پرورش یاقوت سرخ در کویر تشنه ی یزد

ایسنا/یزد استان یزد با تولید افزون بر 120 هزار تن انار چهارمین استان تولیدکننده انار و صادرکنندگان این محصول به کشورهای مختلف جهان است.

کشاورزی آن هم در استان کویری، گرم و بسیار خشک یزد بیشتر مانند یک معجزه می ماند؛ اعجازی که به دست سخت کوش کشاورزان قناعت پیشه یزدی انجام می شود و یزد را امروز در بین استان های صاحب رتبه در تولید برخی محصولات کشاورزی قرار داده است.

یکی از تولیدات کشاورزی یزد از دیرباز انار بوده؛ میوه ای مقدس که البته نسبت به خشکسالی نیز بسیار مقاوم است و با آیین اوستایی زرتشت و آداب و سنن مردمان این دیار اجین شده به طوری که در بسیاری از مراسم و جشن های این دیار کهن، اجزاء این گیاه به ویژه میوهایش یک سمبل و نماد محسوب می شده است.

البته از میان پنچ میوه بهشتی که نام آن ها در قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان آمده است انار را سید و سرور همه میوه ها دانسته اند و در طول تاریخ، مسلمانان هم مانند زرتشتیان از انار در آداب و سنن استفاده می کرده اند.

استان یزد به گفته ی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بیش از هفت هزار و 380 هکتار باغ انار دارد که سالانه بیش از 120 هزار تن محصول از آنها برداشت می شود.

«محمد مهدی شطرنجی» می گوید: شهرستان های میبد، یزد و تفت بیشترین سطح زیر کشت این محصول در استان را به خود اختصاص داده اند و دارای ارقام ملس یزدی، شیرین شهوار، زاغ عقدا، ملس سریزد و گل تفت هستند.

«مجید فلاح» یکی از کارشناسان انار این مدیریت در استان در گفت وگو با ایسنا در این باره اظهار می کند: یزد از حیث سطح زیر کشت انار جایگاه پنجم کشور را دارد ولی با تولید افزون بر 121 هزار تن انار، رتبه چهارم تولید انار کشور را به خود اختصاص داده است.

وی با بیان این که بخشی از انار تولیدی استان در داخل کشور مورد مصرف قرار می گیرد، می گوید: با توجه به کیفیت بالای انار تولیدی در استان و در راستای منفعت اقتصادی باغداران و تولیدکنندگان، انار استان یزد به کشورهایی همچون عراق، ارمنستان، یونان، روسیه و امارات نیز صادر می شود.

فلاح دو آفت چالش زای انارکاران استان یزد را آفت های «کرم گلوگاه» و «مگس مدیترانه ای» به دلیل آسیب فراوان به باغات انار استان ذکر و اضافه می کند: امسال با اقدامات مدیریت حفظ نباتات و البته همکاری باغداران استان، خسارات وارد شده به محصولات انار در استان بسیار پایین و کنترل شده بود.

وی ادامه می دهد: البته سفید شدن دانه های انار به دلیل کمبود آب و گرمای بیش از حد هوا نیز از دیگر مشکلات باغداران یزدی به ویژه در سال جاری با توجه به شاهد گرمای بیش از حد هوا و خاموشی چاه های کشاورزی بود که برای جبران خسارت وارده، راهکارهایی توسط مرکز تحقیقات کشاورزی استان از جمله نصب سایبان، ارائه شده به طوری که شاهد ارتقا کیفی محصول و بازارپسندی انار استان هستیم.

این کارشناس در بخشی از سخنانش به برگزاری جشنواره های متعدد در شهرهای انارخیز استان نیز اشاره و تصریح می کند: امسال، تاکنون جشنواره انار سریزد مهریز برگزار شده، جشنواره انار شاهدیه از فردا دوشنبه شروع و در پنجم آذرماه نیز جشنواره دیگری برای این محصول در استان برگزار خواهد شد.

با تمام این تفاسیر «محمدرضا وظیفه شناس» معاون پژوهشی و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد و پژوهشگر مروج ارشد انار کشور، معتقد است؛ هرچند کشور ایران بزرگترین تولیدکنندگان انار جهان است ولی گفت: تدارک گسترده کشورهای رقیب مانند هند، چین، ترکیه و ایالت متحده در جهت افزایش تولید در واحد سطح و ورود به بازارهای جهانی با تبلیغات گسترده و بازاریابی هوشمندانه همزمان با قیمت تمام شده پایین، سبب پیشی گرفتن برخی از کشورها از ایران در سطح زیر کشت و صادرات انار شده است.

وی می گوید: با این که براساس آمار رسمی سال گذشته یک میلیون و 280 هزار تن انار در ایران تولید شده، تنها حدود 40 هزار تن صادرات انجام شده که رقم بسیار پایینی است.

وی مهمترین مشکل انار ایران را تنش های زیستی و غیرزیستی و به تبع آن درآمد پایین برخی باغداران و سهم بسیار پایین صادرات از تولید  این محصول باارزش عنوان و تاکید می کند: فقدان برنامه و چشم انداز درازمدت و برنامه های استراتژیک راهبردی در حمایت از تولید و موانع صادراتی از جمله مهمترین مشکلات انار ایرانی محسوب می شود.

وظیفه شناس اقداماتی مانند هوشمندسازی باغات، استفاده از تجارب باغداران موفق، امکان فراوری با ارزش افزوده، باغات سازگار با ارقام متناسب تجاری و بومی هر منطقه، ارقام نویدبخش تحقیقاتی جهت توصیه به باغداران و افزایش بهره وری سیستم های آبیاری و ترویج پژوهش های نوین را از شیوه های موثر در افزایش کمیت و کیفیت میوه و بازاریابی بین المللی انار ایران می داند.

انتهای پیام

نظرات

captcha