چهره های سیاسی درباره وضعیت ایران و شرایط منطقه چه گفتند؟

علی لاریجانی در حال حاضر به آن دسته از سیاستمداران و تحلیلگرانی نزدیک است که می گویند در صورت شعله ور شدن جنگ توان مقابله را داریم و از خود دفاع می کنیم اما باید تا حد امکان از بروز جنگ اجتناب کنیم.

خبرگزاری تسنیم، علی لاریجانی هفته گذشته با حضور در خبرآنلاین، گفت وگویی تفصیلی با این رسانه داشت. این چهره سیاسی اگرچه خاستگاهی اصولگرایانه دارد اما به مرور به عنوان سیاستمداری میانه رو مطرح شد. لاریجانی اگرچه ریاست سه دوره مجلس را در سابقه خود دارد و در حال حاضر نیز به عنوان مشاور مقام رهبری فعالیت می کند و هیچ وقت موضع تندی نداشته، اما بحث برانگیزترین ردصلاحیت های دو دوره انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم و چهاردهم را به خود اختصاص داده است. لاریجانی در حال حاضر به آن دسته از سیاستمداران و تحلیلگرانی نزدیک است که می گویند در صورت شعله ور شدن جنگ توان مقابله را داریم و از خود دفاع می کنیم اما باید تا حد امکان از بروز جنگ اجتناب کنیم.

علی اکبر صالحی، دیپلمات باسابقه کشورمان، وزیر امور خارجه و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز در آخرین اظهارنظر خود، موضع مشابهی اتخاذ کرده است. او می گوید ایران باید تلاش کند تا مسئله فلسطین را به عنوان نقطه درگیری ایران و اسرائیل نشناسد. در حال حاضر دو تفکر غالب راجع به ارتباط ایران با جنگ وجود دارد.

تندروها در اظهارنظرها و تحلیل ها، خواستار ورود به جنگ هستند. شاخص ترین این خط تحلیلی را می توان در یادداشت های اخیر روزنامه کیهان و برخی اظهارنظرهای تلویزیونی برای تئوریزه کردن جنگ مشاهده کرد. این جریان تلاش می کند یک رویارویی گسترده را تئوریزه کند و خواستار برخورد همه جانبه و گسترده است. تفکر دوم، قائل به دفاع است و می گوید که باید تا جای ممکن از جنگ گسترده و مستقیم اجتناب کرد چراکه نتایج آن خسارت بار است.

لاریجانی: برای صلح زندگی می کنیم، نه جنگ

علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس کشورمان در جریان حضورش در خبرآنلاین، چند مسئله مهم را مطرح کرد که مورد توجه قرار گرفت. لاریجانی در تحلیل دو جمله «نه تعلل کنیم نه شتاب زده عمل کنیم»، «نه کوچک انگاری کنیم نه بزرگنمایی» که از سوی آیت الله خامنه ای در دو سخنرانی مطرح شد، گفت: «همه باید قبول کنند که ما زندگی می کنیم برای صلح، نه برای جنگ. جنگ هم پدیده ای است که یک زمانی ضرورت دارد. اما همه تلاش می کنند که جنگ ها کمتر باشد و تا آنجا که می شود از آن پرهیز کرد و از طرق دیپلماتیک مسائل را حل کرد.  این به این معنا نیست که ما پای اعتقادات مان نیستیم اما مهم این است که اول از جنگ شروع می شود یا از صلح.»

لاریجانی با تاکید بر نقش آمریکا در حمایت از اسرائیل، ادامه داد: «عقل حکم می کند که از مسیرها و طرقی که هزینه کمتری داشته باشد استفاده شود. اگر نشد، ممکن است که از روش دیگری بهره ببرند. در ماجرایی که ما قرار گرفته ایم اولاً باید قبول کرد که این ماجراجویی را آمریکایی ها و اسرائیلی ها به وجود آوردند. یعنی آمریکایی ها فعال هستند و اسرائیلی ها آلت فعل هستند. در همین تجاوزی که مجدداً به ایران شده است مکشوف شده که هم اطلاعات را آمریکایی ها به اسرائیلی ها داده اند هم تجهیزات را.»

دبیر پیشین شورایعالی امنیت ملی درباره صحبت هایی که راجع به سطح نفوذ اسرائیل (به خاطر اقدامات و عملیاتی که انجام داده است) در ایران و محور مقاومت می شود، اظهار داشت: «کلاً مسئله نفوذ در ایران در سال های اخیر جدی است. به نظر من از سال ها پیش یک غفلت هایی به وجود آمده و گرچه بخش های امنیتی کشور هم به اینها ضربه زده اند اما نتوانستند مانع همه اینها شوند. به هرحال نکته مهمی است که الان هم دنبال می کنند و تمهیداتی هم می اندیشند.»

لاریجانی در پاسخ به این سوال که «یعنی در ساختار سیاسی و امنیتی کشور نفوذ داریم؟ یا نظامی؟» تاکید کرد: «نمی توانم بگویم که در کدام بخش ولی می دانم که به هر حال یک حوادثی مثل ترورها رخ داد، چه برای دانشمندان هست و چه برای غیره، که نشان می داد اینها نفوذ کرده اند. کشفش خیلی مهم است. چه تعدادش و چه از نظر کیفیت، مهم است. بنابراین باید روی این مسئله حساس بود و سرنخ هایش را به دست آورد که الان این حساسیت به وجود آمده است.»

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره نقش ایران در عملیات 7 اکتبر گفت: «در مورد 7 اکتبر با ایران مشورتی نشد. خودشان انجام دادند. نکته ای که رهبری هم فرمودند عین واقعیت بود. با ایران در میان گذاشته نشده بود. وقتی که انجام شد ایران متوجه شد. حالا ما نمی گوییم که از ما اجازه بگیرند چون خودشان تصمیم می گیرند. اصلاً مکانیزم ایران به نحوی نیست که دیگران از او اجازه بگیرند. گرچه بیرون، تصورشان جور دیگری است ولی واقعیت این نیست. رفتار ما رفتار سلطه گرایی نیست. اینها افراد مجاهدی هستند و تصمیمات شان را خودشان می گیرند. ممکن است که گاهی با ما مشورت کنند اما در آنجا با ما مشورت نکرده بودند.»

لاریجانی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: «من تصورم این است که هم باید در میدان آمادگی کافی داشته باشیم و هم از ظرفیت دیپلماسی درست استفاده کنیم. باید یک دیپلماسی استراتژیک داشته باشیم. متن مناقشه فعلی در منطقه است اما سطح تاثیرگذاری آن، استراتژیک است. بنابراین دیپلماسی آن هم باید در همین سطح های پلیتیک* باشد و خرد نیست. به همین دلیل فکر می کنم که باید در هر دو عرصه آمادگی وجود داشته باشد. این بحران بالاخره خاتمه پیدا می کند. منتها باید با لوازمش به آن توجه شود. خیلی مهم است که عمق مطلب درست درک شود و با مردم دقیقاً موضوع بیان شود که احساس نکنند جمهوری اسلامی واقعاً علاقه مند به درگیری است.»

او تاکید کرد: «جمهوری اسلامی علاقه مند به درگیری نیست. ولی آماده دفاع از خود است. این دو مقوله مجزا از هم است. یعنی ما نمی خواهیم ماجراجویی کنیم. بلکه می خواهیم از منافع ملی خود دفاع کنیم. این حتماً باید با دیپلماسی خاص عجین شود. ان شاالله دولت آن را انجام خواهد داد.»

تبدیل مسئله فلسطین به مسئله ایران – اسرائیل

علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه پیشین کشورمان گفت وگویی داشت که سایت انتخاب آن را منتشر کرد. گفت وگوی این چهره سیاسی نیز حاوی نکاتی مهم است که مورد توجه قرار گرفته است. صالحی گفت: «جمهوری اسلامی باید کاری کند که در افکار عمومی جهان بحث فلسطین تبدیل به نزاع اسرائیلی - ایرانی نشود بلکه این یک جدال بین رژیم صهیونیستی اشغالگر با فلسطینیان صاحب حق است، آنها دارند به گونه ای در دنیا جا می اندازند که گویی یک نزاع بین ایران و اسرائیل است؛ و واژه فلسطین را که بیان کننده هویت و حقیقت قضیه است، دارند آرام آرام محو می کنند.بنابراین ایران، دنیای عرب و جهان اسلام باید نسبت به این توطئه حساس باشند و نگذارند این توطئه جامه عمل بپوشد.»

صالحی درباره دلبستگی برخی جریانات اپوزیسیون خارج از کشور به اسرائیل و بنیامین نتانیاهو گفت: «آمریکا همین پیام نجات بخش را به عراق داد؛ الان وضعیت عراق به چه صورتی است حتی اختیار آسمان خودش را هم ندارد. آمریکا همین پیام را به افغانستان داد و دیدید چه شد. مگر اسرائیل خیرخواه ایران است که می گوید ما برای شما آزادی و آبادی می آوریم؟»

وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در پاسخ به اینکه «اسرائیل می گوید مشکل ما فقط با حکومت است آیا می شود فقط با حکومت جنگید؟ می شود بین حکومت و خاک تفکیک کرد؟» اظهار داشت: «خیر. هیچ ملت آزاده ای [که در رأس آن ها ایران است] اجازه چنین اقدامی را نمی دهد. ببینید که اکنون چه هزینه ای داریم می دهیم، هزینه برای حمایت از یک قضیه حق به اسم فلسطین. ما داریم برای این هزینه می دهیم. اگر دست از فلسطین برداریم و بگوییم به ما ربطی ندارد مثل کشورهای دیگر؛  نه دیگر تروریست خواهیم بود نه دیگر ما را به داشتن بمب اتم متهم خواهند کرد و نه دیگر متهم می شویم به ضد دموکراتیک بودن. البته توجه شود همانطور که قبلاً نیز به آن اشاره کردم اگر راه جلوی این رژیم هموار بود شک نکنید مدعی تمام خاورمیانه می شد.»

تهدید ادامه پیدا کند، دکترین هسته ای تغییر خواهد کرد

شب گذشته، مصاحبه سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با شبکه المیادین منتشر شد. خرازی درباره پایبند بودن ایران به مذاکره برای حل مسائل گفت: «ما پایبند به مذاکره و توافقات قبلی خود هستیم، مشروط بر اینکه طرف های مقابل هم به آن پایبند باشند. متاسفانه آن ها پایبند نیستند و به جای مذاکره، به تحمیل تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه می دهند.»

خرازی در پاسخ به این سوال که «شما اولین کسی بودید که گفتید اگر جمهوری اسلامی ایران تهدید شود یا مورد حمله قرار گیرد، ممکن است دکترین هسته ای خود را تغییر دهد. منظور شما از تغییر دکترین هسته ای چیست؟» گفت: «آن موضع همچنان پابرجاست که اگر جمهوری اسلامی ایران تهدید موجودیتی شود، ما به ناچار سیاست دکترین نظامی خود را تغییر خواهیم داد. ما الان توانایی لازم را برای تولید سلاح داریم و تنها مانع آن فتوای رهبری است که تولید سلاح هسته ای را ممنوع کرده اند. از جهت پرتابه ها و موشک ها هم همه به قدرت موشکی ما اذعان دارند. در عملیات وعده صادق هم این توانایی را کاملاً اثبات کردیم. در مورد مسئله برد موشک ها تا به حال حساسیت غربی ها، به خصوص اروپایی ها را لحاظ می کردیم، ولی وقتی آن ها حساسیت های ما را به خصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمی کنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیت های آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشک های ایران افزایش یابد، وجود دارد.»

* در علوم سیاسی و روابط بین الملل، High Politic یا سیاست عالی به مواردی مثل امنیت ملی و بین المللی اشاره دارد که برای بقای دولت ها حیاتی هستند.

منبع: هم میهن

انتهای پیام/

نظرات

captcha