معدن زغال روستای ممشی را می بلعد/ فریادرسی هست؟!

شبیه یک کلاف سردرگم شده، حکایتِ روستای کوهستانی ممشی در سوادکوه که چندان هم پیچیده نیست؛ روستایی که به دنبال فعالیت یک معدن، خانه هایش یک به یک در حال لرزش، شکستگی و فروریزی است، اما پس از گذشت 20 سال هنوز چاره ای برای نجات روستا و اهالی اش نشده است.

خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، بحران همیشه مهمان سرزده نیست، گاهی خبر می دهد از آمدنش تا بهانه غافلگیری را از میزبان بگیرد و خوب پذیرایی شود! آن هم از آن دست بحران هایی که آدمی پیش قراول می شود برای آمدنش! مانند بحرانی که از دهه 80 اهالی یک روستا پیگیر نجات از آن هستند، اما تاکنون درمانی شروع نشده است.

در رشته کوه های البرز مرکزی در ارتفاعات کوهستانی سوادکوه، روستایی که مه آلودی اش جذاب ترش می کند، سال هاست غم بحرانی را به دوش می کشد، اگرچه برای غمگساری ابراز همدردی زیادی دیده، اما دردش درمان نشده است، صحبت از روستای کوهستانی " مِمشی" است؛ روستایی بحران زده ناشی از فعالیت معدن " تاریک دره"، معدنی که در سلسله فعالیت خود از شرکت زغال سنگ البرز مرکزی به شرکت سامان و اکنون چند سالی می شود به شرکت پیشروی معادن ذوب آهن سوادکوه رسیده است که در همه این سلسله فعالیتش، روستای" مِمشی" در بالادست آن روز به روز بحران زده تر شد؛ بحرانی که در گزارش سال گذشته از آن، متولیان شرکت سامان و پیشرو اعتقاد بر تاثیر گسل در ایجاد آن داشته اند، اما طبق مطالعات مستند و به گفته مسئولان فعالیت معدنی این بحران را بلای جان روستا کرده است، اما هر آنچه که علت باشد هنوز چاره نشده است.

شکستگی منازل، غیرقابل سکونت شدن تعدادی منازل در اثر شدت آسیب، شکستگی جاده، شکستگی مزار شهدا تنها بخشی از بلایی است که فعالیت این معدن بر سر این روستا آوار کرده و بخش دیگر به بحرانی برمی گردد که اهالی روستا با آن درگیر هستند و امنیت جانی شان به خطر افتاده است؛ مردمانی که سعی می کنند با تعمیر هرساله خانه های خود بقای روستا را حفظ کنند حتی به بهای جان، اما هنوز چاره ای اساسی برای بازگشت آرامش به روستا تدبیر و اجرا نشده است.

اقدامی برای الحاق به بافت صورت نگرفت 

فاطمه صغری رادشی؛ دهیار روستای ممشی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه در دو سالی که دهیار این روستا شدم تا به قبل از آن وضعیت هیچ تغییری نکرده است، گفت: نمی توان هیچ گونه ساخت و سازی در روستا انجام داد، دهیاری هم درآمدی ندارد و اگر کاری انجام شده با کمک های مردمی انجام شده است.

وی با اشاره به تاثیر فعالیت معدنی در ایجاد بحران در روستا، تصریح کرد: بر اثر فعالیت معدن روستا آسیب دیده اما مسئولان پیگیری نمی کنند، با وجود اینکه ما پیگیر هستیم اما جواب درستی به ما نمی دهند، قرار بود در بالادست بافت محل اضافه شود اما هیچ کاری انجام نگرفت و بافت اضافه نشد، ستاد بحران هم رفتیم و فقط نامه نگاری انجام می شود.

رادشی افزود: هیچ اقدامی تاکنون بابت بافت روستا انجام نشده است، چند نفر اقدام به ساخت درون روستا داشتند که جلوی کار را گرفتیم تا ساخت و ساز انجام نشود و همواره از ما پیگیر هستند وضعیت به چه مرحله ای رسیده و آیا می توان ساخت و ساز انجام داد یا خیر؟ برخی افراد داخل بافت هستند اما بنیاد مسکن اجازه ساخت به آنها نمی دهد و نمی توانند پروانه ساخت بگیرند ما هم جلوی این افراد را گرفتیم و اخطار دادیم که نسازند، هر روز پیگیر هستند ولی جوابی نداریم به آنها بدهیم و شرمنده مردم روستا شدیم.

دهیار روستای ممشی گفت: بنیاد مسکن می گوید ستاد بحران باید به من اجازه بدهد اما اجازه ای نمی دهند؛ در اثر فعالیت معدن، روستا آسیب دیده و مزار شهدای ما ترک خورده است و کاری انجام نشد، اگر خانه هایمان را هر سال تعمیر نکنیم، تخریب می شود؛ مردم در این روستا زندگی می کنند و برای ادامه زندگی مجبور هستند هر ساله خانه ها را با هزینه شخصی خود تعمیر کنند.

رادشی، یادآور شد: طی جلسه ای که در فرمانداری با ستاد بحران داشتیم شرکت پیشرو موظف شد در صورت درخواست ما بابت شن و لودر یا درصورتی که اتفاقی برای روستا افتاد، کمک کند، درحالی که کمکی نکرد.

وی با اشاره به سردرگمی اهالی برای ساخت و ساز، گفت: بنیاد مسکن می گوید تا ستاد بحران به من اجازه ندهد من اجازه ساخت و ساز نمی دهم و ستاد بحران باید نامه دهد، ستاد بحران گفته سه منطقه کم خطر، با خطر متوسط و پر خطر داریم، کسانی که در بافت هستند بنیاد مسکن به آنها پروانه ساختمان نمی دهد، می گوید از ستاد بحران آن نامه ای که باید امضاء بزند و اجازه دهد را نداریم، ما هم مانده ایم که چه کاری کنیم! مردم هم از ما ناامید شده اند که دهیار و شورا کاری برای ما انجام نمی دهند، مردم می خواهند ساخت و ساز انجام دهند اما نمی توانند.

به مراجعات ما جواب درستی نمی دهند

بهزاد ایمانی؛ رئیس شورای روستای ممشی نیز گفت: وضعیت روستا مثل سابق است و هیچ کاری انجام نداده اند و در حال حاضر مشکل داریم و پروانه ساخت هم نمی دهند، برای ادامه زندگی نیاز به ساخت و ساز داریم اما اجازه نداریم.

وی افزود: هر جا مراجعه می کنیم جواب درستی به ما نمی دهند، ستاد بحران می گوید با بنیاد مسکن است، بنیاد مسکن می گوید با فرمانداری است و به همین روال کاری انجام ندادند، اگرچه فرماندار پیگیری کرده اما کار بر عهده ستاد بحران و بنیاد مسکن قرار داده شده است.

ایمانی با اشاره به تعیین مکان ساخت و ساز از سوی کارشناسان، گفت: کارشناسان آمدند و قرار بود داخل روستا جایی را مشخص کنند،گفته شد نقطه پایین جاده کسی خانه نسازد و داخل بافت یک طبقه ساخته شود، مابقی پشت محل بروند و آنجا افزایش بافت دهند اما افزایش بافت انجام نشد، افراد آسیب دیده همچنان در خانه های خود ساکن هستند و هر چند وقت یکبار تعمیرات انجام می دهند مزار شهدا آسیب دیده و دیوارش جدا شده است.

رئیس شورای روستای ممشی تصریح کرد: متولی اصلی کار ستاد بحران و بنیاد مسکن است، روستای ما بر اثر بلای طبیعی اینگونه نشد، بلکه در اثر برداشت معدن دچار بحران شد، معدن فعال است و درآمد خود را دارد، آسیب جدیدی هم رخ داده و خانه ای ترک خورده و فرد برای ادامه زندگی مجبور است تعمیرات انجام دهد.

نقاط پر خطر روستا مشخص و وضعیت تعیین تکلیف شد

حسینعلی محمدی شیرکلایی؛ مدیرکل مدیریت بحران مازندران در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه روستای ممشی وضعیتش از نظر ستاد بحران تعیین تکلیف شده است، گفت: در جلسه ستاد تصمیم گیری های لازم با پیشنهاد مشاور انجام شد و به دستگاه مذکور که بنیاد مسکن است تصمیم گیری ها ابلاغ شد، همچنین به فرمانداری جهت اینکه پیگیری شود.

وی با تشریح نقاط ریسک پذیری روستا، افزود: روستا را براساس ریخت زمین شناسی و مطالعاتی که انجام شده به سه نقطه تقسیم کردیم، منطقه با ریسک بالا، ریسک متوسط و کم ریسک؛ در منطقه کم ریسک در واقع اجازه ساخت داده شده با شرایط عادی در منطقه با ریسک متوسط یکسری الزامات در ساخت و ساز باید رعایت شود و به صورت محدود در ارتفاع و در منطقه پر ریسک هم ساخت ممنوع شده است.

محمدی شیرکلایی گفت: زیر جاده که عملا نزدیک به معدن است منطقه ای با ریسک بسیار بالا بوده و آنجا محدودیت وجود دارد و مقرر شد معادل زمینی که در منطقه پر ریسک واقع شده، بنیاد مسکن مطالعاتش را انجام دهد و تعیین محدوده کند و در بالادست روستا الحاق به بافت روستا انجام گیرد.

مدیرکل مدیریت بحران مازندران، تاکید کرد: ضرورت بازنگری سریع تر مطالعات طرح هادی روستا هم مورد تاکید قرار گرفت که باید انجام شود و مکاتبه کردیم و تاکید کردیم که دستگاه مسئول که بنیاد مسکن است کار را انجام دهد و همچنین با فرمانداری مکاتبه داشتیم و مصوب شد تعیین تکلیف انجام و روستا از حالت بحرانی خارج شود و تعیین تکلیف اتفاق افتاده است.

بنیاد مسکن به ساخت و سازهای موردی با تایید مشاور، اجازه ساخت می دهد

امین ولی زاده؛ رئیس بنیاد مسکن شهرستان سوادکوه نیز در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه قرار شد اداره کل مدیریت بحران استان با همکاری شرکت پیشرو معادن نسبت به هزینه مشاور اقدام کنند، گفت: قرار بر این شد بعد از اقدام به هزینه، مشاور با ما قرارداد ببندد و ایده و نظر خود را اعلام کند، اما الان هیچ اتفاقی در خصوص قراداد با مشاور نیفتاده و در واقع مشاور قراردادی ندارد.

ولی زاده شرایط برای ساخت و ساز در روستای ممشی را با ایجاد شرایطی از سوی بنیاد مسکن امکان پذیر دانست و افزود: از مشاور سوال کردم که در حال حاضر برای ساخت و ساز نظر بدهد، چندین بار به شورا هم اعلام کردیم که به صورت موردی اگر کسی قصد ساخت و ساز دارد به ما درخواست دهید ما هم درخواست را به مشاور می دهیم تا مشاور بررسی انجام دهد تا فعلا مشکل مردم از جهت ساخت و ساز حل شود تا در سطح کلان اعتبار بیاید، مشاور قراداد ببندد و نظر نهایی را اعلام کند.

وی ادامه داد: اگر شخصی می خواهد الان در روستای ممشی ساخت و ساز انجام دهد، می تواند کروکی و مدارک را بیاورد ما به مشاور می دهیم، مشاور بازدید و بررسی می کند و اینکه قابل ساخت هست یا خیر را اعلام می کند.

رئیس بنیاد مسکن سوادکوه یادآور شد: تا آن پروسه کلی طی شود، مشاور درخواست های موردی را بررسی می کند و کارهایش را انجام می دهد و قابلیت ساخت را اعلام می کند تا حالت کلی برای کل روستا تصویب شود که مستلزم اعتبارات سنگین از سوی دولت است، یا نسبت به تثبیت روستا یا جا به جایی روستا اقدام شود.

انتهای پیام/

نظرات

captcha