سلام دانش آموزان شهید به دانشجویان فداکار

تغییرات مدیریتی در شورای فرهنگ عمومی و سازمان حج و زیارت، برپایی آیین پاسداشت حجت الاسلام والمسلمین حسین انصاریان، نواخته شدن زنگ استکبارستیزی، عمره بدون فیش متولدین 1390 به بعد، آیین اعطای تندیس ملی فداکاری دانشجویان ایران، اهدای سه میلیارد جایزه البرز به دانش آموزان، فراخوان طراحی تندیس معلم و نشست تخصصی «هوش مصنوعی و هنر» از جمله رویدادهای مهمی است که طی هفته گذشته در خبرگزاری ایکنا منتشر شده است.

به گزارش ایکنا؛ تغییرات مدیریتی در شورای فرهنگ عمومی و سازمان حج و زیارت، نواخته شدن زنگ استکبارستیزی، عمره بدون فیش متولدین 1390 به بعد، آیین پاسداشت استاد حسین انصاریان، آیین اعطای تندیس ملی فداکاری دانشجویان ایران، اهدای سه میلیارد جایزه البرز به دانش آموزان، فراخوان طراحی تندیس معلم و نشست تخصصی «هوش مصنوعی و هنر» از جمله رویدادهای مهمی است که طی هفته گذشته در خبرگزاری ایکنا انعکاس داشته است. خبرگزاری ایکنا بنابر رسالت خود، گفت وگوهایی را در رابطه با مسائل و موضوعات گوناگون با کارشناس متخصص انجام داده است که می توان به سلسله مصاحبه هایی با عنوان «مدرسه اثرگذار» و «مسیر والدگری» اشاره کرد. علاوه بر این گفت وگوهایی نیز به مناسبت روز فرهنگ عمومی و تأکید بر مهندسی فرهنگی، روز دانش آموز، میلاد حضرت زینب(س) و بررسی موضوع اخلاق پرستاری و ... انجام شده است. در ادامه گزیده ای از رویدادها و مصاحبه ها را مرور می کنیم.

آئین نواخته شدن زنگ استکبارستیزی و روز دانش آموز

آئین نواخته شدن زنگ استکبارستیزی و روز دانش آموز یکشنبه، 13 آبان در مدرسه طلوع اسلام واقع در منطقه هفت تهران برگزار شد. علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش گفت: 13 آبان فرصتی است تا عملکرد کشور های استکباری را مرور و با حضور در راهپیمایی 13 آبان تنفر و انزجار خود را از آمریکا و رژیم صهیونسیتی و حمایت خود را از مردم مظلوم غزه و فلسطین اعلام کنیم. وی افزود: شعار های مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل، برخاسته از قلب و جان ماست و برای دفاع از دانش آموزانی است که امروز در غزه و فلسطین به خاک و خون کشیده می شوند. امروز در روز 13 آبان پیمان می بندیم که راه شهیدان را ادامه دهیم و در دفاع از مظلومان عالم و مقابله با آمریکا و رژیم صهیونسیتی از پای ننشینیم. علیرضا کریمیان، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران نیز گفت: شعار نه شرقی، نه غربی، استکبار جهانی را به خشم آورده است. ما اگر تاریخ معاصر را خوب بخوانیم متوجه می شویم که هیچ روزی نبوده است که دشمن با ما دشمنی نکرده باشد. یکی از راه های مبارزه با دشمن تولید علم و فناوری است. باید هر روز به فکر وحدت و انسجام ملی باشیم و آن را ارتقا دهیم.

متولدین سال 1390 به بعد بدون فیش راهی عمره می شوند

آخرین ثبت نام ودیعه گذاری عمره مفرده در ایران در سال 1390 انجام شد و در حال حاضر حدود پنج میلیون و 800 هزار نفر از اولویت یک تا 600 دارای فیش عمره هستند. طبق قانون تنها کسانی می توانند از ایران راهی عمره مفرده شوند که دارای فیش عمره باشند. کسانی هم که فیش عمره ندارند، می توانند این فیش را از دارندگان فیش های عمره مفرده که قصد فروش فیش خود را دارند خریداری کنند، اما در این میان متولدین سال 90 به بعد در صورتی که والدین آنها دارای فیش عمره بوده و قصد عزیمت به سرزمین وحی را دارند، می توانند بدون خرید فیش به همراه والدین خود در کاروان های عمره ثبت نام کنند. این افراد می توانند بدون فیش عمره مفرده و یا در نظر گرفتن اولویت بندی ها در سامانه عمره و سپس کاروان مدنظر خود نام نویسی و راهی سرزمین وحی شوند.

سازمان حج و زیارت با ایده های جدید صیانت شود

مراسم تودیع سیدعباس حسینی، رئیس سابق سازمان حج و زیارت و معارفه علیرضا بیات، به عنوان رئیس جدید این سازمان یکشنبه 13 آبان ماه با حضور حجت الاسلام قاضی عسکر، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم؛ سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، رؤسای اسبق سازمان حج و زیارت و جمعی از مسئولان برگزار شد. حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت نیز خطاب به رئیس جدید سازمان حج و زیارت، گفت: کاری که شما به دوش می گیرید، سخت و شیرین است. بناست 85 هزار نفر به حج مشرف شوند و این افراد تمام ظرفیت عمرشان را به این سفر می آورند که اگر ما نتوانیم به آنها خدمت کنیم زیان می بینیم. سهمیه زائر ما باید افزایش پیدا کند. اعزام برخی زائران از ثبت نام تا تشرف بیش از 30 سال طول می کشد. تعداد زیادی زائر مستطیع در خارج از کشور داریم که باید برای آنها کاری کرد. پیشنهاد دادم یک هزارم جمعیت کشور به حج مشرف شوند و یک ده هزارم برای ایرانیان خارج از کشور اختصاص داده شود. همچنین احیای حقوق سپرده گذاران در بانک ها باید جزو برنامه ها باشد. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: زائر ایرانی، یک عمر در سودای حج است و این یک سفر روحانی و قدسی برای زائر ایرانی است، اما این زیست بوم در فضایی که در عربستان دنبال می شود، معنای متفاوتی پیدا می کند و این امر وظیفه مسئولان را برای صیانت از زیست بوم زیارت افزایش می دهد تا از مسیر گم نشود. علیرضا بیات، رئیس سازمان حج و زیارت نیز، گفت: تغییرات در داخل کشور و کشور های عربستان و عراق راهی جز این نمی گذارد که از تجربه همه مسئولان و نهاد ها برای برگزاری حج، عمره و عتبات بهره ببریم. سند تحولی در حج داریم و می توانیم از آن استفاده کنیم؛ ما خودمان را به اصلاح تدریجی قانع نمی کنیم و امیدواریم به سمت اقدامات تحولی برویم.

ولادت اهل بیت(ع)؛ مردمی ترین ظرفیت شادی بخش در جامعه

حجت الاسلام علیرضا قبادی، جامعه شناس و کارشناس دین، به مناسبت سالروز آغاز امامت حضرت ولیعصر(عج) یادداشتی با عنوان «ظرفیت های شادی بخش در اسلام و تشیع» را در اختیار ایکنا قرار داد. در قسمت اول این یادداشت به تشریح این مسئله پرداخته شد که همچنان که در اسلام به سوگواری اهمیت داده شده به شادی نیز پرداخته شده است. در قسمت دوم این یادداشت مطرح شد که کاهش شادمانی در جامعه ما به دلیل فقدان توصیه های شادی آفرین در منابع اصیل دینی نیست و پیامبر(ص) و ائمه(ع) بر لزوم شادکامی در جامعه تأکید دارند که باید به این مباحث توجه کرد. در قسمت سوم این یادداشت نیز مطرح شد که تصور می شود شادی تعریف روشنی دارد، اما تعریف دقیق از شادی، منوط به شناسایی و بررسی ابعاد، مصادیق و ملاک های شادی و ... است و با محیط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در ارتباط است. در قسمت چهارم این یادداشت نیز به معرفی سطحی عمیق تر و بنیادی تری از شادی آفرینی پرداخته شد. در بخشی از یادداشت قسمت پنجم آمده است: قدرشناسی یکی از نیرومندترین و قوی ترین شیوه های ابراز شادمانی است. بسیاری از شواهد علمی نیز نشان می دهند که قدردانی حتی تأثیرات گسترده ای بر سلامت انسان ها دارد. سپاس و قدردانی در این ولادت از فعالیت و تلاش قشری انجام می گیرد که برای ما در سخت ترین وضعیت جسمانی و روحی به ارائه خدمات ارزشمند می پردازند.

لزوم گفت وگوی برادرانه و پاسخ به شبهات دانش آموزان

ماه آبان دو روز تاریخی مهم را درون خود جای داده است که می توان به هشتم آبان، شهادت حسین فهمیده، بسیجی 13 ساله و روز نوجوان و بسیج دانش آموزی و 13 آبان، سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانش آموز اشاره کرد. ایکنا به همین مناسبت گفت وگویی با سردار مجتبی باستان، مسئول بسیج دانش آموزی کشور انجام داده است که وی در بخشی از این گفت وگو معتقد است؛ همه دانش آموزان بسیجی هستند، اما ممکن است برخی نقد هایی هم داشته باشند که طبیعی است. شاید دانش آموزان و معلم ها نقد داشته باشند که اولاً ما حوصله خود را بالا می بریم. ما با دانش آموزانی که مسئله و حرف دارند صحبت می کنیم؛ زیرا دانش آموزان فرزندان ما هستند و قدم همه دانش آموزانی که نقد دارند را بر چشم می گذاریم و با آنها به گفت وگو می نشینیم. هیچ دانش آموزی نباید در مسیر اینگونه سؤالات از فضای بسیج دانش آموزی فاصله گیرد. اگر فردی نقد، زاویه یا مشکل دارد مشکلی نیست و طبیعی است؛ زیرا نگاه و نظر دانش آموز است. باید هنرمندانه به کنار دانش آموزان برویم. وی افزود: دانش آموزی که بتواند خوب درس بخواند و به جامعه خود خدمت کند و در تراز های علمی، بالاترین رتبه را بیاورد و در اخلاق و معرفت، کمک به خانواده و معلم، کمک به اقتصاد محله با اردو های جهادی و خدمت به منطقه و محله خود حضور داشته باشد، خود به خود در مسیر امنیت پایدار قدم برداشته است. اگر یک دانش آموز در بسیج محلات، پایگاه ها، بسیج دانش آموزی و مساجد فعال باشد و این نقش ها را ایفا کند در مسیر امنیت پایدار قدم برداشته است. مشروح این مصاحبه را اینجا بخوانید.

مدرسه اثرگذار

به بار نشستن درخت دانش، ملزوماتی نیاز دارد که توجه به آنها سبب ساز «ز گهواره تا گور دانش بجو» می شود و اگر به آن ملزومات بی توجهی شود؛ تا گور که هیچ، 9 ماه سال تحصیلی هم طاقت فرسا خواهد بود. لازمه همه اینها «اثرگذاری» است؛ یعنی مدرسه باید اثرگذار باشد و به سمتی برود که علم نافع ایجاد کند و از علم بی نفع بپرهیزد. ایکنا به مناسبت بازگشایی مدارس در چندین گفت وگو با کارشناسان و متخصصان حوزه تعلیم و تربیت به موضوع «مدرسه اثرگذار» پرداخته است تا از دیدگاه های مختلف، چیستی و چگونگی چنین مدرسه و نظام تعلیم و تربیتی بررسی شود. در هفته گذشته، محمد دادرس، عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران؛ مؤلف کتاب «زبان آموزی پیش دبستانی» در تیتر «شایسته سالاری؛ اصلی ترین راهکار دستیابی به اهداف تربیتی» با بیان اینکه اصلی ترین و کلی ترین راهکار دستیابی به اهداف تربیتی در مدارس، شایسته سالاری در آموزش و پرورش است گفت: شرط اول این است که معلمان باید خوب تحصیل کرده باشند و دانش آموخته حوزه های علوم تربیتی و روان شناسی تربیتی باشند. مصطفی مرادی، عضو هیئت علمی گروه مبانی فلسفی اجتماعی تعلیم و تربیت دانشگاه تهران در مصاحبه ای با تیتر «کدام معلمان در آموزش مهارت های اجتماعی و هویتی موفق ترند» گفت: معلم مدرسه اثرگذار نباید شغل دوم و سوم داشته باشد. معلمی باید شغل صد درصدی باشد؛ معلمی که بخواهد در خیابان ها حق خود را بگیرد نمی تواند برای فرزندان این کشور به صورت شایسته خدمت کند. معلمی نیازمند روزآمدی مستمر است یعنی معلم باید به صورت دائم مطالعه کند، از آخرین دستاورد ها آگاه باشد، دانش خود را روزآمد کند و دوره های کافی ببیند.

والدین در مسیر آگاهی

خبرگزاری ایکنا در راستای رسالت خود مبنی بر آگاهی بخشی، مجموعه بسته های مشاوره ای را منتشر خواهد کرد که درباره «چالش های کودکی و نوجوانی» برای مخاطب والدین است و مژگان هوشیار، روانشناس حوزه کودک و نوجوان در این مجموعه هر بار به موضوعی خاص می پردازد تا با راهکار های کارشناسانه، مسیر والدگری را برای والدین تسهیل کند که هفته گذشته به «انواع حمایت از فرزند» اعم از حمایت اطلاعاتی، اقتصادی، آموزشی و معنوی پرداخت. وی در بخشی از این بسته مشاوره ای گفت: راه متفاوت و دشوار، مرد راه می خواهد؛ باید از خود بپرسیم مرد راه هستیم یا نه؛ بعد قدم در راه بگذاریم. ازدواج به خودی خود کار بسیار پرچالشی است، حالا که تفاوت خانوادگی زیاد است چالش ها چندین برابر خواهند بود لذا لازم است قبل از تصمیم نهایی چند سؤال از خود بپرسیم؛ مثلاً «آیا واقع بینانه به مسئله نگاه کرده ام؟»، «با پیامدهایش آشنا هستم؟»، «پیامدهایش را پذیرفته ام؟»، «شاید همه چیز خوب پیش برود و شاید هم خوب پیش نرود؛ آماده هستم تا مسائل را حل کنم و یا بپذیرمشان؟» و... پاسخ کارآمد به این سؤالات به معنای انتخاب آگاهانه است.

لزوم مهندسی فرهنگی برای صیانت از ارزش ها و حذف بدعت ها در فرهنگ عمومی

14 آبان در تقویم رسمی کشورمان به نام «روز فرهنگ عمومی» نامگذاری شده است. فرهنگ عمومی معنای گسترده ای دارد و شامل مجموعه ای از عقاید، ارزش ها، احساسات و هنجارهاست که فراتر از گروه ها و اقشار خاص، در جامعه مورد قبول است. در واقع آنچه به عنوان فرهنگ عمومی در یک جامعه تعریف می شود، برگرفته از باور ها و اعتقادات مذهبی، اعتقادات بومی و محلی، آیین های سنتی و قدیمی و حتی خرافات و باور هایی است که به تدریج در ذهن مردم رسوخ کرده است؛ بنابراین صیانت از فرهنگ ارزشمند ایرانی و اسلامی و انتقال آن به نسل های بعد حائز اهمیت است و در مقابل، برخی از این باور ها که جامعه را دچار مسائل و مشکلات فراوانی کرده است، نیاز به اصلاح دارد که البته کار ساده ای نیست و نیاز به مهندسی فرهنگی و شاید سال ها زمان داشته باشد. در همین راستا خبرگزاری ایکنا با حجت الاسلام میثم امرودی، مدیرعامل جامعه تعلیمات اسلامی به جهت سال ها حضور در عرصه مدیریت فرهنگی گفت وگو کرده است. وی در این زمینه معتقد است؛ مهندسی فرهنگ، دست فرد نیست، بلکه مجموعه ای از عوامل در حفظ آن دست اندرکار هستند. اگر مهندسی فرهنگ طراحی شود، نمی توان آن را با دستورالعمل و بخشنامه اجرایی کرد. میراث، تربیت در مدارس، فضای عمومی مجازی، خانواده ها، والدین، جامعه، محلات، مساجد و ... در حفظ فرهنگ یک کشور نقش دارند و کنار هم چیدن آنها به منظور هم افزایی، کار مهندسی فرهنگی است. در این راستا جلسات متعددی برگزار شده و مصوبات مناسبی در شورای فرهنگ عمومی به تصویب رسیده است، اما کافی نیست و زمانی محقق می شود که طبق این مهندسی، چیدمان ها کنار هم قرار بگیرد. مدرسه ما همان را بگوید که تلویزیون می گوید. تلویزیون همان را بگوید که سینما می گوید. سینما همان را بگوید که نخبگان می گویند. نخبگان همان را بگویند که دانشگاهیان می گویند. دانشگاهیان همان را بگویند که در مدارس تدریس می شود. برای ایجاد این وحدت گفتمانی راه بسیاری داریم و قدم اول آن مهندسی فرهنگی است؛ اما تحقق آن به مواردی که بیان شد، وابستگی مستقیم دارد. مشروح گفت وگو را اینجا بخوانید.

دچار خودفریبی در اخلاق شده ایم

درس گفتار «اخلاق اجتماعی در نهج البلاغه» به همت گروه مطالعات قرآنی خانه اندیشمندان علوم انسانی طی سه جلسه با تدریس بخشعلی قنبری، پژوهشگر نهج البلاغه، نویسنده کتاب «اخلاق کرامت در نهج البلاغه» و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. قنبری در اولین جلسه از این درس گفتار با تیتر «دچار خودفریبی در اخلاق شده ایم» به تشریح دلایل انتخاب این موضوع و چرایی توجه به بحث اخلاق در نهج البلاغه پرداخت و گفت: دچار خودفریبی در اخلاق شده ایم و همه می گوییم اخلاق را بلد هستیم. اما کافی است سوال اخلاقی از مخاطب بپرسید مثلا سؤال کنید بردباری یعنی چه؟ افراد کمی می توانند تعریف درستی از بردباری ارائه دهند یعنی دانش اخلاق در بین ما برخلاف تصور رایج وجود ندارد. عملمان به کنار، حتی علم اخلاق را هم بلد نیستیم و این نشان می دهد به لحاظ علم اخلاق حرفی برای گفتن نداریم.

خبر های خوش وزیر بهداشت برای پرستاران

آئین بزرگداشت مقام پرستار چهارشنبه 16 آبان ماه در آستانه روز پرستار با حضور جمعی از پرستاران کشور؛ مسعود پزشکیان، رئیس جمهور؛ محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت و سایر مسئولان حوزه سلامت در سالن اجلاس سران برگزار شد. ظفرقندی، وزیر بهداشت در این مراسم گفت: در مورد فرمول اضافه کاری که رئیس جمهور هم مطرح کردند، شرایط عادلانه نیست. با بحث هایی که انجام شد و با وجود مشکلاتی که سازمان برنامه و بودجه و کشور دارد توانستیم این فرمول را که معدلش 30 هزار بود به 80 هزار تومان برسانیم. در بحث استخدام پرستاری و کمبود هایی که در این خصوص وجود دارد فعلاً استخدام گسترده 11 هزار پرستار و در کل 25 هزار نفر در حوزه سلامت را در دستورکار داریم که به زودی محقق می شود.

3 روش برای تبدیل پرستار به عامل اخلاقی

عباس عباس زاده، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکترای پرستاری و فلوشیب اخلاق زیستی به مناسبت هفته پرستار در گفت وگو با ایکنا، در پاسخ به این سؤال که آیا در کشور ما قوانین مدونی در خصوص اخلاق پرستاری وجود دارد؟ گفت: اصالتاً اخلاق از نوع توصیه است و از نوع مقررات نیست به همین دلیل کد ها به ما توصیه می کنند که اخلاقیات را رعایت کنیم. وی تشریح کرد: در کشور ما نیز کد ها با عنوان «آئین اخلاق پرستاری» از سال 81 تدوین شده است، اما باید بازنگری شود؛ البته این بخش فلسفی کار است و بخش نرم افزاری و اخلاق نظری است و اگر بخواهیم اخلاق پرستاری عملیاتی شود باید اخلاق را در قوانین خود جاری کنیم نه اینکه قانون اخلاقی بگذاریم. یعنی اگر دستورالعملی برای بستری تعیین می کنیم باید منطبق با کد های اخلاقی باشد، اگر دستورالعملی برای ترخیص براساس میل شخصی می گذارم باید منطبق بر اخلاق و حقوق بیمار باشد، اگر حقوق بیمار را تدوین می کنم باید منطبق بر اخلاق باشد. مشروح گفت وگو را اینجا بخوانید.

تدوین اخلاق پرستاری برتر در جهان به کمک آموزه های اسلام

محمود عباسی، رئیس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت وگو با خبرنگار ایکنا، گفت: در حوزه های مختلف پرستاری نیازمند تدوین کد های اخلاقی هستیم؛ پروتکل های اخلاقی می توان راه نامه ای برای پرستاران در حرفه و کار خودشان باشد و این موضوع باید در تخصص ها و شاخه های مختلف خود را نشان دهد اکنون دیگر اخلاق پرستاری محدود و منحصر به چهارچوب های کلی اخلاقی نیست و به شاخه ها و شعب مختلفی تقسیم شده که باید در حوزه های مختلف آن کد ها و راهنما های اخلاقی داشته باشیم تا بر اساس ان برنامه ریزی های درستی برای آموزش و ترویج اخلاق پرستاری در نظام سلامت و نهادینه کردن آن در متن جامعه پرستاری صورت گیرد. متن کامل این مصاحبه را اینجا بخوانید.

آیین پاسداشت استاد حسین انصاریان

آیین پاسداشت حجت الاسلام والمسلمین حسین انصاریان به واسطه بیش از نیم قرن خدمات علمی و فرهنگی ایشان، پنج شنبه 17 آبان ماه مصادف با سالروز ولادت حضرت زینب (س) و همزمان با زادروز هشتاد سالگی این عالم دینی با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور؛ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی؛ سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی دیگر از مسئولان لشکری و کشوری، شاگردان و دوست داران ایشان در تالار وحدت برگزار شد. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اینکه طعم محبت و عاطفه را از اسلام و تربیت دینی و اخلاقی نگیریم نظریه مهم ایشان در سلوک تربیتی است و اینکه ایشان در 60 سال اخیر می توانند اینقدر در حوزه تربیت های فردی و جمعی تأثیرگذار باشند به نکاتی از این گذاره ها در سلوک علمی و مبانی نظری تربیت اخلاقی ایشان بوده بازمی گردد. آیت الله حسینی بوشهری طی سخنانی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این نکوداشت، گفت: آمده ام بگویم که استاد انصاریان از شخصیت های حوزوی ما است و علاوه بر اینکه از شخصیت هایی است که به عنوان سفیر حوزه مطرح است، همانطور که مرحوم آیت الله حاج سید خوانساری به عنوان سفیر حوزه به تهران آمد ایشان هم به عنوان سفیر حوزه به پایتخت کشور آمد. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفت: آوازه شیخ حسین انصاریان از دهه 50 در بین آحاد مردم طنین انداز شد. جنوب شهر تهران بار ها جوان فاضل امام حسینی را دیده بود که دستگیر مردان و زنان ناامید می شد و در کنار ترویج معنویت و اخلاق، حل مشکلات مردم بخش مهمی از دغدغه هایشان بود. حجت الاسلام والمسلمین حسین انصاریان در آیین بزرگداشتی که به واسطه بیش از نیم قرن خدمات علمی و فرهنگی ایشان، برگزار شد، در یادداشتی که قرائت شد، نوشته بود: هر چه اندیشه می کنم هیچگاه خود را جز خادمی کوچک در دستگاه نورانی علوی نمی دانم. بر این باورم که این خدمت وظیفه بود و انجام وظیفه را تقدیر نمی شاید؛ آنچه امروز انجام پذیرفت مهر حقیقی دوستان به خاندان نبوت است که خادم آن بارگاه را به حرمت وجود مقدسشان مورد مهر قرار دادند.

القای تقابل معنویت و دین در دنیای امروز

پژوهشکده قرآن و عترت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، سلسله کارگاه های آموزشی «نماز و سلامت معنوی» را به صورت مجازی و برخط برگزار می کند. محمدحسین حاجی نصراله، با موضوع «آرامش در خانواده و نماز»؛ حجت الاسلام رضا وظیفه مند با موضوع «کارکرد نماز در سلامت معنوی»؛ حجت الاسلام محمد معرفت با موضوع «نماز، سلامت جامعه و کاهش آسیب های اجتماعی» و محسن احتشامی نیا با موضوع «نماز معراج قرب انسان» در این کارگاه آموزشی به ارائه مطلب می پردازند. حجت الاسلام رضا وظیفه مند در دومین جلسه از این کارگاه آموزشی مجازی با بیان اینکه معنویت فراتر از آرامش روانی است و بر سلامت جسمی هم از جهاتی تأثیر دارد، گفت: در تعریف معنویت از حدیث امیرالمومنین علیه السلام که می فرماید «روح در انسان مانند معناست در لفظ» استفاده می کنم؛ معنویت حرکت از لفظ به معنا و از ظاهر به باطن است که باطن انسان روح اوست و سلامت معنوی در واقع شکوفا شدن روح آدمی است. این شکوفایی در اثر ارتباط درست با خدا و قرب به پروردگار انجام می شود. وی از جمله آثار نماز در زندگی را «آرامش»، «بالابردن ظرفیت روانی»، «ارضای نیازها»، «انسجام شخصیتی»، «پاکسازی درون»، «بدست آوردن فضایل اخلاقی»، «تقویت اراده»، «فرصتی برای بازگشت به خود» و «کسب حمایت اجتماعی» دانست و به تشریح مختصر هر یک پرداخت، برای نمونه در تشریح آرامش گفت: از جمله آثاری که درآموزه های دینی برای ذکر و یاد خدا آمده و در بهداشت روانی کلیدی ترین موضوع به شمار می آید و در واقع گمشده بزرگ بشر است همانا آرامش روانی و یا به تعبیر قرآن کریم اطمینان قلبی است. متن کامل این کارگاه آموزشی را اینجا بخوانید.

جایزه ملی شهید دکتر محمد جواد باهنر برگزار می شود

جایزه ملی شهید دکتر محمد جواد باهنر، ویژه معلمان پیشکسوت مؤلف با هدف تجلیل از مقام معلم، الگوسازی، دستیابی به بانک اطلاعات، بهره برداری از ایده ها و طرح های جدید برگزار می شود. محور های این رویداد حوزه های دروس رشته علوم انسانی، علوم ریاضی، علوم تجربی، هنر، آموزش ابتدایی، تربیت معلم و آموزش اولیا، علوم و معارف اسلامی و قرآن، امور تربیتی، بهداشت و تربیت بدنی است. شرکت کنندگان در جایزه ملی شهید دکتر محمد جواد باهنر باید در یکی از محور های بیان شده کتاب، مقاله و... و حداقل 25 سال سابقه در آموزش و پرورش داشته باشند. معلمان پیشکسوت مؤلف تا 15 آذرماه فرصت دارند تا آثار خود را به نشانی www.sampaat.ir ارسال و در این مسابقه ثبت نام کنند.

اعطای تندیس ملی فداکاری به 41 فرد و گروه

سیزدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری دانشجویان ایران، سه شنبه 15 آبان ماه در حالی برگزار شد که پردیس اصلی دانشگاه تهران مزین به پوستر های معرفی 41 فرد و گروه فداکار بود. در ابتدای این مراسم که با حضور و استقبال گسترده دانشجویان همراه بود، جمال رحیمیان، رئیس سازمان جهاددانشگاهی تهران ضمن خیرمقدم به مهمانان مراسم، گفت: تاکنون 550 شخصیت، گروه و دانشجو شناسایی و معرفی شده اند. در دوره سیزدهم نیز 41 مصداق فداکاری شناسایی شدند که امروز مورد تقدیر قرار می گیرند. سیدحسین حسینی، رئیس دانشگاه تهران گفت: دانشگاه های دنیا وقتی می خواهند ارزش های کلیدی خود را مطرح کنند چند ارزش کلیدی در عرصه فرهنگ را نیز مطرح می کنند تا دانشجویان بتوانند آن ارزش و شعار را محقق کنند. در حوزه فداکاری و ایثارگری آنچه مهم است تاثیرگذاری اجتماعی افراد و جوانان است که آینده کشور در اختیار آنها است؛ بنابراین انتظار می رود با فرهنگ سازی در چنین عرصه ای شاهد اثرگذاری اجتماعی و فرهنگی دانشجویان به عنوان برگزیدگان عرصه فداکاری باشیم. علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی خطاب به دانشجویان، گفت: جهاددانشگاهی یک نهاد عمومی انقلابی غیر دولتی است که سال 59 برای کار های فرهنگی و علمی تشکیل شد. جوانان عزیز در های جهاد به روی شما باز است و ما امیدواریم در فعالیت های علمی و فرهنگی شما را در جهاد ببینیم. جهاد توانسته موفقیت های بزرگی در عرصه علمی و فرهنگی برای کشور کسب کند و ما امیدواریم این مراسم دریچه ای برای ورود شما به جهاددانشگاهی باشد. در ادامه این مراسم مسعود حبیبی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت، خالد قدومی، رئیس دفتر جنبش حماس در تهران، حجت الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران و ... سخنرانی کردند. سیدضیا هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور نیز گفت: افرادی که در این جمع هستند به عنوان تجسم فداکاری مثل باد بهاری گره گشا هستند و بزرگ ترین افتخار برای انسان فداکاری است. من از جهاددانشگاهی برای برگزاری این برنامه تشکر می کنم؛ خود جهاددانشگاهی به دلیل فعالیت هایی که دارد، تندیس فداکاری است. بهنام دانش، نگین دهقانی فرد، علیرضا خسروی، مهتاب محمدی دهنوی، صولت نظری، گروه جهادی شهید هدایت دانشگاه علوم پزشکی تهران، حمیدرضا مقاره عابد، خانواده رضایی، مهدیار عزیزی، شهید جلال اسدی، شهیده عایشه نور و فرزاد بادپا دیگر شخصیت ها، افراد و گروه های دانشجویی فداکار بودند که مورد تقدیر قرار گرفتند.

تعیین تکلیف پرونده 5 موقوفه درمانی طی شش ماهه نخست سال

حجت الاسلام والمسلمین احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه در گفت وگو با ایکنا، به تشریح عملکرد این مرکز در نیمه نخست سال پرداخت و با اشاره به عملکرد کمیته ساماندهی مراکز درمانی سازمان بیان کرد: در این زمینه تاکنون چهار جلسه کمیته ساماندهی مراکز درمانی برگزار شده و تعداد پنج مرکز درمانی نیز تعیین تکلیف شده است. شرفخانی در ادامه به درمانگاه فرمانفرمائیان در جنوب غرب تهران اشاره و بیان کرد: پیگیری و مکاتبه با استان در مورد ارسال گزارش عملکرد، ارسال تیم تخصصی جهت ارزیابی عملکرد درمانگاه، تشکیل کمیته ساماندهی مرکز درمانی جهت اصلاح نحوه مدیریت به دلیل زیان ده بودن، تهیه آئین نامه اجرای مرکز درمانی و درخواست از استان جهت اعلام اسامی هیئت امنای درمانگاه جهت اقدامات بعدی از جمله اقداماتی بوده است که برای این موقوفه انجام شده است. متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.

اعطای 3 میلیارد تومان به دانش آموزان برگزیده جایزه ملی البرز

مراسم اعطای شصت و دومین جایزه ملی البرز در بخش دانش آموزی، 15 آبان ماه در محل هتل ارم تهران برگزار شد. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: وقف علمی پشتوانه تمدن طلایی اسلامی در قرون چهارم و پنجم که به اوج خود رسید، بوده است. آن چنان این سهم قابل توجه بوده که وقتی نظامیه ها احداث شدند، عده ای از بزرگان علمی ابتدا حاضر نبودند به نظامیه بروند؛ چراکه نظام علمی جهان اسلامی عادت کرده بوده که علم را از مسیر وقف و مردم به دست آورد. باید اذعان کرد که دانایی تمدن اسلامی با مشارکت عامه رخ می داد. حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز گفت: دستیابی به شبکه های مختلف فناوری از جمله برنامه هایی است که باید از سوی دانشمندان پیگیری شود. برندگان جایزه علمی البرز به فکر حل مسائل مختلف در حوزه فناوری باشند. حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: در مراسم امروز، از 51 نفر از دانش آموزان برتر فارغ التحصیل پایه نهم مقطع متوسطه اول و پایه دوازدهم مقطع متوسطه دوم در رشته های ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف اسلامی، فنی و حرفه ای و کاردانش از سراسر کشور تقدیر می شود. همچنین رقم نقدی جایزه البرز 1403 دانش آموزی نزدیک به سه میلیارد تومان تعیین شده که در بخش مقطع متوسطه اول هر نفر 40 میلیون تومان و در بخش مقطع متوسطه دوم هر نفر 60 میلیون تومان است که همراه با تندیس و گواهی جایزه البرز به دانش آموزان منتخب اعطا می شود. ان شاء الله با اعطای این جوایز شاهد درخشش بیش از پیش عزیزان منتخب در عرصه های مختلف علمی و فرهنگی برای اعتلای میهن عزیزمان خواهیم بود.

فراخوان طراحی تندیس معلم منتشر شد

سازمان زیباسازی شهر تهران در نظر دارد به منظور بزرگداشت مقام والای معلم نسبت به طراحی تندیس معلم اقدام کند. در این فراخوان، نقش اثربخش و عاشقانه معلمین فداکار آموزش و پرورش در تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان ایران اسلامی مورد تأکید است. محل نصب این تندیس میدان معلم، واقع در محله یافت آباد جانمایی شده است. براین اساس، با در نظر گرفتن نقش هنر در فرهنگ عمومی، از تمامی هنرمندان در رشته های مختلف دعوت می شود آثار پیشنهادی خود را به این سازمان ارائه کنند. مهلت ارسال آثار در این فراخوان تا روز 18 آبان ماه است و هنرمندان می توانند طی مدت زمان مشخص شده، از طریق ثبت نام در سامانه «رویداد های هنر های شهری سازمان زیباسازی شهر تهران» به نشانی https://zibasazievents.tehran.ir طرح خود را در قالب تعیین شده ارائه کنند.

هوش مصنوعی و هنر

پنجمین نشست علمی ششمین دوره «همایش سواد فضای مجازی» سه شنبه 15 آبان ماه با موضوع «هوش مصنوعی و هنر» به همت مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی در دانشگاه سوره برگزار شد. مهران هوشیار، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره سخنران دوم این نشست به ارائه موضوع «جایگاه و چشم انداز هوش مصنوعی در افق هنر های اسلامی» پرداخت و گفت: مفهومی به نام سوپر هوش مصنوعی وجود دارد که می تواند در آینده از هوش انسان هم جلوتر برود و همه وظایف انسان را بهتر از انسان انجام دهد؛ این موضوع می تواند آینده را ترسناک کند. رامتین شهبازی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره نیز به «مسئله هوش مصنوعی در فلسفه هنر دیجیتال» اشاره کرد و گفت: معرفت شناسی هوش مصنوعی مقوله ای است که باید به سمت آن رفت و درباره آن اندیشید و تفکر آنالوگ تفکر بسته و محدود است، اما تفکر دیجیتال تفکر باز و مکثر است؛ برای اینکه بتوانیم به معرفت شناسی هوش مصنوعی بپردازیم باید بدانیم که با تفکر آنالوگ نمی توان به سوی تحلیل دیجیتال پرداخت. سمیه رمضان ماهی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره تنوع فرهنگی، پایداری و حفظ هویت، خلاقیت و نوآوری، ادغام با معماری، عملکرد اجتماعی، قصه گویی و نمادگرایی را از ویژگی های انواع هنر بومی دانست که منبعی غنی از تاریخ، هویت و فرهنگ هستند و گفت: زنگ خطر آنجاست که نه به واسطه زبان می توانیم با هوش مصنوعی ارتباط برقرار کنیم و نه تولیدکننده الگوریتم های هوش مصنوعی هستیم. کیارش زندی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره درباره «هستی هوش مصنوعی در جهان انیمیشن» سخنرانی کرد. مرتضی صدیقی فرد، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره، از سخنرانان این نشست، نیز به ارائه موضوع «مؤلف اثر هنری پس از هوش مصنوعی» بپرداخت. احمدعلی سجادی صدر، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره، با ارائه موضوع «هوش مصنوعی و آینده سینما» با بیان اینکه برای استفاده از هوش مصنوعی باید از هوش و قابلیت ادراکی خود استفاده کنیم، ادامه داد: برخی معتقدند که هوش مصنوعی را افرادی که از آن استفاده می کنند تربیت می کنند و هوش مصنوعی با توجه به اطلاعاتی که از هر فرد کسب می کند، داده در اختیار او می گذارد. امیررضا نوری پرتو، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره به «آینده آموزش و تولید فیلمنامه با تمرکز بر کاربرد هوش مصنوعی» پرداخت و گفت: هوش مصنوعی می تواند ایده های متنوع ارائه کند، همچنین می توان از چنین دستاورد هایی مثل هوش مصنوعی به عنوان عضوی از کلاس یا استادیار در دانشگاه استفاده کنیم. زهرا عسلی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره به موضوع «هوش مصنوعی و هنر معاصر» پرداخت و بر همزیستی هنرمندان با هوش مصنوعی تأکید کرد. آزاده حاج سلیمی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره نیز به «تفکر تکنیکی در هوش مصنوعی و مقایسه آن با تفکر هنری در نقاشی» پرداخت و گفت: در تفکر هنری، نسبتی که انسان با هستی پیدا می کند، تصرف گر نیست و هنر و هنرمند وابسته به هنر نیستند، بلکه وقتی اثر هنری خلق می کنیم، به نظر می رسد، هنرمند خالق اثر است، در حالیکه این هنر است که به هنرمند هویت می دهد. انتهای پیام

نظرات

captcha