اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
به گزارش ایرنا از وزارت امور اقتصاد و دارایی، چند نرخی بودن ارز با ایجاد مزیت های ناپایدار در قیمت های نسبی نهاده های تولید وارداتی و رابطه مبادله تجاری بهره مند از نرخ های ارز ترجیحی، موجب تضعیف قدرت رقابت نهاده ها و تولیدات داخلی، وخامت تراز تجاری و همچنین انقباض نسبی اجزای خالص صادرات غیرنفتی می شود.
به گزارش ایرنا از وزارت امور اقتصاد و دارایی، چند نرخی بودن ارز با ایجاد مزیت های ناپایدار در قیمت های نسبی نهاده های تولید وارداتی و رابطه مبادله تجاری بهره مند از نرخ های ارز ترجیحی، موجب تضعیف قدرت رقابت نهاده ها و تولیدات داخلی، وخامت تراز تجاری و همچنین انقباض نسبی اجزای خالص صادرات غیرنفتی می شود.
منابع ارزی ترجیحی نوعی یارانه برای واردات کالاها و خدمات تلقی شده که با هدف کاهش رشد هزینه های مصرفی خانوار و همچنین تولیدکنندگان تخصیص می یابد اما همین یارانه مستقیم و غیرمستقیم زمینه اخلال در ساز و کارهای قیمتی و تخصیص غیر بهینه عوامل تولید و منابع مالی در بازارهای عوامل و پول می شود.
ارز چند نرخی و تضعیف تراز تجاری
در واقع دولت از طریق تخصیص منابع ارزی یارانه ای، عملاً مزیت های قیمتی برای کالاهای مصرفی و نهاده های واسطه ای و سرمایه ای وارداتی بهره مند از نرخ های ترجیحی ایجاد کرده که نخستین پیامد آن افزایش شدت واردات و مصرف آن ها در سبد مصرفی خانوار و فرایند تولید بخش های مختلف اقتصادی از جمله صنایع دارویی، مواد غذایی، دام و طیور، انرژی، حمل ونقل است.
قیمت های نسبی ارزانتر کالاها و خدمات یارانه ای-وارداتی موجب جایگزینی آن ها به جای کالاها و خدمات داخلی و همچنین رشد مصرف آن ها در سطوح پایین تر مطلوبیت نهایی خانوار و ارزش تولید نهایی بنگاه های تولیدی در اقتصاد کشور می شود و در رشد نسبی واردات نسبت به صادرات و همچنین تضعیف ترازتجاری انعکاس می یابد.
سیاست حمایتی ضد تورمی در میان مدت موجب کاهش قدرت رقابت تولیدات داخلی و در نتیجه تضعیف رشد اقتصادی و تراز تجاری غیرنفتی اقتصاد کشور شده است.
صادرات مجدد کالاهای بهره مند از ارز ترجیحی
کالاهای ثبت سفارش شده با نرخ های ارز ترجیحی لزوما منطبق با نرخ های یارانه ای مورد قیمت گذاری و عرضه قرار نگرفته و بعضاً بدون تغییر و یا پس از پردازش ساده، مورد صادرات مجدد مثل شکر، روغن خوراکی، دارو، گندم و آرد قرار می گیرند.
بسیاری از واردکنندگان کالاها و خدمات وارداتی، به منظور بهره مندی از منابع ارزی یارانه ای و همچنین حقوق و عوارض ترجیحی، در سنوات گذشته اقدام به جعل کدهای کالایی و یا اظهارنامه های گمرکی کردند.
این فرایند به ترتیب موجب افزایش مازاد تقاضا برای بهره مندی از ارز ترجیحی، بالاتر از ظرفیت عرضه دولت، رشد مازاد تقاضای کل، افزایش مستمر شکاف میان نرخ های برابری غیررسمی و رسمی و همچنین تداوم ناپایداری بازار ارز شده است.
شکل گیری پایدار مازاد تقاضا در بازار ارز ترجیحی موجب رشد تقاضای احتیاطی ارز برای واردات کالاها و خدمات مورد حمایت و نیز افزایش تقاضای سوداگرانه در بازار مذکور شده که عملا با رشد مضاعف متوسط نرخ های برابری ارز همراه بوده است.
چطور ارز چند نرخی، تکانه های ارزی را تشدید می کند؟
افزایش مستمر نرخ موثر اسمی ارز در شرایط چندنرخی بودن ارز همچنین موجب کاهش عرضه منابع صادرات غیرنفتی با هدف حفظ قدرت خرید منابع درآمدی صادراتی و پس انداز نهادی شده که مستقیماً زمینه افزایش تعداد و شدت تکانه های وارده در بازار را فراهم می سازد.
کاهش فاصلٔه زمانی تکانه های وارده بر نرخ های برابری ارز در یک سازوکار مارپیچ نه تنها موجب رشد بیشتر تقاضا نسبت به عرضه حتی در شرایط اعمال پیمان ارزی صادراتی می شود، بلکه به علت پایداری فرایند تخصیص ارز ترجیحی حساسیت نیروهای عرضه و تقاضای بازار را نیز طی زمان در مقابل نرخ های آتی موردانتظار کاهش خواهد داد؛ طوری که کشش نیروهای عرضه و تقاضای بازار تضعیف و در مقابل اندازه تکانه های وارده بر نرخ های برابری، اختلالات بازار، و همچنین ناپایداری ترازپرداخت های ارزی تقویت شده است.
کاهش ادواری ارزش پول ملی متاثر از رشد پیوسته مازاد تقاضا عملا موجب افزایش نااطمینانی در بازار ارز، رشد مضاعف تقاضای معاملاتی ترجیحی و همچنین افزایش تقاضاهای احتیاطی و سوداگرانه اسعار غیر ترجیحی به علت رشد نااطمینانی ناشی از افزایش شکاف میان نرخ های ارز ترجیحی و غیر ترجیحی در اقتصاد ایران شده است.
{{name}}
{{content}}