اعتراض معاونان آموزشی به فرمول پذیرش دانشجو

در نشست کارگروه آموزش مهارتی در افق قانون برنامه هفتم توسعه مطرح شد.

خبرگزاری تسنیم،زهرا رمضانی در گزارشی نوشت: عدم توزیع متوازن دانشجویان در سطح کشور و کیفیت متفاوت خروجی نهایی دانشگاه ها یا به عبارت دقیق تر فارغ التحصیلان و از همه مهم تر سهم پایین اشتغال در میان آنها، باعث شده تا امروز بحث سر و سامان دادن به این حوزه به یکی از چالش های اصلی نظام آموزش عالی تبدیل شود؛ مقوله ای که ماده 95 قانون برنامه پنجم توسعه نیز به نوعی به آن اشاره دارد. طبق این قانون وزارتین علوم و بهداشت باید ظرف 6 ماه از لازم الاجرا شدن این قانون، طرحشان را برای تعیین ظرفیت کل و سهم دانشجویان به تفکیک رشته، مقطع تحصیلی و زیرنظام های آموزش عالی کشور، توزیع دانشجو در رشته ها، مقاطع تحصیلی و نیز توسعه و ایجاد رشته ها و مقاطع تحصیلی مورد نیاز در گروه های آموزش عالی، با در نظر گرفتن ملاحظات آمایش آموزش عالی و آمایش سرزمینی ارائه می دادند؛ طرحی که البته هر سال نیازمند به روزرسانی است. معاونان آموزشی دانشگاه های مختلف کشور در نشست کارگروه آموزش مهارتی در افق قانون برنامه هفتم توسعه که اوایل آبان ماه برگزار شد، در کنار برشمردن چالش های اجرای این ماده از اهمیت تغییر شرایط امروز دانشگاه ها با در نظر گرفتن تغییرات هرم جمعیتی گفتند. «فرهیختگان» بخش هایی از این نشست را در منتشر می کند که در ادامه از نظر می گذرانید.

    پذیرش دانشجو بر اساس تحلیل نیاز بازار کار صورت بگیرد 
عباس سعیدی، معاون آموزشی دانشگاه شهید بهشتی: برای تعیین سقف پذیرش دانشجو در دانشگاه ما نیازمند رویکردها و شاخص های مشخصی هستیم. یکی از این رویکردها باید تحلیل نیاز بازار کار باشد؛ یعنی باید براساس نیازهای فعلی و آینده بازار کار گام برداریم. همچنین مشاوره با کارفرمایان برای تعیین صلاحیت ها و مهارت های مورد نیاز هم باید به صورت جدی تر دنبال شود. رویکرد دیگری نیز که می توان از آن بهره برد، مدل سازی پیش بینی تقاضا بر اساس داده های تاریخی است تا بر اساس مدل پیش بینی شده توان دانشگاه در حوزه های مختلف مرتبط با این حوزه را بررسی کنیم. همچنین باید تحلیل روندهای جمعیتی و اجتماعی را هم برای شناسایی آینده به شکل جدی در دستور کار قرار دهیم. مؤلفه بعدی که باید ملاک قرار دهیم، بررسی زیرساخت ها و منابع موجود بوده تا منابع و امکانات کاربردی دانشگاه ها مدنظر قرار بگیرد و بر اساس آن ظرفیت پذیرش تخصیص پیدا کند؛ چرا که بدون ملاک قرار دادن این بخش، قطعا اختصاص ظرفیت ها چندان کاربردی نخواهد بود. همچنین باید تعیین حداکثر ظرفیت هم بر اساس امکانات موجود دنبال شود. رویکرد دیگر نیز توسعه سیاست های آموزشی و پژوهشی به خصوص تشویق دانشگاه ها به انجام فعالیت های بین المللی و تبادل دانشجو و اساتید است که می تواند به ساماندهی شرایط فعلی کمک کند. ارزیابی کیفیت آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها هم می تواند تأثیر جدی در تعداد پذیرش دانشجو داشته باشد که در این زمینه نسبت استاد به دانشجو، نرخ فارغ التحصیلان، نرخ اشتغال فارغ التحصیلان، نظرسنجی از دانشجویان و فارغ التحصیلان، تعداد پژوهش های کاربردی، تعداد انتشارات علمی و... را می توان ملاک عمل قرار داد.

    50 درصد قبولی ها تمایلی به ثبت نام ندارند 
محمدرضا صالحی، معاون آموزشی دانشگاه صنعتی شیراز: در بحث گسترش رشته ها، بسیاری از مسائل اصلا روشن نیست. مشکل ما اینجاست در پیوست اشتغال که از سال گذشته به دانشگاه ها آمده، وزارت علوم می گوید آمارهای اشتغال را باید برای گسترش رشته ها داشته باشیم، اما به هر جا مراجعه می کنیم هیچ کس آمار دقیقی ندارد! ای کاش این کار را وزارت علوم انجام می داد و مشخص می کرد مثلا فلان رشته در فلان استان قابلیت دارد و باید در آن دانشجو جذب شود. مؤلفه دوم آنکه امروز بین 20 تا 80 درصد داوطلبان که پذیرش می شوند، اصلا کارهای ثبت نام نهایی شان را انجام نمی دهند و امروز با ریزش اولیه در این حوزه مواجهیم. یعنی در گذشته شرایط اینگونه بود که دانشجو ثبت نام می کرد؛ حالا به دلایل مختلف مانند اخراج شدن، انصراف، تغییر رشته و... با تعدادی از دانشجویانی روبه رو بوده ایم که از جمعیت دانشجویی، ریزش پیدا می کردند، اما امروز با ریزش اولیه روبه روییم و 50 درصد قبولی ها اصلا به سمت ثبت نام در دانشگاه نمی آیند. این را در کنار جمعیت دانشجویی امروز قرار دهید، اصلا ما ظرفیت بزرگ دانشجویی را نداریم که حالا 50 درصد آن ها هم تمایلی به ثبت نام نداشته باشند. خواهش بنده آن است که برای پیوست اشتغالی که برای رشته های دانشگاه ها تعیین شده، بازنگری داشته باشیم؛ چرا که اجرای این پیوست عملی نیست. نگاه کنید امروز ما برای 3 رشته ای که می خواستیم آمار اشتغال آن را احصا کنیم با چالش های زیادی روبه رو بودیم و هیچ نهادی این آمار را ارائه نداد.

    برای استاد جذب شده بدون دانشجو به ناچار رشته تأسیس می کنیم! 
امین صادقی، معاون آموزشی دانشگاه کردستان: مسئله اینجاست که ما روند جذب دانشجو و رشته را در دانشگاه نهادینه کرده ایم و حالا می خواهیم بحث آمایش را دنبال کنیم، در حالی که معتقدم باید قبل از اینکه این اتفاق رخ می داد، بحث آمایش را دنبال می کردیم. این مسئله هم وابسته به هرم جمعیتی ما است؛ چرا که در دهه 60 ما جمعیت بالایی داشته و دانشگاه ها را چه در بخش دولتی و چه غیردولتی نیز بی رویه گسترش دادیم و امروز هم به خاطر شرایط فعلی به دنبال آمایشیم. ممکن است همین امروز نیز اگر هرم جمعیتی (متفاوتی) را داشته باشیم، باز حاضر به این کار نشویم. متأسفانه برنامه های ما کوتاه است، یعنی یک مدیری، طرحی را برای دو سال اجرا می کند و مدیر بعدی به سرعت آن را تغییر می دهد. اما کار درست آن است که برنامه های آموزش عالی را برای یک دوره 20ساله و حتی 50ساله در نظر بگیریم و در کنار آن روند جمعیتی را هم مدنظر قرار دهیم. همچنین باید پتانسیل مناطق مختلف را هم ملاک قرار می دادیم و بر اساس آن ها رشته و دانشگاه ها را ایجاد می کردیم، در حالی که چنین مسیری را دنبال نکردیم و حالا در مقطع فعلی شاهد آنیم که خود جامعه در حال تنظیم این حوزه است. به گونه ای که رشته ها بدون دانشجو مانده و حتی رشته ها در حال تعطیلی اند. امروز با در نظر گرفتن شرایط فعلی باید دو برنامه یکی کوتاه مدت و دیگری هم بلندمدت داشته باشیم تا بر اساس برنامه کوتاه مدت، شرایط امروز را سامان داده و بر اساس برنامه بلندمدت، پارادایم های موجود را برای آینده تغییر دهیم. مشکل ما امروز آن است که مثلا تعدادی عضو هیئت علمی را جذب می کنیم اما چون دانشجو نیست، مجبوریم برای آن ها رشته ایجاد کنیم! یعنی یک نوع سردرگمی در حوزه حکمرانی آموزش عالی در وزارت علوم وجود دارد و اصلاً برنامه درازمدتی در این زمینه نداریم. امروز هم تنها روی موضوع آمایش تأکید می کنیم و آن هم به صورت مقطعی دنبال و بیشتر باعث سردرگم شدن می شود.

    وزارت علوم سازوکار توزیع متوازن دانشجو را تدوین کند
مصطفی زاهدی فر، معاون آموزشی دانشگاه کاشان: بحث توزیع متوازن دانشجو در دانشگاه های مختلف به عنوان یکی از مسائل اصلی محسوب می شود و امروز با توجه به روش های مختلف مانند پذیرش دانشجوی استادمحور، شاهد شیوه های جدیدی از پذیرش هستیم؛ اما در مقابل هم شاهد ریزش شدید دانشجوییم و این مسائل باعث شده تا در ظرفیت پذیرش دانشجو به خصوص در مقطع تحصیلات تکمیلی شاهد افزایش باشیم اما اقبال دانشجو به خصوص برای تحصیل در برخی از رشته ها کاهش پیدا کند. این مسئله نشان می دهد که اگر بخواهیم به همان روال قبل دانشجو را در دانشگاه ها توزیع کنیم، طبیعتاً در دانشگاه های تهران و مراکز استانی دانشجویان بیشتری جذب می شود اما دیگر دانشگاه ها حتی اگر از لحاظ شاخص های وزارت علوم جزء دانشگاه های برتر باشند، صرفاً به این دلیل که جزء مرکز استانی محسوب نمی شوند، دانشجویان حاضر به انتخاب آن ها نیستند. وزارت علوم باید نگاه کند و ببیند اگر در یک رشته خاص، تعداد پذیرفته شدگان محدود است و ظرفیت زیادی هم برای پذیرش آن وجود دارد، سازوکاری را در نظر بگیرد تا یک توزیع متوازن را در جذب دانشجو داشته باشیم و برخی از دانشگاه ها که اساتید برجسته ای هم دارند، بدون دانشجو نمانند.

    علوم پایه با تداوم شرایط فعلی عاقبت خوبی نخواهد داشت
محمود افشاری، معاون آموزشی دانشگاه خلیج فارس: در حوزه رشته های علوم پایه هماهنگی بین وزارت علوم و سازمان سنجش وجود ندارد؛ چرا که می دانیم این حوزه وضعیت خوبی نداشت و حالا پذیرش دانشجو بر اساس سوابق تحصیلی هم در حقیقت، دلیلی شده تا بر پیکره نیمه جان علوم پایه بتازیم. به نظرم علوم پایه عاقبت خوبی نخواهد داشت. اسفند ماه سال گذشته بود که بار دیگر سازمان سنجش پذیرش بر اساس سوابق را اعلام کرد و جمعیت زیادی را به دانشگاه هایی که چنین پذیرشی را داشتند، فرستاد و این خود بار مضاعفی را به دانشگاه ها وارد کرد. به طور مثال ما در دانشگاه خودمان نتوانستیم در فروردین ماه برای رشته ریاضی کلاس برگزار کنیم در حالی که تعداد دانشجویان آن 75 نفر بود و در دور دوم هم 35 نفر دیگر از سوی سازمان سنجش به ما معرفی شد که در مجموع الان 100 نفر دانشجو داریم که باید برای آن ها کلاس برگزار کنیم. اما نگاه کنید چند نفر از آن ها می توانند از این رشته فارغ التحصیل شوند؟ باید برنامه ریزی هایی صورت بگیرد تا لطمه بیشتری به علوم پایه وارد نشود. امروز به جایگاه اصلی وزارت علوم به دلیل همین تصمیمات چند گانه ضربه وارد می شود و باید جلوی این روند را بگیریم. نکته دیگر اینکه امروزه آیین نامه های مختلفی را در حوزه آموزشی شاهدیم که شرایط را متزلزل می کند.

    آمایش آموزش عالی سیاسی شد، شکست خورد
رضا طیبی، معاون آموزشی حکیم سبزواری:  معتقدم در وهله اول حاکمیت در سطح دولت باید تصمیم بگیرد که اصلاً به دنبال کیفی سازی آموزش است یا خیر؟ یا هدفش تنها آن است که به نوعی دانشگاه ها را ساکت کرده و ظرفیتی هم به آن ها بدهد تا دانشگاه ها هم مانند گذشته پولی را هزینه کرده و درمقابل یک سری فارغ التحصیل بیکار تحویل جامعه دهند؟ یعنی در گام اول باید تکلیف را در این زمینه مشخص کنیم که می خواهیم به دنبال کیفی سازی آموزش و تقاضامحور کردن آموزش باشیم یا خیر؟ نکته مهم در اینجا آن است که وزارت علوم نباید چنین تصمیمی بگیرد بلکه این کار را دولت باید انجام دهد؛ چراکه طبیعتاً برای اجرای این کار نیازمند اخذ یک سری تصمیمات بزرگ تریم. وقتی برخی از زیرنظام ها را می بینیم که بیشتر از آنکه شبیه به دانشگاه باشند، مانند یک بیغوله هستند که روی تجهیزات آن ها هم خاک گرفته؛ آنچه مسلم است، اینکه در گام اول باید تکلیف اینگونه واحدها مشخص شود. به عبارت دقیق تر باید برای برخی از مسائل آموزش عالی در وهله اول راه حل های مشخصی پیدا شده و بعد به سراغ آن برویم که برای تخصیص ظرفیت به دانشگاه ها چه سازوکاری را مشخص کنیم. بحث آمایش آموزش عالی تقریباً موفق نبوده و دلیلش هم آن است که در استان ها، دانشگاه مادر در مقابل دانشگاه های شهرستانی قرار گرفته و به سرعت نیز موضوع سیاسی شده و نمایندگان مجلس نیز وارد حوزه می شوند و به همین دلیل معتقدم آن طرح تقریباً با شکست مواجه شده است. همچنین تا وقتی که در نظام آموزش عالی پذیرش بدون آزمون داریم و یا هنوز بحث بازنگری دروس و سرفصل ها به درستی دنبال نشده، نمی توان مبنایی برای تعیین شاخص در حوزه تخصیص ظرفیت داشته باشیم.

    استقلال مهارتی نباید منجر به وابستگی فرهنگی شود
مجید نجارزاده هنجنی، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه علم و فرهنگ:  تبصره دوم ماده 95 برنامه توسعه هفتم عنوان می کند دستگاه های اجرایی باید در اجرای دروس مهارتی مشارکت داشته باشند و طبیعتاً آیین نامه آن هم باید تدوین شود اما موضوع اصلی در این میان آن است که برای تحقق چنین تبصره ای باید مشوق های لازم، هم برای دانشگاه ها و هم دستگاه اجرایی پیش بینی شود و قطعاً اگر تکلیفی بدون در نظر گرفتن مشوق ها داشته باشیم، قاعدتاً به صورت شکلی از کنار آن عبور می شود. مسئله دیگر نگرانی ام درخصوص تاکید ویژه بر حوزه اشتغال است؛ هرچند این حوزه ارزش بزرگی برای دانشگاه است اما این نگرانی هم وجود دارد که با تاکید بر این حوزه به استقلال فنی و مهارتی کشور برسیم ولی دچار وابستگی فرهنگی شویم؛ چراکه در بسیاری از رشته های ما در حوزه علوم انسانی محض نمی توان با تاکید بر مقوله اشتغال، به دنبال گسترش آن ها باشیم. مسئله دیگر این است که باید به دانشگاه های غیردولتی با انعطاف و استقلال بیشتری نگاه شود تا بتوانیم به صورت واقعی رشته های نیازمحور جدیدتری را تدوین و اجرایی کنیم تا نتایج آن نیز به کشور برگردد.

    وجود پردیس ها مانع توزیع دانشجو می شود
محمد پازوکی، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه دامغان:  وزارت علوم باید نقش اصلی خودش را که متولی امر آموزش کشور است را پررنگ تر ایفا کند. امروز آموزش علوم پزشکی را می توان به عنوان یک مثال موفق در این زمینه نام برد. نگاه کنید مگر وزارت بهداشت اجازه می دهد هرکسی در نقطه ای از کشور یک مرکز تاسیس و اقدام به تربیت پزشک کند؛ پاسخ این سوال طبیعتا منفی است، درحالی که امروز در آموزش عالی می بینیم چنین اتفاقی به نحوی در حال رخ دادن است. یعنی ما امروز دانشگاه های مختلفی را در سطح کشور داریم و حتی متاسفانه مراکز صنعتی مان نیز دانشگاه تاسیس کرده و اقدام به تربیت نیرو می کنند؛ حالا در این شرایط ما بحث اشتغال را هم پررنگ کرده و دانشگاه ها را مستقیماً با این مقوله درگیر می کنیم. موضوع اصلی آن است که باید در گام اول بحث تنوع دانشگاه ها را مدنظر قرار داده و آن را سامان دهیم. همچنین وقتی قرار است امر آموزش عالی را کنترل کنیم، بهتر است همه زیرنظام ها را مدنظر قرار دهیم و تنوع کشور در این حوزه را به گونه ای حل وفصل کنیم. امروز وقتی انتخاب رشته انجام می شود، به شکل سنتی مشاوران نام برخی از دانشگاه ها را مطرح می کنند و آن ها هم اولویت اصلی داوطلبان است، از طرفی هم برخی از دانشگاه های خوب کشور امروز در قالب پردیس های خود، اقدام به جذب دانشجو می کنند و این مسئله باعث شده بخش قابل توجهی از دانشجویان در چند دانشگاه محدود شده و عملاً توزیع دانشجو در سطح دانشگاه ها را شاهد نباشیم. قطعاً وقتی می خواهیم توزیع مناسبی را در سطح کشور داشته باشیم، باید به این مسئله هم توجه کرد که نباید برخی از دانشگاه ها به طرق مختلف اقدام به جذب دانشجو کنند. همچنین تصور نمی کنم وزارت علوم به تنهایی متولی اشتغال فارغ التحصیلان کشور باشد، درحالی که امروز شرایطی ایجاد شده که آموزش عالی اگر در جایی از کشور کوتاهی وجود دارد، آن را به خودش می گیرد! همین امروز در صنعت ما همین فارغ التحصیلان دانشگاهی حضور دارند و به همین دلیل نمی توان اذعان کرد در این زمینه آموزش عالی کوتاهی خاصی انجام داده است. قطعاً مقوله اشتغال، یک مقوله کشوری است. نکته دیگر اینکه امروز در آموزش پزشکی، کل بیمارستان ها وابسته به وزارت بهداشت است، درحالی که آیا ما صنعتی را داریم که به صورت کامل وابسته به یک دانشگاه باشد؟ در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که قطعاً اینگونه نیست؛ هرچند در این سال ها مباحثی مانند مراکز رشد پررنگ شده اما این به معنی آن نیست که یک صنعت وابستگی کامل به یک دانشگاه داشته باشد. البته در کنار این چالش ها، مسئله دیگرمان آن است که از همین ظرفیت های موجود هم به خوبی استفاده نمی کنیم. مثلاً امروز دانشگاه فرهنگیان را داریم که به خوبی فعالیت می کند اما می گویند که ظرفیتشان پایین است و باید اعضای هیئت علمی آن و طبیعتاً دانشجویانش افزایش یابند درحالی که ما همین امروز ظرفیت های زیادی را در دیگر دانشگاه ها داریم که اصلاً از آن ها استفاده نمی شود. اگر هماهنگی درستی در حوزه آموزش ایجاد شود تصور می کنم توزیع دانشجو هم مناسب تر صورت بگیرد.

    مسئله اصلی آمایش هنر خودتنظیمی و آینده نگری دانشگاه هاست
مقصود امین خندقی، معاون آموزشی دانشگاه فردوسی مشهد: مسئله اول این است که مفهوم آمایش اجزای مختلفی دارد که باید به آن توجه شود و نکته دوم اینکه خود آموزش عالی هم مفهوم گسترده ای است؛ چراکه امروز دانشگاه های مختلف، در سطوح و مأموریت های مختلف وجود دارند و به همین دلیل با یک مفهوم عام روبه رو نیستیم که بخواهیم به صورت ثابت تعیین تکلیف آن را انجام دهیم. یعنی آمایش دو لایه دارد؛ یکی لایه روبنایی و دیگری هم لایه زیربنایی است. در لایه روبنایی، آمایش به معنی کنترل رفتار مؤسسات و دانشگاه ها بوده که در حوزه معین بحث پذیرش دانشجو را در آن خواهیم داشت. اما مسئله اصلی اینجاست که آمایش آموزش عالی، هنر خودتنظیمی، آینده نگری و آینده گزینی دانشگاه است. یعنی در آمایش باید کاری کنیم که نظام آموزش عالی کشور طی 50 تا 100 سال آینده به مسیری رهنمود شود که مبدأ تحولات کشور باشد. قطعاً برای رسیدن به چنین نگاهی، نباید صرفاً به مسئله پذیرش دانشجو بسنده کرد. در مقابل باید ساختارها، تحول در رشته ها و... را هم مدنظر قرار دهیم. خواهشم آن است که این الزامات را مدنظر قرار داد و گفتمان آمایش را از گفتمان سختی که امروز وجود دارد را به گفتمان زیربنایی تغییر دهیم.

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

نظرات

captcha