اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
خبرگزاری بین المللی قرآن در راستای لبیک به فرمان مقام معظم رهبری در حوزه «روایت اول در مواجهه با جنگ نرم دشمن» در قالب بسته ای فرهنگی و متکی بر نشانِ روشن «یوم الله 13 آبان» به معرفی و بررسی مهمترین کتاب های مرتبط با این روز بزرگ در تاریخ انقلاب اسلامی پرداخته است.
تاریخ و برگ های تقویم آن در کنار تأکید بر رد گذار و گذر روزگار، گاه در برخی از روزهای آن تقویم رازهای سربه مُهر جاودانی دارد.
گویا بخش مهمی از تقدیر و سرنوشت کشورها و ملت ها در جهت تحقق آرمان های بلند آنها از پیش و در تاریخی مشخص و متکی بر رخدادها و اتفاق های بزرگ و فراموش نشدنی بر همان مدار تاریخی نگاشته شده است.
«13 آبان» در تقویم خورشیدی ایران نیز یکی از همین تاریخ ها است؛ خاصه که اتفاق های بزرگ و مهمی را در مسیر تحقق آرمان «پیروزی انقلاب شکوه مند اسلامی» و بیرون راندن و ساقط کردن رژیم ستم شاهی با خود به همراه داشته است.
13 آبان 1343؛ بیانگر روزی است که عمال رژیم پهلوی حضرت امام خمینی(رحمت الله علیه) را به بهانه های واهی به ترکیه تبعید کردند؛ در مسیر پیروزی انقلاب اسلامی و حرکت مردم انقلابی آن در 13 آبان 1357؛ تعدادی از دانش آموزان مبارز و آزادی خواه ایران زمین، توسط نیروهای نظامی رژیم پهلوی با ضرب گلوله به شهادت رسیدند و درنهایت 13 آبان 1358؛ در نخستین ماه های پیروزی انقلاب، در مسیر گفتمان مهم فرهنگی و سیاسی آن در حوزه مبارزه با استعمار؛ «لانه جاسوسی» (سفارت ایالات متحده امریکا) در تهران توسط تعدادی از «دانشجویان پیرو خط امام» تسخیر و عوامل جاسوسی و اطلاعاتی آن دستگیر شدند.
اتفاقی که 444 روز بحران و در پس این بحران آن چنان که بسیاری از سیاستمداران و دولتمردان دوره ریاست جمهوری «جیمی کارتر» در آن سال ها از آن به عنوان «تحقیر ملی» ایالات متحده امریکا در جهان یاد می کنند؛ بر بنا و مبنای این تاریخ رقم خورد.
بر همین اساس است که «روز مبارزه با استکبار جهانی» و «روز دانش آموز» بر بلندای تاریخ یوم الله 13 آبان در تقویم فرهنگی انقلاب اسلامی می درخشد.
از سوی دیگر نباید فراموش کرد و از خاطر زدود که فصل مهمی از ثبت، ضبط و روایت تاریخ؛ جهت بهره بردن افرادی که در آن زمان زیست کرده و از آن مهمتر، سپردن داشته های تمدن ساز و توسعه دهنده تمدن کشورها بر بلندای ثبت اتفاقات مهم مردمان هر دیار و سامانی بر بلندای نشانِ روشن کتاب استوار است.
این درست همان بزنگاهی است که سهم آثار مکتوب به ویژه آثار مرتبط با وقایع انقلاب شکوه مند اسلامی از آغاز حرکت و خیزش مردمی تا تحقق به بار نشستن نهال انقلاب که امروز شاهد تناور و تنومند شدن درخت انقلاب شکوهمند اسلامی و میوه های پربارش هستیم؛ بیش از پیش خودنمایی می کند.
هرچند در حوزه نگرش های تاریخی؛ روایت های تحلیلی و تفسیری، دست نویسندگان؛ پژوهشگران و تحلیلگران امور سیاسی و مشرف به تاریخ انقلاب در حوزه آثار مکتوب بسیار پُربار و درخشان است؛ اما باز هم چشم اسفندیاری به نام «فقر آثار داستانی و رمان» به عنوان فراگیرترین گونه های قلمی شده و مورد اقبال عموم افراد جامعه و نه کتاب های خوش نشین طبع و کام طبقه های خاص یا قشر نخبه و دانشگاهی بر بلندای این روز بزرگ در میان آثار نوشته و منتشر شد رخ نمایی می کند.
خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) در راستای لبیک به تأکیدات مقام معظم رهبری در حوزه لزوم «روایت اول» در قالب «جنگ نرم دشمنان» و ایستادن در خط مقدم قلب وقایع و اتفاقات تاریخی به ویژه برای نسل نوجوان و جوان امروز که کمتر خاطرات، مخاطرات و خطرات ریز و درشت و شیرین و تلخ سال های انقلاب و ماه های نخست آن را به خاطر سپرده اند و دشمن نیز از این خلا برای وارونه جلوه دادن حقانیت تاریخ سرزمینمان به خوبی بهره برده و می برد؛ تلاش دارد تا در قالب گزارشی به معرفی مهمترین کتاب های مبتنی بر «یوم الله 13 آبان» روز مبارزه با استکبار جهانی و روز دانش آموز بپردازد.
آنچه در ادامه از خاطر و نظرتان می گذرد مرور و معرفی بسته فرهنگی در حوزه کتاب های مرتبط با بلندای «یوم الله 13 آبان» است.
با توجه به درگیری و تقابل مستمر انقلاب اسلامی با سیاست های خصمانه، استکباری و مداخله جویانه ایالات متحده آمریکا؛ نوشته ها، پیام ها و سخنرانی های مقام معظم رهبری مملو از مواضع در قبال سیاست ها، توطئه ها و عملکرد رؤسای جمهور و دولت های آمریکا است. این مطالب در دوره های مختلف و در قبال مسائل متفاوت مطرح شده و متن جامع، منسجم و نظام یافته ای که بیانگر مواضع رهبر معظم انقلاب اسلامی در قبال آمریکا باشد در حوزه مکتوبات سیاسی کشورمان پیش از این کمتر به رشته تحریر درآمده است.
کتاب «آمریکا از دیدگاه حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله العالی) به قلم دکتر منوچهر محمدی یکی از آثار به غایت خواندنی در حوزه جریان شناسی روابط نظام شاهنشاهی با این کشور استعمارگر و در ادامه نحوه ایستادگی ملت و نظام ایران در قابل با آمریکا، دولتمردان و سیاستمداران این کشور است که توسط انتشارات «دفتر نشر فرهنگ اسلامی» به چاپ رسیده است.
«جامعه آمریکا»؛ «آمریکا و استکبار»؛ «آمریکا و حقوق بشر»؛ «آمریکا و تروریسم»؛ «آمریکا و سایر ملت ها»؛ «آمریکا و جهان اسلام»؛ «آمریکا و ایران» و «آینده آمریکا»؛ اسامی هشت فصلی هستند که این کتاب بر مبنای آنها تدوین شده و سامان یافته است.
بنا به قاطبه اهالی قلم و منتقدان؛ برخی از مهمترین و بارزترین ویژگی های کتاب «آمریکا از دیدگاه حضرت آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای (مدظله العالی) عبارتند از:
الف) مطالب استخراج شده بدون توجه به زمان بیان آن، با نظم منطقی و موضوعی ارائه می شود.
ب) با رعایت امانت در حفظ مطالب ارائه شده، امر ویرایش تنها محدود به ویرایش شکلی است و از تأویل و تفسیر در متن خودداری شده است.
ج) از آنجا که این مطالب ضمن سخنرانی های مختلف ارائه شده و امکان بیان تفصیلی برای معظم له وجود نداشته، در موارد لازم واژه های مشکل در تعریف، آیات قرآن و احادیث؛ مستند سازی و در پاورقی ارائه شده است.
کتاب «ایستگاه خیابان روزولت»؛ روایتی مستندگونه از اتفاقی است که در سیزده آبان 1358 رخ داد و اولین روایت ایرانی از واقعه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان خط امام است که به قلم محمد محبوبی نوشته و توسط انتشارات «موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی» به زیور طبع آراسته شده است.
روایت کتاب از ساختار اطلاعات پایۀ سفارت آمریکا در دورۀ پهلوی آغاز و نحوه تحول این ساختار پیچیده در دوره انقلاب اسلامی را بیان می کند. اینها عوامل ساختاری بودند که منجر به فعالیت های مداخله جویانه سفارت آمریکا در برابر انقلاب ایران در سال 1358 شد. این اثر در بطن و متن خود با تکیه بر اسناد دیده نشده، به بررسی واقعه تسخیر و پیامدهای آن تا زمان آزادی گروگان ها پرداخته است.
کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» با روایت صحیح و متقن تاریخی؛ با حفظ ترتیب زمانی و تحلیل مبتنی با واقعیت سعی کرده تا بهترین وجه ماجرای تاریخی را به مخاطب معرفی کند.
نثر روان و جذاب، استفاده از 80 صفحه تصویر؛ سند و افزودن پانوشت های توضیحی از ویژگی های بارز این کتاب ارزشمند است.
در بیان اهمیت روایت ایرانی از حادثه بزرگ «یوم الله 13 آبان» و تسخیر لانه جاسوسی بر مدار تاکید معظم له بر روایت اول توسط نویسندگان و پژوهشگران ایرانی، پیش از آنکه ناظر روایت قلب شده دشمنان نظام و انقلاب باشیم همین بس که حضرت آیت الله خامنه ای به سبب اهمیت محتوا و روایت ایرانی از این واقعه بزرگ، این اثر را مورد توجه ویژه قرار داده و تقریظی بر آن مرقوم فرموده اند.
متن تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی بر کتاب «ایستگاه خیابان روزولت»:
«بسمه تعالی
این گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثه مهم در تاریخ انقلاب؛ یعنی تسخیر لانه جاسوسی در سال 1358 است. این کتاب پُرکننده یکی از خلأهای رسانه ای و تبلیغاتی ما است.
ما به جنگ روایت ها در پیکارهای جهانی توجه لازم را نکرده ایم و دشمنان و بدخواهان ما از غفلت ما بهره برده و بسیاری از حوادث را وارونه نشان داده اند.
باید از نویسنده این کتاب و تلاش ارزشمندش قدردانی شود به خاطر اقدام هشیارانه اش در این عرصه مهم. نثر کتاب، روان و رسا و تحقیق و تحلیل های آن منطقی و صادقانه و قانع کننده است.
نام انتخاب شده برای کتاب عالی است.
مهرماه 1403»
پس از دریافت تقریظ کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» به قلم محمد محبوبی از سوی رهبر انقلاب، کتاب «آن سوی دیوار» به کوشش همین نویسنده و مبتنی بر روایتی از تسخیر سفارت آمریکا از زبان حبیب الله بیطرف، این بار در انتشارات «سوره مهر» به چاپ رسید.
حبیب الله بیطرف یکی از سه ایده پرداز اولیه تسخیر سفارت آمریکا است که در شورای هماهنگی لانه جاسوسی فعالیت داشت. شورایی که در راس تشکیلات دانشجویان مسلمان پیرو خط امام قرار داشت.
بیطرف یکی از دانشجویانی است که خاطرات کمیاب و دست اولی از این واقعه دارد. او نخستین مسئول انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران پس از پیروزی انقلاب است و در شهریور 1358 به عنوان عضو اولین شورای مرکزی تحکیم وحدت برگزیده شد. وی همچنین مسئول کمیته امور گروگان ها بود و با گروگان های آمریکایی مواجهه ای نزدیک و دائمی داشت.
«آن سوی دیوار» در 9 فصل نگارش شده است؛ از جمله «دانشکده فنی؛ تقاطع علم و سیاست»، «خط امام در هندسه ایران»، «در اندیشه بست نشینی»، «صبح روز سیزدهم»، «پیدایش خط امامی ها»، «شصت وشش امریکایی»، «پنجه در پنجه عقاب» و «وداع با لانه جاسوسی». در پایان کتاب نیز «اسناد و عکس ها» و «فهرست اعلام» قرار داده شده است.
خاطرات روایت شده از سوی مهندس بیطرف درباره تسخیر سفارت امریکا در دو مرحله سال های 1385 و 1386 و در گام دوم هنگام تدوین کتاب در پاییز و زمستان 1402 ضبط شده است.
کتاب «انقلاب دوم» ذیل عنوان فرعی (تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، آثار و پیامدها)، دیگر کتابی است که به قلم احمدرضا شاه علی درباره واقعه بزرگ 13 آبان به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده و در بطن و متن خود و طی چهار فصل کلان به بررسی آثار و پیامدهای تسخیر سفارت آمریکا در سال 1358 می پردازد.
کتاب «انقلاب دوم؛ (تسخیر لانه جاسوسی آمریکا، آثار و پیامدها)» با توجه به فضای سیاسی-اجتماعی ایران در ماه های نخست پیروزی انقلاب به زمینه ها، مواضع و واکنش ها نسبت به تسخیر سفارت امریکا در تهران با رویکرد تحلیل می پردازد.
احمدرضا شاه علی در قامت راقم این اثر در فصل اول به چرایی اشغال سفارت و تاریخچه آن پرداخته و از منظر حقوقی به این مسئله نگاه کرده است. در فصل دوم؛ موضع گیری های افراد و گروه ها در جریان تسخیر لانه جاسوسی را مورد بحث و بررسی قرار داده است. آثار و پیامدهای داخلی تسخیر لانه، موضوع مهم دیگری است که مسئله اصلی نویسنده در فصل سوم است. همچنین در فصل چهارم؛ آثار و پیامدهای خارجی تسخیر سفارت آمریکا بررسی شده است.
شناخت وضعیت کنونی و آینده دنیای جدید، از ضروری ترین موضوعاتی است که باید مورد کندوکاو و پژوهش قرار گیرد. امروزه آمریکا، نماد و نشانه تمدن غرب و نظام جدید سرمایه داری است. در دیدگاه بیشتر مردم دنیا، ایالات متحده آمریکا تصویری ذهنی و نه واقعی و حقیقی است.
کتاب «آمریکاشناسی؛ فراز و فرود یک امپراتوری»؛ نوشته پروفسور حمید مولانا کتاب دیگری با محور تسخیر لانه جاسوسی است که توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده است.
بنا به روایت نویسنده اش (حمید مولانا) «کتاب «آمریکاشناسی؛ فراز و فرود یک امپراتوری» می کوشد تا آمریکا را آنگونه ای که به حقیقت است معرفی کند، نه آنگونه که برخی تصور کرده و حدس می زنند.»
تجربه تدریس، پژوهش و بیش از نیم قرن زندگی نویسنده اثر در آمریکا، چشم انداز متفاوتی را فراروی خوانندگان قرار می دهد.
کتاب، در 3 بخش «شناخت جامعه»، «شناخت نظام» و «شناخت فرهنگ» به معرفی جامعه آمریکا می پردازد.
بخش «شناخت جامعه»، شامل عناوینی چون آمریکاشناسی، جامعه و مردم، تاریخ و تمدن، اقتصاد سرمایه داری، دین و سیاست است. فصل دوم با هدف شناخت نظام حاکم بر آمریکا؛ شامل بحث هایی چون دولت و حکومت، احزاب سیاسی، سازمان های اجتماعی، جامعه مسلمانان در آمریکا و دموکراسی آمریکا است. در فصل سوم مباحثی همچون فرهنگ نخبگان، صنایع فرهنگی و رسانه ها، آزادی و کنترل بیان، آمریکا به کجا می رود؟ و فراز و فرود قدرت مطرح می شود.
در بخش «آزادی و کنترل بیان» که فصل سوم کتاب قرار دارد، نمونه هایی از سانسور در آمریکا، درباره رسانه ها و دیپلماسی عمومی شمرده و بیان شده و صنایع فرهنگی در آمریکا به مثابه یک سانسورچی نمایش داده می شود.
کتاب «روابط ایران و امریکا (از پیروزی انقلاب اسلامی تا تسخیر لانه جاسوسی)» به قلم حسن خداوردی توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر و روانه پیشخوان کتابفروشی های کشور شده است.
این اثر در فصل اول با تببین مبانی نظری سیاست خارجی در نگاه کلان؛ مؤلفه های اصلی در ساختارهای روابط بین الملل را تشریح می کند. نویسنده در فصل های بعدی؛ روابط ایران و امریکا را در چهار برهه زمانی مورد تحقیق و بررسی قرار می دهد.
فصل دوم؛ روابط ایران و امریکا بعد از جنگ جهانی دوم، فصل سوم؛ روابط در دوران تحولات انقلابی، فصل چهارم؛ روابط ایران و امریکا در دوران دولت موقت و فصل پنجم؛ بحران گروگان گیری و تأثیر آن بر روابط ایران و امریکا مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین حسن خداوردی در مقام نویسنده کتاب «روابط ایران و امریکا (از پیروزی انقلاب اسلامی تا تسخیر لانه جاسوسی)» در فصل ششم به مواضع امام خمینی(ره) درباره روابط ایران و امریکا پرداخته است.
دانشجویان به عنوان نیروهای اصلی که در جریان یوم الله 13 آبان 1358 در بطن ماجرا قرار داشتند، همواره روایت های جالبی از روزهای تسخیر لانه جاسوسی داشته و دارند.
کتاب « دانشجویان و گروگان ها؛ تاریخ شفاهی دانشجویان پیرو خط امام»، به قلم حسین جودوی که توسط انتشارات سازمان اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است؛ روایت تعدادی از همین دانشجویان در تهران است که خاطرات جالب و شنیدنی از آن دوران را بیان می کنند.
جودوی، این اثر را به صورت مصاحبه محور با تعداد زیادی از دانشجویان حاضر در واقعه تسخیر سفارت آمریکا به گفت وگو نشسته است و در قالب روایت مکتوب و فصل های این کتاب روایت های متعددی را از آن روزها در کنار هم قرار داده است که مجموعه ای ارزشمند برای مطالعه و پژوهش است.
«دولت کارتر» که تا اواخر رژیم پهلوی تمام قد از آن حمایت کرده بود و در ادامه تحقق و توفیق انقلاب اسلامی، مردمان انقلابی و رهبری امام خمینی(ره) مجبور شده بود تا محمدرضا پهلوی، شاه مخلوع ایران را در کشور خود بپذیرد، در همان ماه های نخست انقلاب شکوهمند اسلامی با جریانی مواجه شد که سفیر امریکا از آن به عنوان تحقیر ملی امریکا نام می برد.
به واقع می توان گفت پرداختن به آن «بحران» بزرگ در آن دوره بسیار پیچیده و دشوار بود. دشواری و پیچیدگی این مسئله تا آنجا بود که تمامی آن اتفاقات در خاطرات سیاستمداران امریکایی به وضوح نمایان است.
یکی از این آثار به روایت خاطرات «همیلتون جردن» مشاور کارتر در آن دوران باز می گردد که 444 روز بحرانی در کاخ سفید را در کتابی با عنوان «بحران» گزارش می کند.
تسخیر لانه جاسوسی و روایت شکست پشت شکست برای سیاست های استعماری آمریکا در برابر خواست و اراده بلند مردمان انقلابی ایران که از آن با عنوان «تحقیر ملی» در ایالات متحده آمریکا یاد می شود در کتابی با عنوان «بحران» به قلم «همیلتون جردن» روایت شده و با ترجمه محمد طاهری مقدم توسط انتشارات سازمان اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
کتاب «ایران پنجاه و دو، آمریکا صفر» از آثار متفاوت و خواندنی پیرامون اتفاقات تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و روایت های کمتر گفته شده از آن است که با نگاه و زبانی متفاوت به قلم هادی سجادی پور قلمی و توسط انتشارات سازمان اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
این اثر مبتنی بر کوتاه نوشت های ادبی و داستانی مورد علاقه جوانان درباره تسخیر لانه جاسوسی نگاشته شده است.
کتاب «ایران پنجاه و دو، آمریکا صفر» آنطور که در جلد کتاب آمده روایت 444 روز چزاندن یک ابرقدرت است که با گوشه و کنایه طنز نیز همراه است تا بیشتر مورد اقبال خوانندگان نسل جوان قرار گیرد.
این اثر در هشت فصل و با داستان های کوتاه به روایت زمینه ها، حوادث و پیامدهای تسخیر لانه جاسوسی می پردازد و به همه کسانی که علاقمند به تاریخ هستند و حوصله خواندن متن های مطول را ندارند توصیه می شود.
آنگونه که همواره بیان شده است خاطرات دانشجویان پیرو خط امام که حادثه تسخیر سفارت را رقم زدند، یکی از بهترین منابع برای مطالعه تاریخ است.
به ویژه آنکه خاطراتی که نویسنده خود در آن لحظات در صحنه های متفاوت حضور داشته و روایتی دست اول از وقایع را دارد.
کتاب «تسخیر لانه جاسوسی» خاطرات سیدمحمد هاشم پور یزدان پرست است که توسط راوی به نگارش در آمده است و در خلال بحث، خاطرات خود را به اسناد و روزنامه های آن دوره مستند کرده است و توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی روانه بازار کتاب شده است.
محمدحسن روزی طلب و امیرحسین ثابتی منفرد در کتاب «تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان»؛ خاطرات دانشجویان فعال سیاسی در دانشگاه ها در ایام تسخیر لانه جاسوسی بررسی کرده اند. کتابی که توسط سازمان انتشارات اسناد انقلاب اسلامی به زیور طبع آراسته شده است.
این دو نویسنده و پژوهشگر در کتاب «تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان» در بخش های مختلفی از منظر و پنجره گفت وگوها به نقش جنبش دانشجویی در اوائل پیروزی انقلاب و به ویژه تسخیر لانه جاسوسی پرداخته اند.
این اثر همچنین نقش تشکل های دانشجویی و برخورد دولت های مختلف با دانشجو و دانشگاه را مورد بررسی و واکاوی قرار داده است.
روایت؛ پژوهش و نگارش از امین خرمی
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}