ایران دکترین هسته ای اش را بازتعریف می کند؟

برخی ناظران مدعی هستند که با بازگشت ترامپ به کاخ سفید رویکرد شکست خورده فشار حداکثری مجددا در دستور کار قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایسنا، اعتماد در گزارشی با این عنوان نوشت: برخی ناظران مدعی هستند که با بازگشت ترامپ به کاخ سفید رویکرد شکست خورده فشار حداکثری مجددا در دستور کار قرار خواهد گرفت. اما گزاره دیگری از سوی متحدان دونالد ترامپ مطرح شده و آن، این است که این رویکرد با چشم انداز ژئوپلیتیکی به شدت متفاوتی که در خاورمیانه امروزی حاکم است، روبه رو خواهد شد. به ادعای نشریه پولیتیکو؛ پیشینه رویکرد سختگیرانه ترامپ در قبال ایران در دولت اول او پیش نمایش نسبتا واضحی در باب سیاست های احتمالی او در ارتباط با تهران ترسیم کرد. این پیش نمایش بر اساس مصاحبه با مقامات سابق ترامپ و افراد نزدیک به کارزار انتخاباتی او برجسته تر شده است.

نشریه پولیتیکو در بخش ابتدایی گزارش ادعایی اش به محتوای گفت وگو با یکی از مقامات سابق ترامپ استناد کرد و مدعی شد: «تنگ تر کردن حلقه اقتصادی پیرامون ایران، اولویت سیاست خارجی روز اول خواهد بود تا آشفتگی های بایدن در خاورمیانه بدین طریق پاکسازی شود.» این ادعا در حالی است که تیم انتقال ترامپ کارت های خود را به دقت در دست نگه داشته و با صدور بیانیه ای آورده که ترامپ «اقدامات ضروری» را برای «رهبری کشور» و «بازگرداندن صلح از طریق قدرت» انجام خواهد داد. به ادعای پولیتیکو افراد سابق و نزدیک به کارزار انتخاباتی ترامپ، دیدگاه های اولیه ای در مورد اینکه سیاست خاورمیانه ای رییس جمهوری منتخب در پس زمینه فاجعه انسانی در غزه و درگیری های فزاینده بین اسراییل و گروه های مقاومت چگونه خواهد بود را به اشتراک گذاشتند.
مقامات سابق در گفت وگو با پولیتیکو مدعی شدند که تیم انتقالی ترامپ در حال بررسی طرح هایی ادعایی برای اعمال موج جدیدی از تحریم های اقتصادی شدید علیه ایران و تلاش برای قطع صادرات نفت تهران هستند، این در حالی است که به نظر می رسد دولت دوم ترامپ حمایت ها از اسراییل را افزایش دهد. این مقامات در ادامه اظهارات خود مدعی شدند: ترامپ استراتژی موسوم به «فشار حداکثری» خود را بازتعریف خواهد کرد.

به گزارش این نشریه، اما خاورمیانه در سال 2024 به طور چشمگیری با زمانی که ترامپ در سال 2021 از ریاست جمهوری کنار رفت، متفاوت است و این تغییرات قاعدتا متغیرهای منطقه ای و اعمال استراتژی های مشابه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همزمان یک مقام سابق دیگر ترامپ در امور خاورمیانه در گفت وگو با پولیتیکو مدعی شد: «فشار حداکثری به این معنی نیست که امور از جایی که در 20 ژانویه 2020 متوقف شد، ادامه پیدا خواهد کرد؛ چراکه منطقه و جهان در شرایط متفاوتی قرار دارد.»

در شرایط کنونی که تهران همکاری خود با روسیه را تقویت کرده، طبیعتا دولت دوم ترامپ در کنار جنگ در اوکراین با معادله پیچیده ای در خاورمیانه روبه رو خواهد بود. همزمان خطر افزایش تنش ها بین اسراییل و ایران وجود دارد که ممکن است ایالات متحده را به درگیری نظامی بکشاند. پولیتیکو در ادامه گزارش خود مدعی شد: اما ترامپ احتمالا تلاش نخواهد کرد که برای اسراییل محدودیت هایی قائل شود.

همزمان وب سایت امریکایی استیمسون با انتشار گزارشی در این رابطه مدعی شده است که در حالی تنش ها میان اسراییل و ایران پس از حملات متقابل ادامه دارد، مقامات فعلی و سابق ایرانی در حال بحث در مورد این هستند که آیا کاهش آستانه گریز هسته ای می تواند بازدارندگی را برای کشور به دنبال داشته باشد یا خیر. پس از تجاوز اسراییل به کنسولگری ایران در دمشق در آوریل سال جاری و شهادت تعدادی از مستشاران ایرانی امیر سرتیپ احمد حق طلبی، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هسته ای ایران گفته بود: «اگر اسراییل تصمیم بگیرد به یکی از تاسیسات هسته ای ایران حمله کند، جمهوری اسلامی ممکن است در دکترین هسته ای خود تجدیدنظر کند.» این در حالی است که پیش از این نیز کمال خرازی، وزیر خارجه سابق اخیرا هشدار داده بود که اگر اسراییل جرات کند تاسیسات هسته ای ایران را آسیب بزند، سطح بازدارندگی ما متفاوت خواهد بود. «ما تصمیمی برای تولید بمب هسته ای نداریم، اما اگر موجودیت ایران تهدید شود، باید دکترین هسته ای خود را تغییر دهیم.» استیمسون همچنین مدعی شد: اسراییل که در 26 اکتبر حملات تجاوزکارانه خود را به برخی مناطق ایران انجام داده، اما تاکنون از حمله به تاسیسات هسته ای ایران خودداری کرده که به ادعای برخی ناظران به دنبال درخواست دولت بایدن رییس جمهور امریکا بوده است. با این حال اما افرادی در واشنگتن و تل آویو هستند که از تجاوز رژیم اسراییل به سایت های هسته ای ایران حمایت می کنند.همزمان با انتشار این ادعاها علی اکبر صالحی، وزیر خارجه سابق و رییس سابق سازمان انرژی اتمی ایران که در مذاکرات توافق هسته ای 2015 ایران نقش داشت، گفته است که «بمب اتمی مانند یک ماشین است که ایران تمام قطعات لازم برای آن را در اختیار دارد.»

گفتنی است در 18 اکتبر سال جاری نزدیک به 40 عضو مجلس نامه ای به شورای عالی امنیت ملی ارسال کردند و این درخواست را داشتند که شورای عالی امنیت ملی دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران را بازتعریف کنند. به ادعای استیمسون این استدلال که ایران نیاز به نوعی بازدارندگی جدید دارد، تقویت شده است. به ادعای این نشریه امریکایی همزمان برخی کارشناسان امریکایی هشدار داده اند که ایران ممکن است از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) خارج شود، چراکه پیش از این نیز علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته بود: «خروج از «ان پی تی» برای دفاع از منافع ملی کشور یک ایده جدی است، اما اجرای آن در نهایت نیاز به تصویب مجلس دارد.» استیمسون همچنین در ادامه گزارش خود مدعی شده است: برخی مخالفان تجدیدنظر در دکترین هسته ای ایران نیز نگرانند که این اقدام منجر به ایجاد رقابتی اتمی در منطقه شود. در ادامه گزارش این نشریه امریکایی در خصوص برد موشک های ایرانی نیز ادعا شده است: در حالی که ایران در حال ارزیابی تغییر دکترین هسته ای خود است، همزمان در حال بررسی افزایش برد موشک های خود به بیش از 2000 هزار کیلومتر است. گفتنی است کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی در این مورد یادآوری کرده است که «در گذشته ما حساسیت های غرب، به ویژه اروپایی ها را در نظر گرفته ایم؛ اما زمانی که آنها حساسیت های ما را در نظر نمی گیرند، به ویژه در مساله تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، دلیلی برای در نظر گرفتن حساسیت های آنها وجود ندارد. بنابراین ممکن است برد موشک های ایران افزایش یابد.» این درحالی است که احمد نادری، نماینده تهران در مجلس طی توییتی در واکنش به ادعاهایی که در خصوص آزمایش موشک قاره پیما توسط ایران مطرح شده بود، نوشت: «مدعی شده اند که ایران موشک قاره پیما از شاهرود تست و شلیک کرده است. البته این موضوع جدیدی نیست و روال نظامی ما در توسعه موشک های بازدارنده، همین بوده و هست. اما آنچه باید به زودی انجام شود (و تا الان هم دیر شده) آزمایش اتمی و اعلام رسمی آن است. این یعنی بازدارندگی حداکثری.» به ادعای استیمسون بنابراین حتی اگر ایران تصمیم به کاهش مدت زمان گریز هسته ای خود نگیرد، ممکن است تغییراتی در برد موشک های خود ایجاد کند.

انتهای پیام

نظرات

captcha