجام دادند که ایران به این ظرفیت نرسد ولی با حمایت همه عزیزانی که در کشور تلاش کردند، به خصوص جوانان و دانشمندان مان، امروز این حقیقت برای دنیا و آژانس ثابت شده که ایران صاحب فناوری است و این دانش متعلق به خودش است و آن را عاریه نگرفته و تحت نظارت آژانس همه فعالیت ها صورت می گیرد.

انتهای پیام

نظرات

captcha