لغو ممنوعیت کتاب موهن سلمان رشدی در هند

در اقدامی تحریک آمیز که به یقین خشم مسلمانان را به دنبال خواهد داشت، پس از سه دهه، کتاب موهن «آیات شیطانی» متعلق به سلمان رشدی، نویسنده بریتانیایی هندی الاصل، در هند رفع ممنوعیت شد.

به گزارش ایسنا، هند در سال 1988 و تنها 9 روز پس از انتشار، اولین کشوری بود که این رمان موهن به اسلام و پیامبر اسلام (ص) را ممنوع اعلام کرد و در ادامه امام خمینی (ره) فتوای مهدورالدم بودن نویسنده آن را صادر کرد و در کشورهای مختلف اعتراضات گسترده ای شکل گرفت.

حالا دیوان عالی در دهلی نو، پایتخت هند دستور به لغو ممنوعیت واردات این کتاب را داده است. بر اساس حکمی که صادر شده دیوان عالی این کشور گفته از آنجایی که دولت نمی تواند حکم ممنوعیت واردات این کتاب را پیدا کند در نتیجه هیچ گزینه دیگری نیست جز این که فرض کند چنین حکمی وجود ندارد.

به نوشته نیویورک تایمز، سندیپان خان، یکی از ساکنان ایالت بنگال غربی، کسی که قصد داشت کتاب «آیات شیطانی» را وارد هند کند، پس از این که در کتاب فروشی های این کشور به او گفته شد این رمان را نمی توان در هند فروخت یا وارد کرد، به دادگاه مراجعه کرد. در سال 2017، او با تسلیم دادخواست حق دسترسی به اطلاعات، خواستار ملاحظه بخشنامه رسمی ممنوعیت واردات این کتاب شد، اما او را به ادارات مختلف ارجاع دادند بی آنکه کسی بتواند این بخشنامه را پیدا کند. خان در سال 2019، موضوع را به دادگاه عالی دهلی ارجاع داد. در طول پنج سال گذشته و با وجود اینکه گمرک هند دارای سابقه بخشنامه های مشابه از سال 1968 به این سو بوده است، اما ادارات دولتی نتوانسته اند این بخشنامه به خصوص را ارائه دهند.

سرانجام دادگاه عالی در روز پنجم نوامبر اعلام کرد که ناگزیر است فرض کند بخشنامه ممنوعیت این کتاب وجود ندارد و در نتیجه اعتبار آن قابل ارزیابی نیست.

دولت هند در سال 1988 از طریق وزارت دارایی، دستوری بوروکراتیک صادر کرد و واردات این کتاب را که در بریتانیا به چاپ رسیده بود، ممنوع کرد.

انتشار این کتاب در ایالات متحده در اوایل سال 1989 به اعتراضات جهانی منجر شد. چندین نفر هم در اعتراضات بمبئی و دیگر مناطق هند کشته شدند.

انتهای پیام

نظرات

captcha