اکونومیست: چین در برخی حوزه های نظامی از آمریکا پیشی گرفته است

به گزارش ایرنا، این هفته نامه در گزارش مورد اشاره، نوشت: هر کسی که جایگزین جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در تاریخ 20 ژانویه در کاخ سفید شود، پیام ساده و یکسانی را از 18 سازمان اطلاعاتی آمریکا دریافت خواهد کرد مبنی بر اینکه روسیه ممکن است در اروپا آشوب ایجاد کند، اما تنها چین است که امکانات لازم برای ایجاد یک چالش جهانی را دارد.

به گزارش ایرنا، این هفته نامه در گزارش مورد اشاره، نوشت: هر کسی که جایگزین جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در تاریخ 20 ژانویه در کاخ سفید شود، پیام ساده و یکسانی را از 18 سازمان اطلاعاتی آمریکا دریافت خواهد کرد مبنی بر اینکه روسیه ممکن است در اروپا آشوب ایجاد کند، اما تنها چین است که امکانات لازم برای ایجاد یک چالش جهانی را دارد.

بر اساس این گزارش، سال گذشته نهاد هماهنگ کننده افسران آمریکایی اعلام کرد: پکن در حال شتاب بخشیدن به روند توسعه قابلیت های کلیدی است. این توانایی ها، آن هایی هستند که چین معتقد است ارتش آزادی بخش خلق (PLA) برای مقابله با ایالات متحده در یک درگیری پایدار و گسترده در مقیاس بزرگ به آن نیاز دارد.

این نشریه انگلیسی اضافه کرد: ارتش چین هنوز از آمادگی برای جنگ با آمریکا فاصله دارد. هدف اعلامی پکن این است که نیروهای مسلح خود را تا سال 2035 مدرن کند و تا سال 2049 آنها را به یک کلاس جهانی برساند. اما ارتش چین پیشتر دستخوش تحولی خارق العاده شده؛ از یک نیروی بی بهره از آموزش و فاقد تجهیزات لازم در 2 دهه پیش به یک قدرت منطقه ای امروزی تبدیل شده است. تصور قدیمی از نیروهای مسلح چین مبنی بر اینکه آنها به جای کیفیت بر کمیت متمرکز هستند، به طور فزاینده ای منسوخ شده است. در سال های اخیر، چین کارآیی تسلیحات خود را به حدی بهبود بخشیده است که در برخی زمینه ها، با آمریکا برابری کرده یا از آن پیشی گرفته است.

به نوشته اکونومیست، هر گونه تجزیه و تحلیل در مورد برتری چین باید از نیروی دریایی آن شروع شود. نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق نه تنها بزرگترین در جهان است، بلکه دارای جدیدترین کشتی هاست. به گفته مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی (CSIS)، یک اندیشکده در واشنگتن، حدود 70 درصد از کشتی های جنگی چینی پس از سال 2010 به آب انداخته شدند. دفتر اطلاعات نیروی دریایی ایالات متحده می گوید: وقتی صحبت از طراحی و کیفیت مواد به میان می آید، کشتی های چینی در بسیاری از موارد با کشتی های آمریکایی قابل مقایسه هستند. چین به سرعت شکاف خود را در هر زمینه ای که در آن کمبود دارد، کاهش می دهد.

این نشریه در ادامه آورده است: کشتی های جنگی آمریکایی احتمالا بزرگ تر و مسلح تر هستند، اما چین در حال جبران این مساله است. یکی از معیارهای مهم قدرت دریایی، تعداد سامانه های موشک انداز عمودی (VLS) است که اساسا موشک اندازهای پیشرفته هستند. مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی تخمین می زند که در سال 2004 کشتی های آمریکایی به طور میانگین در مقابل یک سامانه وی ال اس (VLS) چین، 222 سامانه داشتند درحالیکه سال گذشته این میزان به حدود 2 در مقابل یک کاهش یافته است. انتظار می رود که این نسبت بین سال های 2026 تا 2027 به نفع نیروی دریایی چین تغییر کند.

چین در حال انجام کارهای نوآورانه است. تام شوگارت، افسر بازنشسته نیروی دریایی آمریکا، می گوید که واشنگتن چیزی شبیه به «سامانه های پیشرانش هیبریدی» در زیردریایی های کلاس «ژو» چین ندارد. او همچنین به یک کشتی تهاجمی آبی خاکی چینی در حال ساخت به نام «تایپ 076» (Type 076) اشاره می کند که بزرگترین کشتی از این نوع در جهان و تنها کشتی خواهد بود که به منجنیق برای پرتاب پهپادها مجهز است. تحلیلگران آن را برای بهبود توانایی نیروی دریایی چین درجهت گسترش دامنه آن موثر می دانند.

همچینین نیروی هوایی چین در مسیر مشابهی قرار دارد. پیشرفته ترین هواپیماهای جنگی این کشور احتمالا مانند هواپیماهای آمریکایی پیشرفته یا رادارگریز نیستند. برندان مولوانی از موسسه مطالعات هوافضای چین، یک اندیشکده نیروی هوایی آمریکا، استدلال می کند که چین زمانی برای توسعه موتورهای جت با کیفیت بالا تلاش می کرد، اکنون موتورهایی تولید می کند که نزدیک به سطح کیفیت موتورهای کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند. همچنین تصور می شود که پکن سریع تر از آمریکا جنگنده های رادارگریز تولید می کند. سلاح های مرتبط با هواپیماهای چینی به طور چشمگیری ارتقا یافته است.

جان کالور، تحلیلگر سابق سیا، بیان کرد که چین اغلب در زمینه هایی که آمریکا در آن سرمایه گذاری نکرده، جلوتر است. او در این ارتباط به برد، سرعت، حسگرها و قابلیت های ضد پارازیت موشک های هوا به هوا و ضد کشتی چینی اشاره کرده است..

چشمگیرترین پیشرفت چین در زمینه موشک های مافوق صوت است که با بیش از پنج برابر سرعت صوت پرواز کرده و مانور می دهند. چنین تسلیحاتی کشورها را مجبور کرده که در سامانه های دفاعی خود تجدید نظر کنند. در اوایل سال جاری جفری مک کورمیک از مرکز ملی اطلاعات هوایی و فضایی آمریکا به کنگره گفت که چین، به لطف سرمایه گذاری های بزرگ و آزمایش های گسترده، زرادخانه مافوق صوت پیشرو را در جهان در اختیار دارد. مولوانی باور دارد که آمریکا موشک های سریعتر و دقیق تری آزمایش می کند. اما چین پیشتر چندین سامانه تسلیحاتی مافوق صوت را مستقر کرده است.

یافته های موسسه سیاست راهبردی استرالیا، در سال 2024 نشان می دهد که چین در 6 حوزه از هفت حوزه مهم مرتبط با دفاع قرار دارد: موتورهای هواپیماهای پیشرفته، پهپادها و ربات های مشارکت جو، ردیابی و تشخیص مافوق صوت، رباتیک پیشرفته، سامانه های خودمختار و سامانه های پرتاب فضایی. آمریکا فقط در زمینه داشتن ماهواره های کوچک در این یافته ها جلوتر بود.

در مورد چنین رتبه بندی هایی اختلاف نظر وجود دارد. آمریکا معتقد است در حوزه هایی از جمله هوش مصنوعی پیشرو است. اما مقام های ایالات متحده نگران این هستند که چه کسی بهتر از آن استفاده می کند. یک اساس نامه که ماه گذشته میلادی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا آن را امضا کرد، به پنتاگون و آژانس های اطلاعاتی دستور می دهد تا سریعتر هوش مصنوعی را به کار گیرند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در مورد این مساله گفت: ما باید این را درست انجام دهیم، زیرا احتمالا هیچ فناوری دیگری وجود ندارد که در سال های آینده برای امنیت ملی ما حیاتی تر باشد.

بر اساس این گزارش، چین، با همان چالش استفاده از هوش مصنوعی مواجه است. با توجه به تقاضای حزب کمونیست برای کنترل شدید نیروهای مسلح و ساختار پیچیده فرماندهی ارتش آزادیبخش خلق، ممکن است استفاده از هوش مصنوعی برای پکن دشوارتر باشد.

نظرات

captcha