سواد رسانه ای؛ هدایت و واکسینه مخاطب در خدمت به منافع عمومی + فیلم

کارشناسان در نشست «سواد رسانه ای؛ تأمین امنیت روانی مخاطب» با تأکید بر اهمیت سواد رسانه ای در آرامش و امنیت روانی مخاطبان مطرح کردند: سواد رسانه ای وظیفه واکسینه کردن مخاطبان را برعهده دارد و می تواند مخاطب را در خدمت به منافع عمومی اولاً هدایت و دوماً واکسینه کند.

امنیت روانی یکی از مهمترین ارکان جامعه است که در دنیای مدرن به واسطه قدرت رسانه ها، تحت تأثیر آن قرار می گیرد. رسانه ها می توانند با انتشار یک خبر، یک جامعه را به آرامش برسانند و یا آرامش را از آنها سلب کنند؛ بنابراین امنیت روانی زمانی تحقق می یابد که جامعه از عوامل تهدیدزا در امان باشد. در این شرایط اهمیت سواد رسانه ای بیش از پیش نمایان می شود؛ چراکه سواد رسانه ای پایین جامعه، امنیت روانی و جانی آن را به مخاطره می اندازد. به همین دلیل باید سواد رسانه ای خود را ارتقا و خود را با ابزار های نوین وفق دهیم و اصل انتشار پیام ها و خبر ها را دنبال کرده و با دیدن یک خبر به سرعت آن را باور نکنیم.  

در شرایط خاص نظیر شرایط بحرانی، جنگ، حوادث و ... اخبار جعلی به شدت افزایش می یابد و لازمه آن این است که با درایت بیشتری اخبار پیرامون این وقایع را دنبال کنیم. در واقع سواد رسانه ای به ما کمک می کند تا در مواقع بحران، هیجانات خود را کنترل کنیم.  

خبرگزاری ایکنا با همکاری مشترک باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانه ای یونسکو ایران به مناسبت هفته سواد رسانه ای که از سوم تا دهم آبان ماه نامگذاری شده است و همچنین بنا به اهمیت موضوع و براساس شعار امسال «مرز های دیجیتال جدید اطلاعات: سواد رسانه ای و اطلاعاتی برای اطلاعات منافع عمومی» به موضوع «سواد رسانه ای؛ تأمین امنیت روانی مخاطب» پرداخته است. برای بررسی این موضوع نشستی با حضور حجت الاسلام علی نوریجانی، رئیس کل باشگاه مدیریت رسانه و توسعه سواد رسانه ای یونسکو و حمیدرضا حسینی دانا، عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس اندیشکده راهبردی رسانه ها و فضای مجازی در خبرگزاری ایکنا برگزار شد. در ادامه مشروح این نشست را می خوانید.

ایکنا ـ بحث تأمین امنیت و بهداشت روانی مخاطبان که یک اصل مهم و ضروری است، چگونه می تواند تأمین شود؟

حجت الاسلام نوریجانی: در دنیا معمولاً 21 تا 31 اکتبر هر سال را به عنوان هفته جهانی «سواد رسانه ای» می شناسند و در این ایام سعی می شود به الزامات سواد رسانه پرداخته شود. البته با الزامات اجتماعی، این موضوع را بومی سازی می کنند. در کشورمان نیز 3 تا 10 آبان ماه بزرگداشتی را برگزار و سعی می کنیم آنچه منفعت عمومی مردم است، مورد بهره برداری قرار گیرد. شعار هفته جهانی سواد رسانه ای نسبت به سال های گذشته تکمیل تر شده و اکنون به «سواد رسانه ای و اطلاعاتی برای منافع عمومی» رسیده است.

یکی از زیرتعریف های منفعت عمومی در حوزه رسانه است. کارکرد رسانه در دنیا، جدی نیست و اغلب کارکرد های آن در حوزه سرگرمی و بازی است. در واقع قرار است مخاطب خود را سرگرم کند. در همه صنایع، وقتی درباره مشتریان حرف می زنند، مشتریان خود را به دیگران نمی فروشند. اما یکی از کار های مهم رسانه، مشتری فروشی است. یعنی اینکه چند ویو می توانی به تأمین کنندگان یا صاحبان صنایع بفروشید و کاری که در این زمینه انجام می دهید، دارای ارزش است و هر چه امتیاز بیشتری به دست آورید، کار مهمتری انجام داده اید.

تعهد رسانه نسبت به تأمین بهداشت روانی، در ادبیات دینی مورد توجه قرار گرفته و تعهد رسانه نسبت به تأمین امنیت روانی مخاطبان، یک اصل حرفه ای است و سعی می شود به عنوان یک مسئولیت اجتماعی و اصل اساسی در حوزه خبرنگاری به آن پرداخته شود.

var player = videojs('player_912539_3630927',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630927',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

حوزه رسانه به دنبال سرگرمی است و اساساً صنعت سرگرمی به دنبال غفلت است؛ از این رو موضوعات در این حوزه دروازه بانی نمی شود، رسانه هم از این مسئله بهره برده و مفاهیم جدیدی را خلق کرده است. در حوزه سرگرمی به دلیل هدف لذت جویی، از دروازه بانی غافل می شویم و چندان دقت نمی کنیم، در صورتی که رسانه برای مشتریانش ادبیات خلق می کند. بسیار شنیده ایم که رسانه، معانی را دستکاری می کند، مثلاً معنای جدیدی از دین، حوزه اجتماعی، زیبایی، مطلوبیت و ... تعریف می کند، حتی معنای جدیدی از واژه هایی که در حوزه عواطف خانواده وجود دارد، ارائه می دهد و تلاشش بر این است که آنها را قبول نکند. در این راستا معنای جدیدی از عشق، مادر بودن و ... نیز تعریف می کند.

گاهی وقتی نوجوانان با هم محاوره می کنند، همدیگر را «حاجی» خطاب می کنند، با اینکه این واژه بار اعتقادی و اجتماعی نسبت به مخاطبان دینی دارد. اما نوجوانان، این ادراک را ندارند. یا اینکه شبکه های اجتماعی مفهومی از زیبایی را خلق و به مخاطب منتقل می کنند و ادبیات جدیدی از آن ارائه می دهند. یعنی امروزه در فضایی زندگی می کنید که ممکن است براساس فرهنگ و خرده فرهنگ ها تعریف شود و یا براساس نظام مطلوبیتی که ساخته شده است و این مفاهیم دستکاری شده برای منفعت مجموعه خاصی است که می تواند بهداشت روانی مخاطبان را به خطر بیندازد یا تحت تأثیر قرار دهد.

ایکنا ـ رسانه ها چگونه می توانند به تأمین امنیت و بهداشت روانی کمک کنند؟

حسینی دانا: صبح حمله اسرائیل به ایران(5 آبان ماه)، دیدیم که مخاطبان و کاربران ایرانی از بسیاری از نهاد های متولی این حوزه پیش افتادند. از بامداد شنبه تبلیغات سیاسی سنگینی در رسانه های معلوم الحالی که وابسته به برخی کشور های همسایه هستند، اعم از دروغ پراکنی، جعل عمیق و انواع عملیات روانی برای ایجاد ترس در ایرانیان انجام شد، اما وقتی صبح بازار ها باز شد، هم دلار و هم طلا ریزش داشت و بورس هم سبز بود که این نشان می دهد، افکار عمومی به چه درجه از آگاهی رسیده است که دروغ را از راست تشخیص می دهد و نسبت به آن واکنش نشان می دهد. این جای شکر دارد که این چنین هوشمندانه رفتار می کنند.

تعهد رسانه نسبت به تأمین بهداشت روانی، در ادبیات دینی مورد توجه قرار گرفته و تعهد رسانه نسبت به تأمین امنیت روانی مخاطبان، یک اصل حرفه ای است و سعی می شود به عنوان یک مسئولیت اجتماعی و اصل اساسی در حوزه خبرنگاری به آن پرداخته شود

زمانی سواد رسانه ای را با تعاریف سنتی دنبال می کردیم و هدف این بود که همه رویکرد انتقادی داشته باشند و در نهاد ها، سازمان ها و از جمله آموزش و پرورش نیز ترویج می کردیم و همین رویکرد سبب شد، کتاب «تفکر و سواد رسانه ای» برای دانش آموزان تدوین شود. اما امروزه می بینیم که دیدگاه انتقادی با وجود اینکه لازم و ضروری است، اما جامع نیست و عوامل و رویکردهای دیگری نیز وجود دارد که باید به آنها هم پرداخته شود. آرامش و اطمینان خاطر یا امنیت روانی که در ادبیات دینی به گونه های مختلفی بیان شده است، می تواند راهگشا باشد. در همین رویکرد های سواد رسانه ای در بعضی از کشور ها نظیر انگلیس و کانادا که نزدیک به فرهنگ امریکایی هستند، همیشه نگران هستند که نکند، امریکا یا رسانه هایش، به فرهنگ آنها آسیب بزند و هر سال هم بررسی می کنند که چقدر توانسته اند از سرمایه های اجتماعی و فرهنگ عمومی خود صیانت کنند و چقدر آسیب خوردند. اما بعضی از کشور ها نظیر ژاپن سعی می کنند، کودک را با آرامش سازگار کنند یا ورزش هایی که انسان را به درون خود متوجه می کند و مقداری با تفکر و درون نگری همراه است، آرامش را در آنها نهادینه کند. انجام کار مفید، کمک به دیگران نظیر آنچه جوانان ایرانی در گروه های جهادی انجام می دهند و در نهایت رضایت قلبی دارند و کارهایی از این دست، می تواند انسان را به همان آرامش برساند.

رسیدن به حال خوب، نه تنها لذت درونی است، بلکه می تواند خودکنترلی را نیز در افراد تقویت کند یا کنترل های اجتماعی را آسان تر کند. به ویژه اینکه ادامه زندگی افراد به سمت فضای مجازی می رود، هر چقدر بتوانیم کاربران را تقویت و توانمند کنیم تا با اطمینان خاطر به فعالیت در فضای مجازی بپردازند، بسیاری از کشور ها را می بینیم که نهاد هایی دارند که ایمنی را در فضای مجازی افزایش می دهند و به پلتفرم ها و شرکت هایی که در فضای مجازی سرویس می دهند، قوانینی را وضع می کنند که به آنها حکم می کند، ایمنی و آرامش خاطر فعالیت در فضای مجازی را تأمین کنند.

var player = videojs('player_917937_3630923',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630923',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

ما نیز قوانین داخلی داریم، از جمله نظامنامه پدافند مردم محور، ماده 6 بند 2 وظیفه ای را به رسانه های کشورمان ابلاغ می کند که وظیفه رسانه در مواقع بحرانی و سایر موارد اطلاع رسانی دقیق، صحیح و به موقع است تا با مدیریت صحیح رسانه ها و شبکه های اجتماعی، حتی در بحرانی ترین شرایط هم مخاطب به آرامش برسد. حداقل سطحی از آرامش را داشته باشد که بتواند خود را بازیابی کند و تاب آور باقی بماند. یا در آموزه های مدیریتی داریم که ارکان یک جامعه یا سازمان یا محیط پیرامونی آن، موفقیت های آن مجموعه را ببیند و از این طریق به آرامش برسد، مثلاً جامعه موفقیت های دولت در ایجاد اشتغال، بهداشت عمومی، تولید مسکن یا جذب سرمایه گذاری و ... را ببیند، این مسئله باعث اعتماد به کار دولت ها و اطمینان از آینده و کم کردن نگرانی ها شده و در نهایت آرامش خاطر نصیب مخاطبان می شود. در خانواده ها نیز همینطور است هر چقدر تنش کم باشد و ادبیات والدین و فرزندان به هم نزدیک شود و باب گفت وگو آغاز شود، زمینه ای برای ایجاد آرامش خواهد بود.
 
گاهی مواقع بعضی از مسئولان نهاد ها، سازمان ها و ... می گویند، جوانان نگران نباشند، ازدواج تسهیل شده است. در حالی که همه جوانان که در مسیر ازدواج نیستند و باید درباره سایر فعالیت هایی که برای جوانان شده است، گزارش دهند تا آنها تصور نکنند، رها شده اند و کسی به آنها توجهی ندارد. در این مواقع یک سخنرانی و یا جمله ، می تواند جمعی را به آرامش برساند یا در آنها آشفتگی ایجاد کند.

تماشای مسابقات ورزشی در استادیوم یکی از تفریحاتی است که می تواند آرامش ایجاد کند، اما وقتی جوان سراغ تهیه بلیت مسابقات می رود، بلیت با قیمت مناسب پیدا نمی کند و نمی تواند مسابقه مورد علاقه اش را ببیند؛ از این رو گاهی به فضا هایی راه می یابد که دچار پریشان احوالی، خشم و ... می شود. بنابراین آسان کردن تفریحات سازنده و سالم می تواند گامی برای آرامش بخشی باشد.

ما در مواردی می بینیم که دشمنان در جنگ ترکیبی علیه افکار عمومی دنبال این هستند که آرامش خاطر را از ایرانیان به ویژه نسل جوان بگیرند. مثلاً نگرانی نسبت به اقتصاد، رها شدگی، بی توجهی به جوانان، نگرانی نسبت به ظرفیت هایی که استفاده می شود و سر مردم بی کلاه مانده است، القائات منفی نسبت به آینده و ... در مخاطبان ایجاد می کنند که به جوانان ایرانی بگویند، شما از جوانان دنیا عقب هستید و باید فکری کنید.

ایکنا ـ چگونه می توانیم از کودکان و نوجوانان در برابر اثرات منفی اخبار جنگ از سوی رسانه ها محافظت کنیم؟

حسینی دانا: در همین شب هایی که گذشت، ممکن است نسل کودک و نوجوان ما چندان متوجه جنگ، موشک و ... نباشد، وقتی بزرگتر ها در خانواده دچار پریشان احوالی می شوند و این مسائل را بدون فیلتر در خانواده بیان می کنند، ذهن آنها آشفته خواهد شد. ممکن است ما مراقب باشیم که فرزندان ما وارد چه سایت هایی می شوند و از کدام ابزار ها استفاده می کند و از قفل کودک استفاده کنیم، ساعت تعیین کنیم و محتوا مشخص کنیم و توصیه کنیم به سایت های مفید مراجعه کنند؛ اما خودمان بدون هیچ فیلتری تمام این پریشانی ها را به منزل ببریم و ناخودآگاه این نگرانی ها را به فرزندان و سایر اعضای خانواده منتقل کنیم؛ بنابراین باید فیلتری برای این رفتار ها و گفتارهایمان داشته باشیم تا آنها آسیب نبییند.

در یونیسف هم توصیه هایی در رابطه با ایمنی کودکان در فضای مجازی مطرح شده است. از جمله در دوره کرونا که کودکان به دلیل ادامه تحصیل و آموزش مجبور به استفاده از موبایل شدند، معلمان از اپ های مربوط استفاده می کردند تا دانش آموزان از آموزش ها بهره مند شوند. در حالی که اخیراً گزارشی از هند خواندم که مدارس هندی در دوره کرونا عقب افتادند و در ادامه این گزارش، به کشورمان اشاره شده بود که اپ هایی ایجاد شد و معلمان توانستند به خوبی از این فضا استفاده کنند، اما در هند این نوع نگاه کمتر بوده است و در فیسبوک و شبکه های اجتماعی دیگر کار را دنبال می کردند و کودکانی که تجربه فضای مجازی را نداشتند یا آگاهی اندکی داشتند، دچار آسیب هایی شدند. پس از پایان اپیدمی کرونا، هند برنامه مشترکی را میان خانواده، دانش آموزان و معلمان گذاشت، برای اینکه در کلاس درس معلم موظف باشد، بخشی از درس را همراه با کودکان در فضای مجازی دنبال کند و نحوه جستجو، سایت های مفید و ... را به آنها آموزش دهد و معرفی کند.

اخیراً هم می بینم در بازی هایی که در بازار داخلی ارائه می شود، به این مسائل توجه می شود تا کودک با حضور در فضای مجازی آسیب کمتری ببیند. مثلاً زمانی که باید به مراحل بالاتر بازی بروند، باید همراه والدین یک فعالیت اجتماعی انجام دهند. مثلاً جلوی دستگاه عابر بانک بروند و پولی که والدین می خواهند منتقل کنند و یا قبضی را پرداخت و یا وجهی را دریافت کنند، کودک همراه با والدین خود این کار را انجام می دهد تا هم این رفتار اجتماعی را بیاموزد و هم یک کار فیزیکی انجام دهد و قدری از بازی فاصله گیرد. در واقع فعالیت های خلاقانه در این زمینه زیاد است و می تواند مفید باشد.

ایکنا ـ رسانه ها چه مسئولیتی در قبال حفظ و ارتقای سلامت روان مخاطبان دارند؟

حجت الاسلام نوریجانی: عصری که در آن قرار داریم را نباید فراموش کنیم، عصر فراحقیقت یا فراواقعیت است که در این عصر با توجه به اینکه دروغ به راستی و صداقت غلبه دارد، بنابراین امنیت روانی مخاطبان به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد. امنیت سکینه یا آرامشی است که در آموزه های دینی و روایات اهل بیت(ع) هم به آن اشاره شده و در قرآن هم 6 بار بر این واژه تأکید شده است. تعدادی از این تعبیرها به معنای آرامش عمومی، اطمینان و یقین داشتن به موضوع است و چند مورد نیز به نوری که در دل انسان ها وجود دارد، اشاره می کند. آنچه از دل انسان ها برمی خیزد و پایه اطمینان بخش فرد است، ایمان فرد گفته می شود و رسانه این موضوع را قدری به هم زده است و به جهت ساختی که رسانه دارد و واقعیتی که رسانه ها و شبکه های اجتماعی دارند، آن را دستکاری کرده اند و ما با واژه جدیدی با عنوان «احساس امنیت» مواجه هستیم. امنیت موضوعی است که همین امروز آن را تجربه می کنیم. اسرائیل منحوسی که پا را از حد خود فراتر گذاشته و خرده حمله ای به ایران که سابقه ای دارد و در منطقه قدرت منطقه ای محسوب می شود. قاعدتاً به دلیل همین احساس امنیت، خواب مردم در شب حمله اسرائیل به ایران دچار خدشه نشد.

در حوزه اقتصادی ممکن است، درآمد پایداری را یک کارمند داشته باشد، این فرد هر چه دو دو تا، چهار تا کند، می بیند معونه اش دچار خدشه نمی شود، این فرد با کسی که اصلاً درآمدی ندارد، متفاوت است و این فرد امنیت اقتصادی هم ندارد. اما احساس امنیت از امنیت مهمتر است و اگر رسانه یا دشمنان و دوستانی بتوانند این حس امنیت را به خطر بیندازند و مردم احساس ناامنی کنند، آنها برنده شده اند و شاید بدون احساس امنیت نتوان زندگی کرد و متأسفانه این رسانه است که، احساس ناامنی و ترس از دادن را به ما منتقل می کند. گاهی در حال فعالیت خود هستید و یک آن متوجه می شوید که گوشی همراهتان نیست، در همان لحظه تعادل رفتاری تان به هم می خورد و ترس از دست دادن رسانه یا منبعی که اطلاعاتتان را از آن می گیرید و شاید برخی تبادلاتی را که با آن انجام می دهید، را خواهید داشت.

ترس از آفلاین بودن نیز ترسی از همین نوع است. اگر شما یک ساعت گوشی خود را از شبکه خارج کنید یا از رسانه فاصله بگیرید، ترسی را به خود و مخاطب منتقل می کنید. یا حس نارضایتی شدید را رسانه به شما منتقل می کند. به این معنا که گاهی در فضای اینستاگرام هستید، پستی که می گذارید، اگر به اکسپلور برود یا لایک و ویو دریافت کنید، این احساس رضایت و امنیت بیشتر خواهد بود. در غیر این صورت نیز نارضایتی خواهید داشت. رفتاری که قبلاً در رفتار سازمانی دیده می شد، یعنی کارمندی که در یک سازمان تمام تلاشش را می کند، اما رئیس یا کارفرما او را نمی بیند. اگر فضای روانی مخاطب به هم بریزد، فضای روانی جامعه نیز تحت الشعاع آن قرار می گیرد و این مسئله موجب جامعه ای با حس ناامنی خواهد بود.

اتفاقی که در خرده حمله اسرائیل به ایران شاهد بودیم؛ این اتفاق، اتفاق نظامی خاصی نیست، همانطور که در مکالمات فرزندان یا شبکه های اجتماعی دیدید، بیشتر با نگاه طنز به این موضوع پرداختند. در واقع آنها خواستند با این خرده حمله بگویند که عملیاتی را انجام دادیم، در حالی که عملیات اصلی را در فضای مجازی انجام خواهند داد، به این معنی که دیب فیک و عکس تصاویری با هوش مصنوعی تولید می کنند، حتی عکس های اتفاقات گذشته را به عنوان محل انفجار در ایران نشان می دهند. در صورتی که اینها دیپ فیک بوده و دروغ بزرگی را به مخاطب منتقل می کنند. اینها امنیت روانی را هدف گرفته اند. مزاح های کاربران در این زمینه نشان می دهد که موفق نشده اند و منشأ این مسئله سواد رسانه ای است. یعنی اگر ما توانسته باشیم، اعتماد نسبت به شبکه های رسانه ای را در ذهن مخاطب ایجاد کنیم و یا اعتماد اجتماعی به ساختار ها را ارتقا دهیم و شاخص سرمایه اجتماعی رسانه یا نهاد هایی که حضور دارند را ارتقا دهیم، موفق تر خواهیم بود و واکسینه خواهیم شد.

ایکنا ـ احتمالاً در روز های آتی ایران در مقام پاسخ به خرده حمله اسرائیل برآید. در رسانه های داخلی چه استراتژی باید دنبال شود تا افکار عمومی آرامش خود را نسبت به این اتفاقات از دست ندهد؟

حسینی دانا: با اینکه ایران اینترنشنال خود را هلاک می کرد که اتفاقاتی افتاده است و ویدئو های ضاحیه لبنان را به ایران منتسب می کرد، اصلاً بی بی سی فارسی ورود نکرد. دروغ های واضحی که ایران اینترنشنال عنوان می کرد، بی بی سی جرئت نکرد به این وادی ورود کند و ته مانده اعتبار خود را از دست بدهد. ابعاد این حمله به قدری کوچک بود که برخی رسانه های خارجی نیز اصلاً به این موضوع نپرداختند. مخاطبان، این رسانه ها را می شناسند و چندان اعتمادی به این رسانه ها ندارند.

گاهی مواقع استراتژی های رسانه های مهاجم به ویژه فارسی زبان را می بینیم که از جمله در دوره انتخابات ریاست جمهوری، به دلیل سقوط بالگرد رئیس جمهور، که با انتخابات اتحادیه اروپا مصادف بود، رسانه ها غافلگیر شدند، چون درباره انتخابات اتحادیه اروپا فعالیت می کردند، اقلیت ها، ایرانیان اروپا را تهییج می کردند که رأی بدهید و رأیتان چقدر مهم است و حال می خواستند به ایرانیان بگویند که رأی ندهید، چون رأی شما اهمیتی ندارد. از این رو استراتژی خود را تغییر دادند و عبارت «صبر بی حاصل» را مدام مطرح کردند، مبنی بر اینکه چند سال است مقاومت می کنید و با مشکلات می سازید، حاصلی نداشته است، برای چه باید دوباره رئیس جمهور انتخاب کنید؟! همان مسئله ای را که در سوریه، عراق و لبنان هم به نوعی  و به شکلی دیگر تکرار می کنند و می بینیم بعضی کشور ها از این ناحیه آسیب دیدند.

اکنون لبنان نسبت به دولتش دچار خلأ است؛ بنابراین اقداماتی نظیر پیشمان کردن از صبر و استقلال، تشویق به نفی هویت ملی و توهین به خود، تاریخ و پرچم و ... قبل از بحران تلاش برای آشفته کردن افکار عمومی است و دور کردن آنها از آرامش است؛ چرا که آرامش می تواند رفتار منطقی به همراه بیاورد. در حالت بحران می بینیم که ضریب دادن به اتفاقات در فضای مجازی چقدر آتشین می شود، مثلاً در فضای مجازی مطرح کردند که نبرد سنگینی بین دو غول بزرگ خاورمیانه غرب آسیا، به نام اسرائیل و ایران رخ داد. در حالی که این دو اصلاً هم وزن نیستند. در واقع اسرائیل، کوچک بزرگ نماست.

با این تغییر استراتژی ها سعی دارند، ضربات وارده به طرف مقابل را دو چندان کنند و نیش زهر خود را افزایش دهند. ما دیدیم در همین ایام گفتند که؛ طرح حمله به ایران گم شده، یا لو رفته و ... با این رجزخوانی ها خواستند فشار روانی بیشتری را وارد کنند. در همین حال زالو صفتانی، بازار ارز را به هم ریختند و ارز و طلا را گران کردند و به تبع آن سایر کالا ها هم گران شد و همین مسائل باعث ایجاد نارضایی می شود. با خرده حمله اسرائیل، این حباب شکست و امیدواریم این قیمت ها ریزش بیشتری داشته باشد و به قیمت های واقعی برگردیم.

دشمنان پس از بحران نیز افکار عمومی را تشویق می کنند که از دولت خود بخواهید با اوضاع کنار بیایند و قدری عقب تر بروید و پاسخ ندهید و بزرگوارانه ببخشید. اینترنشنال در رابطه با این اتفاق و یا ترور شهید نصرالله، در بازخوردگیری فعالیت های زیادی انجام داد. آنها پس از ترور به جمع لبنانی ها می رفتند و به آنها می گفتند که می خواهید به جای ایران با اسرائیل درگیر شوید و این اتفاقات برای عزیزان شما بیفتد؟ و آنها پاسخ های پراکنده ای ناشی از القائات، یا تألمات و ... می دادند که نمی خواهند بجنگند. اما در کشورمان رفتار افکار عمومی، مشت محکمی بر دهان یاوه گویان بود. رسانه های خارجی، همین امروز هم بازخوردگیری می کند و می گوید همین اتفاقات ممکن بود در مناطق مسکونی باشد، آیا شما راضی به این مسائل هستید؟ و با این القائات می خواهد ترس را بر افکار عمومی غالب کنند.

ایکنا ـ استراتژی رسانه های داخلی باید در این زمینه چه باشد؟

حسینی دانا: رسانه های داخلی با مردم رو راست هستند و در محیط میدان هم این توانمندی ایجاد شده است که به صورت صریح و مستقیم با مردم گفت وگو کنند. اگر پس از نیمه شب این اتفاق افتاد، رسانه پای کار آمد و پدافند هوایی هم پای کار آمد و اطلاع رسانی دقیق، صحیح و روایت اول منتشر شد و رسانه های ایرانی جریان رسانه ای را در دست گرفتند و مردم با خیال راحت خوابیدند تا صبح سرکار بروند و مدارس نیز دایر بود. این ناشی از این است که در نیمه شبی که قرار بود پریشان احوال باشیم، هم بخش میدان و هم رسانه آرامش را به مردم برگرداندند.

ساحت بهداشت و امنیت روانی با تعهد رسانه ها و خبرنگاران نسبت به این عرصه تأمین می شود. رسانه هر چقدر بتوانند سرمایه اجتماعی را بالاتر ببرند و شاخص سرمایه اجتماعی را تقویت کنند، می توانند مخاطب را نسبت به خود پیگیرتر و پیوسته تر کنند

افکار عمومی قرص و محکم به مدافعان امنیت افتخار می کند و در زمینه هایی که دشمن برای ما چالش ایجاد کرده و یا کم کاری کردیم و اشتباهاتی داریم و اگر سوء مدیریت ها و کار های مغفول و مشکلاتی که ندیدیم و اکنون تبدیل به معضل شده است، در این فرصت ها می شود به این مشکلات حمله کرد. با این سرمایه اجتماعی و جریانی که در افکار عمومی ایجاد شده است، می توان یکسری از این مشکلات را حل کرد. موقعیت های مفیدی ایجاد شده که بتوان کارسازی و آسیب ها را جبران کرد.

بحث تولیدات هنری و استفاده از هنر تبیین نیز وجود دارد که مقام معظم رهبری بار ها به آن اشاره کرده اند. اگر به درستی تبیین کنیم و کتمان نکنیم و با نسل جوان و نوجوان همزبان و همراه شویم، بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد. اگر آنها می خواهند به بالندگی برسند، باید مورد توجه باشند، وگرنه این انرژی را در جای دیگر صرف خواهند کرد. اگر این مسیر برایشان ایجاد نشود، ممکن است دیگرانی بیایند و آنها را به مسیر دیگری منحرف کنند. پس باید حواسمان باشد، جایی که سرمایه اجتماعی به اوج خود می رسد، برای آن برنامه داشته باشیم؛ چراکه بسیاری از اوقات به دلیل بی برنامگی، فرصت های درخشان را برای جبران عقب ماندگی ها از دست دادیم.

var player = videojs('player_332958_3630925',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630925',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

در شرایطی که رسانه ملی ما نسبت به تولید آثار فاخر عقب است و محتوای مورد رضایت مخاطب را نمی تواند تأمین کند، سکو های نمایش خانگی فعال شدند و مردم هم اقبال خوبی نشان داده اند گرچه برخی از آنها براساس استاندارد های تعریف شده نیستند، اما بخشی از فعالیت های آنها توانسته رضایت مخاطبان را جلب کند و آنها را از رسانه های بیگانه دور کند. اما اخیراً چندین سریال نظیر گردن زنی، داریوش، غربت و ... در شبکه های خانگی نمایش داده می شود که خشونت را ترویج می کنند، کشتن را آسان نشان می دهد، خون را به راحتی نمایش می دهد و یا صحنه هایی که در استاندارد های خبری اجازه نشر ندارد، به آشکارا و تفصیل نمایش داده می شود و موجی از افسردگی و رفتار های خشن به جامعه القا می شود و حال خوب را از مردم می گیرد. همه این مسائل نشان می دهد در استانداردسازی، نظارت و کنترل اجتماعی غفلت هایی صورت می گیرد که باید حواسمان را جمع کنیم.

ایکنا ـ سواد رسانه ای چه اندازه می تواند به حفظ امنیت روانی کمک کند؟

حجت الاسلام نوریجانی: ساحت بهداشت و امنیت روانی با تعهد رسانه ها و خبرنگاران نسبت به این عرصه تأمین می شود. رسانه هر چقدر بتوانند سرمایه اجتماعی را بالاتر ببرند و شاخص سرمایه اجتماعی را تقویت کنند، می توانند مخاطب را نسبت به خود پیگیرتر و پیوسته تر کنند. سواد رسانه به عنوان یک سنگربان و دروازه بان ذهنی مخاطب، خود را از مسائلی که به عنوان آسیب می شناسیم و یا مسائلی که ممکن است امنیت روانی مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد، حفاظت می کند. این موضوع با وظایف رسانه که اطلاع رسانی است منافاتی ندارد.

براساس فضایی که در آن هستیم شرایط جنگی در همه دنیا متفاوت است. درست است که در شرایط جنگی، سرعت در رسانه اهمیت دارد و موجب می شود بهداشت روانی مخاطبان حفظ شود، اما در شرایط جنگی اطلاعات دقیق و درست است که می تواند اثرگذار باشد. به همین دلیل رژیم صهیونیستی عملیاتی را در نقطه ای انجام می دهد و اخبارش را منتشر می کند، اما رسانه های محور مقاومت به آن نمی پردازند و پس از چند روز تأیید یا رد می کنند. از این رو باید به مخاطب آموزش داد که با وجود اینکه می خواهیم سطح دروازه انی مخاطب را نسبت به خبر افزایش دهیم، اما باید بدانند که رسانه در شرایط جنگ اجازه انتشار هر مطلبی را ندارد و فضای جنگی، فضای فردی یا شخصی نیست؛ از این رو باید سواد رسانه ای مخاطب را ارتقا دهیم تا بتوانیم جامعه را نسبت به اتفاقاتی که می افتد واکسینه کنیم.

یکی از مسائلی که در مجموع سوالات شما وجود دارد این است که با مخاطب به ویژه مخاطب کودک و نوجوان چه کنیم و یا در رسانه چه رفتاری داشته باشیم، سطح ایمان، سطح شناخت اجتماعی و باور های ملی و اعتقادی به علاوه سواد رسانه ای می تواند آن را تأمین کند. در کشور های منطقه نظیر سوریه، لبنان، غزه و یمن، کودکی که از زیر موشک باران بیرون می آید و تمام خانواده اش را از دست داده است و وقتی از او درباره این فضا می پرسند جوری صحبت می کند که همه عالم را تحت تأثیر قرار می دهد. یا کلیپی از دختر بچه ای منتشر شد که خواهرش را به دوش می کشد و وقتی واکنشش را می پرسند به گونه ای پاسخ می دهد که همه کسانی که از حداقل انصاف و وجدان برخوردار هستند و حتی غربی ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

var player = videojs('player_300864_3630928',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630928',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

سواد رسانه ای وظیفه واکسینه کردن مخاطبان را برعهده دارد و می تواند مخاطب را در خدمت به منافع عمومی اولاً هدایت و دوماً واکسینه کند که چندان از این فضا غافل نشوند. وقتی حادثه ای رخ می دهد نهاد و سازمان و ... سعی می کنند آن را مردمی سازی کنند، اما در حوزه سواد رسانه ای برعکس است و مردم، سازمان های مردم نهاد، اندیشکده ها و ... فعال هستند و جایی که باید نقش جدی و اثرگذاری داشته باشد، حاکمیت است که قدری نسبت به این امر مغفول است. در نظام حکمرانی سایبری یا ضعیف هستیم یا هنوز به این حوزه نپرداختیم. این عرصه، عرصه ای است که اگر به موقع ورود نکنیم، تاریخ از ما عبور می کند و به قول مقام معظم رهبری، حسین بن علی ها به مسلخ می روند و به شهادت می رسند و دیگر نمی شود کاری کرد.

حوزه حاکمیت باید نقش جدی داشته باشد؛ از این رو یکی از اتفاقاتی که در حوزه سواد رسانه ای در سال جاری دنبال کردیم، نشست با برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود و دیدیم که آنها نیز افراد دغدغه مندی هستند و قرار بر این شد که فراکسیون سواد رسانه ای تشکیل شود و موضوعات ذیل این حوزه را پیگیر شوند. بر اثر همین فعالیت ها دیدیم که سال گذشته، سواد رسانه ای در لایحه بودجه آمد و اینکه چقدر جذب بودجه داشتیم، نمی دانم، اما همین که به این حوزه بودجه تخصیص یافته است، نشان می دهد که به تدریج این حوزه جدی گرفته می شود.

ایکنا ـ کدام وجوه سواد رسانه ای به عنوان سپر، مانع ورود اطلاعات غلط و برهم زننده امنیت روانی می شود؟

حسینی دانا: در تعریف سنتی که نسبت به اطلاعات نادرست داریم، سه دسته اطلاعات داریم؛ میس اینفورمیشن، دیس اینفورمیشن و من اینفورمیشن. در اطلاعاتی که سهواً نادرست است، اطلاعاتی که عمداً نادرست است و اطلاعاتی که شخصی است و با افشای آن می خواهند پریشانی را منتقل کنند. اگر از تعاریف سنتی و کلاسیک رد شویم، با جنبه های جدیدی مواجه می شویم که اطلاعات نادرست، نسل یک جامعه را به قهقرا می برد. پس از 1948 که جنگاوران جوان مصری در مقابل دشمن صهیونیستی ایستادگی کردند و شاید چندان توفیقاتی به دست نیاوردند، اما جوانان عرب به جوانان مصری نگاه می کردند تا جنگاوری را از آنها یاد بگیرند، دیدیم که با برخی از فعالیت هایی که ظاهراً به جنگ کاری نداشت، غرب این جوانان را از مسیر اصلی خارج کرد. یعنی آنها را به سمت فعالیت هایی کشاند که وقت خود را در قهوه خانه ها می گذراندند و مواد مخدری به نام «حشیش» را استفاده می کردند تا احساس خوشی بیشتری داشته باشند و از این طریق آنها را از جنگاوری دور کرد. رسانه ها هم با جذابیت های فناوری و ذوقی که در نسل جوان برای استفاده از آنها دارد، سبب شده است، که برخی از وجوه منفی آن نادیده گرفته شود و یا ممکن است ابزار کنترل آن وجود نداشته باشد.

var player = videojs('player_962166_3630926',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630926',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

من این مسئله را به سیاه چاله های فضای مجازی تعبیر می کنم. در رابطه با عملیات طوفان الاقصی، صفحه ای در ویکی پدیا ایجاد شده که اخبار روزانه این جریان را به مخاطب ارائه می دهد، اما همه این اخبار از دید اسرائیلی هاست. یعنی اگر آن را بخوانید، تصور می کنید یک گروه تروریستی به مردمان صلح جوی اسرائیلی حمله کرده اند، در حالی که آنها باید آینده منطقه و جهان را رقم بزنند و خدمات فراوان خود را در حوزه های فناوری، اقتصادی و ... ارائه کنند. جوانان ما و سایر کشورها که عادت دارند برای یافتن پاسخ پرسش های خود به فضاهایی چون ویکی پدیا مراجعه می کنند، با این محتوا روبرو می شوند و گویی این محتوا آنها را به درون خود می کشد. هیچ کسی در کشورهایی مثل ما از سوء رفتار کشورهای غربی بی اطلاع نیست، به ویژه امریکا که در هر کشوری پا گذاشتند، منافع آن را بردند و سعی کردند آن کشور را تحت تسلط خود درآورند و مانند استعمارگران پیر با روش های جدید، شیره جان آن ملت ها را می کشند و می برند. در حالی که اگر با هوش مصنوعی درباره اینکه امریکا از چه زمانی وارد اقتصاد ایران شد، جستجو کنید، تاریخ را به شما می گوید، اما در ادامه می گوید، امریکا آنقدر در ایران سرمایه گذاری کرد و خدمات فنی و مهندسی، مدیریتی و ... ارائه کرد، اما سال 57 که انقلاب شکل گرفت، پس از مدتی ایرانیان، با ناسپاسی آنها را از کشور دور کنند و سفارتخانه اش را به تسخیر درآوردند و امریکا مغبون است. سایر پاسخ هایی که هوش مصنوعی به جوانان ما در این زمینه می دهد، نظیر همین سیاهچاله است و آنها را به درون خود می کشد و از میدان به در می کند.

سواد رسانه ای وظیفه واکسینه کردن مخاطبان را برعهده دارد و می تواند مخاطب را در خدمت به منافع عمومی اولاً هدایت و دوماً واکسینه کند که چندان از این فضا غافل نشوند

تجربه طوفان الاقصی به ما نشان داد که با اینکه رسانه های بزرگ شناخته شده بین المللی، همیشه جریان روایت سازی و تبیین ابعاد این جنگ را به عهده داشتند، این نوبت به دلیل حضور رسانه های خرد در فضای افکار عمومی توانستند، رسانه های بزرگ را از میدان خارج کنند. در واقع رسانه های خرد به قول مولانا «مورچگان را چو بود اتفاق/ شیر ژیان را بدرانند پوست» عمل کردند و جریان اطلاع رسانی محور مقاومت در دنیا شکل گرفت و در ادامه شاهد اعتراضات دانشجویان در امریکا و اروپا بودیم. به دلیل غفلت ما به عنوان متولیان، از من استاد دانشگاه تا مدیران فرهنگی، دشمن به دلیل خباثت و توانمندی که در حوزه نرم دارد، یا داستان سرایی هایی که می کند، فضای دیگری از امروز را در فضای مجازی و فضای رسانه ای نشان می دهد.

در روزهای گذشته، ترس از حمله رژیم صهیونیستی به ایران در فضای مجازی داغ شده بود که یک شخصیت معلوم الحالی که شش نفر باید او را بگیرند تا بتواند بایستد، به نام رضا پهلوی گفت؛ ملت ایران نگران نباشند، اگر اسرائیل حمله کرد و ایران دچار خلأ قدرت شد، من می آیم و کمک می کنم. این حرف ها از هر جوکی خنده دارتر بود.

بنابراین امروز میدان و رسانه از هم جدا نیستند و بخشی از کار را میدان و بخشی از کار را رسانه برعهده دارد. گاهی رسانه قوی تر است. حزب الله لبنان هر بار که عملیاتی را علیه دشمن صهیونیستی انجام می دهد، یک بیانیه صادر می کند. چند روز پیش که سی و چهار عملیات انجام داد، سی و چهار بیانیه صادر کرد. یعنی همه دنیا توجهشان جلب شد که حزب الله که دبیرکل آن ترور شده است، چگونه توانسته است این عملیات ها را ساماندهی کند. روزنامه عکاظ سعودی، صبح فردای تیتر زد «حزب الله بی سر» و خوشحالی خود را نشان داد. بنابراین حواسمان باشد سواد رسانه ای فقط تفکر انتقادی نیست.

ایکنا ـ کارشناسان محترم درباره بحثی که در حوزه سواد رسانه ای و امنیت روانی مطرح شد، جمع بندی و نکات تکمیلی را بفرمایید.

حجت الاسلام نوریجانی: موضوعات بین المللی با ادبیات انتزاعی دنیا تولید می شود و نقش ما به عنوان کسانی که سعی می کنیم اثری در حوزه علمی بگذاریم، آنها را تبدیل به مفاهیم بومی کنیم و به مخاطبان منتقل کنیم که تلاش ما در این عرصه بر همین اساس است و امیدواریم عرصه سواد رسانه با وجود کسانی که نو به نو وارد این عرصه می شوند و انگیزه بالایی دارند وافرادی با خصوصیات فکر نو و سخن نو و ایده نو و خلاقانه هستند، بتوانند در این زمینه کمک بیشتری کنند و از این عرصه بتوانیم نفع بیشتری برای مردم ببریم.

در دولت چهاردهم، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه رئیس جمهور دستور تأسیس سازمان هوش مصنوعی را صادر کردند و معاون اول رئیس جمهور که سابقه ای هم در این زمینه دارند، به عنوان رئیس این سازمان منصوب شدند و بناست در این عرصه اتفاقاتی هم رخ دهد و این منظومه به تدریج در حال تکمیل است و امیدوارم در این عرصه اثرگذار باشیم.

var player = videojs('player_779585_3630929',{ techOrder: [ "html5" , "flash"],poster:'',width:400,height:300}); videojs.addLanguage('en', {"No compatible source was found for this media.": "مشاهده ی ویدیو نیاز به پشتیبانی مرورگر از codec h264 یا نصب فلش پلیر دارد."}); player.one('play', (function(){ $.post('/fa/ajax/news/video/3630929',{},function (data) {}); })); کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

حسینی دانا: از مجموعه ایکنا تشکر می کنم و پیشنهاد می کنم روی موضوعات جدید که ایکنا سابقه طولانی در این زمینه دارد، کار کند. در حال حاضر لازم است در زمینه کوریدور آی مک و تطبیع اقتصادی بین کشورهای عرب اسلامی جنوب خلیج فارس و دولت صهیونیستی روشنگری کند و آمادگی داریم این موضوع را تبیین کنیم. همانطور که در خطبه های عربی مقام معظم رهبری در جمعه نصر بود و لازم است به آن توجه شود.

همه دغدغه ما این است که نسل جوان ما سازنده باشد و فردای این کشور در اختیار این جوانان قرار گیرد و گام به گام کشورمان به سمت توسعه و پیشرفت حرکت کند. اما مدتی است که از نسل جوان غافل شدیم، یک بار تجربه داریم که در دهه 50 از سال های 54 تا 56 وضعیت جوانانمان از بعد آموزشی بررسی شد. البته در آنجا این گزارش فقط در قالب گزارش ماند و امروز کتاب «جامعه، جوانان، دانشگاه» به قلم احسان نراقی در اختیارمان است. در سال 79 تا 83 نیز گزارش ملی جوانان در 20 شاخه، توانست ابعاد زندگی جوانان در حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، حقوقی، بهداشتی و ... را با عدد و رقم تصویر کند و لایه ای از تحلیل اولیه ارائه کرد و در شورای عالی جوانان و دستگاه های متولی در دستور کار قرار گرفت. اما از سال 83 تاکنون چنین گزارشات و وضعیت شناسی نسل جوان مغفول مانده است و به نوعی کار بر زمین مانده است.

در حالی که نسل جوان امروز در بسیاری از رویدادها از نسل گذشته جلوتر هستند و به هویت خود افتخار می کنند. کارهای برزمین مانده و برخی غفلت ها نشان از بی برنامگی است و اگر برنامه ریزی درست، هدایت صحیح، توجه به سرمایه اجتماعی و ... انجام شود، کشورمان موفقتر خواهد بود. امیدواریم که نهادهای متولی در این زمینه بیشتر فعال شوند و از نیروی عظیم جوانان برای سازندگی و توسعه کشورمان بهره بگیرند.

گفت وگو از سمیه قربانی

انتهای پیام

نظرات

captcha