وضع مصرف سوخت در نیروگاه های کشور چگونه است؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره میزان مصرف گاز در نیروگاه های کشور، رئیس اتحادیه انجمن های علمی انرژی ایران گفته که سالیانه بیش از 240 میلیارد مترمکعب گاز در کشور مصرف می شود که تقریباً یک سوم آن به نیروگاه ها اختصاص می یابد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، درباره میزان مصرف گاز در نیروگاه های کشور، رئیس اتحادیه انجمن های علمی انرژی ایران گفته که سالیانه بیش از 240 میلیارد مترمکعب گاز در کشور مصرف می شود که تقریباً یک سوم آن به نیروگاه ها اختصاص می یابد.

«هاشم اورعی» با بیان اینکه سالیانه به طور میانگین 79 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل داده می شود، افزود: حدود 90 درصد تولید برق کشور وابسته به گاز است.

وی خاطرنشان کرد: در روزهای سرد سال در کنار گاز، به نیروگاه گازوئیل تحویل داده می شود که باتوجه به اینکه مصرف گازوئیل در کشور روزانه 110 میلیون لیتر و تقریباً برابر تولید آن است، تامین گازوئیل موردنیاز نیروگاه ها با چالش همراه است.

رئیس اتحادیه انجمن های علمی انرژی ایران، برنامه ریزی نامناسب در تأمین برق کشور از نظر سبد انرژی الکتریکی یا امنیت انرژی الکتریکی را یکی از مشکل های اساسی این حوزه دانست و افزود: در سال 1364، حدود 35 درصد برق تولیدی کشور وابسته به گاز بود که این مقدار در سال 1401 به 86 درصد رسید؛ این رقم در جهان به ترتیب 14 درصد و 23 درصد بوده است.

بازده نیروگاه های حرارتی 38 درصد است

اورعی با بیان اینکه طبق اعلام وزارت نیرو، بازدهی متوسط نیروگاه ها بین 37 تا 38 درصد است، ادامه داد: از 100 واحد انرژی اولیه داده شده به نیروگاه های حرارتی، حدود 38 واحد به انرژی برق تبدیل می شود، همچنین در فرایند انتقال و توزیع برق نیز حدود 25 درصد هدررفت انرژی داریم.

وی، عمر بالای نیروگاه های کشور را یکی دیگر از دلایل بازدهی پایین آنها دانست و خاطرنشان کرد: 18 درصد از ظرفیت نیروگاه های کشور بالای 30 سال عمر دارد و نمی شود با فناوری 30 سال پیش در شرایط کنونی برق تولید کرد. هم اکنون تعدادی از نیروگاه های اطراف تهران راندمان 20 درصد دارند، یعنی نیروگاه ها 80 درصد از گاز و گازوئیلی را که تحویل می گیرند به حرارت تبدیل می کنند و تنها 20 درصد آن به برق تبدیل می شود، بنابراین انرژی برق محصول جانبی آنها است.

رئیس اتحادیه انجمن های علمی انرژی ایران با اشاره به اینکه حدود 14 درصد ظرفیت نیروگاه های کشور برق آبی است، افزود: باتوجه به خشکسالی های اخیر و کمبود آب، درصد ناچیزی از این نیروگاه ها توان تولید برق دارند.

اورعی گفت: قدیمی بودن تجهیزات، شرایط تحریمی و بحث های مدیریتی سبب شده در این شرایط قرار بگیریم. باید تحولاتی را در صنعت برق انجام دهیم و ذهن خود را برای انجام این تحولات آماده کنیم.

وی با بیان اینکه برق در دنیا یک کالای تجاری محسوب می شود، گفت: در چند دهه اخیر اتخاذ برخی تصمیم ها در کشور انرژی برق را به کالایی سیاسی تبدیل کرده است و مناسبات سیاسی اجازه نمی دهد بازار در بحث انرژی برق تصمیم گیری کند.

تقسیم یارانه به صورت هوشمند میان دهک های مختلف

رئیس اتحادیه انجمن های علمی انرژی ایران خاطرنشان کرد: نخستین اقدام برای افزایش راندمان نیروگاه ها تدوین برنامه پنج تا 10 ساله از سوی کارشناسان و مدیران خبره است. از سوی دیگر، زمانی که یارانه به طور مساوی بین همه تقسیم می شود به نفع پرمصرف ها خواهد بود.

اورعی ادامه داد: طبق آمار، دهک دهم به تنهایی حدود 26 درصد از یارانه انرژی را استفاده می کند، در صورتی که در دهک های پایین این مقدار حدود چهار درصد است، ازاین رو یارانه باید به صورت هوشمند تخصیص یابد.

به گزارش ایرنا، روزهای اخیر «سعید توکلی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به گازرسانی به نیروگاه ها، ادامه داد: سال 1402 مقدار گازی که باید تحویل مبادی صادراتی می شد، از سوی طرف مقابل دریافت نشد و از سویی سال گرم تری بود؛ همین موضوع سبب شد گاز بیشتری در شبکه بماند و سوخت بیشتری هم تحویل نیروگاه ها شود.

وی افزود: به همین دلیل گفته می شود تحویل گاز به نیروگاه ها در نیمه نخست امسال کمتر از پارسال بوده است، اما نباید ملاک گازرسانی به نیروگاه ها حجم تحویلی در سال 1402 باشد، زیرا در همین زمان امسال، 83 درصد سبد گاز به نیروگاه ها داده شده است.

ایران با تولید روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز سومین تولیدکننده و چهارمین مصرف کننده گاز طبیعی در جهان به شمار می آید.

نظرات

captcha