بر اساس آخرین گزارش شاخص مدیران خرید

فعالیت های صنعتی با تأمین برق، جان گرفت

شاخص مدیران خرید اقتصاد (شامخ) در مهرماه 1403، گرچه برای ششمین ماه متوالی زیر 50 ثبت شده است؛ اما شتاب افت آن کمتر شده و به ویژه در بخش صنعت با رشد تأمین برق، شرایط مساعدتری پیدا کرده است.

به گزارش ایسنا، مرکز پژوهش های اتاق ایران، شصت و یکمین دوره از گزارش شاخص مدیران خرید (PMI) کل اقتصاد موسوم به شامخ را منتشر کرد. این شاخص در مهرماه 1403 برای ششمین ماه متوالی زیر عدد 50 ثبت شده و از تداوم رکود و انقباض در فعالیت های اقتصادی حکایت دارد؛ اما به واسطه بهبود شرایط فعالیت های صنعتی در مهرماه به واسطه رشد تأمین برق، شرایطی کلی شامخ بهبود پیدا کرده و انتظارات فعالان اقتصادی از شرایط تولید در آبان را ارتقا داده است.

شاخص تعدیل نشده مدیران خرید کل اقتصاد در مهرماه 1403 معادل 52.3 محاسبه شده و پس از تعدیل فصلی به 49.8 رسیده است و بر استمرار انقباض و رکود فعالیت های اقتصادی البته با شتابی کمتر دلالت دارد.

البته در بخش صنعت، شاخص تعدیل شده مدیران خرید این بخش بعد از رکود عمیق 7 ماهه، با بهبود تأمین برق، رشد قابل توجهی داشته و از 47.8 در شهریور به 54.5 در مهرماه رسیده است؛ در حالی که از خردادماه، به واسطه قطعی برق، اغلب کارخانه ها در ظرفیت های پایین تر از توان تولیدی فعال بودند.

بر اساس نظرسنجی های انجام شده از فعالان اقتصادی، باوجود بهبود نسبی شامخ در مهرماه، به دلیل ریسک های سیاسی منطقه و مشکلات اقتصادی ناشی از آن، نگرانی ها در مورد چشم انداز اقتصاد و نااطمینانی تجاری افزایش داشته و انتظارات خوش بینانه به پایین ترین مقدار در 20 ماه گذشته رسیده است.

نبود اعتماد نسبت به چشم انداز اقتصاد، پیش بینی و برنامه ریزی را برای کسب وکارها حتی در افق کوتاه مدت دشوار کرده است و علاوه بر آن به دنبال افزایش ناگهانی نرخ ارز، عرضه نهاده های تولید کاهش یافته و تورم قیمت نهاده ها و هزینه تأمین مواد اولیه مورد نیاز به شدت افزایش یافته است؛ به طوری که قیمت نهاده ها یکی از بیشترین مقادیر خود را به ثبت رسانده است.

شاخص مدیران خرید اقتصاد

آخرین نظرسنجی انجام شده در خصوص ایران، نشان می دهد که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در مهر 1403، معادل 52.3 محاسبه شده است. این شاخص نشان می دهد که سطح فعالیت های اقتصادی در این ماه تا حدودی افزایش داشته است که البته این افزایش نسبی در شاخص تعدیل نشده به دلیل رکودی است که در ماه پیش وجود داشت. این در حالی است که پس از تعدیل فصلی، این شاخص برای مهر معادل 49.8 برآورد شده است که حاکی از رکود برای ششمین ماه متوالی است. اگرچه این شاخص نشان می دهد که سطح فعالیت های اقتصادی در این ماه همچنان کاهشی است اما شدت کاهش در مقایسه با ماه های قبل بسیار کمتر و نزدیک به محدوده مرزی 50 است.

شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» در مهرماه بعد از تعدیل فصلی، 51.1 به دست آمده است، که بعد از شش ماه متوالی روند کاهشی، برای اولین بار در مهر اندکی بالاتر از محدوده مرزی 50 قرار گرفته و نسبت به شهریور (46.0) افزایش داشته است. اگرچه علیرغم برطرف شدن قطعی های برق، همچنان فعالیت کسب وکارها به میزان مورد انتظار از رکود خارج نشده است و به عقیده فعالان اقتصادی در مهرماه نیز تغییر چندانی در میزان فعالیت ها نبوده است.

شاخص «میزان سفارشات جدید مشتریان» در مهر، پس از حذف اثر فصلی، معادل 47.5 برآورد شده است و برای ششمین ماه متوالی از اردیبهشت ماه کاهشی است البته شدت کاهش شاخص در مقایسه با ماه قبل کمتر بوده است. به نظر می رسد کمبود نقدینگی و نوسان شدید نرخ ارز در طرف تقاضا منجر به تداوم کاهش سفارشات شده است.

شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده»، پس از حذف اثر فصلی، 47.1 ثبت شده است و برای تقریباً هشتمین ماه پیاپی روند کاهشی داشته است. در شرایطی که طی نیمسال گذشته مشکل عمده در تأمین نهاده ها، عدم تخصیص ارز مورد نیاز بوده است و همچنان برای بسیاری از شرکت ها ادامه داشته، در مهرماه شرایط سیاسی و نوسانات شدید نرخ ارز، منجر به افزایش قیمت و عدم عرضه مواد اولیه شده است و بخش تولید خرید خود را به تعویق انداخته است. افزایش نرخ ارز باعث افزایش هزینه نهاده ها شده و شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» با مقدار 75.9، بیشترین مقدار پانزده ماه اخیر از مرداد 1402 را به ثبت رسانده است.

شاخص «میزان فروش کالاها یا خدمات» در مهرماه پس از حذف اثر فصلی، 55.3 برآورد شده است. این شاخص که در ماه گذشته یکی از کمترین مقادیر خود را به ثبت رسانده بود، پس از پنج ماه متوالی کاهش برای اولین بار افزایش داشته است و در شرایطی که بسیاری از فعالان اقتصادی وضعیت شاخص را مانند ماه قبل ثبت کرده اند. در شرایطی که تقاضای کل در مهرماه ضعیف بوده است، بخشی از افزایش شاخص فروش متأثر از رشد جزئی در شاخص «میزان صادرات کالا یا خدمات» است که در مهرماه به عدد 51 رسیدهاست و بعد از پنج ماه رکود بالاتر از محدوده مرزی 50 قرار گرفته است و افزایش یافته است.

شاخص «انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» پس از حذف اثر فصلی، 55.9 به دست آمده که کمترین مقدار 20 ماه اخیر را به ثبت رسانده است که نشان می دهد روند رشد انتظارات مثبت کاهش پیدا کرده است. نااطمینانی نسبت به شرایط سیاسی و تنش در منطقه، عدم اطمینان تجاری و افزایش نرخ ارز باعث شده تا اکثر فعالان اقتصادی امکان پیش بینی و برنامه ریزی حتی برای کوتاه مدت را نداشته باشند و هیچ چشم اندازی نسبت به شرایط حتی برای هفته های آتی ندارند.

شاخص مدیران خرید بخش صنعت

بر اساس داده های به دست آمده از بنگاه های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در مهر 1403، معادل 57.4 محاسبه شده است که بعد از چهار ماه متوالی کاهش، برای اولین بار در مهرماه افزایش یافته است. این شاخص پس از تعدیل فصلی، برای ماه مهر معادل 54.5 برآورد شده است که پس از چهار ماه متوالی نمایانگر بهبود در شامخ صنعت است.

اگرچه به عقیده بسیاری از بنگاه ها به دلیل قطعی های مکرر برق در ماه های گذشته، تولید کارخانه ها در رکود عمیقی قرار داشته و در ظرفیت های بسیار پایین خود فعالیت داشتند، بنگاه ها شرایط را به طور نسبی در مقایسه با رکود شهریورماه بهتر ارزیابی کرده اند.

شاخص «مقدار تولید محصولات» در مهرماه پس از تعدیل فصلی، 52.1 محاسبه شده است و در مقایسه با کاهش شدیدی که اکثر شرکت ها در ماه قبل داشتند شرایط بهتر شده است. تقریباً بعد از چهار ماه رکود پیاپی در تولید کارخانه ها و قطعی های گسترده برق، که منجر به تولید در ظرفیت های بسیار پایین تر از توان تولیدی شده بود، در مهرماه شرکت ها فعالیت خود را از سر گرفتند اما بسیاری به دلیل افزایش قیمت نهاده ها، در تأمین مواد اولیه دچار مشکل هستند.

شاخص «موجودی مواد اولیه» در مهرماه، پس از تعدیل فصلی، معادل 50.3 برآورد شده است. پس از هفت ماه پیاپی کاهش، شاخص مذکور همچنان در محدوده مرزی 50 قرار گرفته است. طی ماه های گذشته عدم تخصیص ارز به بخش تولید و کمبود منابع مالی شرکت ها را در زنجیره تأمین نهاده های تولید با مشکل روبرو کرده بود، که تداوم مشکلات به علاوه افزایش نرخ ارز در مهرماه، تورم شدید قیمت نهاده های تولید و عدم عرضه آن از سوی تأمین کنندگان را به همراه داشته و باعث شده تا قیمت تمام شده مواد اولیه افزایش یابد به طوری که شاخص قیمت مواد اولیه بیشترین مقدار در 6 ماهه گذشته خود را به ثبت رسانده است.

در همین حال شاخص «قیمت خرید مواد اولیه»، در مهرماه 79.5 یکی از مقادیر زیاد خود را ثبت کرده است. افزایش نرخ ارز باعث نابسامانی قیمتی و عرضه نهاده های تولید شده است. در حال حاضر بسیاری از شرکت ها از موجودی انبار برای تقاضای مشتریان استفاده کنند، به طوری که شاخص «موجودی محصول نهایی در انبار» در مهرماه، پس از تعدیل فصلی، معادل 47 برآورد شده است، که برای پنجمین ماه پیاپی کاهشی است.

درواقع با توجه به تأمین بخشی از تقاضای مشتریان از موجودی انبار، قیمت فروش محصولات به شدت افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت نهاده ها، افزایش نیافته است؛ بااین حال شاخص «قیمت محصولات تولیدشده» مقدار 58.7 ثبت شده که بیشترین مقدار پنج ماهه خود را داشته است.

شاخص «میزان فروش محصولات» در مهرماه، پس از حذف اثر فصلی معادل، 58.3 برآورد شده است. در واقع بعد از رکود طولانی مدت هفت ماهه در فروش کارخانه ها و به دنبال رکود عمیق ماه قبل که دومین کمترین مقدار خود را در سری تعدیل شده به ثبت رسانده بود، اندکی بهتر شدن در وضعیت فروش شرکت ها نسبت به ماه های قبل باعث شده تا شاخص در مهرماه برای اولین بار بعد از هفت ماه متوالی، افزایش یابد.

بخشی از این افزایش فروش ناشی از افزایش تقاضای مشتریان داخلی است، زیرا شاخص «میزان سفارشات جدید مشتریان» که در ماه های گذشته با رکود همراه بود در مهرماه اندکی تقویت شد و بخش دیگری از آن به دلیل بهبود جزئی در فروش صادراتی بود، همان طوری که شاخص «میزان صادرات کالا» نشان می دهد، این شاخص که در سری تعدیل شده 11 ماه متوالی با کاهش همراه بوده، در مهرماه به میزان جزئی افزایش یافته است.

مشکلات اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی در مهر 1403

- رفع تعهد ارزی همچنان یکی از مشکلات اصلی کسب وکارهاست.

- به دلیل شرایط سیاسی و عدم اطمینان نسبت به آینده، نرخ ارز افزایش زیادی داشته که منجر به افزایش قیمت مواد اولیه و عدم عرضه آن به دلیل تغییرات قیمتی شده است و نااطمینانی بسیار بالا نسبت به شرایط در ماه آینده از سوی اکثر فعالان اقتصادی مطرح شده است.

- به دنبال افزایش نرخ ارز، برخی از تأمین کنندگان مواد اولیه به دلیل نابسامانی قیمتی از عرضه محصولات خودداری کرده اند درنتیجه قیمت مواد اولیه با افزایش نرخ ارز و کاهش عرضه، افزایش یافته است. از طرفی افزایش نرخ ارز باعث شده تا شرکت ها خرید نهاده های تولید را به تعویق بیندازند.

- پیش بینی افزایش مشکلات تولید به دلیل شرایط منطقه که منجر به افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه شده است.

- فرآیند تأمین مواد اولیه برای بسیاری از بنگاه ها زمان بر است. به این ترتیب که ارز مورد نیاز نهاده ها به موقع تخصیص داده نمی شود و در صورت تخصیص در برخی موارد انتقال ارز حواله شده در صرافی های کشورهای همسایه انجام می شود. سپس در مرحله بعد ثبت سفارش به صورت یوان چین انجام می شود و پس از ثبت سفارش در چین، به دلیل تحریم ها مواد اولیه خریداری شده در گمرک دبی تحویل داده می شود و سپس به ایران وارد می شود درنتیجه مدت زمان رسیدن مواد اولیه به دست تولیدکننده بسیار طولانی است.

انتهای پیام

نظرات

captcha