بازتاب همدلی جامعه جهانی با مقاومت در دوسالانه کارتون کتاب

مهدی رمضانی در مراسم اختتامیه ششمین دوسالانه بین المللی کاتون کتاب با تأکید بر اینکه بازتاب همدلی جامعه جهانی با مقاومت و فلسطین در دوسالانه کارتون کتاب ستودنی است، گفت: اگر می خواهیم در حوزه ترویج کتابخوانی و توسعه و تعالی فرهنگ جامعه در تمامی ابعاد آن مؤثر و اثرگذار باشیم، باید درک کنیم که زبان ارتباط گیری با نسل جدید تغییر کرده است.

به گزارش ایکنا، آیین اختتامیه و تقدیر از برگزیدگان «ششمین دوسالانه بین المللی کارتون کتاب»، عصر دوشنبه، 14 آبان با حضور مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگیِ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی احمدی، مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی، فرزانه فخریان، مشاور وزیر فرهنگ در امور کودک و نوجوان، علی رمضانی، مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر سی ودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، سید مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر ششمین دوسالنه کارتون کتاب، مسعود نجابتی، چهره برتر هنر انقلاب و تنی چند از مدیران و کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی کشور در کتابخانه مرکزی پارک شهر تهران برگزار شد.

امروز توجه جهان به مسئله فلسطین بیش از هر زمان دیگر است

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در این مراسم با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای ایران عزیز و به ویژه امام شهدا، گفت: در گذار و گذر انقلاب شکوهمند اسلامی دشمنان همواره بر این مسئله تأکید داشتند که هرچه از انقلاب بگذرد، یاد امام راحل(ره) کمرنگ تر می شود اما کسانی که با اخلاص پای انقلاب ایستادند و ادبیات و هنر متعهد را همسو با گفتمان فرهنگی انقلاب و منویات بنیانگذار انقلاب ادامه دادند بر این مهم استوار بوده اند تا هیچ گاه نگذارند پرچم گفتمان عدالت خواه و مدافع مظلوم انقلاب اسلامی بر زمین بماند.

وی با تأکید بر آنکه فرصتی که از زبان هنر برای بیان دیدگاه های اجتماعی و انسانی استفاده می شود فرصتی بسیار مغتنم و محترم است، تصریح کرد: در گفت وگو با مسئولان فرهنگی همواره به این مسئله اشاره داشته ام که «ضرورت مسئله» در حوزه کتابخوانی تغییر کرده و اگر می خواهیم در حوزه ترویج کتابخوانی و معرفی کتاب به عنوان الگوی جریان ساز در توسعه و تعالی فرهنگ جامعه اثرگذار باشیم، باید این مهم را درک کنیم که زبان برای ارتباط گیری نسل جدید تغییر کرده است.

رمضانی با یادآوری آنکه در چنین بزنگاهی است که باید به تمامی مؤضوعات در حوزه ترویج کتابخوانی با مولفه تغییر زبان گفتمانی با نسل جدید بیش از پیش توجه داشته باشیم، خاطرنشان کرد: تغییر زبان گفتمانی نیازمند توجه به زبان های جدیدی مانند «کارتون» و «کاریکاتور» است.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور افزود: بسیاری مواجهه با کارتون و کاریکاتور را بیانی طنز می دانند؛ در حالی که امروز کاریکاتور در جهان زبانی فراگیر و جدی است. زبانی که بسیاری از مؤلفه ها در حوزه مبانی آموزشی و بازتاب هنجارها و نقد ناهنجاری های اجتماعی بر این نگرش زبانی و گفتمانی استوار شده است. اینجاست که رسالت «کارتون» و «کاریکاتور» در برنامه ریزی بیان گفتمان فرهنگی رُخ نمایی می کند.

وی با اشاره به بخش ویژه مقاومت در «ششمین دوسالانه جشنواره کارتون کتاب» یادآور شد: یکی از بخش هایی که چه در بُعد ملی و چه بین المللی مورد استقبال قرار گرفت، بخش غزه و محور مقاومت بود. باید توجه داشت که یکی از مهم ترین تفاوت های این فراز از مقاومت مردم مسلمان لبنان و فلسطین نسبت به بیش از 70 سال مقاومت در برابر وحشی گری ها و قساوت های رژیم اشغالگر قدس، همراهی بیش از پیش جامعه جهانی با مردم مظلوم فلسطین و لبنان است.

رمضانی تصریح کرد: در طول تاریخ 70 ساله مسئله مقاومت فلسطین ما هیچ گاه چنین قله توجه جامعه جهانی در حوزه همراهی و همدلی با مردم این کشور را شاهد نبودیم و باید از چنین ظرفیت هایی با زبان جهانی کارتون و کاریکاتور نهایت استفاده را ببریم.

زبان کاریکاتور زبانی صریح با دعوت به اندیشه است

محمدمهدی احمدی، مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی به عنوان سخنران بعدی این مراسم با اشاره به آنکه کاریکاتور در عرصه زبان گفتمان امروزی، زبانی صربح است که پیام خود را در قالب کنایه به مخاطب منتقل می کند، گفت: در این زبان شاید مناسبت های گفتاری و زبانی را در ساحت و ماهیت ادبی آن ها شاهد نباشیم اما کاریکاتور در انتقال پیام صریح است و این صراحت را با دعوت مخاطب به اندیشه همراه کرده است.

وی ادامه داد: به همین سبب است که زبان کاریکاتور را زبانی مردمی اما در عین حال فخیم، صاحب اندیشه و دعوت کننده به تعقل می خوانند.

مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان آنکه برخلاف تصور عموم کاریکاتور بنا ندارد که مخاطب را تنها بخنداند، تصریح کرد: زبان کاریکاتور مخاطب را به تأمل دعوت می کند و در این تأمل گاه مخاطب را به گریه و گاه به خنده مهمان می کند. اما فرا و ورای این خنده و گریه، همان تأمل، تفکر و تعقلی است که مخاطب در مواجهه با کاریکاتور به گفت وگو با اندیشه خود می نشیند و حاصل آن در حقیقت انتقال پیام مدنظر کاریکاتوریست و کارتونیست برای بیان دیدگاهش به مخاطب با زبان تصویر است.

احمدی با تأکید بر آنکه زبان کاریکاتور و کاربرد کاریکاتور در انتقال پیام بسیار مؤثر است، تصریح کرد: اما در این میان باید نکته ظریفی را مدنظر داشت و آن اینکه زیست بشر نباید کاریکاتوری باشد. چون کاریکاتور به معنای خلق اثر هنری در قالب بر هم ریختن تناسب ها است؛ اما بنا نیست که زیست و زندگی طبیعی بشر در شکل معقول به تغییر مناسبت های خود دست بزند.

وی خاطرنشان کرد: برای قانون مداری باید مناسبت ها رعایت شود و مبانی اعتقادی ما هم بر این مسئله تأکید دارد که در حوزه انتقال معارف و مبانی اجتماعی و انسانی باید قوانین رعایت شود اما برای انتقال پیام می توان از کاریکاتور به عنوان زبانی هنرمندانه برای گفتمان استفاده کرد و با این هنر مناسبت ها را برهم زد تا فرد با تأمل به آن تغییر مناسبت های انسانی و اجتماعی به پیام اصلی هنرمند برسد.

زندگی انسان ها نباید کاریکاتوری شود!

مدیرکل حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: در مبانی دینی و زیست طبیعی نباید کاریکاتوری شویم و مناسبت ها را برهم بزنیم. دلیل آن این است که اگر چنین مسئله ای صورت گیرد ممکن است ما مسئله ای نامربوط را «اصل» و مبانی مربوط را به عنوان «عوامل فرعی» در نظر بگیریم.

احمدی گفت: حوزه هنر و انتقال پیام کاریکاتور بسیار تأثیرگذار است. زبان آن انسان را در شرایطی به سمت واقعیت سوق می دهد که مهم ترین عامل و بسترش نشستن بر حوزه اندیشه و تعقل مخاطب است.

مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنانش به بیان تفاوت کتاب و فضای مجازی پرداخت و خاطرنشان کرد: در فضای مجازی شاهد انتقال مطلب هستیم اما احساسی در آن وجود ندارد اما در کتاب احساس وجود دارد. انرژی به انسان منتقل می کند. به همین سبب است که هیچ گاه فضای مجازی نمی تواند جای کتاب را بگیرد. چرا که کتاب موجودی زنده است.

احمدی در پایان تأکید کرد: وقتی انسان به انس با کتاب عادت کند شروع به گفت وگو با این موجود زنده، پویا می کند و در این میان فعلیتی چون ردوبدل کردن اندیشه و تعقل صورت می گیرد. انتقال پیام در کتاب با حس صورت می گیرد. کاریکاتور نیز انتقال پیام را برعهده دارد اما شیوه اش به صراحت کتاب نیست و شیوه آن بر دعوت از مخاطب به اندیشه و تعقل برای دریافت پیام خالق آن کارتون و کاریکاتور استوار است.

ارسال 2000 اثر از 74 کشور دنیا

آخرین سخنران این مراسم سیدمسعود شجاعی طباطبایی، دبیر «ششمین دوسالانه بین الملیل کارتون کتاب» بود.

شجاعی طباطبایی با اشاره به آنکه طی گذار یک دهه از برگزاری این رخداد، امروز می توانیم بگوییم که جشنواره کارتون کتاب جایگاه خود را در عرصه بین المللی پیدا کرده است، گفت: شاهد این ادعا حضور کاریکاتوریست های شناخته شده جهان در این اتفاق است.

وی ادامه داد: نهاد کتابخانه های عمومی کشور به عنوان بانی این رویداد با بهره بردن از زبان گویا، بین المللی و قابل فهم کاریکاتور در حوزه ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی گامی به روز و جریان ساز در حوزه امر ترویج کتاب و کتابخوانی برداشته است.

شجاعی طباطبایی ششمین جشنواره دوسالانه بین المللی کارتون کتاب را از لحاظ کمی و کیفی قابل اثرگذاری و سنجش دانست و تصریح کرد: هنرمندان 74 کشور در این رویداد حضور داشتند که این نشان دهنده جایگاه مهم این جشنواره میان رخدادهای حوزه کتاب در عرصه بین الملل به شمار می رود. ارسال بیش از دو هزار اثر از 650 هنرمند سراسر جهان مُهر تائیدی بر شناخته شدن این رویداد در عرصه جهانی است.

دبیر ششمین دوسالانه بین المللی کارتون کتاب با اشاره به آنکه از گام پنجم این رخداد با وجود بررسی های مختلف و متنوع و به پیشنهاد آقای رمضانی، مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور بخش آماتور نیز به جشنواره دوسالانه کارتون کتاب افزوده شد، خاطرنشان کرد: در گام پنجم با توجه به نوپا بودن این اتفاق آنگونه که انتظار داشتیم اثر به دست ما نرسید. اما ارسال آثار از سوی هنرمندان آماتور در گام ششم به حدی بود که می توانم بگویم برخی از برگزیدگان این دوره از جشنواره و افرادی که به عنوان نفرات شایسته تقدیر انتخاب شدند، به اتفاق آرای هیئت داوران از این بخش برگزیده شده اند.

شجاعی طباطبایی با بیان آنکه بخش آماتور دوسالانه کارتون کتاب می تواند بستری بسیار مهم در معرفی هنرمندان جوان و نوقلم در کشورمان جهت حضور آنها در دنیای حرفه ای میان هنرمندان سرشناس عرصه کارتون و کاریکاتور ایران و دیگر کشورهای جهان باشد، یادآور شد: شاید یکی از اصلی ترین برکات ششمین دوسالانه کارتون کتاب در کنار استقبال بالایی که در حوزه ارسال آثار به ویژه در بخش بین الملل از بخش ویژه مقاومت مردم فلسطین شد، به حضور پرقدرت هنرمندان آماتور و معرفی چهره های جوان در این عرصه باز می گردد.

در پایان این مراسم، ضمن معرفی نفرات برگزیده و شایسته تقدیر سه بخش رقابتی مسابقه حرفه ای، مسابقه آماتور و بخش ویژه «کتاب، فلسطین و مقاومت غزه»، از کتاب آثار برگزیده این رویداد با حضور مسئولان حاضر در این  مراسم اختتامیه رونمایی به عمل آمد.

انتهای پیام

نظرات

captcha