اروپا چگونه خود را برای پیروزی احتمالی ترامپ آماده می کند؟

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، اروپا به عنوان نزدیک ترین متحد واشنگتن در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است روز سه شنبه برگزار شود، خود را برای گسست احتمالی روابط فراآتلانتیک آماده می کند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، اروپا به عنوان نزدیک ترین متحد واشنگتن در صورت پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که قرار است روز سه شنبه برگزار شود، خود را برای گسست احتمالی روابط فراآتلانتیک آماده می کند.

به نوشته این روزنامه، سیاستگذاران اروپایی با تجربه یک دوره از ریاست جمهوری ترامپ، می گویند که برای دور دوم احتمالی آمادگی بیشتری دارند و در حال طراحی برنامه های مختلف در زمینه امنیت و تجارت هستند.

اما همزمان برخی مقامات این قاره می گویند این آمادگی، تاثیری بر نگرانی ها در خصوص تهدید ترامپ نسبت به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)نگذاشته است. ضمن آنکه این رئیس جمهوری سابق گفته است در صورت پیروزی باردیگر تعرفه واردات کالاها را افزایش داده و از توافق آب و هوایی پاریس نیز خارج می شود.

از همین رو برخی اذعان می کنند که اروپا اکنون نسبت به قبل، از آمادگی کمتری برای مقابله با دوره دوم ترامپ برخوردار است.

مطابق استدلال نویسنده، آخرین باری که ترامپ در کاخ سفید بود، با یکی از رهبران اصلی تصمیم گیرنده در اروپا هم دوره بود؛ آنگلا مرکل صدراعظم پیشین آلمان که به عنوان یکی از سران سرسخت اروپایی، سعی در توزن قوا میان دو سوی آتلانتیک داشت. اما اکنون در نبود وی، هیچ یک از رهبران اروپایی در قد و قامت مرکل نیستند تا بتوانند مقابل ترامپ قد علم کنند.

واشنگتن پست به برخی رهبران مطرح اروپایی اشاره کرده و به عنوان مثال آورده است: امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه از نقطه نظر سیاسی، تضعیف شده است؛ زیرا در تابستان و پس از برگزاری انتخابات زودهنگام، اکثریت را در پارلمان از دست داد. اولاف شولتس صدراعظم آلمان نیز درگیر اختلافات درونی ائتلاف و مقابله با ظهور راست افراطی است. کی یر استارمر نخست وزیر انگلیس هم که تنها با گذشته سه ماه از به قدرت رسیدن، با افول شدید محبوبیت روبرو است.

نگارنده با شرح وضعیت کنونی سیاسی در اروپا سپس به طرح این پرسش پرداخته است که «چنانچه ترامپ برای بار دوم به عنوان رئیس جمهوری آمریکا انتخاب شود؛ کسی که ناتو را منسوخ دانسته و هیچ تمایلی به عمل به وعده های امنیتی ندارد، چه رخ می دهد؟»

فردریش مرز رهبر حزب محافظه کار دموکرات مسیحی آلمان هفته گذشته با طرح سوالی مشابه، پاسخ داد: «آنوقت ما تنها خواهیم بود و منظور من فقط ما آلمانی ها نیست، بلکه همه ما اروپایی ها هستیم».

از سوی دیگر مایکل استمپفل سخنگوی وزارت دفاع آلمان در همین زمینه به واشنگتن پست گفت: «یک چیز روشن است: ما اینجا از تعجب خشکمان نمی زند. صرف نظر از اینکه چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شود، می دانیم که تمرکز و توجه واشنگتن در آینده به طور فزاینده ای بر روی منطقه هند و اقیانوس آرام خواهد بود. اروپایی ها باید برای امنیت خود بیشتر تلاش کنند».

آمادگی برای یک جنگ تجاری میان اروپا و آمریکا

نویسنده در ادامه خاطرنشان می کند که نگرانی بیشتر اروپایی ها با وجو تقلا برای اثبات آمادگی دور دوم ترامپ، وضع تعرفه های سنگین بر روی واردات فولاد و آلومینیوم از اتحادیه اروپا است. ترامپ آخرین باری که در کاخ سفید بود، به اعمال تعرفه های سنگین در این حوزه دست زد.

این نامزد حزب جمهوری خواه هفته گشته نیز در یک گردهمایی انتخاباتی در ایالت پنسیلوانیا گفت: آنها ماشین های ما را نمی خرند. آنها محصولات کشاورزی ما را نمی خرند. اما میلیون ها، میلیون خودرو در ایالات متحده می فروشند و باید هزینه زیادی بپردازند.»

از نقطه نظر واشنگتن پست، آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا احتمالا هدف اصلی ترامپ خواهد بود. این در حالی است که صنعت خودروسازی این کشور دچار رکود است و به دنبال راهی برای کاهش و تعدیل نیرو و تعطیلی بی سابقه می گردد. از همین رو امکان آمدن دوباره ترامپ ترس از رکود را در این کشور تشدید کرده است. «موسسه تحقیقاتی جرمن اکانمیک» (German Economic Institute) نیز هشدار داده است که تعرفه های ترامپ می تواند منجر به زیان 162 میلیارد دلاری برای شرکت های آلمانی شود.

این روزنامه در ادامه یادآور شده است که مقامات اتحادیه اروپا از همین رو فهرستی از تعرفه های تلافی جویانه و در عین حال راهبردهای مذاکره را تهیه و ترسیم کرده اند. به گفته مقامات اروپایی، آنها گمان می کنند که ممکن است بتوان ترامپ را با پیشنهاد همکاری در برابر اقدامات تجاری چین یا تعهد به افزایش واردات آمریکا آرام کنند.

تعهد ترامپ به اوکراین

علاوه بر جنگ تجاری، بسیاری در اروپا نگران تصمیم های ترامپ در صورت پیروزی در قبال کمک به اوکراین نیز هستند. ترامپ بارها اعلام کرده است که هرگونه کمک به این کشور در حال جنگ با روسیه را متوقف می کند و ظرف 24 ساعت جنگ را پایان می دهد.

از همین رو مقامات اروپایی برای محافظت در برابر هرگونه چرخش احتمالی کاخ سفید در قبال مساله اوکراین، به دنبال اجرای بسته های کمک به این کشور تا پیش از انتخابات آمریکا هستند.

کشورهای اروپایی همچنین در واکنش به انتقادهای قبلی ترامپ از تعهدات ناتو برای صرف 2 درصد از تولید ناخالص داخلی به منظور تامین هزینه های دفاعی، هزینه های نظامی خود را به بالاترین سطح از زمان جنگ سرد رسانده اند. اما این وضعیت به ویژه در پی تهدیدهای روسیه و این احساس که تضمین امنیت اروپا مستلزم وابستگی کمتر به آمریکا است، به طور جدی تشدید شده است.

توماس ارندل قانونگذار محافظه کار آلمانی و معاون کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا، گفت: «این یک واقعیت است که جو بایدن احتمالا آخرین رئیس جمهوری آمریکا بود که چه از نقطه نظر شخصیتی و چه از دیدگاه حرفه ای به صورت فراآتلانتیک عمل می کرد. به همین دلیل است که اروپا اکنون باید در حوزه امنیت مسئولیت بیشتری بپذیرد».

با این حال، مقامات اروپایی اذعان می کنند که از دست دادن حمایت واشنگتن در حوزه دفاعی، می تواند ضربه فلج کننده ای وارد کند. به ویژه که جنگ در اوکراین مشخص کرده است که اروپایی ها برای قطع وابستگی تا چه اندازه می توانند تلاش کنند و چقدر خطر امنیتی برای این قاره بالاست.

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2024 قرار است در تاریخ 5 نوامبر برابر با 15 آبان ماه برگزار شود و نظرسنجی ها حاکی از رقابت فشرده میان دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه و کامالا هریس معاون رئیس جمهوری به ویژه در ایالت های میدان نبرد و نوسانی است.

نظرات

captcha