پرداخت تسهیلات قرض الحسنه نظام مند شود

کارشناس اقتصادی گفت: برای نظام مندی پرداخت وام های قرض الحسنه چاره ای جز ایجاد زیرساخت های مرتبط با شناسایی افراد مستحق نیست و باید شناسایی به بهترین نحو انجام پذیرد.

رضا وفایی یگانه، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با ایکنا، با اشاره به ضرورت فراگیر شدن تسهیلات قرض الحسنه اظهار کرد: فراگیر شدن وام های قرض الحسنه در کشور به توسعه عدالت، کاهش فقر، رونق تولید و افزایش آمار ازدواج و فرزندآوری کمک می کند و اگر دسترسی به این نوع وام ها افزایش یابد، قطعاً شرایط اقتصادی بهتر برای خانوارها رقم خواهد خورد.

وی با بیان اینکه در زمینه فراگیر شدن قرض نیکو نیازمند فرهنگ سازی هستیم، گفت: در اسلام گرفتن ربا حرام است و نباید در جامعه اسلامی ربا ترویج یابد. اسلام به شدت بر قرض الحسنه تأکید دارد و از آن به عنوان قرض دادن به خدا تعبیر می شود.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اقشار ضعیف و کم برخوردار جامعه باید به راحتی امکان بهره مندی از تسهیلات قرض الحسنه را داشته باشند و عدالت در توزیع این نوع تسهیلات مد نظر قرار گیرد، اما متأسفانه به دلیل ضعف در نظام توزیع شاهد استفاده کسانی از وام های قرض الحسنه هستیم که واقعاً نیاز جدی به آن ندارند.

عدم دخالت دولت در تسهیلات قرض الحسنه به جز امور خاص

وفایی یگانه با بیان اینکه هر چند تسهیلات قرض الحسنه دولتی نیستند و دولت دخالتی در توزیع و تخصیص آن ندارد و کاملاً متکی بر مسئولیت اجتماعی افراد است، گفت: دولت منابعی با عنوان وجوه اداره شده دارد که کاربرد آن در حوزه معیشت و اشتغال زایی بوده و غالباً تنها تسهیلات قرض الحسنه دولت محدود به این دو است، ولی قرض الحسنه به طور عام غیر دولتی است و امکان دخل و تصرف و دخالت در آن وجود ندارد.

وی بیان کرد: اگر محدودیتی در حوزه پرداخت تسهیلات قرض الحسنه وجود دارد، این محدودیت به خاطر سپرده گذاری اندک مردم، تعداد بالای متقاضیان و از سوی دیگر توزیع نامناسب است.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: تسهیلات قرض الحسنه باید نظام ‎مند شوند یعنی در امور اولویت دار و ضروری خانوار مورد استفاده قرار گیرد. مردم برای فرار از تسهیلات با سود 23 درصد به افتتاح حساب قرض الحسنه مبادرت می ورزند تا پس از مدت کوتاهی وام با سود چهاردرصد دریافت کنند، اما این نوع وام ها معمولاً در حوزه خرید طلا، ارتقای خودرو و دیگر امورات غیرضرور هزینه می شوند؛ در صورتی که فلسفه اصلی قرض الحسنه کمک به مستضعفان، نیازمندان و زوج های جوان است.

ضرورت نظام مند شدن پرداخت تسهیلات قرض الحسنه

وفایی یگانه با بیان اینکه اگر بانک مرکزی، وزارت تعاون، وزارت ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی و دیگر نهادهای نظارتی ورود جدی به این قضیه داشته باشند تسهیلات قرض الحسنه نظام مند خواهند شد، اظهار کرد: برای حل مشکل چاره ای جز فراهم آوردن زیرساخت های مرتبط با شناسایی افراد مستحق دریافت وام قرض الحسنه نیست و اگر درصدد هدفمند شدن این نوع وام ها هستیم، باید شناسایی به بهترین شیوه ممکن انجام پذیرد. به طور کلی با ادامه رویه فعلی نه تنها هدررفت منابع قرض الحسنه شدت خواهد یافت، بلکه شعار عدالت که محور برنامه هفتم توسعه بوده به شکل عینی عملیاتی نخواهد شد.

وی گفت: گام های مثبتی در این راستا برداشته شده که کافی نیستند، ولی می توان از آنها به عنوان شروعی خوب یاد برد؛ مثلاً کمیته امداد امام خمینی(ره) پیش از پرداخت هرگونه تسهیلات ابتدا دهک افراد را بررسی می کند و همین اقدام هدایت صحیح منابع را به دنبال دارد و باید این رویه به شکل بهتری در همه حوزه ها فراگیر شود.

کارشناس اقتصادی در پایان با اشاره امکان افزایش سقف وام قرض الحسنه که در حال حاضر 300 میلیون تومان است، اظهار کرد: بانک از محل سپرده های گران قیمت نمی تواند وام قرض الحسنه پرداخت کند چه برسد به اینکه سقف این نوع وام ها را هم افزایش دهد و از سوی دیگر مبلغ فعلی تسهیلات قرض الحسنه هم طبق مصوبه بانک مرکزی است و بانک ها هم موظف به اجرای آن هستند و این مصوبه مطابق با سپرده هایی است که در بانک های قرض الحسنه وجود دارند.

 گفت وگو از سعید امینی

انتهای پیام

نظرات

captcha