گزارش ایسنا از زعفران خراسان جنوبی

فروش گل های طلایی و دست های خالی...

ایسنا/خراسان جنوبی قدمت طلای سرخ در خراسان جنوبی، به عنوان استانی که با کیفیت ترین زعفران دنیا را دارد به 800 سال قبل برمی گردد اما در این میان زعفران کاران با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

سطح زیر کشت زعفران در خراسان جنوبی 16 هزار و 982 هکتار است که شهرستان قاینات با سطح زیر کشت پنج هزار و 260 هکتار، رتبه نخست برداشت زعفران را در استان دارد.

اغلب زعفران کاران خراسان جنوبی خرده مالک هستند یا مزارعی در سطح کوچک دارند به همین دلیل محصول خود را صبح زود برداشت می کنند که بر کیفیت محصول اثرگذار است. از جمله دلایلی که سبب می شود زعفران خراسان جنوبی عطر و طعم بسیار خوبی داشته باشد، شرایط اقلیمی مناسب، کیفیت خاک مطلوب، چیدن گل های آن هنگام صبح است که باعث شده عطر و طعم زعفران این منطقه شهرت جهانی داشته باشد.

برداشت زعفران در خراسان جنوبی از مهر ماه شروع می شود و تا آذر ادامه دارد.

عدم حمایت کافی مسئولان از زعفران کاران، نبود نیروی کارگر و گرانی هزینه آن، حضور چشمگیر دلالان در بازار استان و کمبود اطلاع رسانی کافی برای کشاورزان در طول سال باعث شده که کشاورزان در فصل برداشت این محصول متحمل ضررهایی شوند و گله مند از تلاش سالانه شان داشته باشند.

کمبود نیروی کار برای پاک کردن گل زعفران

محمدرضا عسکری یکی از کشاورزان با اشاره به اینکه چند هکتار زیرکشت زعفران دارم، به ایسنا گفت: هزینه کارگران و وسیله نقلیه برای رفت و آمد آنها و همچنین هزینه کودی که برای زعفران استفاده می شود، چندین برابر شده و با این وجود کارگر برای چیدن گل به تعداد کافی نیست و به سختی پیدا می شود.

وی افزود: در بحث فروش زعفران چون توانایی نگه داری زعفران را نداریم به صورت تازه گل زعفران را می فروشیم چون هزینه ای که بخواهیم به نیرو بدهیم برای باز کردن گل زعفران زیاد است.

این کشاورز ادامه داد: درخصوص آموزش های لازم در طول سال نیز ما کمتر آموزش و توصیه هایی را می بینیم و موضوع آبیاری کشاورزی نیز یک معضل است چرا که ما که در بحث آب کمبود داریم و در این خصوص پیاز زعفران آسیب می بیند و شاهد گل دهی کم در سال می شویم.

عسکری در بحث کودهی زعفران نیز گفت: از کود شیمیایی زیاد استفاده نمی کنیم چراکه هم کمیاب و هم برای کشاورز گران است، اما در حد معین بهره می بریم و از تجربیات اجداد در این موضوعات استفاده می کنیم.

وی با بیان اینکه از جهاد کشاورزی انتظار داریم کودهایی که برای کشاورز گران است مناسبت تر و مدت دار به ما بدهند، گفت: محصول کشاورزی نیاز به توجه بیشتری دارد چرا که امرار معاش ما از همین محصولات است.

دلالی که بیشترین سود را از زعفران می برد

محمد حسینی یکی دیگر از زعفران کاران استان به ایسنا گفت: وجود دلالان در بازار گل زعفران را نمی توان نادیده گرفت، کسانی که گل زعفران را از کشاورز به قیمت کمتر خریداری و به قیمت بیشتر به مردم می فروشند.

وی با اشاره به اینکه در بحث ماشین آلات برای کار کشاورزی نیز به سختی و با هزینه های بالا استفاده می کنیم، افزود: کرایه ماشین آلات برای ما کمی سخت است.

حسینی درخصوص نیروی کارگرو انسانی نیز گفت: برای پاک کردن گل زعفران کارگر زیادی وجود ندارد و علاوه بر آن هزینه زیاد هر ساعت کار کردن برای کشاورز زیاد مقرون به صرفه نیست.

وی ادامه داد: در منطقه ماقیمت زعفرانی که می فروشیم واقعی نیست و بیشترین سود را دلال می برد برای چیدن زعفران چون هزینه کارگر براساس ساعت است مقرون به صرفه نیست و مجبور هستیم چون از زمان چیدن گل که در اول صبح است بگذرد، از کیفیت گل کم می شود.

این کشاورز افزود: گاهی زعفران خشک را به تهران اصفهان و اراک برای فروش می بریم اما چون هزینه آن برایکشاورز زیاد می شود بیشتر در همان فصل برداشت و در مزرعه می فروشیم.

حسینی با بیان اینکه بهترین زمان چیدن اول صبح است، گفت: از جهادکشاورزی درخواست داریم اطلاع رسانی و توصیه ها، از طریق فضای مجازی را برای کشاورزان بیشتر کنند.

حسین عنانی کشاورز زعفران کار زیرکوه نیز به ایسنا با اشاره به گلایه از نوسان قیمت ها در بازار زعفران به ایسنا گفت: به دلیل نبود نظارت کافی از سوی دستگاه های مربوطه بر بازار زعفران، فضای بسیار مناسبی برای فعالیت دلالان در منطقه فراهم شده است.

وی با بیان اینکه دلال زعفران را کیلویی 500 تا 600  هزار تومان از ما می خرد، افزود: دلال کشاورزی بیشترین سود را به جیب می زند و همین زعفران را کیلویی یک میلیون و بیشتر به فروش می رساند.

این کشاورز ادامه داد: اگر آبیاری این مزارع به موقع انجام نشود، پیاز زعفران چند ساله از بین می رود و کشاورز قادر به تامین پیاز با توجه به خشکسالی های پی درپی نیست.

پیش بینی 35 تن زعفران در خراسان جنوبی

محمد حسین اکبری در گفت وگو با ایسنا با اشاره به  میزان برداشت زعفران در سال گذشته و پیش بینی میزان برداشت این محصول در امسال، گفت: پیش بینی میزان برداشت محصول زعفران در سال جاری حدود 35 تن است و نسبت به تولید سال گذشته که 28 تن بوده، روند برداشت محصول افزایشی بوده است.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان چگونگی وضعیت بازار زعفران خراسان جنوبی، گفت: عمده تولیدات زعفران خراسان جنوبی به بازارهای استان های خراسان رضوی، تهران، اصفهان، یزد و همچنین کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان و اسپانیا صادر می شود.

وی با اشاره به تسهیلات و حمایت های سازمان جهاد کشاورزی از کشاورزان استان، افزود: سازمان جهاد کشاورزی با تسهیلات حمایتی تحت عنوان بیمه محصول زعفران و همچنین برخی از کودهای شیمیایی مورد نیاز زعفران در قالب سبد حمایتی دولت برای کشاورزان محصول زعفران قرار گرفته است.

اکبری با اشاره به میزان نظارتی که از سوی سازمان جهاد کشاورزی در فصل برداشت محصول زعفران و در طول سال خود، خاطرنشان کرد: سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه اصول کاشت، تغذیه مزارع زعفران، روش های مبارزه با علف های هرز، راهکارهای افزایش عملکرد محصول در فصول مختلف برای جامعه هدف زعفران کار استان برگزار می شود.

انتهای پیام

نظرات

captcha