تغییر اقلیم، خیزش گردوغبار و خشک سالی ابرچالش های حوزه بیابان در کشور

دبیر اجرایی سومین همایش ملی بیابان(فرصت ها و چالش ها)، با بیان این که چالش های حوزه بیابان طی یک دهه گذشته به ابر چالش هایی جهانی تبدیل شده است، گفت: مهم ترین آن ها در بخش اعظم کشور ما تغییر اقلیم، خیزش گردوغبار و البته خشک سالی است.

حمیدرضا ناصری، در گفت وگو با ایسنا درباره دستاوردهای سومین همایش ملی بیابان(فرصت ها و چالش ها)، فلسفه اصلی برگزاری این همایش را هم اندیشی و نزدیک کردن فضای تحقیقاتی دانشگاه با بخش اجرا برشمرد و افزود: هم چنین ارائه مهم ترین دستاوردهای پژوهشی دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و اجرایی کشور از دیگر اهداف برگزاری این همایش ملی بود.

وی خاطرنشان کرد: هدف دیگر از برگزاری این همایش ایجاد همگرایی مناسب، سمت وسو و جهت گیری تحقیقاتی کشور مبتنی بر حل مسائل روز در حوزه بیابان ها بوده است.

*تأکید بر ضرورت مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی مناطق خشک و نیمه خشک

رئیس مرکز تحقیقات بین المللی بیابان دانشگاه تهران، با بیان این که در این همایش بر ضرورت مدیریت جامع حوضه آبخیز و منابع زیستی مناطق خشک و نیمه خشک تأکید شد و در ادامه افزود: موضوع تغییرات اقلیمی یک معضل جهانی است که در مناطق بیابانی ایران نمود و بروز  بیشتری یافته است.

ناصری، ادامه داد: خشک شدن تالاب ها، گرم شدن محسوس هوا به ویژه در تابستانی که گذشت و بحران آب و فرونشست زمین مسائلی هستند که اگر مسئولان به آن بی توجه باشند به بحران ها و چالش های جدی تری تبدیل خواهند شد و زمینه منازعات مختلف اقتصادی و اجتماعی را فراهم خواهند کرد که همه این موضوعات به طور جدی در مقالات مختلف همایش انعکاس یافته بود.

*امکان گردشگری و ژئوپارک ها، استفاده صنعتی از شورابه ها از فرصت های بی نظیر مناطق بیابانی

وی، با بیان این که در این همایش از امکان گردشگری و ژئوپارک ها، استفاده صنعتی از شورابه ها و زمینه هایی از تولید به ویژه انرژی به عنوان فرصت های بی نظیر مناطق بیابانی یاد شد و افزود: توجه بیشتر مسئولان به ویژه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت نیرو را در حوزه بیابان ضروری است.

دبیر اجرایی سومین همایش ملی بیابان، با بیان این که در قطع نامه پایانی بر حرکت به سمت مدیریت پایدار سرزمین در مقابل تخریب سرزمین تأکید شد، در ادامه خاطرنشان کرد: طبق نظر کارشناسان عالی حوزه بیابان امروز در جایگاهی قرار داریم که می دانیم با چه روش ها، صرف چه مقدار هزینه ، با چه مشخصه های فنی و در چه مناطقی موضوع را مدیریت کنیم.

ناصری، با بیان این که از نظر دانش فنی جلو هستیم اما نکته اصلی بحث پیاده سازی کار، هماهنگی بین دستگاه ها و موضوعات نرم افزاری است که کشور را در این حوزه بسیار عقب رانده است، در ادامه تصریح کرد: در این زمینه باید اقدامات در این حوزه در سه محور پیشگیری، کاهش و اجتناب متمرکز شود.

*تأکید ویژه بر پیشگیری از طریق تصویب قانون و ابلاغ بخشنامه های مرتبط

وی، با بیان این که در این همایش در خصوص اقدامات مؤثر تأکید ویژه ای بر پیشگیری شد که این کار صرفاً با اقدامات مدیریتی، با تصویب یک قانون، ابلاغ بخشنامه های مرتبط و تعریف ساختارهای بین بخشی قابل انجام است، در ادامه افزود: در پایان مقرر شد همایش به شکل دوسالانه در دانشگاه های استان های بیابانی و درگیر تخریب سرزمین به شکل منظم برگزار شود تا همگرایی سازمان های مختلف مسئول از جنبه علمی و عملی تقویت شود و از سویی محققان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های مرتبط برنامه تحقیقاتی خود را با موضوعات روز و در راستای حل ابر چالش های کشور پیش ببرند.

مقالات این همایش براساس توافق انجام شده با سیویلیکا به زودی نمایه و برای همه پژوهشگران قابل دسترسی خواهد شد.

انتهای پیام

نظرات

captcha