اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
سفر پزشکیان به روسیه برنامه های متعددی از جمله سخنرانی در سه نشست یران بریکس، دیدار با سران 10 کشور جهان از جمله روسیه، چین، هند، مصر، ونزوئلا، امارات، بولیوی، بلاروس، ارمنستان و اتیوپی را در برداشت؛ در این گزارش جزئیات این ملاقات ها را می خوانید.
پزشکیان در این سفر ضمن سخنرانی در سه نشست سران بریکس، با روسای جمهور و مقام های عالی روسیه، چین، هند، اتیوپی، ارمنستان، آفریقای جنوبی، بلاروس، بولیوی، مصر، امارات و ونزوئلا دیدار و گفت وگو داشت.
بر اساس این گزارش، 2 شهریور 1402 در جریان سفر شهید آیت الله رئیسی رئیس جمهور وقت به آفریقای جنوبی عضویت جمهوری اسلامی ایران در گروه بریکس اعلام رسمی شد. ایده ایجاد گروه بریکس با نزدیکی 4 قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبه گرایی آمریکا در اواسط دهه 1990 میلادی شکل گرفت. سابقه شکل گیری این گروه به حضور 4 عضو موسس، به سال 2001 باز می گردد و نهایتا «گروه بریک» در 16 ژوئن 2009 رسما تاسیس شد. آفریقای جنوبی نیز در 21 سپتامبر 2010 به این گروه اضافه شد و نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
در ادامه با برنامه های مسعود پزشکیان رئیس دولت چهاردهم در این سفر سه روزه آشنا می شوید:
** ترسیم اهداف سفر
رئیس جمهور عصر روز سه شنبه 1 آبان ماه پیش از عزیمت، در فرودگاه مهرآباد تهران درخصوص اهداف این سفر اعلام کرد سازمان بریکس متشکل از کشورهایی است که هدف آنان توسعه چندجانبه گرایی در جهان به منظور کنترل یکجانبه گرایی آمریکا و داد و ستد آزادانه همه کشورهای جهان است.
پزشکیان اظهار داشت این سفر فرصتی است که با روسای جمهور روسیه، چین، هند و تعداد دیگری از کشورها که در این اجلاس حضور دارند دیدار و گفتگو داشته باشیم و راهکارهای همکاری و تعاملات و تبادلات بیشتر را بررسی کنیم.
او که به دعوت ولادیمیر پوتین عازم روسیه شده بود، بعد از چندساعت پرواز با استقبال رئیس ایالت تاتارستان روسیه، وارد شهر قازان محل برگزاری اجلاس شد.
** اولین دیدار؛ گفت وگو با نخست وزیر هند
مسعود پزشکیان در اولین برنامه ی خود در روسیه، با «نارندرا مودی» نخست وزیر هند دیدار کرد و گفت ایران علاقمند و آماده توسعه روابط با هند است؛ عضویت دو کشور در بریکس زمینه مناسبی برای تقویت بیش از پیش روابط و همکاری های دو کشور در راستای تامین منافع متقابل است. امیدواریم در همین راستا در اجرای توافقات فیمابین به خصوص در زمینه توسعه بندر چابهار تسریع شود.
وی هم چنین پیام و عمل جمهوری اسلامی ایران را گسترش صلح و دوستی و پیام و عمل رژیم صهیونیستی را جنایت، کشتار و جنگ افروزی توصیف و ابراز امیدواری کرد کشورهای مدعی حقوق بشر در توقف جنایات این رژیم عملی انجام دهند.
نخست وزیر هند نیز در این دیدار با اشاره به سفر قبلی خود به ایران و دیدارش با رهبر معظم انقلاب، از پزشکیان خواست که سلام های وی را به مقام معظم رهبری برساند و گفت گسترش همکاری با ایرانِ تحت مدیریت شما انتظار و خواسته هند است.
وی درباره ی فجایای غزه و لبنان بیان کرد کشتار بی گناهان در غزه و لبنان از نظر هند قابل قبول نیست و با هدف استقرار صلح و آرامش در منطقه در حال رایزنی هستیم.
** اسرائیل هر اقدامی علیه ما کند، پاسخ غیرقابل باوری می گیرد
پزشکیان صبح چهارشنبه با «آبی احمد» نخست وزیر اتیوپی ملاقات داشت؛ وی صریحاً به جنایات اسرائیل در منطقه اشاره و تصریح کرد حمایت های کشورهای غربی را در تداوم جنایات رژیم صهیونیستی موثر است؛ اگر رژیم صهیونیستی دست از پا خطا کند و اقدامی علیه جمهوری اسلامی ایران مرتکب شود، پاسخ قاطعانه و غیرقابل باوری دریافت خواهد کرد. ما به هیچ وجه مایل به گسترش درگیری و تنش در منطقه نیستیم و از هر اقدامی در راستای صلح و آرامش استقبال می کنیم، اما اقدامات رژیم صهیونیستی دقیقاً با هدف به آتش کشیدن همه منطقه صورت می گیرد، لذا لازم است کشورهای دیگر به خصوص غربی ها، این رژیم متجاوز را کنترل کنند.
نخست وزیر اتیوپی نیز در این ملاقات دوجانبه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در اتیوپی کشوری شناخته شده است و سابقه و تصویر مثبتی از روابط فیمابین در ذهن مردم ما وجود دارد، اظهار داشت ما با نگرانی روند تحولات در منطقه شما را دنبال می کنیم.
** پنج پیشنهاد مهم و راه گشای جمهوری اسلامی ایران به سران بریکس
پزشکیان ظهر چهارشنبه در اجلاس سران بریکس با ترکیب محدود شرکت کرد؛ وی در حضور سران ضمن تأکید کرد ایران با برخورداری از موقعیت استراتژیک، بستر عبور چندین کریدور حمل و نقل بین المللی از جمله کریدورهای شمال–جنوب و شرق–غرب بوده و می توانیم با توسعه همکاری های سازنده، شبکه جدیدی از روابط ترانزیتی برای انتقال انرژی و یا کالاهای تجاری در بستر بریکس، ایجاد نماییم.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در ادامه ی سخنان خود 5 پیشنهاد مهم کشورمان به این گروه را این گونه اعلام کرد:
اول- در عین عدم غفلت از دو رکن سیاسی-امنیتی و فرهنگی-مردمی، در سال آینده اولویت برنامه هایمان را به مسائل اقتصادی-مالی بدهیم و از همه نهادهای دولتی و خصوصی کشورهای متبوع مان بخواهیم که بر شتاب حرکت خود در ایجاد همکاری های به هم پیوسته اقتصادی و تجاری و استفاده از ظرفیت های داخل بریکس بیافزایند.
دوم- از چالش های بسیار مهم که کشورهای یک جانبه گرا علیه کشورهای مستقل و آزادی خواه تحمیل کرده اند، تحریم های اقتصادی است. سال ها پیش کشورهای تحت تحریم به تعداد انگشت های یک دست هم نمی رسید، ولی اکنون میلیون ها انسان در ده ها کشور در یک فرایندی غیر قانونی و ضدحقوق بشری مورد هدف های تحریمی در ابعاد مختلف قرار گرفته اند. مقابله با تحریم های غیرقانونی نیازمند اقدام گروهی و اجرای سازوکارهای مشترک است. خوشبختانه بریکس مخالفت خود را با تحریم بارها اعلام داشته و شمه ای از آن در اعلامیه قازان و اسناد دیگر به وضوح بازتاب داشته است، ولی برای اینکه در آینده هیچ کشوری جرأت و توان تحریم دیگران را نداشته باشد، ضروری است گام های عملی و حساب شده برداریم.
سوم- در حال حاضر بیشتر کشورهای دنیا از اینکه آمریکا برای حل مشکلات داخلی و مالی خود، از دلار به عنوان سلاح و یا ابزار کنترل دیگر کشورها استفاده می کند، ناراضی هستند. دنیا بریکس را با هدف تلاش برای کاستن از قدرت دلار و افزایش مبادلات با پول های ملی می شناسد. این اقدامات به همراه راه اندازی و استفاده از ارزهای دیجیتال و بسترسازی برای استفاده از سازوکارها و فناوری های جدید مالی نظیر پیام رسان ها، در راستای اهداف اصلی بریکس است.
اینکه کشورهای عضو بریکس بزرگترین تولید کنندگان و در عین حال بزرگترین مصرف کنندگان انرژی، مواد غذایی و دیگر کالاها هستند و به مهمترین خطوط مواصلاتی و ترانزیتی دسترسی دارند، مزیت بسیار بزرگی است که موجب می شود انجام مبادلات با پول های ملی به سهولت انجام گیرد.
چهارم- کشورهای شمال همواره برای دستیابی کشورهای جنوب به فناوری های نوین مانع تراشی کرده اند، لذا ما وظیفه داریم با تشریک مساعی، مبادله اطلاعات، سرمایه گذاری مشترک و دیگر اقدامات، خود را به فناوری های نوین مجهز سازیم.
و پنجم- ضروری است بانک توسعه نوین(NDB) که یکی از نهادهای برآمده از بریکس به شمار می رود، تقویت شود و با پذیرش اعضای جدید و افزایش سرمایه بتواند در جهت توسعه زیرساخت های این کشورها گام بردارد. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا همکاری های تنگاتنگی با این بانک داشته باشد.
پزشکیان هم چنین پیشنهاد داد دبیرخانه ای برای این سازمان تشکیل شود تا امور به خوبی و سهولت پیش برود.
** بریکس صرفاً یک باشگاه گفت وگو نیست
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران عصر روز چهارشنبه 2 آبان ماه 1403 در اولین نشست سران «بریکس با ترکیب گسترده» در قازان روسیه سخنرانی کرد.
وی در این نشست نیز بیان کرد طی بیش از سه دهه ای که از فروپاشی نظام دو قطبی می گذرد، این مسئله به وضوح آشکار شده است که از دیدگاه قدرت های غربی صلح، دمکراسی، رفاه و توسعه تنها از مسیر تعیین شده و تعریف شده از سوی آنها قابل تحقق است. نتیجه این نگاه انحصارطلبانه تاکنون افزایش خشونت، جنگ و تروریسم از یک سو و استفاده بی سابقه از ابزار تحریم های اقتصادی و سیاسی از سوی دیگر بوده است.
رئیس جمهور گفت جهان امروز با مشکلات فراوانی در زمینه امنیت غذایی، تغییرات اقلیمی، بحران بدهی ها، شکاف شمال-جنوب و بسیاری از مشکلات دیگر مواجه است. چاره اندیشی برای این مشکلات که بیش از هر جای دیگر کشورهای در حال توسعه و جنوب جهانی را در معرض تنش و آسیب قرار داده است، باید با مشارکت فعالانه این کشورها همراه باشد. مجموعه بریکس به آرمان خود برای انعکاس صداهای شنیده نشده در جامعه جهانی با جدیت بیشتری عمل کند و سازوکار گفتگوی بریکس با کشورهای دیگر را به طور موثری دنبال نماید.
پزشکیان تصریح کرد بریکس نباید فقط یک باشگاه گفتگو باشد. تصمیم های بریکس باید ضمانت اجرایی داشته باشند و ابزارهای متناسب برای تحقق آنها پیش بینی شود. رشد سطح همکاری اقتصادی از جمله میزان سرمایه گذاری و تجارت متقابل میان اعضای بریکس می تواند به عنوان معیار و شاخص موفقیت یا عدم موفقیت بریکس به صورت سالانه مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور ایجاد مرکزی برای گردآوری، تجمیع و ارزیابی داده های اقتصادی کشورهای عضو، امری ضروری است.
وی در پایان سخنان خود به مسئله ی غزه و لبنان پرداخت و خطاب به سران گفت آنچه که امروز ما در فلسطین و لبنان شاهد آن هستیم تعمیق بنیان های جنگ و خشونت از طریق نادیده گرفتن حقوق اولیه مردمی است که چیزی جز حق حاکمیت بر سرزمین های اجدادی خود نمی خواهند. تداوم این وضعیت بدون تردید جهان را همچنان در خطر گسترش ناامنی و جنگ قرار خواهد داد. از این رو از تمامی اعضای محترم و مجموعه ارزشمند و تاثیرگذار بریکس تقاضا دارم از همه ظرفیت های جمعی و فردی خود برای توقف جنگ در غزه و لبنان، رسیدگی به آوارگان و کاهش تنش در منطقه بهره ببرند.
در حاشیه ی این نشست نیز برخی وزرای همراه پزشیکان با همتایان خود دیدار و گفت وگوهای کوتاهی داشتند.
** دیدار با رئیس امارات و گفت وگو درباره جنایات اسرائیل
در حاشیه ی اجلاس بریکس، پزشکیان با «محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان» رئیس دولت امارات متحده عربی یکدیگر دیداری کوتاه داشتند و درباره مسائل و دغدغه های دو کشور از جمله ضرورت توقف حملات رژیم صهیونیستی گفتگو کردند.
هم چنین عباس عراقچی وزیر امور خارجه با «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر امور خارجه امارات دیدار جداگانه ای داشتند. به گفته ی عراقچی اولین موضوع گفتگوی مقامات دو کشور ضرورت توقف حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان بود که دو کشور در این خصوص با یکدیگر اشتراک نظر دارند.
وزیر خارجه کشورمان هم چنین توضیح داد در این دیدارها برخی اختلاف نظرها فیمابین دو کشور نیز مورد بحث قرار گرفته و تأکید کرد به طور طبیعی ما هیچ فرصتی را برای تبیین و دفاع قاطعانه از مواضع و منافع جمهوری اسلامی ایران به ویژه در زمینه مسئله جزایر سه گانه ایرانی از دست نمی دهیم.
** بررسی راهکارهای توقف جنایات اسرائیل در دیدار با السیسی
پزشکیان در ادامه برنامه های سفر به قازان، با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر دیدار کرد؛ به اعتقاد کارشناسان این دیدار در ادامه ی ملاقات های اخیر مقامات دو کشور می تواند در افزایش تعاملات و روابط تهران و قاهره موثر باشد. پزشکیان در این ملاقات دوجانبه گفت جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه به دنبال جنگ و درگیری نیست.
وی هم چنین تصریح کرد اگر رژیم صهیونیستی مرتکب خطایی، یقین بدانید که جمهوری اسلامی ایران پاسخ دردناکی به او خواهد داد. به طور طبیعی رژیم ممکن است به ایران آسیبی وارد کند، اما آسیبی که در پاسخ دریافت خواهد کرد، فراتر از تصور است.
رئیس جمهور مصر نیز در این دیدار با بیان اینکه عامل اصلی قدرت ما مسلمانان ، اتحاد با یکدیگر است، اظهار داشت مولفه های قدرت متعدد و متنوع هستند اما مهم ترین آن ها اتحاد و انسجام ما با یکدیگر است. ما باید با همکاری یکدیگر کمک کنیم تا جنگ در غزه و لبنان پایان یابد و همچنین درگیری ها به دیگر نقاط منطقه سرایت نکند.
السیسی هم چنین گفت نه به عنوان یک عالم سیاسی، بلکه در وهله اول به عنوان یک مسلمان باور دارم که باید با تفاهم و گسترش دوستی امور خود را به پیش ببریم و از همین رو در تمام سال هایی که روابط ما دچار مشکل است، حتی یکبار علیه جمهوری اسلامی ایران موضعی اتخاذ نکرده ام.
** دیدار با پوتین در قازان/ تأکید بر تعمیق و گسترش روابط ایران و روسیه
رئیس جمهور کشورمان در ادامه برنامه های، با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار کرد؛ پزشکیان در این نشست بیان کرد معتقدم روابط ایران و روسیه راهبردی و برای هر دو کشور بسیار مفید است. همچنین چارچوب بریکس را همچون اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان شانگهای که در هر سه با پشتیبانی روسیه عضو شده ایم، بستر مناسبی برای تعامل سازنده با شما می دانم.
وی هم چنین با ابراز امیدواری نسبت به اینکه روابط اقتصادی، سیاسی، علمی، فرهنگی و تجاری دو کشور بیش از پیش گسترش یابد، اظهار داشت امیدوارم به زودی در جریان سفری رسمی که توافق شده به روسیه داشته باشیم، بتوانیم توافق نامه جامع میان دو کشور را امضا و وارد فاز عملیاتی کنیم.
پوتین نیز در این دیدار با اشاره به اینکه اولین سفر پزشکیان به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور، برای روسیه از اهمیت نمادین بالایی برخوردار است، بیان کرد دو کشور همواره در عرصه های منطقه ای و بین المللی همکاری سازنده ای با یکدیگر داشته اند و روسیه از درخواست های جمهوری اسلامی ایران برای عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان شانگهای و بریکس حمایت فعال کرده است.
وی با اشاره به اینکه نتایج رایزنی های مقامات دو کشور به زودی با امضای توافق جامع راهبردی میان دو کشور رسمیت خواهد یافت، گفت در گفتگوهای عشق آباد نیز گفتم که یکی از وظایف اصلی ما در روابط این است که روند مثبت همکاری های اقتصادی را تقویت کنیم. بر این اساس جنابعالی پذیرفتید که به زودی سفری رسمی به مسکو داشته باشید تا سند جامع همکاری و اسناد مهم دیگری را در همین راستا امضا کنیم.
رئیس جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنانش گفت می خواهم از این فرصت استفاده می کنم، تا از شما بخواهم سلام ها و بهترین آرزوهایم را به رهبر معظم ایران برسانید؛ ما بسیار قدردان توجه و رویکرد سازنده ایشان درخصوص توسعه روابط ایران و روسیه هستیم.
** حضور ایران موجب تقویت بریکس می شود
مسعود پزشکیان در حاشیه ی اجلاس بریکس، با «سیریل رامافوزا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی دیدار داشت؛ وی در این ملاقات با بیان اینکه نام آفریقای جنوبی در جهان با نام «نلسون ماندلا» و مبارزه با بی عدالتی و ظلم گره خورده است، نگاه منصفانه و عادلانه این کشور به مسائل منطقه و جنگ در غزه را بازنمایی از رویکرد برابری طلبی ماندلا دانست.
رئیس جمهور کشورمان هم چنین با بیان اینکه حضور جمهوری اسلامی ایران در بریکس می تواند یکجانبه گرایی و تاثیرگذاری ابزار تحریم های غیرمنصفانه را کاهش دهد، اظهار داشت امروز شاهد قرائت دروغین از مفهوم حقوق بشر و ارتکاب جنایت به اسم حقوق بشر در جهان هستیم. افزایش تاثیرگذاری بریکس و تقویت تعاملات ما می تواند مناسبات ناعادلانه کنونی را اصلاح کند.
رئیس جمهور آفریقای جنوبی نیز در این دیدار با بیان اینکه عضویت جمهوری اسلامی ایران در بریکس باعث تقویت آن می شود، تصریح کرد ما در بریکس خواهان پیشرفت جمعی کشورهای جهان هستیم و توسعه یکجانبه را که باعث فدا شدن منافع دیگران می شود، نمی خواهیم. کشورهای غربی فکر می کردند این نهاد خیلی سریع از هم فرو می پاشد، اما امروز شاهد آن هستند که روز به روز قوی تر می شود.
وی هم چنین در واکنش به محکومیت جنایات اسرائیل از سوی رئیس جمهور کشورمان گفت باور داریم مردم فلسطین باید خودشان برای آینده شان تصمیم بگیرند؛ ما همواره از آزادی و حقوق مردم فلسطین حمایت کرده و می کنیم. این صحنه بار دیگر نفاق مدعیان حقوق بشر را به رخ کشید. آفریقای جنوبی پرونده دادخواهی مردم فلسطین از اسرائیل را با جدیت دنبال می کند، چرا که مبارزه با آپارتاید مسئولیتی است که ما هرگز فراموش نخواهیم کرد.
** تاکید سران ایران و چین بر گسترش روابط و برقراری آتش بس در منطقه
از دیگر دیدارهای پزشکیان در قازان، ملاقات با شی جین پینگ رئیس جمهور چین بود که عصر چهارشنبه دوم آبان ماه صورت پذیرفت. پزشکیان در این نشست با بیان اینکه اعتماد متقابل با اقدامات و پروژه های مشترک عینیت خواهد یافت، اظهار داشت ارتباطات ما باید بر مبنای یک برنامه با چارچوب و زمان بندی مشخص در کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی با هدف برد-برد دنبال شود، این شکل از تعامل به تعمیق مناسبات منجر خواهد شد.
وی هم چنین با بیان اینکه چین دوست و مهمترین شریک تجاری ماست، خاطرنشان کرد باور داریم که با کمک هم خواهیم توانست در مقابل تمامیت خواهی کشورهای غربی ایستادگی کنیم. شخصاً بر گسترش روابط با چین نظارت دارم و به همکارانم در رفع موانع احتمالی گسترش و ارتقای سطح همکاری های فیمابین کمک می کنم.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در این دیدار نیز به وحشی گری های اسرائیل اشاره و تصریح کرد ایران با وجود برخورداری از حق مشروع دفاع از خود در برابر نقض حاکمیت ملی و ترور میهمان رسمی اش در تهران از سوی رژیم صهیونیستی، حاضر شد به نفع صلح در منطقه و برقراری آتش بس در غزه از این حق چشم پوشی کند، اما دیدیم که صهیونیست ها به جای صلح و آتش بس در ارتکاب جنایات خود جری تر شده و حتی دایره آن را به لبنان نیز گسترش دادند.
پزشکیان با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران جنگ را به نفع هیچ کس نمی داند و لذا به دنبال جنگ و درگیری نیست، گفت با این وجود اگر کسی بخواهد تعرض و تجاوزی به ما داشته باشد، پاسخی سخت و قاطعانه دریافت خواهد کرد.
رئیس جمهور چین نیز در این دیدار با اعلام آمادگی برای تعمیق روابط کشورش با جمهوری اسلامی ایران، بر ضرورت تقویت اعتماد متقابل تأکید کرد و گفت روابط دوستانه با ایران برای ما ارزشمند است و آماده ایم با طرف ایرانی از منافع مشترک دو کشور دفاع کنیم. این نخستین ملاقات ماست و معتقدم می توانیم همکاری ها و روابط فیمابین را گسترش دهیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش شرایط فعلی و افزایش تنش ها در منطقه را بسیار نگران کننده توصیف و کلید کاهش تنش را برقراری فوری آتش بس عنوان کرد و اظهار داشت باور داریم که دوستان ایرانی ما تدبیر مناسب برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه را به کار خواهند گرفت. باید از تشدید درگیری ها در منطقه جلوگیری کرد.
** تأکید سران ایران و ارمنستان بر ارتقای روابط
مسعود پزشکیان صبح پنج شنبه 3 آبان ماه 1403 با «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان ملاقات داشت؛ رئیس جمهور کشورمان در این دیدار با بیان اینکه ما تمرکز ویژه ای بر گسترش روابط با کشورهای همسایه داریم، اظهار داشت ارمنستان دوست و همسایه خوب جمهوری اسلامی ایران است.
وی با اشاره به اینکه ما از هر ایده ای برای ایجاد و تقویت اتحادیه های منطقه ای به شدت حمایت می کنیم، بیان کرد آنچه در بریکس دنبال می شود، مقابله و شکست دادن تمامیت خواهی و یکجانبه گرایی آمریکا و کشورهای غربی است که بی هیچ منطقی و فقط در چارچوب زورگویی و زیاده خواهی کشورهای دیگر را تهدید و تحریم می کنند.
پاشینیان نیز در این دیدار جمهوری اسلامی ایران را همسایه مهم و دوست صمیمی کشورش عنوان کرد و گفت ارمنستان تحت هر شرایطی به گسترش روابط حسنه خود با ایران ادامه خواهد داد و اولویت ما در سیاست های منطقه ای توسعه تعاملات با شما است.
** بریکس تجلی بخش این واقعیت است که ساخت دنیایی بهتر به تنهایی امکان پذیر نیست
دیگر برنامه ی مهم رئیس جمهور کشورمان در قازان، حضور و سخنرانی در در نخستین نشست بریکس پلاس، «نشست مشترک سران بریکس با کشورهای مدعو و دوستان بریکس» بود.
پزشکیان در این نشست اظهار داشت این اجلاس تجلی بخش این واقعیت است که ساخت دنیایی بهتر به تنهایی امکان پذیر نیست و در دنیای به هم تنیده کنونی، اراده و اقدام مشترک لازم است؛ تغییری بنیادین که مستلزم اصلاح نظام کنونی و ایجاد سامانی نو از توازن قدرت بر مبنای عدالت و رضایت است. به روایتی دیگر دنیای بهتر مکانی خواهد بود که در آن نشانی از تحریم، تحمیل اراده، تجاوز، جنگ، کشورگشایی و نسل کشی نباشد و چند جانبه گرایی به جای یک جانبه گرایی، اکثریت به جای اقلیت، برابری به جای تبعیض، شفافیت به جای فریب، دمکراسی به جای اقتدارگرایی و گفتگو به جای جنگ، حکم فرما گردد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که بحران ها و چالش های منطقه ای و بین المللی بدون تلاش های مشترک از بین نخواهد رفت. به همین منظور، همواره در چارچوب سیاست های اصولی خود، در تلاش بوده ایم با ایجاد شبکه های هوشمند و کارآمد از روابط تجاری، نهایت اهتمام لازم را برای تقویت همکاری های بین المللی و تعمیق مولفه های دوستی میان کشورها داشته باشیم. این در حالی است که بر خلاف تمامی موازین بین المللی و حقوق انسانی شناخته شده، اعمال تحریم های یکجانبه، هنجارهای بین المللی و حقوق بشری را به چالش کشیده و بسیاری از روندهای توسعه یافتگی در سایه اقدامات قهری و غرض ورزی های سیاسی با چالش های متعددی مواجه و حرکت پایدار به سوی جهانی امن و توسعه یافته با اخلال روبرو شده است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت بسیاری از کشورهای عضو و یا مرتبط با گروه بریکس، بهره مند از اقتصادی پویا و در حال توسعه هستند. این ظرفیت، حامل فرصت های ارزشمندی است که در صورت توجه و اهتمام برای ایجاد پیوندهای اقتصادی و تجاری عمیق می تواند منافع سرشار و فراگیری را به ارمغان داشته باشد. استفاده از پول های ملی برای مبادلات تجاری، پلتفرم های جدید بانکی، ارزهای دیجیتال، تقویت بانک توسعه جدید (NDB) و ترتیبات ذخیره احتیاطی (CRA) و اینگونه اقدامات، خواهد توانست جهانی بهتر برای همه بسازد.
** می توانیم بلاروس هم مانند روسیه روابط داشته باشیم
مسعود پزشکیان در ادامه ی برنامه های خود، با «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس دیدار داشت؛ وی در این ملاقات با اشاره به رایزنی های صورت گرفته در جریان این سفر از جمله با رئیس جمهور روسیه و درباره موضوع کریدور راهبردی شمال-جنوب، گفت قرار است در سفری که در آینده نزدیک به روسیه خواهم داشت، توافق جامع و یکسری تفاهمات مهم دیگر میان مقامات دو کشور به امضا برسد. الگوی گسترش تعاملات با روسیه می تواند به بلاروس هم تعمیم یابد.
وی هم چنین با بیان اینکه آمریکا در مقابله با کشورهای مستقل با ابزار تحریم موفق نخواهد شد، اظهار داشت: امروز دیگر دنیا دنباله رو آمریکا نیست و کشورهای مستقل توانسته اند با تعاملات گسترده در بسترهای متنوع از جمله در اتحادیه های منطقه ای و بین المللی بر تمامیت خواهی آمریکا غلبه کنند.
لوکاشنکو نیز در این دیدار با بیان اینکه بازارهای بلاروس مشتاق تولیدکنندگان، تجار و محصولات ایرانی هستند، بیان کرد راه اندازی کریدور شمال- جنوب تاثیر زیادی در تسهیل دسترسی تولیدکنندگان و تجار دو کشور به بازارهای یکدیگر دارد. بندهً کاملا با دولت ایران همدل و قاطعانه پیگیر گسترش بیش از پیش روابط هستیم.
** دیداربا مادورو در قازان؛ سیاست ایران تقویت روابط با دوستان است
پزشکیان در آخرین برنامه های خود در روسیه، با نیکولاس مادورو همتای ونزوئلایی خود دیدار کرد؛ وی در این ملاقات با اشاره به اینکه رویکرد ما به وفاق در داخل و تقویت روابط با جهان مورد اقبال مردم ایران در انتخابات اخیر ریاست جمهوری قرار گرفت، اظهار داشت تقویت وفاق و انسجام داخلی و نیز روابط دوستانه با همسایگان و دیگر کشورهای جهان از مولفه های اصلی قدرت است.
وی در بخشی از سخنانش به عملیات وعده صادق2 و هم چنین جنایات اسرائیل اشاره کرد و با بیان اینکه حمله موشکی ایران به سرزمین های اشغالی بر اساس حق دفاع مشروع ایران صورت گرفت، اظهار داشت اگر رژیم صهیونیستی به تلاش خود برای گسترش تنش ادامه دهد و دست از جنگ افروزی برندارد، کل منطقه دچار تنش و درگیری خواهد شد. رژیم صهیونیستی به نام مبارزه با تروریسم، مرتکب قبیح ترین اقدامات تروریستی می شود؛ آیا معنای مبارزه با تروریسم کشتار ده ها هزار زن و کودک بی دفاع است؟
رئیس جمهور وئزوئلا نیز نیز در این دیدار با بیان اینکه دوره جدیدی از تاریخ بشریت آغاز شده است، عنوان کرد کشورهای غربی می خواهند بار دیگر سلطه و هژمونی خود را از طریق جنگ، خشونت و فشارهای اقتصادی و تحریم به جهان تحمیل کنند، و در چنین شرایطی تقویت روابط کشورهای مستقل با یکدیگر از جمله ایران و ونزوئلا از راه های متنوع نظیر همکاری در اتحادیه های منطقه ای و بین المللی چون بریکس بسیار حیاتی است.
مادورو فاشیسم و نازیسم را مولود قدرت های غربی در جهان توصیف و تصریح کرد رفتار امروز آمریکایی ها و غربی ها در نقاط مختلف دنیا به نوعی بازتولید مناسبات نئونازیسم و نئوفاشیسم است و صهیونیسم نیز به نوعی بازگشت نازیسم و فاشیسم به جهان است؛ منازعه امروز صهیونیست ها فقط بر سر سرزمین های فلسطینی نیست، بلکه صهیونیسم مانند اختاپوس در صدد کنترل همه جهان برآمده و همانگونه که فاشیسم و نازیسم سعی کردند از جامعه بین الملل قدیم خلاص شوند، صهیونیست ها نیز امروز به دنبال عبور از سازمان ملل متحد هستند و لذا ما ملت های مستقل باید امروز بیش از هر زمانی به یکدیگر نزدیک شویم چرا که آمریکایی ها و غربی ها فقط به دنبال دیپلماسی فریب هستند و به هیچ قول و وعده خود پایبند نیستند.
** آخرین برنامه؛ گفت وگو با رئیس جمهور بولیوی
لوئیس آرسه رئیس جمهور بولیوی عصر پنج شنبه با حضور در محل اقامت پزشکیان، با مقام عالی کشورمان دیدار و طرفین درباره مهمترین محورهای همکاری ها و روابط دوجانبه و مسائل بین المللی گفتگو کردند.
این آخرین برنامه ی پزشکیان در قازان روسیه بود. رئیس جمهور کشورمان در این دیدار بر ضرورت گسترش همکاری ها با توجه به ظرفیت ها و زمینه های متقابل تاکید کرد.
رئیس جمهور بولیوی نیز در این دیدار بر علاقمندی و آمادگی کشورش برای گسترش روابط با ایران در زمینه های مختلف تاکید کرد.
** عزیمت به تهران؛ بریکس علاقمند به توسعه روابط با ایران است
پزشکیان شامگاه پنج شنبه 3 آبان بعد از سفری پربرنامه، روسیه را به مقصد پایتخت کشورمان ترک کرد. وی بعد از چندساعت پرواز، با استقبال محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور، حجت الاسلام قمی معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری و تعدادی از اعضای دولت وارد تهران شد.
وی طی سخنانی در فرودگاه مهرآباد در تشریح برنامه های این سفر بیان کرد این اولین دوره از اجلاس گروه بریکس بود که ما به عنوان عضو اصلی در آن حضور داشتیم و آنچه در این سفر و در جریان شرکت در این اجلاس اتفاق افتاد دستاورد خوبی بود.
رئیس جمهور با بیان اینکه سازمان بریکس در بدو تأسیس تنها 5 عضو داشت اما امروز علاوه بر تعداد بالای کشورهای عضو بیش از 30 کشور داوطلب عضویت در آن هستند و روسای 6 سازمان بین المللی از جمله دبیر کل سازمان ملل هم در آن حضور دارند، تصریح کرد یکی از بحث های مهم در این اجلاس این بود که با توجه به سلطه سیاست های آمریکا بر صندوق بین المللی پول، یک صندوق جداگانه ایجاد شود تا از طریق آن کشورها بتوانند به یکدیگر کمک کنند و تحریم های آمریکا را خنثی کنند.
پزشکیان با بیان اینکه اجلاس بریکس با سطح بسیار بالای خود به دنبال تثبیت جایگاه و موقعیت جهانی خود در مقابله با یکجانبه گرایی با توسعه ارتباطات میان کشورهای عضو است، اظهار داشت این اجلاس همچنین فرصت بسیار خوبی برای ما ایجاد کرد تا بتوانیم با رؤسای جمهور کشورهای مختلف دیدار و گفتگوی دوجانبه و سازنده داشته باشیم، در واقع حضور ما در این اجلاس و دیدار با سران 10 کشور جهان معادل 10 سفر خارجی بود.
وی در ادامه با اشاره به استقبال سران کشورهای عضو بریکس از مواضع جمهوری اسلامی ایران، گفت برخی از سران کشورهای این سازمان از جمله مصر می گفتند سفرای کشورهای اروپایی وقتی پیش ما می آیند تصویری از شما ارائه می دهند که با آنچه که ما می بینیم بسیار تفاوت دارد، شما باید ارتباطات تان با کشورهای منطقه را بیشتر کنید، از طرفی امیر امارات نیز به شدت از سفر به ایران استقبال می کرد و معتقد بود که ما باید خودمان مشکلات مان را حل کنیم و اجازه ندهیم دیگران در مسائل ما دخالت کنند.
رئیس جمهور در پایان گفت این سفر حقیقتاً فرصتی طلایی برای ما بود تا بتوانیم هم گرایی خود با کشورهای عضو این سازمان را بیشتر کنیم، همچنین مقرر شد توافقاتی که با برخی از این کشورها منعقد شده به سرعت اجرایی و عملیاتی شود.
بر اساس این گزارش، بعد از تکمیل شدن روند عضویت ایران در گروه بریکس و ابراز تمایل سران این گروه برای تعامل گسترده با کشورمان، به اعتقاد کارشناسان نیاز است دولت با استفاده از ظرفیت های متعدد کشور برای برقراری ارتباط مستمر و مستحکم با کشورهای این گروه تلاش کند تا بتواند مزایای متعدد و مکفی را به دست آورده و آثار آن را در زندگی و سفره ی مردم متجلّی کند.
انتهای پیام/
{{name}}
{{content}}