باورهای نادرست، چالش پیش روی اهدای عضو در همدان

ویدا سمیعی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: چالش بزرگ رضایت گیری از خانواده ها برای اهدای عضو موجب شد که در شهریور امسال حتی یک مورد اهدای عضو نداشته باشیم.

ویدا سمیعی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: چالش بزرگ رضایت گیری از خانواده ها برای اهدای عضو موجب شد که در شهریور امسال حتی یک مورد اهدای عضو نداشته باشیم.

وی اضافه کرد: این در حالیست که 6 بیمار مرگ مغزی که هر یک امکان اهدای چهار تا هشت عضو بدنشان وجود داشت با وجود سه روز تلاش مستمر برای رضایت گیری از خانواده ها بی نتیجه ماند و بدون جلب رضایت و اهدای عضو، این بیماران از دست رفتند.

مسوول تیم فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بنابراین برای رفع این چالش مهم، بهره گیری از تریبون های مختلف برای فرهنگسازی اهدای عضو از جمله تریبون نماز جمعه در دستور کار قرار گرفت که همکاری خوبی در این زمینه انجام شد.

سمیعی به بیان علل و عوامل مخالفت خانواده ها با اهدای عضو پرداخت و افزود: یکی از مهمترین علل ناآگاهی خانواده ها از روال پزشکی مرگ مغزی است و معتقدند احتمال بازگشت فرد بیمار به زندگی وجود دارد اما مرگ مغزی بیمار توسط پزشک فوق تخصص تایید می شود و خانواده بیمار بهتر است به نظر پزشک اعتماد کنند.

وی بیان کرد: امکان حضور و ملاقات از بیمار بستری در بخش «آ.سی.یو» وجود ندارد اما به خانواده های بیماران مرگ مغزی این اجازه داده می شود دقایقی در کنار عزیزانشان باشند که برخی مواقع آنها می گویند حرکت و تکان خوردن انگشت دست و پاهای بیمار را شاهد بودیم.

این متخصص خاطرنشان کرد: این قبیل حرکت دست یا پاها به طور ناخودآگاه حتی در بیمار مرگ مغزی اتفاق می افتد در حالیکه به علت از کار افتادن مغز، بدن بیمار به طور کامل کارایی خود را از دست داده و بیمار تنها با دستگاه زنده است.

سمیعی افزود: برخی مواقع ناآگاهی از نظر بیمار درباره اهدای عضو، خانواده آنها را در این باره به شک و تردید می اندازد و آنها از خود سوال می کنند آیا بیمار به اهدای عضو راضی بود؟ آیا تاکنون در این باره صحبت کرده بود؟ بنابراین به علت مطلع نبودن از نظر بیمار به این کار رضایت نمی دهند تا مدیون نشوند.

وی اضافه کرد: یکی از موانع اصلی اهدای عضو انتظار معجزه است و برخی خانواده می گویند بیمارانی پس از گذشت یک یا 2 ماه دوباره به زندگی بازگشتند در حالیکه این وضعیت درباره بیمارانی که به کُما رفتند صادق است و کُما با بیمار مرگ مغزی بسیار متفاوت است.

مسوول تیم فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: یکسری باورهای اعتقادی مبنی بر خودداری از تکه و تکه یا مثله شدن جسد وجود دارد که مانع از اهدای عضو می شود.

سمیعی توضیح داد: پزشکان با ایجاد شکاف کوچکی بر روی بدن بیمار مرگ مغزی نسبت به جدا کردن اعضای قابل اهدا اقدام کرده سپس به نحو مطلوب این قسمت ها را بخیه زده و هیچ آسیبی به پیکر وارد نمی شود.

وی اظهار کرد: برخی از افراد با تفکرات منفی نیز بر روی نظر خانواده ها برای اهدای عضو تاثیر می گذارند یعنی با وجود نهایی شدن رضایت گیری و اقدام خانواده، یکی از بستگان آنها را از این کار منصرف می کند.

مسوول تیم فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه احساس عذاب وجدان نیز در این باره موثر است گفت: برخی خانواده ها پس از اهدای عضو با این باور که احتمال بهبودی و بازگشت بیمار به زندگی وجود داشت دچار عذاب وجدان می شوند اما بر اساس تجربه با گذشت زمان و فروکش کردن تالم خانواده، آنها با حضور در برنامه سالانه "جشن نفس" از کاری که کردند ابراز رضایت و خشنودی می کنند.

سمیعی تاکید کرد: ترس از سرزنش اطرافیان به خصوص در جوامع کوچک و روستاها از موانع اصلی رضایت برای اهدای عضو به شمار می رود.

سمیعی تاکید کرد: ترس از سرزنش اطرافیان به خصوص در جوامع کوچک و روستاها از موانع اصلی رضایت برای اهدای عضو به شمار می رود. وی افزود: برخی به واسطه نگرانی از به تاخیر افتادن برگزاری مراسم ترحیم برای عزیزانشان در برابر این موضوع مقاومت می کنند در حالیکه در سرعت ترین زمان ممکن جسد تحویل خانواده ها می شود.

مسوول تیم فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی همدان بیشترین نگرانی خانواده های بیمار مرگ مغزی را قضاوت ناصحیح اطرافیان و مردم عنوان کرد و توضیح داد: برخی می گویند که اعضای بدن عزیزانشان را فروختند در حالیکه هیچگونه هزینه ای پرداخت نشده اما وزارت بهداشت تمهیداتی برای اهدا کنندگان پیش بینی کرده و همه هزینه بیمارستان رایگان می شود.

سمیعی گفت: برخی مواقع خانواده ها برای رضایت دادن درخواست زمان بیشتر می کنند تا در این فرصت از دیگر پزشکان مشاوره گرفته یا در این مدت بیمار به زندگی بازگردد در حالیکه این درخواست آنها موجب از دست رفتن زمان طلایی برای اهدای عضو و مرگ عزیزشان می شود.

وی بیان کرد: فرایند هماهنگی تیم ها، پرسنل، برگزاری کلاس به منظور نگهداری بیمار و کلاس رضایت گیری از فرایندهای اهدای عضو به شمار می رود و تیم هایی ورزیده و توانمندی برای اهدای عضو پیش بینی شده است.

وی یادآوری کرد: 12 ماهه سال گذشته 18 مورد اهدای عضو در این استان صورت گرفت که این آمار از ابتدای سال جاری تاکنون 13 مورد ثبت شده است همچنین 20 مورد از افرادی که امکان اهدای عضو داشتند به علت رضایت ندادن خانواده ها فوت کردند در حالیکه تا هشت عضو بدن این افراد قابل اهدا بود.

نظرات

captcha