اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
به گزارش ایرنا، آمار نشان می دهد 20 سال آینده بیش از 15 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند و تا 30 سال آینده نیز از هر چهار نفر، یک نفر بالای 60 سال است. پیرشدن جمعیت؛ همه آن چیزیست که جوامع مختلف در سونامی سالمندی از پدیدار شدن آن بیم دارند؛ غافل از آنکه مساله تنها این نبوده و سالمندی آکنده از چالش های پنهان دیگری است که کمتر به آن پرداخته می شود. هشدار کارشناسان برای پدیده پیری جمعیت، بیشتر به قانونگذاری برای چگونگی افزایش زاد و ولد و تقویت نرخ باروری منتهی شده در حالی که برای جمعیت سالخوردگان که دیر یا زود در جامعه بطور ملموس بیش از سایر گروه های سنی به چشم می آیند، برنامه مدون با پیش بینی های لازم وجود ندارد. در همین پیوند؛ خبرنگار ایرنا در گفت و گو با امان الله باطنی جامعه شناس و پژوهشگر فرهنگی در اصفهان به بررسی و واکاوی لایه های پنهان پدیده سالمندی و پیری جمعیت پرداخته است.
به گزارش ایرنا، آمار نشان می دهد 20 سال آینده بیش از 15 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند و تا 30 سال آینده نیز از هر چهار نفر، یک نفر بالای 60 سال است.
پیرشدن جمعیت؛ همه آن چیزیست که جوامع مختلف در سونامی سالمندی از پدیدار شدن آن بیم دارند؛ غافل از آنکه مساله تنها این نبوده و سالمندی آکنده از چالش های پنهان دیگری است که کمتر به آن پرداخته می شود.
هشدار کارشناسان برای پدیده پیری جمعیت، بیشتر به قانونگذاری برای چگونگی افزایش زاد و ولد و تقویت نرخ باروری منتهی شده در حالی که برای جمعیت سالخوردگان که دیر یا زود در جامعه بطور ملموس بیش از سایر گروه های سنی به چشم می آیند، برنامه مدون با پیش بینی های لازم وجود ندارد.
در همین پیوند؛ خبرنگار ایرنا در گفت و گو با امان الله باطنی جامعه شناس و پژوهشگر فرهنگی در اصفهان به بررسی و واکاوی لایه های پنهان پدیده سالمندی و پیری جمعیت پرداخته است.
ایرنا: سونامی سالمندی تا چه اندازه نگران کننده است و با چه چالش هایی در این زمینه روبه رو هستیم؟
- سونامی سالمندی یکی از نگرانی هایی است که جمعیت شناسان به طور جدی در سال های اخیر مطرح می کنند. در واقع در این مدت با کاهش نرخ باروری شاهد تغییرات هرم سنی جمعیت و نیز پدیده پیری جمعیت بوده ایم. همچنین در زمان حاضر نرخ باروری به زیر عدد 2 که نرخ جانشینی است، رسیده و این خود ناشی از تغییرات اجتماعی است. در حقیقت هنگامی که رشد فزاینده شهرنشینی باعث تغییر الگوهای غالب شغلی همچون کشاورزی شده و در آن دیگر فرزندان نیروی مولد نیستند بلکه مصرف کننده به حساب می آیند، انگیزه های باروری کاهش یافته است. سونامی سالمندی خود ناشی از تغییرات اجتماعی است، از طرف دیگر باعث خواهد شد در آینده شاهد تغییرات اجتماعی دیگری نیز باشیم.
ایرنا: جدی ترین لایه پنهان پدیده سالمندی در ایران چیست و آن را چگونه تحلیل می کنید؟
- می توانم بگویم «زنانه شدن سالمندی» در آینده جدی است. بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به ازای هر 100 نفر زن سالمند، 97 مرد سالمند وجود دارد. این امر حاکی از افزایش تعداد سالمندان زن نسبت به مردان سالمند است. ظهور این پدیده با توجه به میزان مرگ و میر بالاتر و در نتیجه امید به زندگی پایین تر مردان نسبت به زنان و نیز مراقبت های سلامتی و پزشکی زنان نسبت به مردان و افزایش تعداد زنانی که به سنین سالخوردگی می رسند، در نگاه نخست دور از انتظار نیست. پیری جمعیت و زنانه شدن سالمندی در آینده حامل تغییرات اجتماعی است و نظام عرضه و تقاضا را در بخش اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی دستخوش تغییر می کند و این مهم است.
ایرنا: علاوه بر معیار امید به زندگی، کدام شرایط اجتماعی می تواند به زنانه شدن سالمندی منتهی شود؟
- پُر واضح است بخش مهمی از این زنان، مجرد قطعی یا زنان مطلقه ای هستند که دیگر ازدواج نکرده اند و آمار آنها هم کم نیست. وقتی که برآوردها از وجود بیش از یک میلیون و 300 هزار نفر مجرد قطعی در کشور خبر می دهد و در سال های اخیر نیز طلاق افزایش یافته و شانس ازدواج مجدد زنان مطلقه یک نهم مردان است، می توان گفت به زنانه شدن سالمندی نزدیک هستیم. بر اساس آمار، در سال 1405 به ازای هر 100 زن سالمند، 88 مرد سالمند خواهیم داشت. در واقع زنانه شدن سالمندی در آینده جدی است.
ایرنا: چنانچه بر اساس پیش بینی ها سرانجام با پیری جمعیت مواجهه شویم؛ چه چالش های جدید دیگری در انتظارمان خواهد بود؟
- می دانیم که بسیاری از سالمندان با نشانگان (سندروم) آشیانه خالی(نوعی پژمردگی روانی) مواجهند که آنها را به شدت آزار می دهد.مشکل خالی شدن خانه از فرزندان برای سالمند به ویژه در کشورهایی همچون ایران که خانواده دارای جایگاه و ارزش مهمی است بیشتر از سایر کشورها از جمله کشورهای غربی احساس می شود. این سندروم تهدید بزرگی برای سلامت سالمند است؛ چرا که پس از رفتن فرزندان غربت و تنهایی شدید او را محاصره می کند و با کمرنگ شدن شبکه های اجتماعی پیشین ضربه های جدی روانی به سالمند وارد می شود.
ایرنا: این پیامدها چگونه باید چاره اندیشی شوند؟
- حقیقت این است که جای مداخلات روانی مناسب و اثربخش برای پیشگیری از بروز مشکلات روحی روانی سالمندان در کشور بسیار خالی است؛ به عبارت دیگر سیستم های درمانی خدمات جامع و شایسته ای به سالمندان ارائه نمی دهند.در کشور انگلستان وقتی که سازمان خدمات بهداشت ملی متوجه شد که بیش از 9 میلیون نفر «بحران تنهایی» دارند و ضرر این تنهایی از مصرف 15 نخ سیگار در طول روز بیشتر است و بیش از 32 میلیارد پوند به اقتصاد آن خسارت وارد می شود، «وزارت امور تنهایی» تشکیل شد. اگر همین دیدگاهِ مساله محور در کشور حاکم باشد، باید نهادی برای امور سالمندان تشکیل داد و از همین امروز به فکر نیازها و امور آنها باشیم.
ایرنا: در پیش بینی نیازها و ارائه خدمات به سالمندان که در سال های پیش رو بر تعداد آنها نیز افزوده می شود، چگونه باید حرکت کرد؟ آیا می توان برای همه آنها نسخه واحد پیچید؟ رویکردهای جامعه شناسی در این باره چیست؟
- جامعه شناسی سالمندی بر مبنای چهار نظریه؛ تیپ های سالمندان را شامل سالمندان درون گزین، فعال، مستمر و منعطف تقسیم بندی کرده است.
بر اساس نظریه «عدم تعهد» فرد در دوران میانسالی فناپذیری و مرگ خود را یاد می کند و به تدریج برخوردهای خود را با دیگران کاهش داده و همزمان جامعه نیز بطور متقابل فرد را از خود جدا می کند. سالمندان از کار همیشگی که در طول سنین میانسالی انجام می داده اند جدا شده اند و وقت خود را صرف فعالیت های شخصی و مربوط به خود کرده اند. طبق این نظریه فرد پیر به میل خود، خویشتن را کمتر با جامعه درگیر می کند و دارای روش های دفاعی درون گرایی و درون گزینی است که با آنها تعادل جدیدی را برقرار ساخته و با تغییرات متعدد سالمندی سازگاری می یابد.
نظریه دوم، فعالیت است که بر اساس آن بزرگسالانی که فعال می مانند روابط ، سرگرمی ها و علایق جدیدی بدست می آورند و با احساس رضایت و آرامش پیر می شوند. طبق این نظریه یک بزرگسال نمونه کسی است که ارتباطات اجتماعی خود را حفظ کرده و با فعالیت های جمعی، مسافرت ها و داشتن سرگرمی ها مشغول است. بنابراین فعالیت پیری موفقیت آمیز ایجاب می کند که نقش های جدیدی کشف شود و یا برای حفظ نقش های قدیم وسایل تازه ای به وجود آید. در واقع افرادی که فعال باقی می مانند با احساس رضایت پیر می شوند.
در نظریه سوم که استمرار نام دارد؛ شخصیت افراد با افزایش سن تغییر پیدا نمی کند و رفتار آنها بیشتر قابل پیش بینی می شود. آنها در عادت ها، پایبندی ها، ارزش ها و به ویژه در راهی که با توجه به موقعیت اجتماعی خود برگزیده اند، تداوم و استمرار را حفظ می کنند بنابراین با آگاهی به این عوامل می توان پیش بینی کرد آنها چگونه پیر می شوند؛ بطور مثال شخصی که در جوانی سازگاری خوبی داشته آن را در سنین بعدی ادامه می دهد. این نظریه می گوید افراد همچنان که پیر می شوند سطح ثابتی از فعالیت را حفظ می کنند.
و اما در نظریه تعاملی، افراد با توجه به خصوصیات خود و شرایط محیط از مسوولیتی که دارند به مسوولیت و نقش دیگر می روند و سعی دارند نقش و وظیفه خود را اصلاح و متعادل کرده و الگویی مرکب از نقش های متفاوت به خود گیرند.
بنابراین با توجه به این تقسیم بندی جامعه شناسی نباید برنامه ریزی ها با این هدف اجرا شود که همه سالمندان را فعال کنیم در حالی که برخی سالمندان طبق نظریه عدم تعهد، مایل به درون گزینی هستند، برخی دیگر طبق نظریه استمرار می خواهند به همان رویه که در تمام این سال ها زندگی کرده اند ادامه دهند، برخی دیگر نیز طبق نظریه تعاملی، خود را با سالمندی و اقتضائات آن وفق می دهند.
ایرنا: آنچه بر اساس آمار همواره از پدیده سالمندی منعکس می شود ارقام و نمودارهایی است که بیشتر بر تعداد سالمندان تمرکز دارد. با این مقدمه آیا معتقدید در برنامه ریزی ها و تصمیم سازی ها باید بین سالمندان جوامع مختلف تمایز قائل شویم؟
- طبق پژوهش ها نسبت جوانی جمعیت شهری ایران در مناطق حاشیه ای از نظر کمی وضعیت مطلوبی دارد. شهرهای حاشیه کشور با پدیده جوانی جمعیت روبه رو بوده اما در مرکز و به ویژه کلانشهرها جمعیت شهری پیر است. شاخص «بار تکفل در جمعیت شهری ایران» ، نشان می دهد شهرهای حاشیه کشور از بار تکفل بالاتری برخوردار هستند که این موضوع به دلیل بالا بودن نرخ باروری عمومی و زاد و ولد نسبت به شهرهای مرکزی است. این شاخص نیز سالمندی جمعیت در شهرهای مرکزی ایران و کلانشهرها را تایید می کند. همچنین بالا بودن میزان زاد و ولد و جوانی جمعیت، شاخص «نسبت حمایت بالقوه» را در جمعیت شهری مناطق حاشیه کشور، مثبت ارزیابی کرده است. به این معنی که سالمندان در مناطق شهری حاشیه کشور از حمایت مادی و معنوی بیشتر در آینده برخوردار خواهند بود؛ بطوریکه در برخی از شهرها این مقدار به 63 نفر می رسد؛ یعنی یک سالمند از حمایت 63 نفر از بستگان برخوردار خواهد بود. این در حالیست که در مناطق شهری بزرگ این تعداد تا حدود 2 نفر کاهش می یابد. یعنی یک سالمند، تنها می تواند از حمایت 2 نفر از بستگانش برخوردار باشد. بررسی ها نشان داده شیب سالمندی در اصفهان نیز تندتر از میانگین کشوری و نزدیک به 12 درصد جمعیت اصفهان نیز بالای 60 سال است. بنابراین توجه به این آمارها در برنامه ریزی ها ضروریست تا پیامدهای پنهان سالمندی نیز که در سال های آینده بیشتر نمود می یابد بر اساس نیازهای واقعی و پراکندگی جمعیت سالخوردگان چاره اندیشی و برنامه ریزی شود.
به گزارش ایرنا، استان اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و 400 هزار نفر در شاخص جمعیتی روند کاهشی دارد.
به گفته مسوولان، اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سال های 1425 تا سال 1430، یک سوم جمعیت استان در سن سالمندی قرار می گیرند.
طبق آخرین آمار موجود جمعیت ایران حدود 86 میلیون نفر است که با این احتساب اصفهان، حدود 6 درصد از جمعیت کل کشور را شامل می شود.
{{name}}
{{content}}