عباس سلیمی نمین:

روایتگری دقیق باعث پررنگ شدن نقش جوانان می شود

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: نوجوان و جوانی که گذشته را درک نکرده، اما تاریخ را خوب خوانده در بزنگاه های تاریخی نقش آفرینی درستی دارد.

به گزارش مشرق ، در شرایطی که اصالت و باورهای نوجوانان ما در خط مقدم پیکارهای تمدنی، مورد هدف جریان های ضدفرهنگی قرار دارد، تولیدات وصنایع فرهنگی و هنری ارزش مدار و هویت ساز، به کالاهایی استراتژیک بدل شده و ضرورت دوچندانی پیدا کرده اند.

خوشبختانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان خود و درعمل بارها براین مهم تاکید داشته اند و رونمایی از تقریظ گرانقدر ایشان بر کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» به عنوان مستندی داستانی درخصوص یوم ا...13آبان و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در روزهای اخیر و در هفته نوجوان و روز دانش آموز، پیام آور ضرورت تولید محتوای بصیرت آفرین به ویژه برای نوجوانان و آینده سازان کشور است.

آشنایی و تسلط نوجوانان به عنوان وارثان راستین انقلاب اسلامی بر تاریخ و حوادث و دستاوردهای ملی و مذهبی، نه تنها شبهات ذهنی آنها را برطرف می کند بلکه با تبلور حس امید، میدانداری و اثرگذاری در این نسل، موجب حفظ و نشر ارزش ها می شود و کمک می کند نوجوانان ایرانی با الگوگیری از تاریخ سازان کشور، راه خود را پیدا کنند و در تهاجمات فرهنگی آسیب کمتری ببینند.

موضوعات مرتبط با کودک ونوجوان، همواره از مسائل مهمی است که مدنظر تصمیم گیران، تصمیم سازان و عوامل مهم اجرایی امور در کشور بوده است، اما با وجود چنین مطالبه و نیازی، ما در زمینه تولید و انتقال محتوا به نوجوانان کم کاری کرده ایم.

برای بررسی ابعاد بیشتر این مسأله، درباب اهمیت تولید آثاری مانند کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» به عنوان عناصری هویت بخش برای نسل جدید و نوجوانان، روزنامه جام جم با عباس سلیمی نمین پژوهشگر حوزه تاریخ و سیاست و مدیر دفتر مطالعات وتدوین تاریخ ایران، به گفت وگو نشسته که در ادامه می خوانید.

سلیمی نمین با اشاره به این نکته که «ایستگاه خیابان روزولت» کتابی روایت گونه و درعین حال مستند است که از دوره تاریخی خاصی می گوید، خاطرنشان کرد: «دراین کتاب خواننده با جوانان و نوجوانانی آشنا می شود که درحادثه ای تاریخ ساز، نقش محوری برعهده داشتند. از این منظر چنین کتابی حتما تاثیرات تربیتی و فرهنگی برای نسل جدید به همراه خواهد داشت.»وی تصریح کرد: در آن دوران نوجوانان و جوانان ایرانی توانستند سیاست گذاران و احزاب را باخود همراه کنند و آنها را متوجه تحول و نیازهای تاریخ خود کنند. جوان ها در آن مقطع با مطالعات میدانی خود و تجربه های تاریخی توانستند جامعه را نیز به طور کامل با خودهمراه کنند. آنگاه که جامعه اقدام جوانان را در مسیر مصالح خود دید، با آنها همراهی کرد. درحقیقت یکدلی باعث شد نقش جوانان در مسائل سیاسی کشور پررنگ شود.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران اضافه کرد: نوجوان و جوانی که گذشته را درک نکرده، اما تاریخ را خوب خوانده در بزنگاه های تاریخی نقش آفرینی درستی دارد. وی باانتقاد از این که هدایتگری برگزاری مراسم روز سیزده آبان از دست نسل جدید گرفته شده و مراجع رسمی برگزارکننده این رویداد شده اند، افزود: «[مراسم] 13 آبان و سالگرد تسخیر لانه جاسوسی آمریکا که دستاورد جوانان و دانشجویان انقلابی بوده باید هرساله توسط جوانان برگزار شود. ما به این بهانه که موضع برخی دانشجویان مشارکت کننده در آن واقعه بزرگ، امروز نسبت به حوادث تاریخی متفاوت شده، مالکیت این روز را از نوجوانان و جوانان و دانشجویان گرفته ایم و به آن موضع رسمی بخشیده ایم.»

به گفته این پژوهشگر، شاید بعد از گذشت زمان، برخی از عوامل شکل دهنده به آن واقعه موضع دیگری اتخاذ کرده اند، اما تعداد بسیاری از آنها هم بر پیمان خود ایستادند و حتی در رابطه با کنش هایی که در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا انجام داده بودند کتاب نوشتند و به دفاع از آن پرداختند.

نوجوان تاریخ خوان، تاریخ ساز می شود

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران اضافه کرد: نوجوان و جوانی که گذشته را درک نکرده، اما تاریخ را خوب خوانده در بزنگاه های تاریخی نقش آفرینی درستی دارد.

وی باانتقاد از این که هدایتگری برگزاری مراسم روز سیزده آبان از دست نسل جدید گرفته شده و مراجع رسمی برگزارکننده این رویداد شده اند، افزود: «[مراسم] 13 آبان و سالگرد تسخیر لانه جاسوسی آمریکا که دستاورد جوانان و دانشجویان انقلابی بوده باید هرساله توسط جوانان برگزار شود. ما به این بهانه که موضع برخی دانشجویان مشارکت کننده در آن واقعه بزرگ، امروز نسبت به حوادث تاریخی متفاوت شده، مالکیت این روز را از نوجوانان و جوانان و دانشجویان گرفته ایم و به آن موضع رسمی بخشیده ایم.»

به گفته این پژوهشگر، شاید بعد ازگذشت زمان، برخی از عوامل شکل دهنده به آن واقعه موضع دیگری اتخاذ کرده اند، اما تعداد بسیاری از آنها هم بر پیمان خود ایستادند و حتی در رابطه با کنش هایی که در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا انجام داده بودند کتاب نوشتند و به دفاع از آن پرداختند.

جایگاه پژوهش در کشور ما ضعیف است

وی در پاسخ به سوالی دررابطه با ملاحظاتی که در تهیه آثار فرهنگی و کار پژوهشی پیرامون موضوعات تاریخی مانند یوم ا... 13آبان برای مخاطب گروه سنی نوجوان باید در نظر گرفته شود، توضیح داد:«نخستین سیاستی که در این زمینه نیاز داریم تقویت پژوهش است. جایگاه پژوهش در کشور ما نه تنها نسبت به تاریخ بلکه در سایر موضوعات اجتماعی و مربوط به معرفت انسان ها بسیار ضعیف است. پژوهش دراین عرصه ها مورد غفلت جدی قرار گرفته است. آن چه می تواند مسیر را برای همراهی نسلی که بزنگاه های تاریخی را درک نکرده اند آسان کند، پژوهش است. پژوهش تمام نگاه ها و دیدگاه ها را کنار هم قرار می دهد. پژوهش باعث اشراف و آگاهی در مخاطب می شود به همین دلیل می تواند نسبت به وقایع جمع بندی کند. اگر پژوهش نکنیم قادر نخواهیم بود نوجوانان و جوانان را نسبت به موضوعات قانع کنیم.»

آگاهی جز از مسیر مطالعه و پژوهش به دست نمی آید

آن طور که سلیمی نمین می گوید، مشکل اصلی جامعه امروز ما عدم پژوهش است. یکی دیگر از مشکلات، کتاب نخواندن افرادی است که در جایگاه فرهنگی و تولید محصولات فرهنگ ساز و تربیتی قرار دارند.

وی درهمین رابطه تصریح کرد: کسانی که در چنین جایگاهی قرار دارند باید نسبت به مسائل تاریخی آگاهی و اشراف داشته باشند. آگاهی نیز جز از مسیر مطالعه و پژوهش به دست نمی آید. خوشبختانه رهبری کشورما توسط شخصیتی صورت می گیرد که در زمینه مطالعه و پژوهشگری، انسانی فرهیخته و بسیارپیشتازاست.رهبرانقلاب آخرین آثارحوزه نشررادنبال ومطالعه می کنندمتأسفانه مدیران میانی مااز این روش حکومت داری بهره نبرده اند. مدعیان حکومت داری باید اشراف لازم را در مسائل فکری در محدوده ایران و فراایران داشته باشند.

مدیرانی اهل مطالعه، ملتی اندیشه ورز

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران ضمن تاکید بر این که اندیشه های تولیدی در کشور و خارج از کشور باید مورد نظر حکمرانان کشور باشد، ادامه داد: اگر مدیران میانی ما اهل مطالعه باشند، سرریز این مطالعه و اندیشه ورزی در اقشار دیگر جامعه به ویژه نوجوانان که هویت آنها درحال شکل گیری است و تاثیرپذیر هستند، مشاهده خواهد شد. امروز به دلیل چنین غفلت هایی، سرانه مطالعه پایین است و درخصوص ایران که انقلابی فرهنگی را تجربه کرده، این سطح از مطالعه قابل قبول نیست.

«ایستگاه خیابان روزولت» کار مطالعه را تسهیل می کند

سلیمی نمین معتقد است: آثاری که تولید می شود به دلیل عدم اشراف کامل تولیدکنندگان چنین محصولاتی بر تاریخ و نیاز نوجوان و جوان معاصر، ارتباط عمیقی با این نسل برقرار نمی کند.دراین میان کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» یکی از نمونه های موفق است، چراکه این نوع کتاب ها کار مطالعه را برای مخاطب تسهیل می کنند. ایستگاه خیابان روزولت، موضوع پیچیده سیاسی و تاریخی را روان و رمان گونه اما مستند ارائه کرده است. پس دریافت محتوای اثر برای خواننده نوپاتر و نوجوان آسان است. برای این که به آثاری متناسب با نیاز و درک مخاطب برسیم، بازهم به امر پژوهش نیاز داریم.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران اضافه کرد: یک اثرخوب می تواندمخاطب راقانع کند، چراکه او برهمه دیدگاه ها اشراف پیدا کرده و درنهایت به جمع بندی محققان نمی رسدوایستگاه خیابان روزولت ازاین جهت یک نمونه موفق است. روز13آبان که توسط نوجوانان وجوانان و دانشجویان کشور رقم خورده نیازمند کارهای فرهنگی بیش ازاین است. لیاقت فهم ومطالبات جوانان ما ارزش بالایی دارد و باید رویکرد گذشتگان و تصمیمات تاریخی که براساس فهم و آگاهی خود گرفته اند، به درستی به نسل بعدی منتقل شود.

میدانداری نوجوانان از طریق تجربه اندوزی و آگاهی

وی در پاسخ به این سؤال که تولیدات فرهنگی ازجمله کتاب ها تا چه اندازه می توانند نوجوانان را با مسائل جامعه همراه کنند و احساس انفعال را از آنها بگیرند و برای آنها الگوسازی کنند، عنوان کرد: باید به صورت مستند به نوجوان وجوان گفته شود که شما زمانی می توانید در اجتماع تأثیرگذار باشید که از آگاهی لازم در مسائل روز برخوردار شوید. همچنین باید کوله بار شما از تجربیات گذشته پر باشد. اگر به چنین شرایطی دست پیدا کنند قطعا در جامعه اثرگذار خواهند بود و گواه آن همان نوجوانان و جوانان دانشجویی است که در 13آبان سال 57 چنین کار بزرگی را به ثمر نشاندند.

به گفته سلیمی نمین، جوانان و نوجوانانی که لانه جاسوسی را تسخیرکردند می توانند برای کسانی که امروز می گویند به ما میدان داده نمی شود الگو باشند. اگر حرکت دانشجویان در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا برای جوان امروزی و نوجوانان تبیین شود پاسخ غیرشعاری به آنها داده شده، ضمن این که احساس تأثیرگذاری و میدانداری در تحولات جامعه را به دست می آورند.

تولیدات فرهنگی باید ملت را قانع سازد، نه مدیران را

وی ادامه داد: تولیدات فرهنگی در خصوص تاریخ و موضوعات سیاسی و اجتماعی باید ملت را قانع سازد، نه مدیران را. زمانی که ملت نسبت به تحول یا موضوعی قانع شود، سیاست گذاران خودبه خود با آنها همراه خواهند شد. 13 آبان سال 57 بسیاری از سیاستمداران حاکم و در رأس آن دولت مستقر با دانشجویان همراه نبودند.

نظرات

captcha