اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
کارخانه پارسیلون لرستان با قدمتی 50 ساله به مثابۀ گره کور صنعت لرستان است که تکلیف این پروژه پس از 10 سال در گذر وعده ها نامعلوم است.
کارخانه پارسیلون با تولید سالانه 14 هزار تن انواع نخ نایلون خام، استرچ و یک هزار تن گرانول پلی آمید 6 به عنوان منبع تأمین نیازهای بازار داخلی و صادرات به کشورهای همسایه نیز شناخته می شد.
این کارخانه با 2000 کارگر مستقیم و 15هزار کارگر غیرمستقیم تا پیش از واگذاری به بخش خصوصی به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نخ در کشور شناخته می شد.
کارخانه پارسیلون سال 1382، به بخش خصوصی واگذار شد. هدف از این واگذاری افزایش بهره وری و کاهش بار مالی دولت بود، اما واگذاری به یک سرمایه گذار غیرمتخصص منجر به کاهش کیفیت تولید و عدم توانایی در تأمین نیاز بازار شد.
این کارخانه در سال 1390، به دلیل بدهی های معوقه به یک شرکت خصوصی دیگر واگذار شد، اما این تغییر نیز به دلیل نبود برنامه ریزی مؤثر و عدم حمایت مالی کافی، به سرعت به بحران تبدیل شد .
واگذاری های مکرر کارخانه پارسیلون نشان دهندۀ بحران های جدی برای این واحد تولیدی با سابقه 50 ساله در دهه 90 بود و تحریم ها و نوسانات ارزی نیز افزایش هزینه های تولید و کاهش تقاضا برای محصولات این کارخانه را به دنبال داشت.
تداوم وعده ها برای یک زمین خالی
از سوی دیگر نخ نایلون 6 که تولیدی کارخانه پارسیلون خرم آباد است در سال های اخیر به دلیل رقابت با محصولات خارجی به ویژه از کشورهای آسیای شرقی و تغییرات در تقاضای بازار به تشدید تنگناهای این کارخانه دامن زده است.
عدم وجود استراتژی های مؤثر در بازاریابی و عدم توجه به نوآوری، کارخانه پارسیلون را سال های اخیر از رقبای خود عقب نگه داشت و این مسائل به تدریج موجب کاهش ظرفیت تولید و در نهایت تعطیلی این کارخانه در سال 1393 شد.
کارخانه پارسیلون در حال حاضر به طور کامل تعطیل شده و خطوط تولید نیزمتوقف است. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در یک اسفند 1400، اعلام کرد که از همه توان و ظرفیت برای رفع مشکلات و احیای کارخانه پارسیلون خرم آباد استفاده می کنیم.
این اظهارات به دنبال نیازهای اقتصادی و صنعتی در لرستان ارائه شد، اما با وجود قول های مساعد به نتیجه ای نرسید تا این بار فرهاد زیویار، استاندار وقت لرستان، از جذب سرمایه گذاران برای احیای کارخانه پارسیلون در 17 مرداد 1402 خبر دهد.
این وعده، نویدبخش یک رویکرد جدید در زمینه تأمین منابع مالی برای پارسیلون بود، اما این کارخانه نه تنها به چرخۀ تولید بازنگشت، بلکه احسان یاوری، معاون وقت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری لرستان، در آذرماه 1402 اعلام کرد که تمام تجهیزات پارسیلون از دست رفته است و فقط یک زمین باقی مانده است و ما چه کاری برای این کارخانه می توانیم بکنیم؟!
با وجود بی سرانجام بودن وعده های احیای سابق و به جا ماندن فقط یک زمین خالی از کارخانه پارسیلون فرهاد زیویار، استاندار وقت لرستان، در مرداد 1402 اعلام کرد که واگذاری این کارخانه به سرمایه گذاران جدید آغاز شده است و مشکلات فرآیند واگذاری و مسائل حقوقی این کارخانه به طور جدی پیگیری شده است.
مزایدۀ بی متقاضی
استاندار وقت همچنین از واگذاری کارخانه پارسیلون به سرمایه گذاران جدید برای حذف موانع حقوقی و اقتصادی خبر داد تا این کارخانه دوباره به چرخه تولید بازگردد، اما این اظهارات به نتایج ملموسی منجر نشد.
بحران در کارخانۀ پارسیلون پای محسن منصوری، معاون اجرایی وقت رئیس جمهور، را در 18 اردیبهشت 1403 به لرستان کشاند و او مشکل این کارخانه را قابل حل اعلام کرد و گفت که سهام عمده این مجموعه مربوط به بانک دولتی صنعت و معدن و قابل حل وفصل است.
این وعده نیز نتیجه ای در پی نداشت تا تعطیلی کارخانه پارسیلون نه تنها بر زندگی کارگران بلکه بر اقتصاد محلی و نرخ بیکاری لرستان نیز تأثیر منفی بگذارد و این کارخانه همچنان در بحران باشد.
تعداد کارگران کارخانه پارسیلون اکنون به 15 نفر نیروی حراست و نگهبانی تقلیل یافته است و سایر کارکنان این کارخانه در سال 1398 تعیین تکلیف شده اند.
بهمن جعفری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، در گفت وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به آخرین وضعیت کارخانه پارسیلون، گفت که 87 درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت سرمایه گذاری آتیه دماوند (زیرمجموعه بانک صنعت و معدن) است.
او اضافه کرد که کارخانه پارسیلون حدود 10 سال پیش تعطیل شده است و تاکنون چندین بار به مزایده گذاشته شده است که در مرحله قبلی، هیچ متقاضی ای برای خرید این مجموعه وجود نداشت، اما اخیراً به مزایده گذاشته شده است.
فقط 15نیرو به جامانده
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان اعلام کرد که رایزنی هایی با بیش از 12 شرکت بزرگ در استان های مختلف از جمله اصفهان، یزد و هرمزگان انجام شده است، اما تاکنون هیچ استقبال جدی ای برای شرکت در مزایده پارسیلون را شاهد نبوده ایم.
جعفری بیان کرد که شرایط فعلی کارخانه پارسیلون به گونه ای است که به جز حدود 15 نفر نیروی حراست و نگهبانی، سایر کارکنان کارخانه در سال 1398 تعیین تکلیف و بسیاری از آنان مشمول بیمه بیکاری یا بازنشستگی شده اند.
او تأکید کرد که شرکت آتیه دماوند به دنبال بنگاه داری نیست، بلکه تعیین تکلیف کارخانه پارسیلون و کارخانه های تعطیل را برعهده دارد و این شرکت به دنبال ایجاد شرایط واگذاری به یک شخصیت حقوقی با اهلیت فنی، مالی و اقتصادی مناسب است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان توضیح داد که کارخانه پارسیلون سال 1383 به یک بخش خصوصی واگذار شد، اما این واگذاری ناموفق بود و سپس به بخش دیگری واگذار شد، اما به دلیل عدم انجام تعهدات و ایجاد مشکلاتی مانند عدم پرداخت حقوق کارگران، عدم تعیین تکلیف بدهای بانکی و عدم تولید اقتصادی خلع ید شد.
جعفری دربارۀ مشکلات واگذاری کارخانه پارسیلون اشاره کرد که قیمت کل این کارخانه در حال حاضر حدود 2هزار میلیارد تومان ارزیابی شده است که به دلیل تغییرات گسترده در ماشین آلات، نیاز به سرمایه گذاری کلان دارد.
او یادآور شد که نخ تولیدی کارخانه پارسیلون نایلون 6 است که اکنون در بازار و صنعت نساجی منسوخ شده است، زیرا بازار به سمت نخ پلی استر گرایش پیدا کرده است.
کارخانه پارسیلون که در گذشته به عنوان یکی از مهم ترین تولیدکنندگان الیاف مصنوعی در کشور فعالیت می کرد، اکنون بخشی از نیروی کار بومی را بیکار کرده است و در برهه هایی مانند بهمن 1395 تجمع کارگران که خود را قربانیان خصوصی سازی می نامیدند، به دنبال داشت .
نرخ بیکاری در لرستان براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران در تابستان 1403، 10.5 درصد اعلام شده است که همچنان بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کشور محسوب می شود و این استان را در میان شش استان با نرخ بیکاری دو رقمی قرار می دهد.
پروژه های ناتمام در حالی 54 هزار شغل را زمان بهره برداری در لرستان ایجاد می کند که این استان از سال 1391 تا 1402، در صدر بیشترین ثبت رکورد شاخص فلاکت در کشور قرار گرفته است.
تعطیلی کارخانۀ پارسیلون جدای از پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و صنعتی حالا به مثابۀ گره کور صنایع تعطیل لرستان با 35 هزار میلیارد تومان سرمایۀ راکد است که پس از 10 سال در گذر وعده ها بلاتکلیف است و با سرنوشتی نامعلوم.
گزارش از فاطمه نیازی
انتهای پیام/ 644
{{name}}
{{content}}