کمبود منابع مالی سدی محکم در مسیر طرح های آبرسانی کهگیلویه

به گزارش ایرنا، مردم چهار شهرستان گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد شامل کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده سالهاست پنچه در پنجه محرومیت و توسعه نیافتگی روزگار می گذراندند در حالی که در کنار پر آب ترین رودخانه های کشور به سر می برند.

به گزارش ایرنا، مردم چهار شهرستان گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد شامل کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده سالهاست پنچه در پنجه محرومیت و توسعه نیافتگی روزگار می گذراندند در حالی که در کنار پر آب ترین رودخانه های کشور به سر می برند.

مناطق کهگیلویه، لنده و بخشی از چرام در زیر حوزه مارون و جراحی اند که تخصیصی به اندازه 349.4 میلیون متر مکعب در سال دارا می باشد.349.4 میلیون متر مکعب یعنی اینکه ما در طول سال می توانیم از منابع آب سطحی و زیرزمینی این میزان آب را برای شرب، صنعت و کشاورزی مصرف کنیم.

چه اقداماتی برای مصرف این حجم آب در طول سنوات گذشته یعنی بعد از پیروزی انقلاب صورت گرفته است؟ به واقع طرح های توسعه منابع آب و استفاده از منابع آب شکل گرفت و آغاز شد.

طرح هایی همچون سد سرپری، طرح انتقال آب از رودخانه مارون از اراضی دهدشت غربی به وسعت پنج هزار و 555 هکتار، سد کوهبرد که توسط مجموعه جهاد کشاورزی مجوز داده شد.

عدم تامین به موقع و کافی برای تکمیل طرح های آبی، به عنوان یک گره کور بر پیشرفت این پروژه ها سایه انداخته و روند اجرای آن ها را کند کرده است.

تامین مالی نامناسب نه تنها سبب تاخیر در بهره برداری از طرح های آب این شهرستان محروم می شود، بلکه می تواند بر هزینه های نهایی پروژه ها نیز تاثیر بگذارد.

بنابراین در نظام بهره برداری و تخصیص وزارت نیرو وجب به وجب اراضی مستعد کشاورزی شهرستان های استان، نیاز آب شرب کل جمعیت شهری، روستایی، عشایری، نیاز کل صنایع دیده شده و هدفگذاری انجام گرفته است.

مهمترین موضوعی که اکنون باید دغدغه مردم و مسئولان و بزرگان استان باشد این است که باید پروژه هایی که برای این تخصیص ها تعریف شده و در حال اجرا است تمام شوند. اینک مشکل اصلی استان تامین منابع مالی است که باید برای تکمیل این ها به دستگاه متولی کمک شود.

کمبود اعتبار و مطالبات بالای پیمانکار بلای جان سد سرپری

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: عملیات اجرایی سد سرپری در شهرستان کهگیلویه از سال 1390 و بیش از 13 سال پیش آغاز شده و میزان پیشرفت فیزیکی آن تا 2 سال گذشته هم کمتر از 25 درصد بوده که ظرف این مدت به بالای 63.5 درصد پیشرفت رسیده است.

آرش مصلح افزود: یک دهم از 70 هزار هکتار زمین زراعی شهرستان کهگیلویه آبی است و در سایر اراضی کشت دیم همراه با هزینه های گزاف و درآمد حداقلی انجام می شود.

وی ابراز کرد: کمبود اعتبار مصوب و تخصیص و مطالبات بالای پیمانکار حدود یک هزار میلیارد ریال پیشرفت پروژه را با چالش مواجه کرده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این سد سه هزار میلیارد ریال است و باید تکمیل پرده آببند و بدنه سد و تکمیل ساختمان بهره برداری انجام گیرد.

مصلح ابراز کرد: شهرستان کهگیلویه جزو شهرستان های گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد هست که به دلیل عدم توسعه نیافتگی در حوزه های مختلف از محرومیت عمیقی رنج می برند و با احداث این سد روند توسعه آن همگام با برنامه های محرومیت زدایی دولت شتاب بیشتری خواهد گرفت.

وی تاکید کرد: ظرفیت سد سرپری سه میلیون متر مکعب با ارتفاع 27 متر و طول تاج 203 متر است و تامین آب 450 هکتار زمین کشاورزی از مهمترین برکات بهره برداری از این طرح است.

توسعه کشاورزی و رونق گردشگری با توجه به مجاورت آن با جاده اصلی خوزستان با اصفهان از جمله اهداف اجرای این سد است البته امکان آبزی پروری و پرورش ماهی در قفس و ماهیان گرمابی در این مکان وجود دارد.

سد سرپری فرصتی مناسب برای ایجاد یک منطقه تفریحی و گردشگری برای شهروندان است.هم خاک حاصلخیز و هم آب فراوان باعث شده که ذخیره آب به وسیله سد سازی نیاز حیاتی این شهرستان شود.

یکی از اهداف سد سرپری، کنترل سیلاب رودخانه «بیمنجگان» است،حجم ذخیره سد، چهار میلیون متر مکعب را کنترل می کند و حجم تنظیمی سد 2 و نیم میلیون متر مکعب است که 450 هکتار از اراضی منطقه از آب پایدار بهره مند خواهند شد.

عدم تناسب اعتبارات عمرانی با نیازهای واقعی پروژه آبرسانی به چهار شهر

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به افزایش جمعیت و نیازهای روزافزون به آب شرب، طرح انتقال آب از سد کوثر به چهار شهر دهدشت، سوق، ولنده و چرام به عنوان یک پروژه حیاتی در دستور کار قرار گرفته است.

مصلح عنوان کرد: اما با وجود پیشرفت های انجام شده، نیاز به تسریع در اجرای این طرح بطور جدی احساس می شود. این پروژه اکنون به طور کلی 39 درصد و قطعه اول تا شهر دهدشت 69 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی ادامه داد: تامین 16.94 میلیون متر مکعب آب شرب شهرهای دهدشت، سوق، چرام و لنده و روستاهای مسیر با جمعیت 24 هزار نفر شهری و روستایی توسط این پروژه انجام می گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: تنش آبی و فرسوگی شبکه آبرسانی در شهر دهدشت چالشی است که هر روز مردم با آن دست و پنجه نرم می کنند و بهره برداری از فاز اول طرح آبرسانی از سد کوثر این مشکل را برای همیشه برطرف خواهد کرد.

کمبود اعتبار یکی از چالش های اصلی این طرح بزرگ آبرسانی است که طی هفت سال از روند اجرایی هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده است.

اعتبار مورد نیاز برای تکمیل کل طرح 12 هزار میلیارد ریال است و اعتبار مورد نیاز برای تکمیل قطعه اول پروژه پنج هزار و 500 میلیارد ریال است.

تکمیل لوله گذاری، احداث ایستگاه پمپاژ یک تا سه، احداث مخزن 500 متر مکعبی شماره یک از جمله اقدامات باقیمانده برای تکمیل طرح است.

طول مجموع خط انتقال طرح 75 کیلومتر به قطرهای 350 تا یک هزار میلی متر از جنس فولاد است.طول جاده سرویس در این طرح 68 کیلومتر که 11 کیلومتر از آن مسیر در شرایط کوهستانی و 28 کیلومتر نیز تپه ماهوری است.

محدوده این طرح از تصفیه خانه خیر آباد در مجاورت سد کوثر در 20 کیلومتری شهرستان بهبهان در استان خوزستان است.طول خطوط انتقال در این طرح 75 کیلومتر و تعداد مخازن نیز هشت باب خواهد بود که حجم این مخازن از 500 متر مکعب تا 20 هزار مترمکعب با ذخیره آبی 70 هزار و 500 مترمکعب است.

قطعه اول این طرح 28 کیلومتر از تصفیه خانه خیرآباد تا شهر دهدشت است که این مسیر با توجه به سخت گذر بودن مشکل ترین کار اجرایی پروژه است.در 28 کیلومتر قطعه اول باید سه ایستگاه پمپاژ و چهار مخزن اجرایی شود.در قطعه دوم از دهدشت تا چرام به طول 20 کیلومتر به صورت ثقلی آب انتقال داده خواهد شد.قطعه سوم نیز از دهدشت به شهرهای سوق و لنده به طول 24 هزار و 500 متر خواهد بود.

حذف کد اجرایی طرح آبرسانی به شهرهای دیشموک و چاروسا در سال 1401

تنش آبی در روستاها و معضل چند ساله آب شرب دیشموک و چاروسا یکی از معضل های اساسی است و اکنون 38 روستای بخش دیشموک دارای تنش آبی هستند که هر 20 روز یکبار شاید آب دریافت کنند.

مصلح تاکید کرد: اکنون منبع تامین آب شرب مناطق چاروسا و دیشموک از چاه های عمیق و نیمه عمیق فارتق و بنگیر امامزاده میرسالار (ع ) تامین می شوند.

وی بیان کرد: میزان پیشرفت فیزیکی این طرح هفت درصد است و هدف از اجرای آن تامین و انتقال آب شرب و صنعت شهرهای دیشموک و قلعه رئیسی و همچنین تعدادی از روستاهای بخشهای دیشموک و چاروسا، مرکزی شهرستان کهگیلویه به میزان 77.4 میلیون متر مکعب در سال برای جمعیت 66 هزار و 650 نفری است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به حذف کد اجرایی پروژه در سال 1401 با ارائه مستندات لازم مجوز ماده 23 از سازمان برنامه و بودجه کشور اخذ شد و با تخصیص اعتبار در پیوست شماره یک بودجه سال 1404 به طور مجدد عملیات اجرایی آغاز خواهد شد.

وی ادامه داد: هم اینک احداث جاده دسترسی به طول هفت کیلومتر انجام شده است و اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژه 9 هزار میلیارد ریال بوده و اقدامات مانده احداث بند انحرافی، احداث ایستگاه های پمپاژ، خرید و اجرای خط لوله فولادی و اجرای مخازن مکش و ذخیره آب است.

تامین انتقال آب به اراضی دهدشت غربی نیازمند 10 هزار میلیارد ریال اعتبار

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: اجرای این پروژه عظیم آبی با هدف تامین آب اراضی دهدشت غربی شامل روستاهای لیر بزرگ، لیر کوچک و حوزه چنگلوا آغاز شده است.پروژه آبرسانی به دهدشت غربی یکی از بزرگترین پروژه های عمرانی استان کهگیلویه و بویراحمد است.

وی بیان کرد: این طرح در سال 1390 آغاز شد و اکنون پیشرفت فیزیکی آن به 34 درصد رسیده است و دستاورد این پروژه تامین آب پنج هزار و 647 هکتار از بخشی از اراضی کشاورزی مناطق سوق و چنگوا در غرب است.

مصلح افزود: موانع این پروژه عدم تناسب اعتبارات عمرانی با نیازهای واقعی پروژه است و اعتبار مورد نیاز جهت تکمیل طرح 10 هزار میلیارد ریال است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: تکمیل و احداث ایستگاه پمپاژ اولیه و ثانویه، تکمیل عملیات لوله گذاری، تکمیل بند انحرافی و نیرورسانی است.

وی افزود: مشخصات فنی پروژه بند انحرافی به طول 130 متر و ارتفاع بند 2.3 متر، دو واحد ایستگاه پمپاژ به ظرفیت 3.5 متر مکعب در ثانیه، مخزن مکش بتنی با حجم پنج هزار متر مکعب و دو مخزن با حجم 15 هزار و 27 هزار متر مکعب، تامین برق به میزان 15 مگاوات و اجرای خطوط انتقال اصلی به طول 25.2 کیلومتر به قطرهای یک هزار و 12 هزار میلی متر است.

معارضات محلی و کمبود اعتبار چالش های پروژه ملی استانی آبرسانی به لیکک

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: پروژه آبرسانی از سد کوثر به لیکک در اواخر سال 1390 با پیش بیی اجرای 60 ماهه معادل پنج سال کلنگ زنی شد. با توجه به کمبودها و نارسایی هایی که در منطقه بود از سالها قبل روند اجرایی کندی داشت.

وی ادامه داد: میزان پیشرفت فیزیکی این طرح ملی و استانی اکنون 88 درصد است و دستاوردهای این پروژه شامل 8.5 میلیون متر مکعب آب شرب و صنعت شهر لیکک و روستاهای واقع در مسیر خط انتقال با جمعیت 78 هزار نفر خواهد بود.

مصلح تصریح کرد: موانع و چالش های اجرایی طرح عدم تناسب اعتبارات عمرانی با نیازهای واقعی پروژه و معارضات دولتی و محلی عبور از منطقه تاریخی شهر ارجان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: اعتبار مورد نیاز تکمیل پروژه 6 هزار میلیارد ریال است و عملیات باقی مانده پروژه تکمیل عملیات لوله گذاری، نصب پمپ تابلو برق های ایستگاه پمپاژ و نیرورسانی است.

کمبود اعتبار مصوب و معرضان محلی موانع پیش روی طرح تغذیه مصنوعی ممبی

مصلح عنوان کرد: میزان پیشرفت فیزیکی این طرح 70 درصد است و دستاورد آن کنترل حجم آورد سالانه تنگ سندان و تغذیه آبخوان دست ممبی به میزان 3.6 میلیون متر مکعب در سال است.

وی بیان کرد: کمبود اعتبار مصوب و تخصیص یافته و معارضان محلی از جمله مشکلات پیش روی این طرح هستند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: اقدامات انجام شده تاکنون احداث حوضچه نگهداشت آب و احداث کانال انتقال آب است و اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژه 200 میلیارد ریال است.

مصلح ابراز کرد: تکمیل بند انحرافی و سامانه آبگیر، احداث پل و احداث حوضچه آرامش از جمله اقدامات مانده برای تکمیل پروژه است.

وی ادامه داد: مشخصات فنی پروژه نوع بند بتنی اوجی، ارتفاع بند از بستر رودخانه 5.3 متر، طول تاج بند 61 متر، تعداد حوضچه ها چهار عدد، مساحت حوضچه ها 30 هکتار و طول کانال انتقال 528 متر است.

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از 11 میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز 8.5 میلیارد متر مکعب رواناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی بشمار می رود که آنچنانکه باید تاکنون زیرساخت های لازم برای استفاده از این ثروت خدادادی نصیب ساکنانش نشده است.

این حجم بارش اغلب در چهار ماه سال اتفاق می افتد و در هشت ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هرگونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم.

شهرستان کهگیلویه با بیش از 123 هزار نفر جمعیت جزو شهرستان های گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد هست که به دلیل عدم توسعه نیافتگی در حوزه های مختلف از محرومیت عمیقی رنج می برند و با احداث این سد در دولت سیزدهم روند توسعه آن همگام با برنامه های محرومیت زدایی دولت شتاب بیشتری خواهد گرفت.

نظرات

captcha