کار، کارِ انگلیسی هاست

دونالد ترامپ، حزب کارگر انگلیس را متهم به دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کرد.

به گزارش مشرق ، سیدمهدی طالبی، پژوهشگر حوزه بین الملل طی یادداشتی نوشت: ترامپ در روزهای معمولی نمی تواند ساکت باشد چه رسد به آنکه تنها دو هفته به انتخابات ریاست جمهوری مانده باشد. او در روزهای اخیر حزب کارگر انگلیس را به دخالت در انتخابات و کمک به حزب دموکرات متهم کرده است.

پیش از این نیز بازیگران خارجی به دخالت در انتخابات آمریکا متهم شده بودند اما کشیدن آن به سمت یک متحد قدیمی، اتفاقی غیرمنتظره به شمار می رود.

یورو نیوز گزارش کرده ترامپ طرح شکایت علیه حزب حاکم انگلیس و کارزار انتخاباتی کامالا هریس و تیم والز، معاونش را آغاز کرده است. ترامپ ادعا کرده سفر تعدادی از اعضای حزب کارگر انگلیس به آمریکا برای کمک به حزب دموکرات، مصداق دخالت خارجی در انتخابات است.

استناد ستاد ترامپ به اعلام یکی از مسئولان حزب کارگر در شبکه اجتماعی لینکدین باز می گردد که وی در آن از سفر نزدیک به 100 نفر از اعضا و کارکنان فعلی و سابق این حزب به آمریکا خبر داده و گفته بود ظرفیتی برای داوطلبان بیشتر نیز وجود دارد و اسکان آنها نیز رایگان خواهد بود.

براساس قانون آمریکا حضور افراد خارجی برای کمک به فعالیت های انتخاباتی قانونی است اما این فعالیت ها باید داوطلبانه و بدون دستمزد باشد؛ چیزی که حزب کارگر انگلیس ادعا کرده همین گونه است.

کی یر استارمر، نخست وزیر انگلیس و رهبر حزب کارگر در نخستین واکنش به این اتهام کارزار انتخاباتی جمهوریخواهان گفته است: «داوطلبان حزب کارگر تقریبا در هر انتخاباتی چنین سفرهایی کرده اند.»

استیو رید، وزیر محیط زیست دولت استارمر نیز به به بی بی سی گفته «شهروندان بریتانیا خودشان می توانند تصمیم بگیرند که پول و وقت خود را چطور صرف کنند و غیر عادی نیست که حامیان حزبی در یک کشور برای همتای آن حزب در کشور دیگر کمپین کنند. این اتفاق از هر دو طرف و در کشورهای مختلف رخ می دهد.»

استدلال مقامات حزب کارگر بر این مبناست که حمایتشان از حزب دموکرات آمریکا به دلیل قرابت های ایدئولوژیک میان دو حزب، موضوعی است که در جهان بسیار رایج بوده و برای مدت ها وجود دارد.

ترامپ در شکایت خود علیه حزب کارگر انگلیس، به تسلیم شدن نیروهای انگلیسی در مقابل آمریکا در «نبرد یورک تاون» در سال 1781 اشاره کرده است. او پیش از این نیز در مواردی واقعه به آتش کشیدن کاخ سفید توسط ارتش انگلیس در سال 1812 را یادآوری کرده بود.

ترامپ در اشاره به نبرد یورک تاون نوشته است: «به نظر می رسد حزب کارگر و کمپین هریس پیام این نبرد را فراموش کرده اند.» اشاره ترامپ به وقایع مهم تاریخی، یک تلاش بزرگ برای رادیکال کردن فضاست. او خواستار تحقیقات فوری درخصوص همکاری انتخاباتی حزب کارگر انگلیس و دموکرات ها شده است.

اهداف ترامپ

نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری 2024، از متهم کردن مکرر بازیگران خارجی به دخالت در انتخابات آمریکا اهدافی دارد که به شرح ذیل هستند.

1. ترامپ در دوره ریاست جمهوری اش با پرونده ارتباط با روسیه و کمک این کشور به کارزار انتخاباتی اش مواجه شد. گفته می شود هکرهای وابسته به روسیه پس از جمع آوری اطلاعات از کارزار انتخاباتی هیلاری کلینتون، نامزد وقت دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری 2016، در تماس با ستاد انتخاباتی ترامپ این اطلاعات را در اختیار مسئولان این ستاد قرار داده بودند.

این پرونده مدت زمان قابل توجهی از دوره ریاست جمهوری ترامپ را به خود اختصاص داد. رابرت مولر، بازرس ویژه این پرونده در سال 2017 به عنوان دادستان ویژه تحقیقات مداخله روسیه در انتخابات آمریکا منصوب شد و گزارش خود را در سال 2019 نهایی کرد.

به این ترتیب ترامپ از نخستین سال ریاست جمهوری اش تا یک سال مانده به اتمام، درگیر پرونده ارتباط با روسیه بود؛ تقریبا سه چهارم این مدت.

به نظر می رسد ترامپ می خواهد این دوران سخت را به هرشکلی که شده برای دموکرات ها تلافی کند. متهم کردن دموکرات ها به ارتباط با حزب دموکرات انگلیس و یا دریافت کمک از ایران و همچنین علاقه چینی ها به این حزب، باعث می شود علاوه بر انتقام از حزب دموکرات، رقبای ترامپ متوجه جسارت و کینه جویی وی شده و در آینده کمتر به پای او بپیچند.

2. اصل و اساس کار ترامپ بر عوام گرایی، ملی گرایی و تئوری های توطئه سوار است. هرچقدر او بتواند این مسائل را تقویت کند، مخاطبان و آرای بیشتری خواهد داشت.

پررنگ کردن تئوری دخالت های خارجی در آمریکا و به ویژه تلاش آنها برای کنار زدن ترامپ، می تواند آورده خوبی برای وی داشته باشد. رئیس جمهور سابق آمریکا بارها ادعا کرده تعدادی از دولت ها در جهان برای جلوگیری از رأی آوردن وی به هرکاری دست می زنند.

ترامپ مدعی است دلیل مخالفت این کشورها با ریاست جمهوری اش، پیگیری منافع مردم آمریکا توسط وی است. این اقدام ضمن تقویت تئوری های توطئه، احساسات ملی گرایانه را نیز تحریک می کند.

3. وابسته و ضعیف نشان دادن دموکرات ها یک هدف عمده است. جمهوری خواهان درصددند تا موفقیت های حزب دموکرات را نه ناشی از فعالیت های انتخاباتی و کارنامه شان بلکه ناشی از دریافت کمک و حمایت های خارجی تصویر کنند.

4. دموکرات ها اغلب تلاش کرده اند آرای اقلیت ها در آمریکا را جمع آوری کنند. مهاجران، اقلیت های قومی مانند سیاهپوستان و اسپانیایی تباران، اقلیت های مذهبی مانند یهودیان و حتی مسلمانان و طیف های مختلف اجتماعی مانند همجنسبازان از جمله حامیان حزب دموکرات در انتخابات ها هستند.

این مسئله باعث واکنش شدید برخی از بخش های جامعه آمریکا به دموکرات ها شده است. تقویت دیدگاه های نژادپرستانه در میان سفیدپوستان یکی از پیامدهای حمایت حزب دموکرات از اقلیت هاست.

از آنجا که حمایت دموکرات ها از مهاجران، اقلیت های قومی و مذهبی بیشتر ریشه در فضای متفاوت با فضای برتری سفیدپوستان در آمریکا دارد، حزب جمهوری خواه با اتصال حزب دموکرات به دولت های خارجی درصدد تقویت دیدگاهی است که معتقد است این حزب با فضای آمریکا و مردمش بیگانه شده و تنها پیگیر منافع دیگران است.

5. هنگامی که ترامپ دولت های قدرتمند جهان از چین گرفته تا انگلیس را به حمایت از دموکرات ها متهم می کند، به خودی خود درگیری رئیس جمهور سابق آمریکا با طیف عظیمی از رقبا و دشمنانش به تصویر کشیده می شود که محصول جانبی و البته قدرتمند آن در ذهن افکار عمومی، شجاعت ترامپ است. ترامپ با چنین بازی هایی درصدد است باشکوه، سرسخت و نترس به تصویر کشیده شود.

6. همکاری احزاب مختلف با همتایان خود در جهان عادی است. همان گونه که استیو بنن، مشاور سابق ترامپ تلاش داشت با ایجاد دفاتری در اروپا و به ویژه در مجارستان، به تقویت راست های افراطی در این قاره بپردازد. ترامپ با یورش بی مهابا به دولت ها و احزاب خارجی تلاش دارد مانع هرگونه کمک رسانی به دموکرات ها شود.

اهداف نهادهای اطلاعاتی آمریکا

نهادهای اطلاعاتی آمریکا نیز چین، روسیه و ایران را به دخالت در انتخابات آمریکا متهم کرده اند. اهداف این اتهام زنی ها در ادامه مورد بررسی قرار گرفته اند.

1. نهادهای اطلاعاتی آمریکا درحال آماده سازی ساختار و افکار عمومی این کشور برای مقابله و رقابتی طولانی مدتند. از آنجا که بخشی از رقابت های واشنگتن با دیگران چندان مورد توجه و علاقه مردم آمریکا نیست، نهادهای اطلاعاتی با متهم کردن رقبای آمریکا به دخالت در انتخابات، درصدد تحریک آنها هستند.

به عبارتی دیگر شاید رقابت بر سر منابع جهانی مانند جنگ اوکراین مورد توجه بخشی از مردم آمریکا قرار نگیرد، اما هنگامی که آنها جسارت روسیه برای دخالت در انتخابات کشورشان را می بینند، موافق اقدامات دولت واشنگتن برای ضدیت با مسکو می شوند. اتهام زنی، با هدف ایجاد هراس از این کشورها صورت می گیرد، در غیر این صورت طرف هایی که در انتخابات این کشور مداخله می کنند، فراتر از اینهاست.

2. این نهادها تمایل دارند برای قابل کنترل نگاه داشتن اوضاع کشور و لاپوشانی دوقطبی و التهابات، هرگونه تنش و تعارض را به خارج از کشور مرتبط بدانند؛ به همین دلیل ادعا کرده اند که دولت های خارجی درصدد برنامه ریزی برای ایجاد ناآرامی های پساانتخاباتی در آمریکا هستند.

چندی پیش یکی از مقامات دفتر مدیریت اطلاعات ملی مدعی شده بود بازیگران خارجی، به ویژه روسیه، ایران و چین همچنان به دنبال دامن زدن به «روایت های تفرقه انگیز» برای ایجاد تفرقه در میان آمریکایی ها و «تضعیف اعتماد آنها به سیستم دموکراتیک ایالات متحده» هستند. او تأکید کرده بود این طرف ها آمادگی بیشتری برای استفاده از فرصت ها برای «برانگیختن ناآرامی» دارند.

آمریکا با مرتبط دانستن عمیق ترین شکاف ها در آمریکا به طرف های خارجی، درصدد لاپوشانی وجود این شکاف هاست.

3. شرمنده سازی، یکی از تاکتیک های اصلی آمریکا و غرب در مواجهه با دشمنان است. واشنگتن با اتهام زنی ها و حرکت برای برخورد با دشمنانش بر مبنای آنها می کوشد این دشمنان را به تحرک برای تکذیب وادار کند. به عنوان نمونه بخشی از توان دیپلماتیک چین در گستره وسیعی صرف رد ادعای نهادهای اطلاعاتی آمریکا می شود. پکن به دلیل ارتباطات گسترده با آمریکا مجبور است در مجامع مختلف اقتصادی و علمی با استدلال مقامات چینی از خود در برابر اتهامات دفاع کند؛ درحالی که این وقت و توان می توانست صرف پیگیری دیگر منافع چین شود.

4. تقویت ایدئولوژیک حکومت آمریکا، هدف مهم جامعه اطلاعاتی این کشور است. واشنگتن با متهم کردن چین و روسیه که توسط رسانه ها دارای نظام های سیاسی مبتنی بر دیکتاتوری توصیف شده اند، با دخالت در انتخابات و فرایندهای دموکراتیک، به دنبال تقویت صف بندی های ایدئولوژیک است.

برای دهه ها آمریکا با اتکا به این صف بندی قدرت خود را تقویت کرده اما امروزه این تعریف با مشکلاتی مواجه شده است. در سال های اخیر علاوه بر نظام دموکراتیک، کارآمدی نیز مورد توجه قرار گرفته است. این تغییر در سال های کرونا به اوج خود رسید؛ جایی که دولت چین موفق شد به دلیل تمرکزگرایی مدیریت خود را به رخ جهان بکشد، درحالی که همان موقع بسیاری از دولت های دموکراتیک جهان در گیرودار مشکلات مدیریتی در سطح نهادها بوده و در جامعه نیز با مخالفت گروه های راستگرا علیه محدودیت های بهداشتی دست و پنجه نرم می کردند.

پررنگ کردن دخالت های چین و روسیه در انتخابات های آمریکا، تلاشی برای جبران کاستی های موجود است تا همچنان صف بندی قدیمی جهان دموکراتیک و غیردموکراتیک برای واشنگتن منفعت آفرینی کند.

آیا مداخله ها واقعیت دارد؟

در محیط داخلی کشورهای دموکراتیک، علاوه بر مردم که دارای حق رای اند، نهادهای دولتی و شرکت های خصوصی نیز به دنبال اثرگذاری بر نتایج انتخابات برای کسب منفعتند. همان گونه که این نهادها و شرکت ها که فاقد حق رای هستند، تنها با استناد به منافع خود در انتخابات دخالت می کنند در محیط خارجی نیز بازیگران ذی نفع به دنبال اثرگذاری بر انتخابات در محیط های منفعتی خود هستند.

طبیعی است که آمریکا به دلیل قدرت خود، مورد توجه بسیاری از دولت هاست. وجود لابی های فراوان و رسمی این نفوذ را در شکل آشکار پیش می برند.

چین و روسیه به دلیل منافع گسترده و مواجهه و درگیری با آمریکا در صحنه جهانی، انگیزه بالایی برای اثرگذاری بر انتخابات های این کشور دارند. از سوی دیگر پکن و مسکو از طریق روابط قدیمی و مهاجران دارای عوامل مستقیم در داخل خاک آمریکا بوده و به دلیل قدرت اقتصادی و اطلاعاتی توانمندی های مناسبی برای پیگیری اهداف و اجرای طرح های خود در این کشور دارند.

ابزارهای جدید چین و روسیه به فضای مجازی و سایبری مرتبطند. این دو کشور با هک اطلاعات کارزارهای انتخاباتی احزاب اطلاعات خوبی از آنها به دست آورده و تلاش می کنند با جابه جایی اطلاعات، دست به بازآرایی صحنه های رقابتی بزنند.

تسلط این دو کشور بر امور مرتبط با فضای مجازی نیز باعث می شود قادر باشند برای افکار عمومی به نفع یا علیه یک نامزد نظرسازی کنند.

روابط اقتصادی کلان به این کشورها اجازه می دهد با اتکا به طرف های تجاری خود قادر به اعمال فشار به دولت های آمریکایی و نفوذ در انتخابات باشند.

به عنوان نمونه اگر یک دولت بر علیه چین تصمیماتی اتخاذ کند، برخی از شرکای تجاری پکن در آمریکا خود به خود فعال شده و سعی در لابی برای لغو این تصمیمات خواهند داشت. اگر این لابی ها در مرحله اول متوجه کنگره باشند، در وهله دوم درصدد اثرگذاری در انتخابات خواهند بود.

با تمام تفاسیر، مداخله های انتخاباتی در آمریکا به میزانی که نگران کننده باشند، اهمیت ندارند. این صحنه بیش از هرچیز عرصه بازیگری نهادهای دولت عمیق آمریکا و ذی نفعان داخلی این کشور است.

به نظر می رسد اتهام زنی احزاب و نهادهای داخلی آمریکا علیه بازیگران خارجی بیشتر از آنکه به اصل دخالت آنها در انتخابات ها مرتبط باشد، به اهداف خاص خود این احزاب و نهادها مرتبط است. به عبارتی دیگر نهادهای دولت عمیق آمریکا درصدد استفاده از اندک دخالت بازیگران خارجی برای پیشبرد منافع و طرح های خود هستند.

نظرات

captcha