روزنه امید برای توقف مازوت سوزی نیروگاه نکا در دولت چهاردهم

به گزارش ایرنا، مازوت سوزی در نیروگاه نکا که معضلی چند ساله برای هزاران نفر از ساکنان روستاها و شهرهای اطراف این نیروگاه و محیط زیست مازندران به شمار می آید، طی روزهای اخیر باز هم در سرخط خبرهای رسانه های مازندران قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، مازوت سوزی در نیروگاه نکا که معضلی چند ساله برای هزاران نفر از ساکنان روستاها و شهرهای اطراف این نیروگاه و محیط زیست مازندران به شمار می آید، طی روزهای اخیر باز هم در سرخط خبرهای رسانه های مازندران قرار گرفته است.

ایرنا درباره مصرف مازوت در نیروگاه نکا و تصمیم گیری برای توقف مازوت سوزی در این نیروگاه بود.

شینا انصاری روز پنجشنبه -16 آبان- پس از جلسه بررسی مشکلات محیط زیستی غرب مازندران در جمع خبرنگاران حضور یافت و به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد و در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درباره تصمیم دولت برای توقف مازوت سوزی در نیروگاه نکا گفت: « برای توقف مازوت سوزی در نیروگاه نکا فعلا تصمیمی گرفته نشد. هر تصمیمی در این زمینه باید در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا پس از بررسی میزان آلایندگی ناشی از سوزاندن مازوت و مشخص شدن تعداد روزهای استفاده از این سوخت در طول سال اتخاذ شود. »

این پیگیری رسانه ای که پشتوانه ای چند ساله دارد، یک روز بعد یعنی روز جمعه 18 آبان نیز در پایان سفر 2 روزه شینا انصاری به مازندران از سوی استاندار مازندران در تماسی تلفنی با رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه یافت.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به درخواست استاندار مازندران برای توقف مازوت سوزی در نیروگاه نکا گفت: « توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور به این دلیل بود که به طور مستمر از مازوت استفاده می کردند. در مورد نیروگاه نکا هم اگر ما بدانیم که در طول سال چقدر مازوت استفاده می کند دوباره بررسی خواهیم کرد. »

انصاری پس از بیان این نکته از سوی استاندار که نیروگاه نکا فقط در 2 ماه از تابستان گاز مصرف می کند و در 10 ماه دیگر مازوت می سوزاند عنوان کرد که از مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران می خواهد تا گزارشی در این زمینه تهیه کند و به سازمان بفرستد تا موضوع در این نهاد مورد بررسی قرار بگیرد.

برنامه تهیه گزارش جامع آلایندگی نیروگاه نکا

با این حساب اداره کل حفاظت محیط زیست در ادامه پیگیری هایی که طی سال های اخیر برای توقف مازوت سوزی در نیروگاه نکا داشت، از امروز باید تهیه گزارشی جامع برای ارائه به سازمان و مطرح شده در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را در دستور کار قرار دهد. گزارشی که به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران داده های آن در این اداره کل وجود دارد و جمع بندی و تدوین آن برای ارائه به کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا از امروز آغاز می شود.

عطالله کاویان در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: در گام نخست باید تعداد روزهایی که نیروگاه نکا طی سال های اخیر مازوت و گاز مصرف کرده را تجمیع کنیم. اگرچه ما داده ها را به صورت سالانه از شرکت گاز دریافت می کنیم، اما برای تدوین این گزارش باید تعداد همه روزهایی که این نیروگاه در سال های گذشته با گاز کار کرد را تجمیع کنیم. این داده ها در اداره کل وجود دارد، اما پراکنده است. چون دریافت داده ها با هدف تهیه یک گزارش تجمیعی نبود.

وی دومین موضوع مهم و قابل ارائه در این گزارش مورد درخواست رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را ارائه داده های مربوط به پایین بودن کیفیت مازوت مصرفی در نیروگاه نکا بیان می کند و می افزاید: ما همواره عنوان کرده ایم که مازوت با پایین ترین کیفیت را برای مصرف در نیروگاه نکا تحویل می دادند. البته شرکت نفت مدعی است که با توجه به پروتکل های بین المللی مصرف مازوت در کشتیرانی و تولید مازوت مورد نیاز کشتی ها، مازوت با یک کیفیت استاندارد در کشور تولید و در همه پالایشگاه ها و نیروگاه ها از همان یک نوع مازوت استفاده می شود. اما ما این ادعا را تایید نمی کنیم و معتقدیم درجه گوگردزدایی مازوت ارائه شده به نیروگاه های، اراک شازند یا نیروگاه منتظرقائم بهتر است. بنابراین در مورد کیفیت مازوت مصرفی نیروگاه نکا باید اطلاعات را کامل تر کنیم.

این مسئول تعیین میزان آلودگی هوای مازندران بر اثر مازوت سوزی نیروگاه نکا و شعاع اثرگذاری آلایندگی این نیروگاه را نیز سومین نکته مهم مد نظر در تهیه گزارش مورد نظر سازمان حفاظت محیط زیست بیان می کند و می گوید: ما در گذشته داده های دقیقی از میزان و شعاع آلایندگی مصرف مازوت در نیروگاه نکا نداشتیم و عمده داده ها بر اساس مشاهدات میدانی مانند نشستن دوده روی سطوح و بروز بیماری های پوستی و تنفسی بین ساکنان در مناطق اطراف و پراکنده شدن دود ناشی از مازوت سوزی در نوار ساحلی استان بود. باید این موارد را با پیگیری از جوامع محلی، دهیاران و تهیه مستندات میدانی قابل ارائه در گزارش گردآوری کنیم.

به گفته کاویان در این بخش از گزارش گردآوری و مستندسازی مطالبه های ثبت شده و رسمی جوامع محلی، پیگیری های نمایندگان مجلس و گزارش های منتشر شده در رسانه ها پیرامون مازوت سوزی نیروگاه نکا نیز گنجانده می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به راه اندازی سه ایستگاه آلایندگی سنجی در مازندران طی یک سال اخیر خاطرنشان می کند: البته در این زمینه با توجه به راه اندازی ایستگاه پیش کیفی هوا در نکا از سال گذشته، می توانیم تعداد روزهایی که آلودگی هوا در این منطقه بالا بود را نیز مشخص کنیم و در گزارش قرار دهیم.

وی از تکمیل و پایان یک پروژه پژوهشی و مطالعاتی در این زمینه و قابل ارائه بودن داده های آن به عنوان گزارشی علمی و مستند نیز خبر می دهد و می گوید: سال 1401 طرحی مطالعاتی در این زمینه آغاز شد که پس از 2 سال به پایان رسیده است. محوریت این طرح مطالعاتی، بررسی اثرات اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی مازوت سوزی در نیروگاه نکا و مشخص کردن دامنه اثر آلودگی هوا با دود ناشی از مصرف این سوخت فسیلی است. این مطالعه به استناد داده های میدانی و ماهواره ای نتایج خوبی را به دست آورده که در گزارش درخواست شده از سوی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ارائه می شود.

کاویان تصریح می کند: ما می گوییم وقتی آلودگی اثبات شده و خطرناک است نباید استمرار داشته باشد و بین مازندران و سایر استان ها نباید تفاوت قائل شد.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، کار تهیه و جمع بندی این گزارش از امروز آغاز می شود و برنامه بر این است که در کمتر از یک ماه بر اساس قالب مورد نظر سازمان حفاظت محیط زیست و کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا تدوین و ارائه شود.

رنج 17 ساله همسایگان نیروگاه

هرچند رئیس جدید سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس ساختار اداری خواستار دریافت گزارش از اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران شد، اما آلاینده بودن نیروگاه نکا به دلیل مازوت سوزی حتی بدون تهیه و ارائه گزارشی جدید و به استناد داده هایی که طی سال های اخیر در رسانه ها منتشر شده قابل اثبات است.

مازوت سوزی نیروگاه نکا دست کم برای رسانه ها موضوع جدیدی نیست که نیاز به پایش و بررسی جدید داشته باشد و همان طور که مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران عنوان کرد، صرفا به گردآوری و تجمیع داده های موجود نیاز است تا اعضای کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا را برای ممنوعیت مازوت سوزی در این نیروگاه مجاب کند.

مصرف مازوت در این نیروگاه از سال 1386 آغاز شد. زمانی که سرمای شدید و یخبندان وضعیت کل کشور و به ویژه مازندران را بحرانی کرد و کمبود گاز سبب شد که برای برخی واحدهای نیروگاهی از جمله نیروگاه نکا مجوز مصرف مازوت صادر شود. نیروگاهی که بر پایه سوخت گاز طبیعی ساخته شده و مصرف مازوت علاوه بر آسیب به محیط زیست و سلامت همه زیست مندان مناطق پیرامونی آن، به تجهیزات این زیرساخت مهم تولید برق هم آسیب وارد می کند و هزینه تولید برق را در کشور افزایش می دهد.

مازوت سوزی قرار بود برای مدتی محدود و فقط در شرایط اضطرار انجام شود. سپس اعلام شد که مازوت سوزی در این نیروگاه فقط به ماه های سرد سال محدود می شود. اما به مرور بر تعداد هفته ها و ماه هایی که نیروگاه نکا مازوت می سوزاند افزوده شد و کار به جایی رسید که دست کم 10 ماه از سال دودکش های این نیروگاه دود گوگردی ناشی از سوزاندن مازوت خارج می کنند. دلیل این استمرار مازوت سوزی هم کمبود گاز در کشور عنوان می شود. بهانه ای که اگر در سه ماه زمستان قابل پذیرش باشد، در سایر ماه های سال هیچ توجیهی ندارد.

نکته قابل توجه این که قرار بود سال 1396 با بهره برداری از خط انتقال گاز دامغان-کیاسر-ساری، گاز مورد نیاز این نیروگاه و سایر واحدهای صنعتی منطقه به طور کامل تامین شود. 10 مرداد 1396 با حضور بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت وقت این خط لوله 42 اینچی به بهره برداری رسید. خطی که یکی از مهم ترین ماموریت های در نظر گرفته شده برای آن هم تأمین گاز نیروگاه نکا بود.

محمد اسماعیل ابراهیم زاده مدیرعامل وقت شرکت گاز مازندران در آن روز گفته بود که « با جریان روزانه 40 میلیون متر مکعب گاز در خط لوله 42 اینچ دامغان-کیاسر-ساری، علاوه ایجاد پایداری در شبکه گاز خانگی، 13 میلیون متر مکعب گاز مورد نیاز کارخانه های سیمان، صنایع چوب و کاغذ و نیروگاه نکا به عنوان واحدهای صنعتی مهم استان تامین و گاز مورد نیاز برای یک واحد پتروشیمی نیز ذخیره می شود. »

پیشینه پیگیری های اداری در سطح ملی

اما نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه مصرف مازوت در نیروگاه نکا بیشتر هم شد. اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران بنا به اظهارات علی اکبر یداللهی معاون محیط زیست انسانی این دستگاه، از همان سال طرح حذف مازوت را در قالب کارگروه ماده 14 قانون هوای پاک آغاز کرد.

ادامه اظهارات او که تیر 1401 در گزارشی با عنوان نیروگاه نکا؛ منبع چهارفصل آلایندگی هوا در مازندران روی خروجی ایرنا قرار گرفت هم قابل توجه است: « برای حل معضل حتی در سطح وزارتخانه هم جلسه گذاشتیم. نکته مهم این است که می گویند گاز نداریم تا به نیروگاه تزریق کنیم. اما شرکت گاز مازندران هر وقت این نکته مطرح شود که یک واحد صنعتی قرار است در این استان فعال شود و به گاز نیاز دارد اعلام می کند که مشکلی برای تأمین گاز وجود ندارد. »

مصادیق متعددی را از اعتراض مسئولان استان به مازوت سوزی در نیروگاه نکا می توان در آرشیو رسانه ها یافت. برای نمونه عطالله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران 9 دی 1402 در جلسه شورای برنامه ریزی مازندران با بیان این که کیفیت مازوت مصرفی در نیروگاه نکا بسیار پایین است، گفت: «بر اساس مطالعه ارزیابی مازوت سوزی نیروگاه نکا، آلودگی هوا در مناطقی از مرکز و غرب مازندران بسیار جدی و تعداد روزهای پر خطر آلودگی هوای استان در حال افزایش است.»

پیگیری های مسئولان اداره کل حفاظت محیط زیست از یک سو و درخواست های مکرر و مستمر مردم ساکن شهرها و روستاهای اطراف این نیروگاه از سوی دیگر طی سال های اخیر صدای اعتراض به مازوت سوزی در نیروگاه نکا را به اتاق مدیران استانی ملی شرکت گاز، وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست رسانده است.

در حالی که مصرف مازوت در نیروگاه ها باید در شرایط اضطرار و ماه های سرد سال انجام شود، مازوت سوزی در بهار و تابستان هم بارها صدای اعتراض و گلایه مردم روستاها و شهرهای اطراف نیروگاه نکا را در آورده است. تیر 1401 افزایش آلودگی های ناشی از مازوت سوزی سبب شد اعضای شورای اسلامی 13 روستای نوذرآباد، تازه آبادکلا، دنگسرک، یعقوب لنگه، امیرآباد، عسگرآباد، خورشید، حسین آباد، مهدی آباد، لَلِـه مرز، زینوند، نمکچال و زاغمرز که در مجموع نزدیک به 60 هزار نفر جمعیت دارند، با ارائه شکواییه ای به دادستان مازندران خواستار رسیدگی به این معضل شوند. رونوشت این شکواییه به نماینده ولی فقیه در مازندران، استاندار، رئیس شورای تأمین استان، مدیرکل اطلاعات مازندران و رئیس دستگاه قضا در مازندران نیز ارائه شد.

مخالفان مازوت سوزی در نیروگاه نکا، همان سال علاوه فعالیت در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی برای جمع آوری امضای مردمی در اعتراض به مازوت سوزی نیروگاه نکا، کارزاری اینترنتی را با هشتگ #پایان_مازوت_سوزی_نیروگاه_شهید_سلیمی_نکا راه اندازی کردند و با ثبت چهار هزار و 748 امضا از مسئولان ارشد کشور اعم از رؤسای 2 قوه مجریه و قضائیه و وزرای مرتبط خواستند که با توجه به مسکونی بودن منطقه و اهمیت زیست محیطی آن و همچنین ویژگی ممتاز کشاورزی این محدوده، سوزاندن مازوت در نیروگاه شهید سلیمی نکا متوقف شود.

برای تشریح ماجرای مازوت سوزی در نیروگاه نکا محتوای زیادی در رسانه ها وجود دارد که در هر کدام می توان داده های گوناگونی پیرامون این موضوع یافت. از مصرف روزانه پنج تا 6 میلیون لیتر مازوت در نیروگاه و تصاویر آلودگی های ناشی از مازوت سوزی روی سطوح و گیاهان تا برخی داده های علمی و اظهارنظرهای مسئولان که همگی تاییدکننده یک نکته هستند و آن هم اثبات آلودگی شدید ناشی از مازوت سوزی در نیروگاه شهید سلیمی نکا است.

با ممنوعیت مازوت سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان بر اساس مصوبه هیات دولت و مطرح شدن درخواست مازندرانی ها برای توقف مازوت سوزی در نیروگاه نکا، شاید بتوان امیدوار بود که رئیس مازندرانی سازمان حفاظت محیط زیست این بار به استناد گزارش جامعی که اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران مامور به تدوین و تهیه آن شده بتواند در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مجوز تامین گاز این نیروگاه و ممنوعیت سوزاندن مازوت را دست کم در سه فصل از سال بگیرد.

نظرات

captcha